Logo image
Logo image

Kermesmarjan käyttötarkoitukset ja vasta-aiheet

4 minuuttia
Kermesmarjan lehtiä on käytetty perinteisessä lääketieteessä adjuvanttina reuman ja niveltulehduksen oireiden lievittämiseen. Jotkut tutkimukset kuitenkin varoittavat, että se voi aiheuttaa tiettyjä sivuvaikutuksia. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja aiheesta!
Kermesmarjan käyttötarkoitukset ja vasta-aiheet
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kermesmarja (Phytolacca americana) on nurmikasvi, jota esiintyy eri puolilla Pohjois-Amerikkaa, Etelä-Amerikkaa, Eurooppaa sekä Aasiaa. Se tunnetaan myös nimellä “amerikkalainen karhunvatukkayrtti” tai “syöpäjuuri”, ja sitä on käytetty lääketieteellisiin ja kulinaarisiin tarkoituksiin.

Asiantuntijat ovat kuitenkin todenneet, että joissakin pensaan osissa on myrkyllisiä komponentteja, jotka eliminoituvat vain voimakkaalla keittoprosessilla. Siksi meidän on käytettävä sitä varoen ja harkittava sen mahdollisia sivuvaikutuksia.

Jos haluat lisätietoja aiheesta, jatka lukemista!

Kermesmarjan ominaisuudet

Historiallisten tietojen mukaan kermesmarja oli perusta lääkkeille, joita alkuperäiskansat käyttivät oksentamisen aktivoimiseen, kehon puhdistamiseen ja reuman oireiden torjuntaan. Tänäkin päivänä jotkut kulttuurit käyttävät sitä edelleen näihin käyttötarkoituksiin.

Ilmeisesti sen suosio juontaa juurensa King’s American Dispensary -kirjaan, joka on kirjoitettu 1800-luvun lopulla ja jossa puhutaan tämän kasvin ominaisuuksista hoitaa ihosairauksia sekä nivelkipuja. Silti todisteet ovat tällä hetkellä melko rajalliset. Mitä me todella tiedämme siitä?

Kermesmarjan yhdisteet

Some figure
Tämäntyyppiset infuusiot ovat hyväksi terveydelle.

Lähteet, kuten “Germplasm Resources Information Network (GRIN)” ja “Kiinalainen rohdosvalmiste kirja. Materia medica ” kertovat, että kermesmarjoissa on laaja valikoima kemiallisia yhdisteitä, joilla on farmakologista potentiaalia.

Merkittävimmät ainesosat ovat seuraavat:

 • Phytolaccoside A, B, C, D, E, F, G
 • Fytolakageniini
 • Jaligonihappo, fytolakkageenihappo ja oleanolihappo
 • Triterpeenialkoholit: α-spinasteroli, α-spinasteroli-β-D-glykosidi, 6-palmitoyyli-Δ7-stigmasteroli-Δ-D-glykosidi, 6-palmytytyyli-spinasteryyli-6-D-glykosidi
 • Astragalin
 • Lektiinit
 • Tanniinit
 • Tärkkelys
 • PAP-R-proteiini

On väitetty, että kermesmarjalla on monenlaisia ​​terveysominaisuuksia, mutta sen tehokkuudesta ei ole luotettavaa kliinistä tutkimustietoa. Joka tapauksessa useat ihmiset sanovat, että sillä on antireumaattisia, kasvainten muodostumista ehkäisevä, tulehdusta ehkäisevä, kipua lievittäviä ja oksentelua aiheuttavia vaikutuksia.

Kermesmarjan mahdolliset edut ja käyttötarkoitukset

Huolimatta kermesmarjan mahdollisista myrkyllisistä ominaisuuksista, jotkut kulttuurit kannattavat edelleen sen käyttöä adjuvanttina sellaisia ​​sairauksia vastaan ​​kuin tonsilliitti, kurkunpään tulehdus, akne, syyhy, tietyntyyppiset kasvaimet ja AIDS. Onko kermesmarjasta todella apua näiden sairauksien hoidossa?

Toistaiseksi kermesmarja on osoittanut joitain lääketieteellisiä etuja laboratorio- ja eläinkokeissa. Tutkimukset sen vaikutuksista ihmisiin kuitenkin puuttuvat. Lisäksi uskotaan, että viruslääke-proteiini pokeweed (PAP) on vastuussa monista sen ominaisuuksista. Asiasta ei kuitenkaan ole varmuutta.

