Logo image
Logo image

Vältä puutarhanhoitoon käytettävän veden tuhlausta

4 minuuttia
Puutarhanhoidossa voi huomaamattaan tuhlata suuria määriä vettä, mikäli asiaan ei kiinnitä huomiota. Noudata näitä 10 vinkkiä säästääksesi vettä puutarhanhoidossa.
Vältä puutarhanhoitoon käytettävän veden tuhlausta
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vesi on kaiken elämän elinehto. Sen avulla ravitsemme itseämme, puhdistamme itseämme ja säästämme ekosysteemejä. Tämä luonnonvara ei kuitenkaan ole rajaton, ja liiallinen käyttö on alkanut huojuttaa planeettamme elinvoimaisuutta. Tästä artikkelista löydät 10 vinkkiä, joiden avulla voit välttää puutarhanhoitoon käytettävän veden tuhlausta!

Kuinka välttää puutarhanhoitoon käytettävän veden tuhlausta?

Veden säästäminen on välttämätöntä, jotta vältetään tilanteita, jotka johtavat kuivuuteen, ruoan puutteeseen ja monien lajien kuolemaan. Vesivaroista huolehtiminen mahdollistaa luonnonalueiden kestävyyden.

Myös meidän on etsittävä vaihtoehtoja veden säästämiseksi kestävän planeetan saavuttamiseksi. Vesivarojen puute aiheuttaa ympäristötuhoa, köyhyyttä ja sairauksia.

Jotta voisit säästää vettä puutarhanhoidossa, on sinun otettava huomioon erilaisia tekijöitä. Alta löydät 10 hyödyllistä vinkkiä.

1. Kastelu yöllä

Yö on erinomaista aikaa kastella puutarhan kasveja, sillä lämpötila on alhaisempi kuin päivällä eikä vesi haihdu yhtä nopeasti. Näin kasvien vesivarasto säilyy pidempään, eikä kasveja tarvitse kastella enää seuraavana päivänä.

2. Älä käytä letkuja väärin

Multajäämien, pudonneiden lehtien ja kompostin poistamiseen esimerkiksi kiveykseltä ei tarvitse käyttää vettä. Voit käyttää puutarhaharjaa perusteelliseen siivoukseen ja välttää turhaa veden tuhlausta.

Lisäksi on tärkeää, että toimit vastuullisesti, etkä jätä vesiletkuja päälle suorittaessasi muita tehtäviä, joihin ei liity kastelua.

Some figure
Vältä vesiletkujen turhaa käyttöä. Sen sijaan hyödynnä vähemmän vettä tuhlaavia tapoja kastella puutarhaasi.

3. Pidä nurmikko lyhyenä

On välttämätöntä tarkastaa kaikki pihan alueet ja määrittää tietyt päivämäärät nurmikon leikkaamiseen. Tämä johtuu siitä, että kun nurmikko on pitkä, se vaatii enemmän kastelua ja se imee vettä nopeammin.

On myös tärkeää pitää mielessä, että sinun ei tarvitse istuttaa ruohoa koko piha-alueelle. Tietyt ruukkukasvit viihtyvät mainiosti myös päällystetyllä piha-alueella. Tämän vuoksi nurmikon käytön vähentäminen on varteenotettava vaihtoehto veden säästämiselle.

4. Käytä laadukkaita lannoitteita

Komposti on yksi puutarhanhoidon kulmakivi, koska se tarjoaa kasveille hyödyllisiä ravinteita. Lisäksi tämäntyyppinen orgaaninen aines saa maaperän pysymään kosteana pidempään.

5. Kasvata kasveja, jotka tarvitsevat vähän vettä

Jotkut kasvilajit vaativat vain vähän hoitoa ja vettä selviytyäkseen. Voit valita puutarhaasi vain helppohoitoisia lajikkeita, koska ne sekä kaunistavat pihaa että auttavat säätelemään lämpötilaa ja vähentävät vesivarojen tuhlausta.

6. Ryhmittele kasvit niiden luontaisten ominaisuuksien mukaan

Yksi yleisimmistä virheistä, jotka merkitsevät suurta veden tuhlausta, on myytti, että kaikki kasvit tarvitsevat saman määrän kastelua. Jotkut viljelykasvit vaativat toistuvaa kastelua ja toiset tarvitsevat vettä vain silloin tällöin.

Siksi on parasta istuttaa kasvit omiin ryhmiinsä, jotta kullekin alueelle levitetään oikeat määrät ravinteita ja vettä. Näin vältetään veden tuhlausta.

7. Asenna sadeveden keräysjärjestelmä

Pihallesi voit asentaa erilaisia ​​tynnyreitä ja suodattimia, jotka vastaavat sadeveden keräämisestä sekä varastoinnista. Tämä työkalu on yksi hyödyllisimmistä tavoista säästää vettä, koska keräysjärjestelmän avulla vesi voidaan kierrättää ja käyttää puutarhanhoitoon.

