Logo image
Logo image

Helppohoitoisia ja kestäviä kasveja

8 minuuttia
Tässä artikkelissa esittelemme helppohoitoisia ja kestäviä kasveja, joita voit kasvattaa kotona. Kukoistavan ja kauniin puutarhan ylläpitäminen ei ole vaikeaa.
Helppohoitoisia ja kestäviä kasveja
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Puutarhanhoito voi tuntua mahdottomalta tehtävältä kiireisen elämäntyylin omaaville ja paljon matkustaville ihmisille. Sen takia halusimmekin koota tähän artikkeliin kestäviä kasveja, jotka eivät tarvitse paljon hoitoa.

Kasvit koristavat kotia ja täyttävät sen elämällä. Niistä on myös paljon hyötyjä, sillä ne voivat puhdistaa ilmaa ja vähentää stressiä. Ne antavat sinulle myös mahdollisuuden huolehtia ympäristöstä. Jatka lukemista oppiaksesi lisää aiheesta!

Kestäviä kasveja sisätiloihin

Useimmat huonekasvit ovat peräisin trooppisesta ja subtrooppisesta ilmastosta. Ne eivät siis siedä talvikautta ulkotiloissa ja sopeutuvat näin ollen sisätiloihin.

Tällaisten kasvien huolehtimiseksi on tärkeää varmistaa, että kasteluvesi on huoneenlämpöistä ja että kasvien ruukkuja käännetään ajoittain, jotta kaikki kasvien osat saavat riittävästi auringonvaloa.

Alla olemme listanneet joitakin helppohoitoisia ja kestäviä kasveja sisätiloihin.

1. Kaktus

Kaktukset ovat suosittuja erityisesti sellaisten ihmisten keskuudessa, joilla ei ole paljon aikaa käytettävänä puutarhanhoitoon. Ne eivät vaadi karsimista tai jatkuvaa kastelua. Net tulee kuitenkin sijoittaa valaistuun paikkaan.

Kuumalla säällä tai kesän aikana kaktuksia tulee kastella kerran viikossa. Kylmällä säällä ja syys-talvikaudella riittää, kun niitä kastellaan kerran kuussa. Syyläkaktus on yksi kauneimmista kaktuslajikkeista ja sen kukat ovat punaisia.

Some figure
Kaktukset ovat ihanteellisia sisätiloihin, sillä ne ovat todella helppohoitoisia.

2. Mehiruusuke

Mehiruusuke on ikivihreä monivuotinen mehikasvi. Se pitää vettä sisällään, eli se kestää hyvin myös kuivia kausia. Sitä voidaan käyttää myös erilaisten koristeiden tekemiseen yhdessä muiden mehikasvien kanssa.

Tämä kasvi tulee laittaa valoisaan paikkaan ja sitä tulee kastella 10 päivän välein kuumassa ympäristössä tai kerran kuussa kylmässä ilmastossa.

3. Isokirjopeippi

Isokirjopeippi on yksi suosituimmista sisäkasveista, sillä sen lehdet ovat todella kauniit. Tämän kasvin punaista, fuksiaa, oranssia, keltaista ja vihreää väriä yhdistelevät lehdet näyttävät aivan käsinmaalatuilta. Isokirjopeippi on kuin kaunis taideteos!

Parasta tässä kasvissa on se, että se kasvaa todella helposti. Isokirjopeippi kukoistaa valoisassa paikassa. Vältä kuitenkin suoraa auringonvaloa. Sitä tarvitsee kastella vain pari kertaa viikossa, jotta multa ei pääse kuivumaan.

4. Kestäviä kasveja: krotoni

Krotonin lukuisat eri muodot ja kirkkaat värit (punainen, oranssi ja keltainen) tekevät siitä erittäin suositun sisäkasvin, sillä se elävöittää huonettaVaikka kyseessä onkin hyvin helppohoitoinen kasvi, tarvitsee se jatkuvaa kosteutta. 

5. Tuonenkielo

Jos huoneesi on himmeästi valaistu ja haluat koristella sen kasveilla, on tuonenkielo täydellinen vaihtoehto. Se kestää useiden vuosien ajan ja kukoistaa parhaiten kuivissa ympäristöissä eikä se tarvitse lannoitetta.