1. Suun sairaudet

Tutkijat ovat tutkineet Phytolacca americana -uutteita mahdollisina keinoina hammassairauksien ehkäisemisessä. Erityisesti BMC Complementary Medicine and Therapies -lehdessä raportoidussa laboratoriotutkimuksessa todettiin, että tällä kasvilla on antibakteerisia komponentteja, jotka auttavat tukemaan suun terveyttä.

Se estää tiettyjen entsyymien toiminnan bakteereissa, kuten Porphyromonas gingivalis ja Streptococcus mutans, jotka ovat vastuussa tulehduksellisista parodontaalisista sairauksissa sekä karieksessa. Tutkijat tarvitsevat kuitenkin lisää todisteita sen terveydelle hyödyllisistä ominaisuuksista.

2. Nielurisatulehdus

Useat homeopaattiset lääkkeet, jotka on tarkoitettu nielurisatulehduksen hoitoon, sisältävät kermesmarjaa.

Jotkut uskovat, että se yhdessä muiden luonnollisten ainesosien kanssa se voitelee kurkun limakalvoa ja vähentää kipua sekä tulehdusta. Tämän todistamiseksi ei kuitenkaan ole kliinisiä tutkimuksia.

3. Ihosairaudet

Yksi kermesmarjan pääkäyttökohteista on ihosairaudet. Kansanlääketieteessä ihmiset käyttävät sitä kaulan psoriaasian, ekseeman ja kaulan tuberkuloosin hoitoon. Sen anti-inflammatoriset ominaisuudet vähentävät turvotusta ja kipua.

Suora kosketus kasvin juuren, varren tai lehtien kanssa voi kuitenkin aiheuttaa rakkulamaista ​​ihottumaa. Se muistuttaa myrkkymuratin aiheuttamaa ihottumaa. Siksi sinun tulisi käyttää sitä varoen. Tätä aihetta koskevat tutkimukset ovat kuitenkin melko heikkoja ja vanhentuneita.

4. Syöpäkasvaimet ja AIDS

Kermesmarjat tai muut rohdosvalmisteet eivät voi parantaa kroonisia sairauksia, kuten syöpää tai HIV:tä / AIDSia. Huolimatta suosituista väitteistä sen eduista ja joidenkin kliinisten tutkimusten johtopäätöksistä, sinun ei pitäisi käyttää sitä näiden tautien hoitona.

Tällä hetkellä todisteet viittaavat siihen, että kasviuutteet auttavat suunnittelemaan lisäravinteita ja lääkkeitä vakavien sairauksien hoitoon. Esimerkiksi Phytotherapy Research -raportissa raportoitiin, että Phytolacca americana -uutteet voivat toimia paksusuolen syöpäsoluja vastaan ​​muuttamalla geeniekspressiota.

Samaan aikaan Toxins -lehti kertoi, että kermesmarjassa läsnä olevalla PAP:lla on potentiaalia muuttua immunotoksiiniksi. Toisin sanoen se voi stimuloida immuunisolujen aktiivisuutta vastaamaan kasvainten tai solujen läsnäoloon.

5. Muut käyttötarkoitukset

Some figure
Kermesmarja lievittää todennäköisesti myös niveltulehduskipua.

Suurin osa kermesmarjan lääketieteellisistä sovelluksista tulee anekdoottitiedoista. Toisin sanoen ei ole olemassa tutkimuksia, jotka tukisivat väitteitä sen tehokkuudesta. Emme myöskään tiedä, miten sen uutteita tai lisäravinteita voidaan antaa turvallisesti. Mitä nämä käyttötarkoitukset ovat? Voit katsoa alla olevaa listaa:

 • Nivelreuma
 • Ruoansulatuskanavan häiriöt
 • Infektiot
 • Nännitulehdus
 • Fibroidit
 • Akne
 • Suurentunut kilpirauhanen

Riskit ja vasta-aiheet

Kermesmarjan kaikkia osia pidetään myrkyllisinä. Marjat ovat myrkyllisimpiä, erityisesti vihreinä. Myrkyllisyys perustuu erityisesti fytolasiiniksi kutsuttuun aineeseen, joka ärsyttää sekä ihmisten että eläinten ruoansulatuskanavaa. Niiden kulutus voi aiheuttaa seuraavia haittavaikutuksia:

 • Kouristukset ja vatsakrampit
 • Polttava tunne suussa, kurkussa ja ruokatorvessa
 • Ripuli ja oksentelu
 • Hengitysvaikeudet
 • Huimaus tai pyörrytys
 • Päänsärky
 • Sydämen rytmihäiriöt

