Logo image
Logo image

5 tapaa valmistaa luonnollinen lannoite kasveille

3 minuuttia
Haluatko ravita puutarhasi kasveja tehokkaasti? Älä tässä tapauksessa käänny kalliiden teollisten lannoitteiden puoleen, vaan käytä kotikonstein valmistettavia ratkaisuja, ja saat nähdä haluamasi tulokset!
5 tapaa valmistaa luonnollinen lannoite kasveille
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On monia tapoja valmistaa luonnollista ravinnetta puutarhan kasvien lannoittamiseksi. Vaikka lannoitteita löytyykin marketeista, on myös täysin luonnollisia vaihtoehtoja, joista saat paljon paremmat ravinteet maallesi.

Itse asiassa luonnonmukaisia lannoitteita on käytetty jo muinaisista ajoista lähtien, mutta eräässä vaiheessa teolliset ravinteet nousivat suurempaan suosioon. Vaikka nämä ravitsevatkin maaperää nopeasti, pitkän ajan vaikutukset voivat olla haitalliset, sillä ne tulevat lopulta heikentämään maan ravinnepitoisuutta.

Vaikka onkin totta, että kasvien juuret eivät voi huomata eroa teollisten ja luonnonmukaisten lannoitteiden välillä, teolliset lannoitteet aiheuttavat epätasapainoa. Lisäksi ne tuhoavat hyviä mikrobeja ja kastematoja.

Siksi haluammekin nyt jakaa muutaman vinkin, jotta voisit valmistaa itse tehokkaan lannoitteen, johon tulee vain täysin luonnollisia aineksia. Näin saat maaperän takuulla palaamaan elinvoimaiseksi!

Luonnollinen lannoite puutarhaasi: 5 vaihtoehtoa

1. Banaaninkuori

Some figure

Banaaninkuori on yksi parhaista valinnoista lannoitteen valmistukseen, sillä siinä on kaliumia. Tämä välttämätön mineraali on yksi kaikkein tärkeimmistä ravinteista kasveille typen jälkeen. Se on suuressa roolissa fotosynteesissä sekä kestävien kudosten muodostumisessa.

Lisäksi se auttaa ravitsemaan kasveja silloin, kun ne eivät enää ole kukassa tai näyttävät nuupahtaneilta. Parasta on se, että voit käyttää banaaninkuoria kahdella tavalla: sellaisenaan luonnontilassa tai valmistamalla niistä lannoitenesteen seuraavalla tavalla.

Toimi näin

 • Leikkaa kuoret useampaan suikaleeseen ja laita ne kiehumaan veteen 15 minuutiksi.
 • Tämän kuluttua laita lämpö pois ja anna veden viiletä.
 • Lopuksi suihkuta lannoitenestettä kasvien ympäristöön. Jos haluat, voit jättää kuoret nesteeseen.

Lue aiheesta lisää: Näin luot kotiisi aromaattisen puutarhan

2. Omenaviinietikka

Some figure

Etikkahappo, jota tässä tuotteessa on, auttaa lannoittamaan kasveja, jotka sopivat happamalle maaperälle. Etikan ravinteiden imeytyminen auttaa pitämään kasvit hyvässä kunnossa sekä estää sitä, että lehdet muuttuvat palaneiden näköisiksi.

Toimi näin

 • Laita ruokalusikallinen omenaviinietikkaa veteen, jota aiot käytää kasvien kastelemiseen, ja kastele normaaliin tapaan.
 • Toista tätä ainakin kuukauden ajan.

3. Kananmunankuoret

Some figure

Usein ihmiset laittavat myös muita aineksia kananmunan kuorista valmistamaansa lannoitteeseen, mutta voit käyttää kuoria pelkästäänkin, sillä niissä on runsaasti kalsiumia ja ne estävät esimerkiksi tomaatin, paprikan ja munakoison kukintojen mädäntymistä.

Toimi näin

 • Murskaa useampi kananmunankuori ja laita sirpaleet kasvien pohjalle.
 • Voit myös antaa kuorien kuivua ja sitten jauhaa niistä hienoa jauhetta.
 • Levitä jauhetta kasvien ympäristöön.

4. Puun tuhka

Some figure

Puun tuhkasta valmistettu lannoite auttaa useita kukkia ja kasveja kasvamaan ja kypsymään. Tämä luonnontuote sisältää paljon kaliumia ja fosforia, jotka ovat molemmat tärkeitä tekijöitä maaperän rikastamiseksi.

Lisäksi tuhka sisältää sellaisia aineita, jotka karkottavat muurahaisia ja muita tuholaisia.

Lue aiheesta lisää: Huonekasvien seitsemän hyötyä

Älä kuitenkaan anna tätä lannoitetta happamassa maaperässä kasvaville kasveille, sillä se muuttaa maaperän pH-tasoa.

Toimi näin

 • Ota runsas määrä puun tuhkaa ja anna sen sekoittua veteen.
 • Sitten laita seosta niille kasveille, joita haluat lannoittaa.
 • Voit myös levittää ohuen kerroksen tuhkaa 2-3 sentin päähän kasvin varresta.

Huomaa: Sinun tulee varmistaa, että tuhkat eivät ole sellaisesta puusta peräisin, joka on metallin tai muun vastaavan tekijän saastuttama. Tässä tapauksessa saatat pilata puutarhasi käyttämällä tuhkaa lannoitteena.

5. Levä

Some figure

Tämän tyyppinen luonnollinen lannoite ei ole monelle tuttu, mutta levä on luonnollinen tuote, jota saadaan sekä tuoreena että kuivattuna. Se sisältää kyvykkäitä hivenaineita, joita “hyvät” maaperässä elävät mikrobit käyttävät ravintonaan.

Jos käytät tällaista lannoitetta, kasvisi tulevat näyttämään aina terveiltä, ja pystyt myös estämään niiden kuihtumista. Saat suojattua kasvejasi sellaisia mikro-organismeja vastaan, jotka saavat ne sairastumaan.

Toimi näin

 • Leikkaa runsaasti levää ja laita ne saavilliseen vettä.
 • Peitä saavi ja anna seoksen olla 2-3 viikon ajan.
 • Tämän kuluttua käytä nestettä maaperän ruiskuttamiseksi.
 • Voit antaa kaksi kupillista nestettä pienikokoisille kasveille,  ja jos kasvi on keskikokoinen tai suuri, anna 4-6 kupillista.

Haluatko lannoittaa puutarhasi kasveja täysin luonnollisesti? Ei tarvita mitään kalliita teollisia tuotteita, sillä kaikki nämä viisi vaihtoehtoa toimivat tehokkaasti – kokeile itse ja saat huomata hyvät tulokset!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Soto, G., & Meléndez, G. (2004). Cómo medir la calidad de los abonos orgánicos. Manejo Integrado de Plagas Agroecología (Costa Rica).

 • Ganadería, S. de A. y. (2000). Producción de abonos organicos. Producción De Abonos Organicos.

 • Herrán, F. ., Sañudo, J. A. ., Torres, R. R. ., & Rojo, M. . (2008). Importancia de los abonos orgánicos. Ra Ximhai. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.