Logo image
Logo image

7 erikoista mustaa kasvia kotia koristamaan

4 minuuttia
Mustat kasvit ovat vangitsevia ja kauniita. Tässä artikkelissa esittelemme joitakin loistavia elegantteja vaihtoehtoja, jotka antavat kodillesi dramaattisen mutta modernin säväyksensä.
7 erikoista mustaa kasvia kotia koristamaan
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jos eleganssi ja hienostuneisuus ovat mieleesi, haluat varmasti myös kotisi kasvien olevan elegantteja ja hienostuneita. Tästä syystä kannattaakin lukea tämän päivän artikkelimme, sillä esittelemme seitsemän erikoista mustaa kasvia kotiasi koristamaan. Ne erottuvat muista eksoottisuudellaan sekä epätavallisella ulkomuodollaan.

Musta on hyvin harvinainen väri luonnossa. On kuitenkin olemassa joitakin lajeja, jotka eivät vangitse valoa hyvin fotosynteesissä. Tästä syystä niissä on enemmän klorofylliä tai ne kasvavat tietynlaisen pH-arvon omaavassa maaperässä, mikä saa aikaan kasvin mustan värin.

Mustat kasvit ja kukat ovatkin oikeastaan tuotosta hyvin tumman ruskean, punaisen, vihreän tai violetin sävyistä, mutta ne saavat silmät uskomaan niiden värin olevan musta.

Seuraavaksi esittelemme seitsemän erikoista mustaa kasvia, jotka sopivat kotiasi koristamaan.

7 erikoista mustaa kasvia, jotka valloittavat sydämesi

Some figure

Jo aikojen alusta lähtien musta väri on kiehtonut ihmistä. Tällä värillä ja sen eri sävyillä on ollut monenlaisia merkityksiä historian saatossa. Musta väri on symboloinut kuolemaa, surua, hedelmällisyyttä, sivistystä ja hurskautta, kuten kirjassa The Secret Lives of Color esitetään.

Nykypäivänä musta väri liitetään paljolti eleganssiin ja tyylikkyyteen. Se onkin itseasiassa yksi eniten käytetyistä värisävyistä dekoratiivisissa trendeissä. Näin ollen mustien kasvien käyttäminen kotisi sisustuksessa voikin olla hyvä vaihtoehto. 

Lue tämäkin: Kasvit osana kodin sisustusta

Mustakäärmeenparta

 

Mustakäärmeenparta on tummanpuhuva, voimakas ja näyttävä kasvi. Kevätkuukausina sen lehdet ovat vihertävän sävyisiä, mutta kesän saapuessa lehdet muuttuvat tummemmiksi, kunnes näyttävät mustilta.

Lämpimämpinä kuukausina siinä alkaa versoa kauniita kellomaisia kukkia, jotka ovat sävyltään violetteja ja niissä on mustia siemeniä.

Tämä kasvi voi kasvaa 20-30 cm korkuiseksi, mutta se kasvaa melko hitaasti. Se on hyvin monipuolinen kasvi, ja se sopiikin niin sisätiloihin kuin ulkopuutarhaankin. Se vaatii kuitenkin jatkuvaa valoa.

Juurakkovehka (Black Velvet)

Alokasiat ovat peräisin Aasiasta, ja ne ihastuttavat ihmisiä niiden suurilla kauniilla lehdillään. Juurakkovehka Black Velvet on saanut nimensä sen sametinkaltaisten lehtiensä vuoksi.

Juurakkovehka on kooltaan pieni verrattuna muihin samankaltaisiin kasveihin, koska se kasvaa keskimäärin 50 cm korkuiseksi. Se sopisi täydellisesti olohuonetta koristamaan.

Juurakkovehka Black Velvet on todellinen kaunokainen dramaattisella kosketuksellaan. Sen sydämenmuotoiset lehdet vievät kaiken huomion, ja ne ovat niin tummanvihreät että ne näyttävät mustilta. Lehtien platinanvalkeat reunat saavat ne erottumaan entistä paremmin.

Tätä kasvia ei saa syödä, sillä se on myrkyllinen. Siksi juurakkovehka ei välttämättä ole hyvä vaihtoehto koteihin, joissa asuu lemmikkejä, vauva tai pieniä lapsia.

Yön kuningatar -tulppaani

Some figure

Argentiinan maatalousliiketoiminnan ministeriön teettämän käytännön oppaan mukaan tulppaanin kukat ja sipulit ovat loistavia viljelykseen, ja tulppaanilla on noin 125 alalajia, jotka kaikki ovat peräisin Keski-Aasiasta.

Vaikka Alankomaat on maailmanlaajuisesti tunnettu tulppaaneistaan, laajimmat tulppaaniviljelykset löytyvätkin itseasiassa Afganistanista, Iranista ja Turkista. Yön kuningatar -tulppaani onkin alunperin kehitetty Turkissa.

Musta väri antaa tulppaanille erityisen ja mystisen kauneuden, eikä se jää huomaamatta. Vaikka se tarvitseekin valoa, se ei vaadi paljoakaan aurinkoa.

Tätä tulppaania ei tule jättää suoraan auringonvaloon koko päiväksi, sillä sen terälehdet saattavat kuivahtaa. Se mukautuu erittäin hyvin sekä sisä- että ulkoympäristöön.

