Logo image
Logo image

Ideoita puutarhan koristelemiseen kukilla

3 minuuttia
Jos sinulta löytyy puutarhastasi vapaata tilaa, jonka haluat täyttää elämällä, väreillä ja harmonialla, älä epäröi kokeilla näitä upeita ideoita, joiden avulla saat muutettua puutarhasi ainutlaatuiseksi paikaksi nauttimiseen ja rentoutumiseen.
Ideoita puutarhan koristelemiseen kukilla
Kirjoittanut Andrea Caillet Bois
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kukilla täytetyt puutarhat ovat upea koriste-elementti, sillä kukkien eri värit ja muodot saavat aikaan näkymän, joka miellyttää silmää. Visuaalisen kauneutensa lisäksi monet kukat omaavat lähes ainutlaatuisen aromin, joka saa ilmapiirin huokumaan mielihyvää ja viihtyvyyttä. Lisäksi moni meistä saa tuoksujen avulla tuntemaan olonsa rauhaisaksi ja rentoutuneeksi. Kukapa ei pitkän työpäivän jälkeen haluaisi saapua tällaiseen tilaan? Katsotaanpa siis ihania ideoita puutarhan koristelemiseen kukkasin!

Kukkien kasvattaminen saa ajan kulumaan nopeasti, sillä tulet varmasti nauttimaan tästä miellyttävästä harrastuksesta, joka saa ajatukset irtoamaan päivittäisestä rutiinista ja työkiireistä. Tämän lisäksi kukkapuutarhan hoitaminen ja ylläpitäminen auttavat sinua pysymään päivän mittaan fyysisesti aktiivisena.

Jaamme seuraavaksi ideoita puutarhan koristelemiseen kukilla, joita pääset kokeilemaan omassa puutarhassasi vaikka heti. Tulet huomaamaan, kuinka upealta ne näyttävät käytännössä!

Puutarhan kukkaistutukset

Some figure

Jos haluat luoda kotiisi uutta tunnelmaa kukkien avulla, sinulla ei tarvitse löytyä omasta takaa valtavaa pihaa tai puutarhaa. Näiden ideoiden toteuttamiseen riittää runsas luonnonvalo ja olet valmiina töihin!

Tilojen jakaminen kivillä

Riippumatta siitä, oliko kyseessä sitten nurmikko tai puinen terassi tai minkä tahansa muunlainen ulkotila, kannattaa ennen kukkien asettelemista rajata niille tarkoitetut alueet kivillä.

Tilojen jakaminen kivillä auttaa muuttamaan puutarhan tai terassin visuaalisen kuvan täysin. Voit käyttää koristeluun oman mielesi ja makusi mukaan sekä pieniä, keskikokoisia että suuria kiviä.

Sinua voi myös kiinnostaa: Näin luot kotiisi aromaattisen puutarhan

Kokeile kottikärryjä

Niin puiset kuin metallisetkin kottikärryt sopivat mainiosti kukkien asetteluun. Voit sijoittaa kottikärryn esimerkiksi keskelle puutarhaa ja täyttää sen erivärisillä ja -kokoisilla kukilla.

Hyödynnä puutarhasi koristelussa erikokoisia kottikärryjä; suurikokoiset kottikärryt ovat näistä parhaimpia, sillä niiden avulla saat kukkien asetteluun vaihtelevuutta, mikä taas auttaa luomaan puutarhallesi eloisuutta ja värikkyyttä.

Puiset tynnyrit

Puinen tynnyri auttaa luomaan silmää miellyttävää värikontrastia yhdessä kukkien kanssa. Lisäksi tynnyrin koko sallii myös sen, että voit tehdä siitä itsestään pienen puutarhan esimerkiksi parvekkeelle tai terassiin, jossa tila on jo valmiiksi rajattu.

Tähän ideaan kannattaa yhdistellä rohkeasti erivärisiä kukkia ja viimeistellä asetelma esimerkiksi pienillä kivillä tai muilla koriste-elementeillä. Voit myös kokeilla pieniä suihkulähteitä, koristesiltoja tai rakentaa pienistä kivistä polkuja; lähes kaikkea mitä mielikuvituksesi vain sinulle kertoo!

