Ideoita olohuoneen sisustamiseen kierrätetyillä materiaaleilla

17 helmikuun, 2020
Haluaisitko tietää, kuinka voit sisustaa olohuoneen kierrätetyillä materiaaleilla? Tässä artikkelissa jaamme muutamia luovia ideoita.

Olohuone on luultavasti se kodin tila, jossa sinä ja perheesi vietätte eniten aikaa. Onneksi tähän perheen yhteiseen ajanviettopaikkaan on helppo saada hieman omaperäisyyttä. Jatka lukemista, sillä jaamme ideoita olohuoneen sisustamiseen kierrätetyillä materiaaleilla.

Unelmien olohuoneen saaminen ei vaadi suuria summia rahaa. Hyvää makua ja omaperäisyyttä hyödyntämällä voit kierrättää erilaisia materiaaleja ja tuoda olohuoneeseen omaperäistä ilmettä.

Näillä ideoilla pääset alkuun!

Ideoita olohuoneen sisustamiseen kierrätetyillä materiaaleilla

1. Kierrätetyt puulaatikot

Jos haluat säästää hieman rahaa hyllyssä tai huoneenjakajassa, voit valmistaa sellaisen itse puisista laatikoista pinoamalla niitä päällekkäin niin monta kuin tarvitset. Tikkujen joutumisen sormeen voi estää hiomalla laatikot ensin hyvin hiekkapaperilla.

Voit sitten tarvittaessa maalata laatikot haluamallasi värillä. Kuin taikaiskusta olet loihtinut itsellesi hyllyn, jonne voit laittaa näytille vaikka koriste-esineitä. Jos aikeenasi on asettaa puulaatikot pinoon, muista ruuvata ne hyvin yhteen, jotta rakennelma on varmempi.

2. Kuormalavat sisustuksessa

Olohuoneen voi sisustaa tyylikkäästi kuormalavoilla

Kuormalavat ovat kierrätysmateriaalien klassikko sisustamisessa. Niistä voi valmistaa erilaisia huonekaluja.

Tuhannet ihmiset ovat sisustaneet kotinsa ja yritystilansakin kuormalavoilla. Kuormalavat ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka sisustetaan tyylikkäästi kierrätysmateriaaleilla luoden samalla viihtyisä ympäristö. Tätä edullista vaihtoehtoa voidaan käyttää lukemattomin tavoin.

Kuormalavoista voi esimerkiksi valmistaa sohvan, jolloin olohuoneeseen saa rennompaa ilmettä. Niistä voi rakentaa myös seinähyllyjä tai sivupöydän nojatuolille.

Muista myös kuormalavojen loputtomat käyttömahdollisuudet lastenhuoneissa; niistä voi tehdä kirjahyllyjä, vuoteita tai vaikka nukkekodin tai -linnan.

Kannattaa lukea myös: 20 puulaatikoiden käyttötapaa kotona

3. Ideoita olohuoneen sisustamiseen kierrätetyillä materiaaleilla: puun käyttö

Puu on jalo materiaali, joka ei koskaan mene pois muodista. Se kykenee tekemään tilasta kuin tilasta ainutlaatuisen.

Erinomainen keino tuoda vähän omaperäisyyttä olohuoneeseen on käyttää uudelleen restauroitu kattopalkki.

Puusta voi valmistaa myös vintage-tyylisiä valokuvakehyksiä, ja esimerkiksi puutikapuille voi antaa uuden elämän kirjahyllynä. Vanhoilla puusuikaleilla voi puolestaan vaikka päällystää kokonaisen seinän.

4. Vanhat tuolit olohuoneeseen

Erilaiset tuolit ovat omaperäinen keino sisustaa pöydän ympärys

Kun sisustat erilaisilla tuoleilla, jokainen perheenjäsen voi valita oman paikkansa pöydässä makunsa ja persoonallisuutensa mukaan.

Olohuoneen pöydän ympäristön voi somistaa omaperäisesti ja rohkeasti vanhoilla tuoleilla. Antiikkiliikkeistä ja kirpputoreilta löytyy paljon erilaisia vanhoja tuoleja kierrätettäväksi ja restauroitavaksi. Kannattaa kierrellä muutama paikka läpi ja valita itselle mieluisat tuolit.

Yksi hauska idea sisustaa olohuone kierrätetyillä materiaaleilla on ostaa keskenään täysin erityyliset tuolit. Tämä on yksinkertainen sisustusidea, ja jokainen perheenjäsen voi valita niistä oman lempituolinsa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Uudista ja kierrätä vanhat huonekalut

5. Kehykset ja lamput

Sisustamisessa ja koristelussa kaikki riippuu omista mieltymyksistä ja kriteereistä, eli se mitä joku saattaa pitää rumana on toisen mielestä viehättävää. Olohuoneen sisustaminen kierrätetyistä materiaaleista valmistetuilla kehyksillä on hyvä keino päästää oma mielikuvitus ja luova puoli valloilleen.

  • Voit tehdä kollaaseja tai hyödyntää erilaisia kankaita.
  • Yksi vaihtoehto on kehystää perheelle tärkeitä esineitä.
  • Voit kokeilla tekstuurikehyksiä, jotka on valmistettu lehdistä tai muista inspiroivista materiaaleista ja jotka sopivat hyvin sisustettavaan tilaan.
  • Perheen valokuvien ja henkilökohtaisten muistojen kehystäminen on sentimentaalinen tapa sisustaa.

Tässä oli muutamia ideoita olohuoneen sisustamiseen kierrätetyillä materiaaleilla.

Kierrättämisessä on kyse esineiden uudelleenkäyttämisen taidosta. Siten mikä tahansa näennäisen tarpeeton esine voi olla hyödyksi ja antaa olohuoneelle (tai mille tahansa muulle huoneelle) persoonallista ilmettä.

Kokeile näitä ideoita sisustuksessasi!

  • Borreguero-sanchez. (2015). Arquitectura low tech. Arquitectura Low Tech.
  • Money, A. (2007). Material culture and the living room: The appropriation and use of goods in everyday life. Journal of Consumer Culture. https://doi.org/10.1177/1469540507081630
  • Turney, J. (2004). Here’s One I Made Earlier: Making and Living with Home Craft in Contemporary Britain. Journal of Design History. https://doi.org/10.1093/jdh/17.3.267