Lue lisää: Vinkkejä kylpyhuoneen sisustamiseen kasveilla

Tarhasarviorvokki Molly Sanderson

Tarhasarviorvokki Molly Sanderson on yksi kauneimmista mustista kukista, joita maa päällään kantaa. Aivan kuten muutkin orvokit, myös tarhasarviorvokki Molly Sanderson mukautuu erittäin hyvin erilaisiin ilmastoihin ja tiloihin, niin ruukkuihin kuin ulos puutarhaankin.

Tämä orvokki erottuu joukosta sen tumman violettien, lähes mustien terälehtien ansiosta. Kontrastina terälehdissä on keltainen yksityiskohta, ja sen ympärillä vaaleamman violetin sävyjä. Tämä kasvi vaatii valoa, mutta pystyy mukautumaan myös osittain varjoisiin olosuhteisiin. Yleisesti ottaen kyseessä ei ole kovinkaan vaativa kukka. Se vaatii kuitenkin tarpeeksi vettä pitääkseen mullan kosteana, mutta ilman että se muuttuu liian vetiseksi.

Mustaseljanmarja

Eräs seljanmarjojen alalaji on Mustana Kaunokaisena tunnettu mustaseljanmarja. Tämä kasvi on hyvin samankaltainen kuin perinteinen seljanmarja, mutta sillä on erittäin tumman violetit lehdet.

Mustaseljanmarja mukautuu erittäin hyvin kosteeseen maaperään, minkä takia sitä kasvaa järvien ja lampien lähettyvillä. Kun mustaseljanmarjaa muistaa kastella jatkuvasti, menestyy se myös loistavasti puutarhassa.

Viehättävän ulkomuotonsa lisäksi mustaseljanmarja tuottaa runsaasti marjoja, joista valmistetaan hilloa, hyytelöä sekä siirappia, joka auttaa lievittämään flunssan oireita.

Loistomehipuu

Musta loistomehipuu on hyvin näyttävä kasvi, joka on lisäksi helppohoitoinen. Se kasvaa melkeinpä kaikkialla, eikä se vaadi säännöllistä kastelua, vaan se selviää useita päiviä ilman vettä.

Loistomehipuu muistuttaa muodoltaan ruusua. Se on väriltään hyvin tumman violetti, ja lisäksi siinä on punaisen sävyjä. Kukan keskustaan päin mentäessä sen väri muuttuu vihreäksi, ja loistomehipuu tarvitseekin runsaasti valoa säilyttääkseen värinsä kirkkaina.

Vaikka kyseessä onkin erityislaatuinen kasvi, jolla ei ole tarvetta kukkia, keväisin se kasvattaa tähdenmuotoisia kukkia keltaisen ja kullan sävyissä. Ne tekevät moistomehipuusta entistäkin erityisemmän!

Some figure

Halfeti -ruusut

Keinotekoisesti mustaksi värjättyjä ruusuja on helppo löytää. Turkissa on kuitenkin paikka nimeltä Halfeti, jossa kasvaa luonnonvaraisesti ruusuja, joiden tihentynyt pigmentti saa ne näyttämään mustilta.

Turkkilaisen sanomalehden Daily Sabahin mukaan näiden ruusujen ainutlaatuinen kauneus johtuu Urfa-alueella käytetyn Eufrat-joen käyttämän veden pH-arvosta.

Jotta näitä ruusuja pystyttäisiin kasvattamaan muualla maailmassa, tulisi Urfa-alueen pH-arvoa sekä maaperän olosuhteita jäljitellä mahdollisimman tarkkaan. Halfeti-ruusut ovat eksoottisia kaunokaisia kotiasi koristamaan.

Tunne kasvuolosuhteet ennen mustan kasvin valintaa

Mustat kasvit ovat harvinaisia ja eksoottisia, joten niillä on usein myös melko korkea hinta. Siksi onkin paras varmistaa, että puutarhasi ja alueesi kasvuolosuhteet sopivat valitsimillesi kasveille.

Voit käydä paikallisessa taimistossa selvittämässä asiantuntijalta, sopisiko kotiisi jokin näistä mustista eksoottisista kasveista. On parempi pelata varman päälle, kuin ostaa kaunis kasvi, joka ei sopeudukaan kotisi kasvuolosuhteisiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hatier, Jean-Hugues & Gould, Kevin. (2007). Black coloration in leaves of Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’. Leaf optics, chromaticity, and internal light gradients. Functional Plant Biology – FUNCT PLANT BIOL. 34. 10.1071/FP06220.
  • Kandur J. The black rose of Halfeti [Internet]. Daily Sabah. 2015 [cited 15 December 2020]. Available from: https://www.dailysabah.com/feature/2015/07/24/the-black-rose-of-halfet
  • Ministerio de Agroindustria. guía práctica para el cultivo de flores y bulbos de tulipán,. Buenos Aires; 2013.
  • St Clair, K., 2017. Las Vidas Secretas Del Color. Barcelona: Urano.
  • Viola ‘Molly Sanderson’ Care Plant Varieties & Pruning Advice [Internet]. Shootgardening.co.uk. 2020 [cited 14 December 2020]. Available from: https://www.shootgardening.co.uk/plant/viola-molly-sanderson

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.