Lisäksi, jos kasvi joutuu kosketuksiin rikkinäisen ihon kanssa, se aiheuttaa samanlaisia ​​oireita. Suora kosketus Phytolacca americanan kanssa aiheuttaa joillekin ihmisille kosketusihottumaa. Vaikeissa tapauksissa myrkytys tila johtaa seuraaviin komplikaatioihin:

 • Kouristukset
 • Ripuli ja verinen oksentelu
 • Hengityselinten halvaus
 • Kuolema (harvinaisissa tapauksissa)

Monet luontaistuotekaupat myyvät kermesmarjaa sisältäviä ravintolisiä ja luontaistuotteita. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ei kuitenkaan ole hyväksynyt sen käyttöä tai pystynyt arvioimaan sen turvallisuutta.

Se varoittaa myös mahdollisista yhteisvaikutuksista sellaisten lääkkeiden kuten antikoagulanttien, verenpainelääkkeiden ja diureettien kanssa. Sitä ei suositella raskaana oleville naisille, lapsille tai ihmisille, joilla on jokin krooninen sairaus.

Kermesmarjan säilöminen ja annoskoko

Kermesmarjan ja sen johdannaisten turvallista käyttöä varten ei ole virallisia ohjeita. Pääsääntöisesti sinun tulisi välttää suoraa kosketusta tähän kasviin. Tämän vuoksi ravintolisiä jaetaan tinktuurien, uutteiden, kapseleiden, öljyjen sekä voiteiden muodossa.

Niitä hankittaessa on tärkeää ottaa huomioon, että esimerkiksi FDA tai Euroopan lääkevirasto ei ole hyväksynyt niitä. Valmistajat ilmoittavat yleensä ehdotetun annoskoon tuotteen pakkauksessa. Tätä ehdotettua annoskokoa ei saa koskaan ylittää.

Mitä tästä kasvista pitäisi muistaa?

Phytolacca americana -kasvia on käytetty perinteisessä lääketieteessä  joidenkin sairauksien oireiden lievittämiseen. Nykyään on kuitenkin olemassa varoituksia myrkyllisten yhdisteiden pitoisuudesta johtuvista riskeistä.

Yhteenvetona voidaan todeta, ettei ole olemassa mitään konkreettista näyttöä kermesmarjan tehokkuudesta lääkevalmisteena. Siksi sen ei pitäisi korvata mitään lääkehoitoa. Raskaana olevien naisten, lasten ja vakavasti sairaiden ihmisten tulisi välttää sen käyttöä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kim YO, Johnson JD, Lee EJ. Phytotoxicity of Phytolacca americana leaf extracts on the growth, and physiological response of Cassia mimosoides. J Chem Ecol. 2005 Dec;31(12):2963-74. doi: 10.1007/s10886-005-8407-y. Epub 2005 Dec 18. PMID: 16365717.
 • Phytolacca americana. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 15 de abril de 2021 de https://es.wikipedia.org/wiki/Phytolacca_americana
 • King’s American Dispensary. JAMA. 1898;XXXI(19):1126–1127. doi:10.1001/jama.1898.02450190052023
 • Chinese Herbal Medicine, Materia Medica 3rd Edition. Bensky, Dan; Steven Clavey, Erich Stoger. Eastland Press, 2004.
 • «USDA GRIN taxonomy». Archivado desde el original el 20 de febrero de 2014.
 • Han H-Y, Han K-H, Ahn J-H, et al. Subchronic Toxicity Assessment of Phytolacca americana L. (Phytolaccaceae) in F344 Rats. Natural Product Communications. July 2020. doi:10.1177/1934578X20941656
 • Patra JK, Kim ES, Oh K, Kim HJ, Kim Y, Baek KH. Antibacterial effect of crude extract and metabolites of Phytolacca americana on pathogens responsible for periodontal inflammatory diseases and dental caries. BMC Complement Altern Med. 2014;14:343. Published 2014 Sep 20. doi:10.1186/1472-6882-14-343
 • Maness L, Goktepe I, Chen H, Ahmedna M, Sang S. Impact of Phytolacca americana extracts on gene expression of colon cancer cells. Phytother Res. 2014 Feb;28(2):219-23. doi: 10.1002/ptr.4979. Epub 2013 Apr 4. PMID: 23553997.
 • Domashevskiy AV, Goss DJ. Pokeweed Antiviral Protein, a Ribosome Inactivating Protein: Activity, Inhibition and Prospects. Toxins. 2015; 7(2):274-298. https://doi.org/10.3390/toxins7020274

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.