Logo image
Logo image

Vatsakivun lievitys lääkeyrteillä

2 minuuttia
Joitakin yrttejä ja lääkekasveja voidaan käyttää vatsakivun lievitykseen luonnonmukaisesti ja tehokkaasti.
Vatsakivun lievitys lääkeyrteillä
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Luontaishoidot ovat aina olleet vaihtoehtoinen menetelmä useiden eri terveysvaivojen parantamisessa. Tänään kerromme, kuinka vatsakivun lievitys onnistuu luonnollisesti lääkeyrteillä.

Vatsakipu on epämukava ja yksi yleisin vaiva, joka ilmaantuu usein huonoon aikaan. Yleensä se ilmenee vatsan yläosassa ja joskus siihen liittyy ilmavaivoja, närästystä, ruoansulatusvaikeuksia, oksentelua ja ruokahaluttomuutta.

Tänään kerromme useista lääkeyrteistä, jotka auttavat lievittämään vatsakipua. Niiden voimakas vaikutus helpottaa närästystä, rauhoittaa kipua ja parantaa ruoansulatusta. Parasta niissä on se, etteivät ne aiheuta mitään sivuvaikutuksia ja niitä on helppo löytää.

Vatsakivun lievitys fenkolilla

Fenkolinsiemenet edistävät ruoansulatusta ja kaasujen poistumista sekä ehkäisevät ilman kertymisestä johtuvaa vatsakipua.

  • Saat nopeaa helpotusta nauttimalla siemeniä haudukkeena.
  • Voit syödä niitä myös sellaisenaan esimerkiksi salaatin päällä tai lempiruokasi seassa.

Kamomilla

Kamomilla on yksi vatsan parhaista ystävistä. Se suojaa ja korjaa mahdollisia vaurioita johtuen hoitavista ominaisuuksistaan. Se auttaa myös lievittämään närästystä ja ilmavaivoja, vähentää liikahappoisuutta, gastriittia ja haavaumia.

Lisäksi kamomilla on tehokas lihasrelaksantti ja luonnollinen tulehdusta lievittävä aine, joka auttaa myös lievittämään vatsakipua.

Tutustu: Ummetuksen lievittäminen luumu-siemensmoothiella

Vatsakivun lievitys mintulla ja tuoksuruudalla

Minttu on tehokas apu ruoansulatukselle, mutta se sopii loistavasti myös haavaumien ja sappirakon vaivojen ehkäisyyn.

Voit ostaa sitä teenä tai valmistaa itse haudukkeen mintunlehdistä.

Some figure

Tuoksuruuta puolestaan hillitsee ilmavaivoja, närästystä ja muita vatsavaivoja. Se voi auttaa myös säätelemään kuukautisia.

Sitruunasavikka ja sitruunaverbena

Sitruunasavikka on voimakas ruoansulatusta stimuloiva yrtti. Se auttaa lievittämään vatsavaivoja, erityisesti kipua.

Sitruunaverbena puolestaan auttaa vatsakrampeissa ja helpottaa virtsaamista.

Vatsakivun lievitys aniksella

Anis on yksi parhaista yrteistä vatsavaivoihin johtuen sen kouristusta ja kipua lievittävistä ominaisuuksista.

Se rentouttaa mahalaukun lihaksia, auttaa poistamaan kaasua, laskee turvotusta ja vähentää liikahappoisuutta. Se ehkäisee myös hermostuneisuudesta johtuvaa gastriittia ja mahakipua sekä edistää ruoansulatusta.

Timjami ja basilika

Vatsan ja suoliston krampit ovat hyvin kivuliaita, mutta timjamista voi olla apua niihin. Tämä yrtti helpottaa myös kaasun poistumista. Sitä tulisi ihanteellisesti nauttia haudukkeena aterian jälkeen.

Basilika puolestaan lievittää vatsa- ja kuukautiskipuja. Basilikahaudukkeen purskutteleminen suussa pehmittää kurkkua ja lievittää kipua.

Rosmariini ja koiruoho

Rosmariini torjuu ruoansulatusvaivoja ja muita ruoansulatusjärjestelmän ongelmia. Sen eteeriset öljyt suojaavat mahalaukun limakalvoa.

Koiruoho sen sijaan rauhoittaa ruoan tai suolistoloisten mukana tulleiden bakteerien aiheuttamia vaivoja. Se torjuu myös ruoansulatuskanavan infektioita.

Pellavansiemenet

Pellavansiemenet auttavat erinomaisesti esimerkiksi ripuliin, ummetukseen ja gastriittiin. Ne auttavat myös hoitamaan suoliston tulehdusta sekä ärtyvän suolen oireyhtymää ja haavaumia.

Inkivääri

Inkiväärihauduke auttaa lievittämään vatsakipua, närästystä, ilmavaivoja ja pahoinvointia. Se vähentää lisäksi liikahappoisuutta ja taistelee suoliston haitallisia bakteereja vastaan. Se edistää myös ruoansulatusta ja tuo helpotusta raskaaseen oloon ison aterian jälkeen.

  • Voit nauttia sitä joko raakana tai haudukkeessa, ja mieluiten päivittäin.

Vatsakivun lievitys aloe veralla ja artisokalla

Aloe vera lievittää närästystä ja tulehduksen aiheuttamaa polttelua johtuen tulehduksen vastaisista ominaisuuksistaan. Se auttaa myös säätelemään suoliston toimintaa, hoitamaan ummetusta ja puhdistamaan suolen.

Artisokat sen sijaan auttavat puhdistamaan ruoansulatusprosesseihin liittyvät elimet. Ne ovat ihanteellisia maksan puhdistukseen ja elimistön kolesterolitason säätelyyn.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Aloe veran parhaat terveyshyödyt

Voikukat

Some figure

Voikukka ehkäisee närästystä ja ummetusta sekä edistää ruoansulatusta. Mutta vaikka se parantaa ruoansulatusjärjestelmää yleisesti, sitä ei suositella haavaumien, gastriitin ja munuais- tai sappikivien hoitoon.

Nämä lääkeyrtit ovat hyvin tehokkaita eri ruoansulatusvaivojen hoidossa. Jos osaat hyödyntää niitä oikein, niistä voi olla huomattavaa apua elämänlaadun parantamisessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Moreno-Salazar, S. F., Robles-Zepeda, R. E., & Johnson, D. E. (2008). Plant folk medicines for gastrointestinal disorders among the main tribes of Sonora, Mexico. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2007.07.009
  • Swapna M. M., R., P., P., A. K., N., M. C., & P., R. N. (2011). A review on the medicinal and edible aspects of aquatic and wetland plants of India. Journal of Medicinal Plants Research. https://doi.org/10.5897/JMPRX11.005
  • Duke, James A, M. J. B.-G. J. duCellier & P.-A. K. D. (2001). Handbook of medicinal herbs. Herbal reference library. https://doi.org/10.1186/1746-4269-7-30

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.