Logo image
Logo image

6 vinkkiä ympäristöä säästävän puutarhan luomiseen

3 minuuttia
Ympäristöä säästävän puutarhan luomiseksi on tärkeää ottaa asioista hyvin selvää sekä pitää mielessä muutama tärkeä neuvo. Voit aloittaa tämän uuden projektin vaikka heti!
6 vinkkiä ympäristöä säästävän puutarhan luomiseen
Kirjoittanut Ana Luzardo
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Yksi tärkeimpiä ympäristöä säästävän puutarhan tunnuspiirteitä on luonnollisten voimavarojen hyödyntäminen vastuullisesti ja tehokkaasti. Tällainen puutarha kunnioittaa jokaisen kasvilajin monimuotoisuutta sekä niiden luonnonmukaista kiertokulkua jokaisella osa-alueella. Toisin sanoen puutarha on ekologinen ja luontoystävällinen tila, sillä se on terveiden viljelykäytäntöjen tulosta.

Perinteisellä puutarhanhoidolla voi olla negatiivisia vaikutuksia ympäristöön. Syyt tähän ovat selvät: liiallinen veden käyttö sekä torjunta-aineiden ja toisiaan mahdollisesti vahingoittavien kasvilajien käyttö. Ympäristöä säästävä puutarha on loistava tapa auttaa luontoa.

Mitkä ovat ympäristöä säästävän puutarhan hyödyt?

Kestävän kehityksen puutarha auttaa vähentämään ja optimoimaan veden kulutusta hyödyntäessään sadevettä kasvien kastelemiseen. 

Lisäksi se auttaa vähentämään energian kulutusta. Tämä johtuu siitä, että puutarhaa pystyy hoitamaan manuaalisesti ja apuna voidaan käyttää enemmän orgaanisia lannotteita. Kompostoinnissa voidaan hyödyntää kodin omaa jätettä, mikä mahdollistaa sen kierrättämisen ja hyödyntämisen.

Toinen hyöty on se, että voit itse kasvattaa oman ruokasi ja luonnonlääkkeesi omalla takapihalla. Ympäristöä säästävän puutarhan pitämiseen kuuluu omien kasvisten, hedelmien sekä mausteiden kasvattaminen. Lisäksi voit kasvattaa puutarhassa lääkinnällisiä kasveja, kuten aloe veraa, laventelia tai oreganoa.

Lue lisää: Neljä ideaa muuttaa seinä pystysuoraksi puutarhaksi

Vinkkejä ympäristöä säästävän puutarhan luomiseen

Kuinka voit luoda kestävän kehityksen puutarhan?

Se on paljon helpompaa, kuin saattaisi luulla. Sinun ei tarvitse muuta kuin alkaa töihin ja viettää päivä kotipihallasi.

Some figure
Kompostointi auttaa vähentämään kodin jätettä sekä hyödyntämään kompostin orgaanisia tuotteita.

1. Suunnittele puutarhasi

Ennen kuin laitat puutarhahanskasi käteen, kannattaa pohtia eri kasveja ja niiden ominaisuuksia. Varjossa viihtyviä kasveja kannattaa sijoittaa suurten puiden tai katosten alle. Auringosta pitävien kasvien tulee saada olla auringossa ja paljon vettä tarvitsevat kasvit tulee sijoittaa kosteille alueille.

Lisäksi on tärkeää opiskella jokaisesta kasvista tietoa, jotta osaat sijoittaa ne oikeille paikoille.

2. Tee oma komposti

Komposti tuottaa orgaanista lannoitetta, joka on tulosta orgaanisen materiaalin (eläin- ja kasvijätteen) hajoamisprosessista. Kompostoiminen on siis sellaisen orgaanisen aineksen mätänemisprosessia, joka sisältää mikro-organismeja, jotka pystyvät tuottamaan ravinteikkaita materiaaleja maaperälle.

Kompostin voi valmistaan eläimen lannasta, ruokajätteestä, kodin jätteistä, viljoista (riisistä), mullasta sekä vedestä. Kompostin valmistaminen on helppoa: lapioi kerros kutakin elementtiä toisensa päälle. Peitä sen jälkeen muovilla, jotta komposti pysyy kosteana, ja sekoita sitä päivittäin, jotta happi pääsee kiertämään.

