Logo image
Logo image

Myrkyllisiä kasveja, joita ei kannata pitää kotona

3 minuuttia
Joskus kauneus on petollista. Tämä koskee seuraavia myrkyllisiä kasveja, joita ei kannata pitää kotona.
Myrkyllisiä kasveja, joita ei kannata pitää kotona
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Kasvit tuovat aivan oman lisänsä kodin sisustukseen. Ne antavat sinne vehreyttä, puhdistavat ilmaa ja auttavat piristämään mitä tahansa huonetta. Mutta jotkut kasvit voivat olla myrkyllisiä ja terveydelle haitallisia, erityisesti lapsille ja lemmikkieläimille. Tässä artikkelissa esittelemme myrkyllisiä kasveja, joita ei kannattaisi pitää kotona.

Kasvien mukana tulee usein hoito-ohjeita, mutta niissä ei aina varoiteta mahdollisista kasvin aiheuttamista haitoista. Niitä ostavat ihmiset eivät välttämättä osaa edes epäillä niitä haitallisiksi. Joku saattaa myös luonnossa liikkuessaan nähdä kauniin kasvin ja viedä sen kotiin tietämättä lainkaan, onko kasvi vaarallinen vai ei. Joskus kauneuden takana piilee petollinen ansa, josta voi seurata paljon ongelmia.

Myrkyllisiä kasveja, joita ei kannata pitää kotona

1. Hortensiat

Some figure

Hortensiat ovat hyvin suosittuja kodin sisustuskasveja. Vaikka niiden elävän siniset kukat ovat silmiinpistävän kauniita, ne ovat kasvin vaarallisin osa.

Hortensian kukan pureskelu voi aiheuttaa hengityskatkoksen, alhaista verenpainetta sekä huimausta ja pyörtymisen. Myös varsilla ja lehdillä on samoja vaikutuksia, mutta lievempänä.

Nämä oireet johtuvat kasvissa olevasta hydratsiinista, joka on syanidien ryhmään kuuluva yhdiste.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kasvit, joita voidaan käyttää luonnollisina kirppu- ja punkkikarkotteina

2. Liljat ovat myrkyllisiä kasveja

Liljat ovat hyvin suosittuja kasveja, joita näkee monissa kukka-asetelmissa ja maljakoissa. Kissojen omistajien tulisi kuitenkin välttää niitä.

Liljoja on useita eri tyyppisiä, ja niillä kaikilla on haitallisia vaikutuksia kissoille. Jotkut niistä ärsyttävät kissan ruoansulatuskanavaa aiheuttaen ripulia ja oksentelua, kun taas toisen tyyppiset liljat vaikuttavat kissan munuaisiin ja voivat aiheuttaa jopa kuoleman.

Vaikka tutkimuksissa ei ole vielä saatu selville, mikä aine liljoissa on myrkyllinen kissoille, jo kahden terälehden on todettu voivan tappaa.

3. Mazatecinsalvia

Some figure

Mazatecinsalvian suurin riski piilee siinä, että se on potentiaalinen hallusinogeeni. Mazatecinsalvia sekoitetaan usein tavalliseen salviaan, joka on syötäväksi kelpaava ja sisältää monia terveyshyötyjä.

Mazatecinsalviassa on hallusinoivaa yhdistettä, joka on samankaltainen kuin LSD. Vaikka Amazonin alkuperäisasukkaat käyttävät sitä rituaaleissaan, voi sen käyttö aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita. Se vaikuttaa tajuntaan ja aiheuttaa aistiharhoja, jotka toisinaan muuttuvat toistuviksi ja pysyviksi.

Kiinnitä siis tarkasti huomiota etiketteihin, jotta et sekoita mazatecinsalviaa ja tavallista salviaa keskenään.

4. Tuoksupasuuna

Tuoksupasuuna on isokukkainen koristekasvi, jonka hyvin kauniit kukinnot riippuvat kuin hameenhelmat. Kasvin houkutusta lisää sen miellyttävän makea tuoksu.

Tuoksupasuuna on kuitenkin keskushermostoon vaikuttava kasvi. Sen kukat voivat aiheuttaa psykoosikohtauksia, sekavuutta ja halvaantumista, ja voivat olla tappavia.

Kasvin myrkyllisyys johtuu hermostoon vaikuttavista tropaanialkaloideista, joita on myös synteettisissä lääkkeissä.

5. Ihmeköynnökset ovat myrkyllisiä kasveja

Some figure

Tämä kasvi on hyvin yleinen kodin ulkotiloissa, sillä se kiipeilee seiniä pitkin. Sillä on kauniit, värikkäät kukat.

Sen kukat, varsi ja siemenet sisältävät syanogeeneja ja oleandriinia, myrkyllisiä aineita, jotka vaikuttavat haitallisesti sydämeen. Kasvin nieleminen vahingossa tai tarkoituksella aiheuttaa muutaman tunnin päästä rytmihäiröitä kuten takykardiaa, sekä huimausta, oksentelua ja ripulia.

6. Oleanteri

Oleanterilla on pienet ja hauraat kukat, mistä syystä se on suosittu kasvi sisä- ja ulkotiloissa. Se on kuitenkin myrkyllinen kasvi sekä ihmisille että eläimille.

Oleanterissa on glykosidejä, jotka nieltyinä nopeuttavat sydämensykettä ja aiheuttavat hikoilua, pahoinvointia, oksentelua, ripulia ja hengitysvaikeuksia.

Se on vaarallinen kasvi myös koskettaessa, sillä sen varsi sisältää maitomaista ainetta, joka voi ärsyttää ihoa. Käytä siis käsineitä aina kun istutat, siirtoistutat tai karsit tätä kasvia.

Kannattaa myös lukea: 10 helppoa kasvia kotiin istutettavaksi

7. Kirjovehkat

Some figure

Tämä on klassinen sisä- ja ulkokasvi, sillä se on niin helppohoitoinen. Kirjovehka voi kuitenkin aiheuttaa ihoärsytystä ja muita iho-ongelmia johtuen sen sisältämästä asparagiinista. Syötynä kasvi voi aiheuttaa kurkkukipua ja sydänongelmia.

Yleisiä suosituksia myrkyllisiä kasveja koskien

Nämä vaaralliset kasvit ovat koristeellisia ja helppoja löytää. On suositeltavaa käsitellä niitä varoen ja pitää ne lasten ja lemmikkieläinten ulottumattomissa.

Kannattaa tehdä myös seuraavat varotoimenpiteet:

  • Kerää kasvin pudottamat lehdet ja terälehdet.
  • Laita kasveihin laput varoittamaan niiden myrkyllisyydestä.
  • Pese kädet kasvien koskettelun jälkeen.
  • Jos taloudessa on lemmikkejä, pidä niiden vesiastiat aina täytettyinä, jotta ne eivät juo kasvien alle kerääntyvää nestettä.

Kun olet aikeissa ostaa uutta kasvia, etsi etukäteen tietoa kasvin mahdollisesta haitallisuudesta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.