Mikä on tieteen vaikutus lapsiin?

Tiede on läsnä kaikessa ja tarjoaa lapsille loputtomasti mahdollisuuksia oppia ympäristöstään. Heidän motivoimisensa tieteellisen ajattelun kehittämiseen auttaa heitä myös kehittämään muita taitoja. Lue tästä artikkelista miten kannustaa lapsia tieteelliseen ajatteluun!
Mikä on tieteen vaikutus lapsiin?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lapsuus on ehkä elämän mielenkiintoisin vaihe. Varhaisesta iästä lähtien luontainen uteliaisuus ja tutkiminen voidaan yhdistää tieteelliseen tietoon. Jokaisen oivalluksen myötä lapsi kehittää taitoja, joista on hyötyä tulevaisuudessa. Tämä on yksi monista tieteen eduista lapsille. Kun he tutkivat ympäristöään, lapset rakentavat ymmärrystasonsa mukaisia käsitteitä, jotka lisäävät heidän innostustaan oppia lisää. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on tieteen vaikutus lapsiin.

Yhdysvaltain opetusministeriö kertoo julkaisussaan, että pienet lapset keksivät mielenkiintoisia selityksiä ymmärtääkseen ympäristöään, kun taas vanhemmat lapset voivat esittää jopa poikkeuksellisen hyviä tieteellisiä argumentteja. Meidän ei tarvitse yrittää pakottaa heitä olemaan kemistejä, insinöörejä tai fyysikoita. Tiede tarjoaa heille viisautta, jota voidaan soveltaa jokapäiväiseen elämään.

Mikä on tieteen vaikutus lapsiin?

Tiede on prosessi, jossa henkilö oppii tarkkailemalla ja kokeilemalla. Siihen kuuluu virheiden tekeminen ja onnistumiset, tiedon käyttö sekä tulosten kyseenalaistaminen ja analysointi. Se kuulostaa monimutkaiselta, mutta lasten voi olla helpompi ymmärtää ympäröivää maailmaa yksinkertaisten argumenttien avulla.

Esimerkiksi urheilu, luonto ja pelit tarjoavat mahdollisuuksia oppia sekä aktivoida kriittistä ajattelua. Erilaisiin aiheisiin tutustuminen vahvistaa heidän kykyään kommunikoida, muotoilla mielipiteitä, keskittyä, reflektoida ja kehittää aistejaan vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa.

Kiinnitä huomiota lapsesi kysymyksiin sekä auta häntä tutkimaan, kun hän haluaa tietää eläimistä, kasveista, esineiden toiminnasta, mekaniikasta, tähdistä ja mistä tahansa hänen huomionsa herättävästä aiheesta.

Haluatko tietää, mikä on tieteen vaikutus lapsiin?

Tieteen hyödyt lapsen kehitykselle

On arvioitu, että 7-vuotiaasta lähtien positiivisia tai negatiivisia asenteita tiedekasvatusta kohtaan ilmaantuu, joten on erittäin kannattavaa kasvattaa heidän kiinnostustaan tieteeseen, kun he ovat tässä iässä.

Tieteestä innostunut lapsi on tuottavien ideoiden lähde. Hän oppii kyseenalaistamaan maailmaa, osallistuu aktiivisemmin tunnille, kehittää harrastuksia tavallisista asioista ja osaa paremmin päästää mielikuvituksensa valloilleen.

Hän tutkii ympäröivää maailmaa ja kommunikoi tehokkaasti. Alta löydät enemmän tieteen hyödystä lapsen kehitykseen liittyen!

Tiede tukee myös muiden taitojen oppimista

Ongelmanratkaisukyky, päättelykyky, vertaisyhteistyö, sanaston laajentaminen ja sinnikkyys ovat vain muutamia taitoja, jotka paranevat luonnontieteiden koulutuksen myötä. Myös lukutaidon ja matematiikan kaltaisten aiheiden tuntemus sekä luovat taidot paranevat huomattavasti.

Tiede edistää lapsen älyllistä kehitystä seuraavien käsitteiden avulla:

  • Havainnointi: Tiede auttaa lapsia käyttämään aisteja tiedon keräämiseen ja järjestämiseen. Yritä antaa heille joukko esineitä ja kuuntele, kun he osoittavat värin, tekstuurin ja koon.
  • Vertailu: Tutkittuaan lapset ymmärtävät kyvyn erottaa erot ja yhtäläisyydet.
  • Luokittelu: Kun he oppivat vertailemaan, lapset voivat ryhmitellä asiat luokkiin. Jos esimerkiksi annat heille useita päärynöitä, he voivat erottaa ne varsien, värivaihteluiden, koon jne. mukaan.
  • Mittaaminen: He huomaavat pian, että tämä on yhtä yksinkertaista kuin kokojen tai määrien määrittäminen.
  • Viestintä: He oppivat kuvaamaan havaitsemaansa, vertailemaansa, luokittelemaansa ja mittaamaansa tekstin, puhumisen, piirtämisen tai muiden ilmaisumuotojen avulla.
  • Päättelykyky: Lapset oppivat järjestämään kerätyt tiedot ja yhdistämään sen aikaisempiin kokemuksiin rakentaakseen uusia hypoteeseja.
  • Ennustaminen: Lapset oppivat myös tekemään olettamuksia ja arvioita aikaisempien käsitteiden perusteella.