6. Flamingokukka

Flamingokukka on yksi helppohoitoisimmista kasveista. Se kukoistaa käytännössä katsoen vuoden ympäri vain vähäisellä hoidolla. Sen multa tulee pitää kosteana ja lehtiä suihkuttaa kerran viikossa, jotta kasvi pysyy hyvässä kunnossa.

7. Tulilatva

Tulilatva on kerran vuodessa (keväällä) kukkiva kasvi. Sillä on lukuisia pieniä fuksian, punaisen, oranssin tai keltaisen värisiä kukkia. Sitä ei tule altistaa suoralle auringonpaisteelle ja se vaatii kohtuullista kastelua. Ethän kuitenkaan kastele sen lehtiä!

8. Aloe vera

Aloe veralla on useita kosmeettisia ja terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Se on myös erittäin helppohoitoinen kasvi. Se tarvitsee paljon valoa, mutta sitä ei tarvitse kastella usein. Se pitää kuitenkin siirtää isompaan ruukkuun kasvaessaan, jotta se voi jatkaa kasvua oikealla tavalla.

9. Banaanikasvi

Jos sinulla on iso huone ja haluat tuoda siihen trooppista tuntua, on banaanikasvi ihanteellinen kasvi. Se on nimeltään banaanikasvi, sillä se muistuttaa paljon banaania. Se on metrin pituinen ja sillä on isot lehdet. Se tarvitsee jatkuvaa kosteutta ja valoa kasvaakseen.

10. Nukkumatti

Tämä kasvi on alunperin kotoisin Brasiliasta ja on tottunut trooppiseen ilmastoon. Sen lehdet ovat vihreitä, keltaisia ja punaisia. Koska se on kotoisin viidakosta, viihtyy se hyvin kosteissa olosuhteissa.

Se kasvaa hitaasti, eikä vaadi paljon hoitoa. Sen lehdet ovat vaakatasossa päivän aikana, mutta kääntyvät päivän päättyessä.

11. Kaarisulkasaniainen

Tämä on todennäköisesti suosituin saniaislajike. Se sopii erinomaisesti varjoisaan paikkaan ja vaatii paljon kosteutta. Sitä suositellaankin suihkuttamaan jatkuvasti suihkepullon avulla. Saniaiset näyttävät upeilta amppeliruukussa. Vaikka ne eivät kuki, ovat niiden lehdet todella koristeelliset ja luovat boheemisen ilmapiirin.

12. Kestäviä kasveja: kumiviikuna

Kumiviikuna on rehevä kasvi, jolla on kauniit vihreät lehdet. Se tulee sijoittaa valoisaan paikkaan, mutta ei kuitenkaan suoraan auringonvaloon. Se tarvitsee kohtuullista kastelua: kerran viikossa kuumassa ympäristössä ja kahden viikon välein talvisin. Se tarvitsee myös suuren ruukun voidakseen kasvaa oikealla tavalla.

13. Sirovuoripalmu

Sirovuoripalmu on yksi kestävimmistä palmupuista sisätiloihin. Sillä on pitkät varret ja lehdet, jotka tekevät siitä elegantin näköisen. Se ei tarvitse suoraa auringonvaloa ja selviytyy hyvin varjossa. Tämä kasvi kasvaa hitaasti ja tarvitsee satunnaista kastelua, jotta multa ehtii kuivua kasteluiden välissä.

14. Viirivehka

Viirivehka kestää huonosti valaistuja paikkoja melko hyvin ja sillä on hienot valkoiset kukat. Se voi kuitenkin olla myrkyllinen kissoille ja koirille. Sitä tulee kastella aina, kun sen multa on kuivunut tai kun sen lehdet näyttävät nuokkuvilta.

15. Jättipeikonlehti

Jättipeikonlehti on puoliksi köynnöskavi, jolla on suuret erikoisen muotoiset lehdet. Se tunnetaan myös “juustokasvina”, sillä sen lehtiin syntyy juustossa olevia reikiä muistuttavia reikiä. Koska tämä kasvi on isokokoinen, tulee se istuttaa suureen ruukkuun. Jättipeikonlehti tarvitsee valoa (mutta ei suoraa auringonvaloa) sekä jatkuvaa kosteutta. Se kasvaa nopeasti tällaisessa ympäristössä ja luo retrotunnelmaa.

Some figure
Jättipeikonlehti tunnetaan myös “juustokasvina” sen lehtien omaperäisen muodon ansiosta.