3. Käytä siemenet uudelleen

Voit käyttää marketista ostamasi kasvisten siemenet uudelleen, sen sijaan että heittäisit ne pois. Kun keräät kasvikset talteen, voit taas käyttää uudelleen niiden siemenet.

Säilytä siemeniä viileässä, kuivassa paikassa ja nimikoi ne. Näin sinulla on aina paprikaa, chiliä, herneitä, tomaattia ja palkokasveja.

4. Kasvata ainoastaan paikallisia kasveja

Jos kasvatat puutarhassasi ulkomaalaisia kasveja, ne eivät välttämättä sovi yhteen jo puutarhassa kasvavien lajikkeiden kanssa. Tällaiset kasvit leviävät helposti, sillä ne sopeutuvat mihin tahansa ympäristöön ja alkavat lisääntyä ja levitä hallitsemattomasti.

Tällaisilla lajikkeilla on merkittävät vaikutus ympäristöön, sillä ne voivat tuhota alkuperäisiä kasvilajeja sekä pakottaa niitä siirtymään muualle, mikä voi johtaa vähentyneeseen biodiversiteettiin.

5. Sano hyvästit kasvimyrkyille ja kemikaaleille

Kasvimyrkyt eli herbisidit ovat aineita tai sekoituksia, joita käytetään hallitsemaan ei-toivottuja kasveja. Koska ne sisältävät kemikaaleja, ne voivat olla haitallisia ympäristölle. Näiden käytön sijaan olisi rikkaruohot hyvä kitkeä maasta pois manuaalisesti.

Tuholaishyönteisiä vastaan voit tehdä valkosipulisumutteen. Sitä varten tarvitset valkosipulia, neilikkaa sekä kaksi lasia vettä. Sekoita kaikki ainekset keskenään, anna seoksen seistä päivän ajan ja lisää siihen sitten kolme litraa vettä. Täytä sumutepullo tällä luonnonmukaisella hyönteismyrkyllä ja se on valmis käytettäväksi!

6. Kerää sadevesi talteen

Sadevesi kannattaa kerätä talteen tynnyreihin. Aseta tynnyrit rännien alle. Säilytä sadevesi ilmatiiviissä astiassa, ja jos mahdollista, keitä vesi jotta siinä ei pääse tapahtumaan hajoamisprosessia. Säilytä vesi sitten 20 litran vesisäiliöissä.

Some figure
Sadevesi on ilmainen veden lähde.

Ympäristöä säästävän puutarhan ansiosta säästät aikaa ja rahaa

Kun saat kerätä kaikki kasvikset omalta kotipihaltasi, säästät paljon rahaa sekä aikaa, joka muuten kuluisi marketissa kiertelyyn. Kannattaa myös hyödyntää mahdollisuus kasvattaa omia lääkinnällisiä kasveja.

Jotta voisit ehkäistä maaperän vahingoittumista, kannattaa käyttää luonnonmukaista katetta hiekasta, kuivista lehdistä sekä puuhakkeesta. Tämä minimoi sen, että maaperä menettäisi kosteutta sekä se auttaa säätelemään lämpötilaa. Levitä päälle 5-15 cm:n kerros orgaanista ainesta.

Jotta voit luoda puutarhastasi ympäristöystävällisemmän, kannattaa asioista ottaa ensiksi hyvin selvää ja alkaa sitten töihin!

Yhdessä me kaikki voimme suojella ympäristöämme.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cajamarca Diego. Procedimientos para la elaboración de abonos orgánicos. 2012 [Revisado 06/02/2021]. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad de Cuenca. Trabajo de Grado para el título de Ingeniero Agrónomo. Disponible en: http://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/3277/1/TESIS.pdf
  • Patxi Suarez. El impacto ambiental de la jardinería. Revista El Ecologista nº 39. Primavera 2004 [Revisado 06/02/2021]. Disponible en: https://www.ecologistasenaccion.org/17501/el-impacto-ambiental-de-la-jardineria/
  • CDRSSA. Uso y regulación de herbicidas en México. 2020 [Consultado 06/02/2021]. Disponible en: http://www.cedrssa.gob.mx/files/b/13/76Herbicidas.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.