Kuinka saada lapset kiinnostumaan museoista

Lasten kanssa museoon menon ei tarvitse olla hankalaa. Löydä parhaat vinkit, joiden avulla lapsesi voivat nauttia erilaisesta ja opettavaisesta päivästä!
Kuinka saada lapset kiinnostumaan museoista

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Haluatko saada lapsesi kiinnostumaan museoista?

Älä jätä väliin tätä artikkelia. Tässä on muutamia käteviä vinkkejä, joiden avulla lapset voivat nauttia opettavaisista ja erilaisista perheaktiviteeteista museossa!

Museot ovat tieteen, taiteen ja tiedon tiloja, jotka auttavat jopa nuorimpia lapsia löytämään uusia kiinnostuksen kohteita. Yhä useammat museot ovat vuorovaikutteisia houkutellakseen pieniä lapsia, joille on tarjolla monia erilaisia aktiviteetteja.

Miksi käydä museossa lasten kanssa?

lapset museossa
Museoissa on lapsille suunnattuja aktiviteetteja, jotka kannustavat lapsia löytämään intohimonsa ja kiinnostuksen kohteet.

Lasten kanssa museoissa käyminen voi kiristää hermoja ja jopa hieman pelottaa vanhempia ja opettajia, yksinkertaisesti siksi, että usein pienet lapset näyttävät alusta alkaen “kieltäytyvän” nauttimasta retkestä. “Se on tylsää”, “siellä ei ole mitään tekemistä”, “se on aikuisten asia” ovat joitain asioita, joita lapset voivat sanoa.

Vanhempien ei kuitenkaan tulisi luopua ajatuksesta, koska lasten kanssa museoon meneminen voi olla hauska ja ainutlaatuinen kokemus! Museot ovat täydellinen oppimismahdollisuus perheen nuorille (ja ei niin nuorille) jäsenille.

Siellä on mahdollista uppoutua uusiin aiheisiin ja löytöihin, jotka ovat osa kokemusta. On tärkeää saada lapset innostumaan museoista ja auttaa heitä oppimaan uutta, mutta ennen kaikkea antaa heille mahdollisuus pitää hauskaa.

Katsotaanpa miten.

Kuinka saada lapset kiinnostumaan museoista

Alta löydät joitain käytännön vinkkejä, joiden avulla herätät lasten uteliaisuuden ja saat heidät suhtautumaan vähemmän vastahakoisesti tätä koko perheen aktiviteettia kohtaan!

1. Valitse museon teema huolellisesti

Kun halutaan saada lapset kiinnostumaan museoista, ensimmäinen askel on valita museon teema oikein.

Jos lapsesi tykkäävät dinosauruksista, mitä odotat? Mene käymään paikallisessa dinosaurusmuseossa!

Ajattele, mitkä aiheet kiinnostavat heitä, ja etsi museo, joka keskittyy kyseisen teeman ympärille. Näin lapset suostuvat todennäköisemmin vierailemaan museossa.

Nykyään on monia museoita, jotka pitävät jopa hyperaktiiviset lapset kiinnostuneina. Selvitä, onko kaupungissasi tällainen museo!

2. Keskustele lastesi kanssa saadaksesi heidät kiinnostumaan museoista

lapset museossa
Valitse museo, joka käsittelee lapsen kiinnostuksen kohteita.

Usein lapset eivät ole tietoisia syistä. Vastahakoinen suhtautuminen voi johtua yksinkertaisesti siitä, että ystävä on sanonut jotain negatiivista aiheesta. Ajattele: tietävätkö lapsesi, mikä museo on ja mitä he voivat löytää sieltä? Jos he eivät ole koskaan käyneet museossa, heidän on mahdoton tietää!

Selitä lapsille, mitä he voivat löytää museosta, miten heidän pitäisi käyttäytyä ja mitä he voivat tehdä tai eivät voi tehdä siellä. Keskustelu heidän kanssaan on erittäin tärkeää, jotta he todella ymmärtäisivät, mistä museoissa on kyse.

3. Jaa kokemuksia heidän kanssaan

Empatia on äärimmäisen tärkeää elämämme jokaisessa vaiheessa ja erityisesti lasten kanssa. Kerro lapselle ajasta, jolloin kävit museossa, ja yritä herättää heidän kiinnostuksensa. Jos lapsi on käynyt museossa ja kyllästyi, voit kertoa oman samanlaisen kokemuksen, ja sitten toisen, jossa sinulla oli hauskaa!

Lasten kenkiin asettuminen auttaa rakentamaan vahvan vanhemman ja lapsen välisen suhteen. Näin he tuntevat olevansa ymmärrettyjä ja saamme heidän kuuntelemaan meitä sekä ottamaan huomioon mielipiteemme.

4. Valmistaudu retkelle museoon auttaaksesi heitä kiinnostumaan museoista

Kiinnostus museoihin riippuu suuresti valmistautumisesta ennen saapumista.

Esittele lapsille muutama mahdollinen museo ja keskity sitten valitsemanne museon teemaan. Toisin sanoen, jos aiot vierailla junamuseossa, lue tarinoita niistä ennen, katso elokuvaa lasten kanssa ja rohkaise lapsia kysymään aiheesta.

Voit jopa valmistaa aktiviteetteja museossa käyntiä varten:

  • Tuo mustavalkoisia teemaan liittyviä värityskuvia väritettäväksi.
  • Valmista kysymyksiä siitä, mitä näet museossa.
  • Tulosta kuvia maalauksista, junista, dinosauruksista tai muusta, mitä lapset näkevät museossa, jotta he voivat merkitä löytämänsä.

Käy tutustumassa valitun museon verkkosivustolla. Monet museot tarjoavat tulostettavia aktiviteetteja lapsille.

5. Luo seikkailu

Saat lapsesi kiinnostumaan museoista, kun se on yhteinen perhepäivä.
Tee päivästä erityinen saadaksesi lapset innostumaan.

Museossa käymisen yhteyteen voi liittää myös muita aktiviteetteja. Itse asiassa suosittelemme, että valmistelet kokonaisen seikkailun sen ympärille.

Menkää esimerkiksi ulos syömään jonnekin, sitten museoon ja viettäkää vielä aikaa puistossa. Tällä tavalla autat lasta rentoutumaan ilman “painetta” mennä museoon.

6. Madalla odotuksiasi

Et voi viettää koko iltapäivää museossa. On tärkeää että lapset viihtyvät, ja kun he kyllästyvät, on parempi viedä heidät kotiin.

Muista: lasten mukavuus ja tyytyväisyys on tärkeintä.

7. Tutki täydellä vatsalla ja tyhjällä virtsarakolla

Se saattaa tuntua itsestään selvältä, mutta lapsesi nauttivat aktiviteetista enemmän, jos he eivät ole nälkäisiä eivätkä halua mennä vessaan. Varmista, että heidän ensisijaiset tarpeensa on täytetty ennen museoon tuloa ja vierailun aikana.

8. Ole kärsivällinen

Tämän retken tavoitteena on, että koko perheellä on hauskaa. Muista, että museo on uusi kokemus lapsille, joten ole kärsivällinen ja valmistaudu vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, kiinnitä heidän huomionsa kun he alkavat kyllästyä, ja lepää joka kerta kun he sitä tarvitsevat.

Toivomme, että olemme tarjonneet sinulle hyödyllisiä neuvoja museovierailuja varten. Kokeile käydä kotikaupunkisi museossa perheen pienimpien kanssa ja nauti opettavaisista aktiviteeteista perheen kanssa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.