Lue myös: Eri salaattilajikkeita ja niiden kasvattaminen

Kestäviä kasveja ulkotiloihin

Ulkokasvien pääpiirteisiin kuuluu, että ne sietävät hyvin auringonvaloa. Ulkokasveiksi valitaan usein myös kasveja, jotka ovat peräisin samalta alueelta tai samanlaisesta ilmastosta. Alla olemme luetelleet erilaisiin olosuhteisiin sopeutuvia kestäviä kasveja ulkotiloihin.

1. Kurjenpolvi

Kurjenpolvi  on yksi maailman suosituimmista ulkokasveista. Sitä käytetään parvekkeiden koristeluun. Sen värikkäät ja runsaat kukat ovat helppohoitoisia ja tuovat eloa tilaan. Ne vaativat kastelua kahdesti viikossa kesällä tai kuumassa ympäristössä sekä kerran viikossa talven aikana tai kylmässä ilmastossa.

2. Kestäviä kasveja: chili

Chili on nopeasti kasvava ja kukkiva pensas, joka ei vaadi paljon kastelua. Se kukoistaa aurinkoisessa ympäristössä ja kasvaa nopeasti. Se vaatii karsimista kuuden kuukauden välein. Tämä kasvi saa puutarhan näyttämään eloisalta ja värikkäältä!

3. Tähtisilmä

Tämä kasvilajike erottuu muiden joukosta siksi, että se kasvaa hyvin kuivassa ympäristössä ja sen värikkäät kasvit avautuvat ja sulkeutuvat päivän aikana. Tähtisilmä pitää aurinkoisesta ilmastosta ja pärjää useita päiviä ilman vettä.

4. Pensassembra

Pensassembra voidaan istuttaa ruukkuun ja jättää ulos, sillä se kasvaa ulkotiloissa. Se on yksi kestävimmistä kasveista, sillä se kestää kaikkia säätyyppejä. Se viihtyy kuitenkin parhaiten auringossa. Sen multa tulee pitää kosteana kuumassa ilmastossa tai kesällä. Pensassembra ei vaadi paljon hoitoa.

5. Verbena

Verbena on kasvi, joka viihtyy hyvin ulkotiloissa lämpimässä ja lauhkeassa ilmastossa. Se ei vaadi jatkuvaa kastelua ja tuo puutarhaan kauniita värejä.

6. Puukellokanerva

Tämä kestävä kasvi voi kasvaa vaikeissa olosuhteissa ja täyttää puutarhan violetin ja vaaleanpunaisin värein. Se suosii aurinkoista ympäristöä. Se kestää kuitenkin myös kylmää säätä. Tämä kasvi vaatii vain vähän kastelua. Riittää, kun varmistat, että multa ei kuivu täysin.

7. Kestäviä kasveja: ananaskasvi

Ananaskasvit ovat hyvin kestäviä kasveja sekä karkeatekoisia, joten ne sopeutuvat hyvin sekä ulko- että sisätiloihin. Koska ne ovat peräisin trooppisesta ilmastosta, pitävät ne kosteudesta ja auringonvalosta, mutta eivät suorasta auringonpaahteesta. Ne kasvavat hyvin puiden tai räystäiden varjossa. Ananaskasvi on täydellinen vaihtoehto eksoottisia kasveja rakastaville, sillä sen kukat ovat hyvin ainutlaatuiset.

8. Timanttikukka

Tämä lajike kukkii ympäri vuoden kuumassa ilmastossa. Timanttikukka kasvaa hyvin suorassa auringonvalossa. Se kestää kuitenkin vain viiden asteen lämpötilaa. Se on täydellinen värikkäistä kasveista pitäville ihmisille.

9. Kamomilla

Tämä kasvi kestää kaikenlaista maaperää. Se kuitenkin kukoistaa vain kuivassa ympäristössä. Sitä ei siis saa koskaan kastella liikaa. Kamomilla on todella helppohoitoinen ja kestää aurinkoa. Sillä on kauniit pienet valkoiset ja keltaiset kukat, joilla on erilaisia lääkinnällisiä ominaisuuksia ja jotka tuoksuvat mahtavilta.

