Logo image
Logo image

Näin voit valmistaa kompostin itse

4 minuuttia
Valmistamalla oman kompostin pystyt hyödyntämään orgaanisen jätteen sekä vähentämään omaa ympäristövaikutustasi. Lisäksi oman luonnollisen lannoitteen valmistaminen tarjoaa maaperälle ja kasveille monia ravintoaineita.
Näin voit valmistaa kompostin itse
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kompostointi on luonnollinen prosessi, jossa voidaan uudelleenkäyttää orgaanista jätettä. Kompostissa orgaaninen jäte muuntautuu lannoitteeksi, jolla voidaan ravita puutarhaa ja kasveja. Jatka lukemista, niin kerromme miten voit valmistaa kompostin itse kotona, ja mitkä ovat kompostoinnin hyödyt.

Kompostissa orgaaninen materiaali maatuu mikro-organismien ja eliöiden avustuksella. Koska on kyse luonnollisesta prosessista, sitä voidaan käyttää taloudellisena menetelmänä maataloudessa.

Toimiakseen hyvin kompostin tulee olla hyvin tuulettuvassa ja kosteassa paikassa, jossa on neutraali lämpötila. Kompostin lannoitteena voi toimia esimerkiksi hedelmien tai kasvisten tähteet, kananmunankuoret tai puutarhajätteet.

Kompostin hyödyt

Suuri osa kodin jätteestä sisältää orgaanista materiaalia, jonka maatuminen kaatopaikalla voi viedä jonkin aikaa ja jonka lisäksi se tuottaa metaanikaasua, ja siten edistää maapallon lämpenemistä. Komposti pyrkii siihen, että näin ei kävisi, ja lisäksi se auttaa oman puutarhasi kasveja.

Tämä auttaa ehkäisemään ympäristön saastumisen vaikutuksia, koska silloin emme heitä näitä jätteitä kaatopaikalle, vaan voimme hyödyntää ne kotona. Lisäksi kompostointi on loistava vaihtoehto luonnonmukaisen lannoituksen valmistamiseen. Näin sinun ei tarvitse käyttää sellaisia lannoitteita tai hyönteismyrkkyjä, jotka sisältävät haitallisia kemikaaleja.

Kompostointi tarjoaa monia etuja kodin ympäristölle. Komposti auttaa parantamaan maaperän hedelmällisyyttä sekä pitämään sen kosteana, jotta kasvit saavat ravintoaineensa ja kasvavat terveinä.

Kompostointi myös alentaa maaperän pirstoutumisen riskiä sekä on eduksi mikro-organismeille, jotka auttavat poistamaan ympäristölle ja kasveille myrkyllisiä aineita.

Lue tämäkin: 6 jokapäiväistä tekoa, jotka saastuttavat ympäristöä

Some figure
Kun orgaaninen jäte hajoaa, siitä muodostuu kompostimultaa, ja se vähentää yleisjätteen määrää.

Näin voit valmistaa kompostin itse

Jokaisessa kodissa voidaan hyötyä kompostoinnista, sillä sen valmistamiseen ei vaadita monimutkaisia välineitä. Seuraavaksi kerromme, miten voit valmistaa kompostin itse kotona.

Orgaaninen ruokajäte

Kompostin valmistuksen kannalta tärkeintä on orgaaninen jäte, koska tämän maatuvan materiaalin avulla syntyy lannoitetta.

Kompostointiin voi käyttää tiettyjä ruuantähteitä, kuten esimerkiksi kananmunankuoria, hedelmien ja kasvisten tähteitä, papuja sekä kasvin ja teen puruja. Nämä sisältävät typpeä, joka auttaa kiihdyttämään hajoamisprosessia.

Puutarhajäte

Kompostointiin voit käyttää myös puutarhajätettä, kuten oksia ja kuivuneita puiden lehtiä. Ne sisältävät hiilidioksidia, joka auttaa luomaan pintamaan, joka taas auttaa voimistamaan maaperää sekä pitämään sen kosteana.

Muu orgaaninen jäte

Kompostointiin voit käyttää lisäksi puuta, paperia tai pahvia, sillä myös ne sisältävät hiilidioksidia.

Kompostointiin sopimaton aines

Kompostiin ei saa laittaa öljyä, lihaa, kalaa, laktoosia, leipää tai munankeltuaista. Tämä johtuu siitä, että niillä on taipumus tuottaa pahaa hajua sekä houkutella jyrsijöitä tai loisia, jotka voivat haitata kompostointia.

Myöskään huonolaatuista kasvijätettä ei saa laittaa kompostiin, sillä siinä saattaa kasvaa vahingollisia sieniä.

Käytä kompostoria

Kompostori on säiliö, johon orgaaninen jäte laitetaan ja jossa kompostointi tapahtuu. Kaupoissa on saatavilla muovisia, puisia tai metallisia säiliöitä, mutta suosittelemme muovista kompostoria, sillä se on kestävä.

Kompostorin yläosassa on luukku, josta kotiisi kerääntynyt orgaaninen jäte laitetaan kompostiin. Kompostorin sivuilla on myös luukut, joiden kautta pysyt keräämään valmiin luonnollisen lannoitteen.