Tiede aktivoi heidän keskittymiskykynsä

Yleensä tieteestä kiinnostuneiden lasten keskittymiskyky on korkea ja he kiinnittävät huomiota yksityiskohtiin. Tämä on taito, joka kehittyy jokaisen kokeen myötä, johon he osallistuvat ja josta on hyötyä opinnoissa tai missä tahansa muussa toiminnassa.

Se edistää ryhmätyötaitojen kehittymistä

Kun tavoite on yhteinen, useat lapset voivat muodostaa ryhmän saavuttaakseen nopeita ja optimaalisia tuloksia. Myöhemmin tämä auttaa heitä oppimaan hallitsemaan suuria ryhmiä.

Se auttaa heitä kehittämään kriittistä ajattelua ja tarkastelemaan asioita useista eri näkökulmista

Jokainen lapsen kehittämä kokeilu on ikkuna ilmaista mielipiteensä ja ottaa ajatuksia, jotka edistävät oman ajattelun luomista. Heidän arvostuksensa lisääminen tätä kohtaan lapsuudesta lähtien on avainasemassa omien kriittisten kriteerien muodostumisessa.

Tiede edistää uteliaisuutta

Uusien asioiden kokeileminen on aina jännittävää. Uteliaisuus on yksi lapsen luontaisista ominaisuuksista. Tiede antaa lapsille keinon löytää vastauksia kysymyksiin ja ratkaista ongelmia.

Se kannustaa tutkimaan luontoa

Ulkona seikkailu herättää lapsen luontaisen uteliaisuuden varsinkin varhaislapsuudessa. Joten luonnosta tulee laboratorio, jossa lapsi voi kokeilla ja tehdä havaintoja sekä päätelmiä.

Matka rannalle, kävely puistoon, koulun pihalle ja kotipuutarhaan ovat vain muutamia niistä monista paikoista, joissa lapset voivat tehdä löytöjä.

Tiede rohkaisee vaihtoehtoisten oppimismenetelmien löytämistä

Lapsuudessa tiede auttaa omaksumaan abstrakteja käsitteitä leikin kautta. Pallojen pyörittäminen, ramppien käyttö tai voiman käyttö ovat tapoja tutkia tieteellisiä ilmiöitä.

Kuinka motivoida lapsia oppimaan luonnontieteitä?

Panorama -julkaisu väittää, että lapset oppivat parhaiten, jos toiminta tapahtuu heidän jokapäiväiseen elämäänsä ja kokemuksiinsa liittyvässä kontekstissa. Tähtien katseleminen, kakun leipominen tai puista puhuminen ovat kaikki mahdollisuuksia kertoa lapselle tieteestä.

Voit motivoida lapsia tutkimaan erilaisia tieteenaloja tarjoamalla ikään sopivia kokeita tai leikkimällä. Erikoislehdissä (kuten National Geographic) on luettelo ilmiöistä ja kokeista, jotka varmasti kiehtovat lapsesi.

Tässä on joitain ehdotuksia siitä, kuinka voit motivoida lapsia kiinnostumaan tieteestä:

  • Keskustele aiheista hauskalla tavalla. Tiedekeskustelujen lasten kanssa on oltava jännittäviä.
  • Investoi laitteisiin. Mikroskooppi on monien tieteestä innostuneiden lasten unelma, mutta mikäli taloudellinen tilanne ei salli mikroskoopin ostamista, anna lapselle kirja universumista, ruoanlaittoon liittyviä välineitä, fossiilien kaivaussarjan jne.
  • Kannusta lapsia lukemaan. Lisää lasten tiedekirjoja perheen kirjastoon. Voit myös ladata niitä Internetistä ja lukea niitä yhdessä lasten kanssa.
  • Katsoa videoita. Koska havainnointi on välttämätöntä, tieteellisiä faktoja käsittelevät videot ovat loistava opetusväline.
  • Laajenna sitä, mitä he jo tietävät. Muista, että tiede on kumulatiivista, ja lapsuudessa on helpompi oppia siitä, mistä he tietävät jo entuudestaan.
  • Vastaa heidän kysymyksiinsä. Tämä on loistava tilaisuus kasvattaa tietoa aiheesta. Älä jätä kysymyksiä vastaamatta ja hyödynnä tilaisuus tutkia niitä yhdessä.

Vanhemmat ja heidän tukensa uuden oppimisessa

YK:n lastenrahasto UNICEF huomauttaa, että on tärkeämpää olla lasten mukana uuden oppimisessa kuin osata vastata kaikkiin heidän kysymyksiinsä. Lapsille on tärkeää, että heidän vanhempansa auttavat heitä prosessissa.

Aikuisten tulee olla yhtä kekseliäitä, osallistuvia ja avoimia kuin lapset. Heidän tulee nauttia hauskoista sekä opettavaisista kokeiluista yhdessä lasten kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.