10. Kestäviä kasveja: muratti

Muratti on täydellinen vaihtoehto, mikäli haluat koristella seinät tai luoda vihreän pinnan. Se kasvaa nopeasti, sopeutuu erilaisiin olosuhteisiin eikä vaadi jatkuvaa kastelua. Se kestää myös himmeää valaistusta.

11. Helopäivikki

Tämä on yksi maailman kestävimmistä kasveista ja siitä syystä helopäivikkiä käytetään kukkapohjana puutarhoissa. Se on hyvin vahva kasvi ja täydellinen vaihtoehto, mikäli lapset tai lemmikit leikkivät paljon puutarhassa. Sen kukat ovat todella upeat ja se kasvaa hyvin aurinkoisissa paikoissa.

12. Kestäviä kasveja: krysanteemi

Krysanteemi on ihanteellinen parvekekasvi, sillä se sopeutuu hyvin kukkaruukkuihin. Vaikka se tarvitseekin paljon valoa, tarvitsee se myös varjoista ympäristöä. Sitä tulee kastella aina, kun multa kuivuu. Krysanteemi on hyvin helppohoitoinen ja se saadaan kukoistamaan vain pienellä vaivannäöllä.

13. Ihmeköynnös

Tämä kasvilajike on kuuluisa kauniista ja monista fuksian värisistä ja valkoisista kukista. Se ei vaadi paljon kastelua eikä sitä tarvitse lannoittaa, jotta se voisi kukkia.

Kyseessä on köynnöskasvi, eli se on täydellinen vaihtoehto seinän tai pylvään peittämiseen. Se voi auttaa luomaan romanttisen ympäristön terassille tai puutarhaan. Ihmeköynnös kukkii keväisin ja kesäisin.

Some figure
Köynnöskasvi on upea ja voi tuoda romanttisen lisän eri tiloihin.

14. Keto-orvokki

Keto-orvokki on ihanteellinen puutarhakasvi viileään ilmastoon. Se ei kestä korkeaa lämpötilaa, mutta kukoistaa kylmässä säässä.

Sen kukat voivat olla punaiset, keltaiset, vaaleanpunaiset, siniset, violetit, valkoiset tai jopa kaikkien näiden värien yhdistelmä. Keto-orvokit ovat hyvin kestäviä kasveja. Varmistathan vain, että multa pysyy kosteana, mutta vältä kastelemasta sitä liikaa.

15. Kestäviä kasveja: laventeli

Laventeli on kasvi, joka sietää myös hyvin kylmää säätä ja sillä on useita terapeuttisia sekä rentouttavia ominaisuuksia. Se on hyvin karkeatekoinen ja villi kasvi, eli se sopii erinomaisesti vaikeisiin sääolosuhteisiin.

Se tarvitsee hyvää ilmanvaihtoa sekä paljon auringonvaloa. Sitä ei siis tulisi istuttaa pensaiden kanssa, jotka varjostavat sitä tai vievät siltä tilaa. Sitä tulee kastella vain noin kerran viikossa, kun multa on kuivunut.

Lue myös: Laventeli-sitruunajuoma hoitaa päänsärkyä ja ahdistusta

Valitse kestäviä kasveja, jotka sopivat parhaiten omaan asuinympäristöön

Georgian yliopiston julkaiseman artikkelin mukaan on vaikeampaa huolehtia kasveista, joita ei ole istutettu kunnolla tai kasveista, jotka eivät kasva kyseisessä ilmastossa. On siis tärkeää etsiä kestäviä kasveja, jotka sopivat täydellisesti omaan asuinympäristöön.

Vaikka yllä mainitsemamme kasvit ovatkin kestäviä, ei se tarkoita sitä, etteivät ne tarvitse lainkaan hoitoa. Valitse siis omaan elämäntyyliisi ja kotiisi parhaiten sopivia kasveja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ponce O, Rodriguez A, Hernández E, Leiva Á, Pérez L. Manual de técnicas de cultivo de plantas ornamentales. 2nd ed. La Havana: Jardín Botánico Nacional; 2014.
  • Rubio Coll, M. and Fernández Terricabras, M., 2018. El Gran Libro De Las Plantas De Interior. Editorial De Vecchi S.A.
  •  Soto A. Guía básica de plantas ornamentales para el diseño de jardines de interior y exterior para clima templado [Maestría]. Universidad Rafael Landivar; 2017.
  • Torrecilla, C., 1998. Manual Práctico De La Jardinería. Madrid: Ed. El País.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.