Logo image
Logo image

Virusperäinen nielutulehdus: diagnoosi ja hoito

2 minuuttia
Virusperäinen nielutulehdus on viruksen aiheuttama nielun limakalvojen tulehdus. Se on yleinen infektio eikä useimmissa tapauksissa aiheuta jälkitauteja. Oireet kestävät vain muutaman päivän.
Virusperäinen nielutulehdus: diagnoosi ja hoito
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Virusperäinen nielutulehdus on tämän taudin yleisin muoto: 60-80 % tapauksista on viruksen aiheuttamia. Ihmiset käyttävät tästäkin huolimatta joissakin maissa antibiootteja, mikä ei ole hyvä tapa. Antibiootit tehoavat nimittäin ainoastaan bakteeritauteihin.

Virusperäistä nielutulehdusta esiintyy useammin kylmillä seuduilla ja kylminä vuodenaikoina. Se on tarttuva infektio, joten paras ehkäisykeino on välttää kontaktia jo sairastuneeseen henkilöön.

Mikä on virusperäinen nielutulehdus?

Virusperäinen nielutulehdus on virusinfektion aiheuttama nielun limakalvon tulehdustila. Nielu on putkenmuotoinen anatominen rakenne, joka yhdistää suuontelon kurkunpäähän ja ruokatorveen. Se sijaitsee kaulassa ja on noin 15 cm pitkä aikuisella.

Nielu voi tulehtua useista eri syistä. Joskus se tapahtuu bakteeri-infektion tai nielussa olevan sienen vuoksi. 30 prosentissa tapauksia mitään taudinaiheuttajaa ei löydetä.

Virusperäinen nielutulehdus johtuu ainoastaan viruksesta. Sairauden kulku riippuu kyseessä olevasta virustyypistä ja taudin hoidosta. Vain harvoissa tapauksissa ilmenee jälkitauteja.

Some figure
Virusperäinen nielutulehdus on nielun limakalvon ärsytystä ja se on hyvin herkästi tarttuva tauti.

Lue lisää: Nielutulehduksen oireiden hoito

Mistä virusperäinen nielutulehdus johtuu?

Virusperäinen nielutulehdus liittyy yleensä johonkin virusinfektioon, toisin sanoen se on toisen tartuntataudin yksi oireista. Kun se esiintyy ilman toista sairautta, siihen viitataan epäspesifisenä virusperäisenä nielutulehduksena.

Tauti alkaa yleensä vähitellen ja aiheuttaa jälkimmäisessä tapauksessa vain vähän haittaa. Normaalisti se paranee itsestään kahdessa tai kolmessa päivässä. Muissa tapauksissa virukset ja niihin liittyvät sairaudet ovat yleensä:

 • Adenovirus, enterovirus ja rinovirus aiheuttavat kaikki flunssia ja nielutulehduksia.
 • Influenssavirus aiheuttaa influenssaa ja joskus myös nielutulehdusta.
 • Pääasiallinen sairaus voi olla myös herpes simplex -virus (HSV).
 • Epstein-Barrin virus, eli mononukleoosia aiheuttava, tarttuva virus.
 • HIV aiheuttaa akuutin retrovirusoireyhtymän, johon liittyy tavallisesti nielutulehdusta.

Nielutulehduksen tunnistaminen

Nielutulehduksen tyyppioire on kipeä kurkku. Lisäksi voi esiintyä muita, voimakkuudeltaan eriasteisia oireita henkilöstä riippuen. Niitä ovat yleensä:

 • Kuiva kurkku
 • Kipu niellessä ruokaa tai jopa pelkkää sylkeä
 • Nielurisatulehdus eli tonsilliitti
 • Enintään 38 celsiusasteen kuume
 • Päänsärky
 • Turvonneet imusolmukkeet kaulalla
 • Väsymys

Oireet voivat vaihdella riippuen sairauden aiheuttaneesta virustyypistä. Akuutissa virusperäisessä nielutulehduksessa nielu punoittaa ja on liman peittämä. Sitä vastoin kroonisessa nielutulehduksessa limakalvo on vaalea, ohut ja sitä peittää paksu lima.

Taudinmääritys tehdään oireiden perusteella tutkimalla potilas ja tarkastelemalla tämän sairaushistoriaa. Lääkäri määrää joissakin tapauksissa pikatestin streptokokin antigeenien selvittämiseksi sulkeakseen pois bakteeriperäisen nielutulehduksen.

Some figure
Virusperäisen nielutulehduksen pääasiallinen oire on kurkkukipu. Myös nielemisongelmia ja kuumetta voi esiintyä.

Kokeile näitä kylmiä ja kuumia juomia kurkkukipuun

Kuinka virusperäistä nielutulehdusta hoidetaan?

Virusperäiseen nielutulehdukseen ei ole mitään tiettyä hoitoa. Siihen tehoavat usein kotikonstit, kuten kurlaaminen lämpimällä suolavedellä. Lasilliseen lämmintä vettä liuotetaan siis pieni määrää suolaa ja sillä kurlataan kolme kertaa päivässä.

Myös runsas vedenjuonti auttaa, sillä se viilentää kurkkua ja auttaa elimistöä pääsemään eroon viruksista. Lisäksi on parasta levätä riittävästi ja välttää ärsyttäviä aineita, kuten tupakkaa ja mausteisia, kovia ruokia.

On myös tärkeää välttää antibiootteja silloin, kun nielutulehdus johtuu viruksesta. Antibiooteista ei tässä tapauksessa ole mitään hyötyä, vaan päinvastoin: se vahvistaa bakteereja tehden niistä vastustuskykyisiä kyseisille lääkkeille.

Nielutulehdukseen liittyy harvoin jälkitauteja. On kuitenkin tutkimuksia siitä, että faryngotonsilliitista on tullut viime vuosina ärhäkämpi. Tämä on yksi faryngiitin eli nielutulehduksen muoto, joka vaikuttaa nielurisoihinkin ja joka myös johtuu viruksista 80 prosentissa tapauksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wilson A. Pharyngitis. Essential Infectious Disease Topics for Primary Care. 2008;15-24. doi:10.1007/978-1-60327-034-2_2
 • Wolford RW, Goyal A, Belgam Syed SY, et al. Pharyngitis. [Updated 2020 May 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519550/
 • Boktor SW, Hafner JW. Influenza. [Updated 2020 May 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459363/
 • Coco A, Kleinhans E. Prevalence of primary HIV infection in symptomatic ambulatory patients. Ann Fam Med. 2005;3(5):400-404. doi:10.1370/afm.376
 • van der Veen EL, Sanders EA, Videler WJ, van Staaij BK, van Benthem PP, Schilder AG. Optimal site for throat culture: tonsillar surface versus posterior pharyngeal wall. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2006;263(8):750-753. doi:10.1007/s00405-006-0046-6
 • Satomura K, Kitamura T, Kawamura T, et al. Prevention of upper respiratory tract infections by gargling: a randomized trial. Am J Prev Med. 2005;29(4):302-307. doi:10.1016/j.amepre.2005.06.013

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.