Kompostori tulisi sijoittaa paikkaan, jossa se saa paljon ilmaa ja jossa on aina kosteaa.

Lehtiharava

Lehtiharavan avulla voit kerätä lehdet ja ruohon, ja se auttaa pitämään kompostialueen siistinä ja huoliteltuna. Kompostoinnissa se on kätevä työkalu, sillä sen avulla voit kerätä kaikki lehdet, oksat sekä viljajätteen, jotka ovat hyödyksi luonnollisen lannoitteen valmistuksessa.

Jätesäkit

Voit varastoida lehdet ja ruohot jätesäkkeihin, ja voit erotella niihin kostean ja kuivan jätteen kompostointia varten. Tästä on suuri apu, kun viet jätteet kompostoriin.

Jatka lukemista: 6 vinkkiä ympäristöä säästävän puutarhan luomiseen

Ohjeet kompostin valmistamiseksi

Kompostointi on tehokas ja yksinkertainen prosessi, ja se on helppo valmistaa itse kotona. Seuraavien seitsemän vinkin avulla pystyt valmistamaan luonnollisen kompostin ja sitä kautta paljon ravintoaineita.

1. Valitse kompostoitava orgaaninen jäte

Ensimmäiseksi tulee valita kompostoitava ruoka ja puutarhajäte, jota kotoasi löytyy. Ruokajätettä valittaessa on tärkeää varmistaa, ettei se sisällä minkäänlaista rasvaa tai kypsennettyjä aineksia.

2. Erottele jäte

Kun olet valinnut kompostoitavan orgaanisen jätteen, on aika laittaa se säiliöön. Tämä auttaa pitämään jätteen järjestyksessä sekä erillään yleisestä roskajätteestä.

3. Valitse paikka

Kun olet ostanut kompostorin, pitää sille valita sopiva paikka. Tämä on tärkeä vaihe, sillä kompostille sopivassa paikassa tulee olla sille sopiva ilmanlaatu, lämpötila sekä kosteusolosuhteet.

4. Aloita jätteen kerääminen

Orgaaninen jäte tulee lisätä kompostiin kerroksittain. Pohjalle tulisi laittaa paksumpaa materiaalia, kuten lehtiä ja oksia, sillä ne auttavat kyllästämään kompostia ilmalla.

Tämän jälkeen voi lisätä hedelmistä, kasviksista ja palkokasveista koostuvan jätteen. Se auttaa parantamaan hiilidioksidi- ja typpitasoja.

Kolmanteen kerrokseen voit lisätä valmiiksi valmistunutta lannoitetta, sillä se voi auttaa hajottamaan muita kompostoitavia aineksia.

5. Jatka jätteen lisäämistä

Jätettä tulisi lisätä aina kerroksittain. Varsinkin kostean jätteen lisääminen on tärkeää, sillä se auttaa nopeuttamaan hajoamisprosessia. 

Some figure
Kompostointi on mahdollista jokaisessa kodissa. Se auttaa edistämään ympäristön terveyttä.

6. Kastele ja sekoita kompostia

Jätekerroksia on tärkeää kastella pienellä määrällä vettä, jotta komposti pysyy kosteana. Sitä ei kuitenkaan tule kastella liikaa, sillä kompostointia voi haitata ylenmääräinen vesimäärä.

Jätekerroksia tulee myös sekoittaa silloin tällöin, jotta ilma pääsee siellä kiertämään.

7. Kerää lannoite muutaman kuukauden kuluessa

Koska kompostointi on jatkuva prosessi, saat käyttöösi lannoitetta kasviesi ravitsemiseksi noin kuuden kuukauden kuluttua. Valmista lannoitetta sisältävä komposti on tuoksultaan multainen, eikä lainkaan pahanhajuinen.

Ympäristön olosuhteet

Kompostointi onnistuu ainoastaan silloin, kun jäte pysyy kosteassa, hyvän ilmanlaadun omaavissa olosuhteissa sekä neutraalissa lämpötilassa. Lisäksi avuksi on tietynlaisen jätteen käyttäminen sekä sen lisääminen kerroksittain, mutta myös se että komposti pidetään raikkaana säännöllisen kastelun ja tuuletuksen avulla.

Kompostointiin tulee sitoutua, sillä mikäli sen jättää hoitamatta, prosessi vahingoittuu eikä sitä pysty enää uudelleen elvyttämään. Joten aloita jo tänään ja artikkelissamme esitettyjen ohjeidemme avulla voit valmistaa kompostin itse – näin voit auttaa planeettaamme!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Román P. Martínez M. Pantoja P. Manual de compostaje del agricultor, experiencias en América Latina [Internet]. Santiago de Chile: Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura; 2013 [citado 23 de marzo de 2021]
  • Barrena R. Compostaje de residuos sólidos orgánicos. Aplicación de técnicas respirométricas en el seguimiento del proceso [Internet]. Barcelona: Departament d’ Enginyeria Química de la Universitat Autónoma de Barcelona; 2006 [citado 23 de marzo de 2021]
  • Márquez P. Díaz M. Cabrera F. Factores que afectan al proceso de Compostaje [Internet]. España: (S.E); (S.F) [citado 23 de marzo de 2021]

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.