Vanhat puiset tikkaat

Tämä idea antaa tuomaan puutarhallesi ainutlaatuisen ilmeen. Jos sinulla on jo omasta takaa tai onnistut löytämään vanhat puiset tikkaat, voit sijoittaa ne esimerkiksi seinää vasten ja asetella jokaiseen väliin erikokoisilla ja -värisillä kukilla täytettyjä ruukkuja.

Voit myös koristella tikkaat kierittämällä tai naulaamalla niiden ympärille oksia ja köynnöksiä, jolloin lopputuloksena on yksinkertainen, mutta samalla luonnollisen kaunis kokonaisuus.

Lue myös: 14 pientä kaupunkipuutarhaa, jotka tuovat harmoniaa parvekkeellesi

Hyödynnä puunrunkoa kukkaruukkuna

Jos onnistut löytämään suuren ja onton puunrungon, älä epäröi käyttää sitä osana puutarhasi koristelua. Tulet nimittäin huomaamaan, kuinka kukkien kontrasti muiden puutarhan vihreiden kasvien kanssa luo vaikuttavan kokonaisuuden.

Voit myös parannella puuta esimerkiksi muotoilemalla sitä käsisahan avulla oman makusi mukaan. Täytä lopuksi runko mullalla ja koristele se värikkäillä kukilla. Lisäksi puu materiaalina kestää erinomaisesti kosteutta.

Jos haluat antaa puunrungolle kiiltävämmän pinnan, joka kestää kauemmin, voit käsitellä rungon puumateriaalille suunnatulla lakalla ennen kukkien istuttamista. Puunkuoren kiillotettu pinta auttaa kiinnittämään enemmän huomiota kukkien ja muun kasvillisuuden väliseen kontrastiin.

Pystysuorat puutarhat

Pystysuorat puutarhat ovat yksi innovatiivisimmista ja luovimmista ideoista puutarhan koristelemiseen.

Pystysuoralla puutarhalla viitataan puutarhaan, jossa esimerkiksi kuistin tai terassin yksi tai useampi seinä koristellaan kukilla ja muilla kasveilla. Pystysuoraa puutarhaa voidaan myös hyödyntää sisätiloissa. Lisäksi voit täyttää seinän joko osittain tai kokonaan kukilla koristetuilla viiniköynnöksillä.

Toinen loistava idea on sijoittaa erilaisia ruukkuja pitkin seinää ja koristella ne erivärisillä ja -kokoisilla kukilla. Myös samaa sävyä tai väriä olevat kukat ja ruukut käyvät hyvin yhteen.

Tässä muutamia ideoita ruukuille, joita voit hyödyntää pystysuorassa puutarhassasi:

  • Seinään naulatut lasiset purnukat, joiden pullonkaula on koristeltu rustiikilla narulla tai köydellä.
  • Kierrätetyt puiset vihanneslaatikot; voit joko maalata ne haluamallasi värillä tai säilyttää niiden alkuperäinen sävy. Naulaa laatikot kiinni seinään hyllyjen tavoin ja täytä ne erikokoisilla ja -mallisilla ruukuilla.
  • Voit myös leikitellä suorakulmaisilla puisilla ruukuilla naulaamalla ne suoraan seinälle eri korkeuksille.
  • Voit myös valmistaa kierrätetyistä muovipulloista ruukkuja ja naulata ne eri korkeuksille seinää pitkin.

Näiden yksinkertaisten ideoiden avulla onnistut muuttamaan kokonaisen puutarhan tai muun tilan tunnelmaa pelkillä kukilla.

Tulet myös huomaamaan, kuinka oman puutarhan hoitaminen ja ylläpitäminen voi auttaa rauhoittamaan mieltä ja kuinka pystyt nauttimaan olostasi sellaisessa tilassa, jonka olet täysin omin käsin luonut.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.