8. Suojaa kasveja kovalta tuulelta välttääksesi veden haihtumista

Voimakkaat tuulet kuluttavat kasveja ja saavat ne tarvitsemaan jatkuvaa kastelua. Siksi toteuttamiskelpoisin ratkaisu on käyttää aitoja tai kiinteitä rakenteita, jotka suojaavat niitä näiltä ankarilta sääolosuhteilta ja ehkäisevät liiallista haihtumista.

9. Varmista, että kastelujärjestelmäsi ei petä

Sinun tulee ajoittaa säännölliset ja tiukat huoltotoimenpiteet varmistaaksesi, että kastelujärjestelmä ei ole rikki. Tämä johtuu siitä, että mikäli siinä ilmenee toimintahäiriö, voi kerätty vesi valua hukkaan.

10. Asenna sadeanturit välttääksesi veden tuhlausta

Sadetunnistin on toinen moderni elementti, jonka asentamista suosittelemme veden tuhlaamisen välttämiseksi. Sen avulla kastelujärjestelmä havaitsee sateen ja lopettaa kastelun.

3 suosituinta kastelujärjestelmää

Kastelujärjestelmät ovat koneita, jotka vastaavat puutarhasi tai pihasi kasvien kastelusta. Ne tarjoavat oikean määrän vettä ja vähentävät manuaalisen hoidon tarvetta.

Sopivan kastelujärjestelmän valitseminen on olennaista, jotta kunkin kasvin luonnollisia ominaisuuksia vastaava hoito on mahdollista. Seuraavat ovat 3 suosituinta järjestelmää maatalousympäristössä.

Lue myös: Parhaat vinkit terassipuutarhan luomiseksi

1. Sprinklerikastelujärjestelmät

Sprinklerijärjestelmä on ihanteellinen suuriin puutarhoihin tai pihoihin. Tässä tekniikassa useita sprinklereitä aktivoidaan samanaikaisesti; vesi tulee ulos paineella ja putoaa kasvien päälle sateen muodossa.

Tämän järjestelmän suuri etu on se, että vesi jakautuu tasaisesti. Lisäksi tehoa voidaan säädellä.

Some figure
Veden kulutusta voi säädellä muuttamalla kastelujärjestelmän asetuksia.

2. Tiputuskastelujärjestelmä

Tiputusjärjestelmä koostuu vesisäiliöstä, joka aktivoidaan hanalla niin, että neste kulkee letkujen läpi. Kasvien juuria kastellaan tipoittain.

Tämä järjestelmä on yksi suosituimmista, koska se säästää suuria määriä vettä. Se kastelee vain sitä osaa kasvista, joka tarvitsee vettä.

3. Tihkuva kastelujärjestelmä

Tämä järjestelmä toimii käyttämällä putkea, joka varastoi vettä ja jossa on reikiä, jotka sallivat veden tihkumisen. Näin varmistetaan, että maaperä säilyttää parhaat mahdolliset kosteusolosuhteet.

Tämä kastelujärjestelmä mahdollistaa kunkin kasvilajin ominaisista tarpeista huolehtimisen. Veden virtausta voidaan säädellä tehokkaasti ja tämän seurauksena voidaan ehkäistä maaperän liiallista kastumista.

Lue myös: Kuinka kasvattaa perunoita kotona?

Poista rikkaruohot välttääksesi veden tuhlausta

Rikkaruohot ovat kasveja, jotka kasvavat paikoissa, jossa et halua niiden kasvavan. Niille on ominaista se, että ne imevät suuria määriä vettä ja vaikuttavat muiden lajien selviytymiseen.

Puutarha tulisi tarkastaa säännöllisesti rikkaruohojen varalta. Näin vesi saadaan pysymään maassa pidempään eikä ylimääräisiä toimia tarvita. Puutarhasta kannattaa pitää hyvää huolta ja varata aikaa rikkaruohojen kitkemiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fernández Cirelli, Alicia, El agua: un recurso esencial. Química Viva [Internet]. 2012; 11 (3): 147-170.
  • Ayuntamiento de Ciudad Real. Guía de buenas prácticas ambientales en el uso del agua [Internet]. (S.L): (S.E); (S.F) [citado 18 de mayo de 2021]
  • Demin P. Aportes para el mejoramiento del manejo de los sistemas de riego [Internet]. San Fernando del Valle de Catamarca: Ediciones INTA; 2014 [citado 18 de mayo de 2021]
  • Varela I. Uso eficiente de agua en el hogar [Internet]. Zaragoza: ECODES; 2005 [citado 18 de mayo de 2021]

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.