Logo image
Logo image

Kasvit, joita voidaan käyttää luonnollisina kirppu- ja punkkikarkotteina

3 minuuttia
Sekä kirput että punkit voivat vaivata lemmikkieläimiä ja aiheuttaa niille epämukavan olon ja haittoja. Mahdollista vahinkoa aiheuttavien ja todella kalliiden kemikaalien käytön sijaan sinun tulisi käyttää kaikkia näitä kasveja, jotka ovat äärimmäisen tehokkaita luonnollisia karkotteita.
Kasvit, joita voidaan käyttää luonnollisina kirppu- ja punkkikarkotteina
Kirjoittanut Andrea Caillet Bois
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ei ole mitään muuta ärsyttävämpää lemmikkieläimelle kuin kirput ja punkit.

Poistamme ne usein turvautuen innokkaasti kemikaaleihin, jotka voivat vahingoittaa lemmikkien nahkaa tai aiheuttaa allergioita. Alla kerromme sinulle kuinka voit käyttää joitakin kasveja luonnollisina lemmikkieläinten kirppu- ja punkkikarkotteina.

Kirput ovat pieniä hyönteisiä, jotka hyppivät pitkiä välimatkoja ja syövät verta rikottuaan ihon puremalla. Ne voivat aiheuttaa ihovaurioita, jotka saavat lemmikin raapimaan itseään kovasti, mikä puolestaan voi johtaa siihen, että ne satuttavat itseään. Nämä pienet ötökät voivat myös aiheuttaa anemiaa ja siirtää parasiitteja lemmikkieläimiin.

Mitä tulee punkkeihin, ne ovat pieniä ötököitä, jotka siirtävät parasiitteja lämminverisiin eläimiin kuten koiriin, jäniksiin, lampaisiin ja jopa ihmisiin.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle joistakin kasveista, joita voit käyttää näiden kiusankappaleiden karkotteina.

Kasvit luonnollisina karkotteina

Näitä kasveja kasvattamalla voit tuhota nämä ärsyttävät hyönteiset tai vähentää niiden lukumäärää. Samalla saat myös puutarhaasi värejä ja elämää. Saatat jo tietää monista eduista, joita luonto voi tarjota, ja nyt saat jopa lisää tietoa!

Minttu

Some figure

Minttu on kasvi, joka tuoksuu raikkaalta. Lisäksi se on yksi suosituimmista kirppujen ja punkkien poistamistavoista, sillä se on lemmikeille turvallinen.

Sinun tulisi kuitenkin olla varovainen, sillä tämä kasvi leviää helposti ja voi vallata koko puutarhasi. Kasvata tätä kasvia ruukuissa, jotta vältyt leviämiseltä.

Valkosipuli

Some figure

Valkosipulin kasvattaminen puutarhassa on hyvä tapa ehkäistä punkkeja vaivaamasta lemmikieläintä. Voit myös murskata muutamia kynsiä ja levittää niitä ympäri lemmikieläimen petiä.

Se on mahtava luonnollinen karkote monille tuhoeläimille, ja tietenkin punkeille. Ole kuitenkin varovainen mikäli omistat kissoja, sillä se voi olla niille haitallista.

Rosmariini

Some figure

Tämä kasvi kasvaa luonnollisesti Välimeren alueella. Jos huolehdit siitä hyvin, voit kasvattaa sitä onnistuneesti myös muissa ilmastoissa.

Sen lisäksi että se on erittäin tehokas karkote, sillä on myös kaksi muuta ominaisuutta: sillä on vaaleansininen kukka, joka tekee siitä hyvän koristeen, ja se on hyvä aminohapon lähde sekä maustekasvi. 

Krysanteemi

Some figure

Tämä kasvi on mahtava puutarhan koristelussa sen kauniiden ja värikkäiden kukkien ansiosta. Se pitää myös punkit ja kirput poissa kotoasi. Tämä kukka taistelee myös täitä ja torakoita vastaan.

  • Kasvata sitä puutarhasi reuna-alueilla ja muiden kasvien ympärillä.

Laventeli, kaikkein suosituin karkotteena käytettävä kasvi

Some figure

Laventeli on osa minttuperhettä. Se on kaunis, sillä on värikkäät kukat ja mahtava tuoksu. Tämä kasvi on äärimmäisen turvallinen lemmikkieläimille. Kirppujen ja punkkien poissa pitämisen lisäksi se karkottaa myös koit ja hyttyset. Nämä ovat joitakin syitä siihen, miksi se on yksi puutarhojen suosituimmista kasveista.

Kissanminttu

Tämä yrtti on hyvin samankaltainen mintun kanssa ja kissat rakastavat sitä. Se erittää voimakasta mentolin tuoksua, joka houkuttelee kissoja suojaten heitä samalla kirpuilta.

Sen lehtiä käytetään usein kissanlelujen valmistamiseen.

Sitruunaruoho

Sitruunaruoholla on monia ominaisuuksia, se on muun muassa antiseptinen, ruoansulatusta edistävä ja luonnollinen kirppukarkote. Sitä käytetään usein ruoanlaitossa sen voimakkaasta tuoksusta ja mausta johtuen.

Päivänkakkara

Some figure

Päivänkakkaralla on kauniit, valkoiset kukat, joissa on valkoiset terälehdet ja keltainen keskus. Sen kauneus tekee siitä erittäin suositun puutarhoissa kasvatettavan kukan. Se on myös erittäin hyvä kirppu-, hyttys- ja kärpäskarkote, joka ei ole vaarallinen lemmikeille.

Voit hieroa tämän kukan lehtiä lemmikin turkkiin.

Violetti salvia

Tätä kasvia kasvaa monissa paikoissa, mutta se voidaan myös istuttaa terassille tai puutarhaan.

Salvia on luonnollinen kirppukarkote, joka tuoksuu hyvältä. Se on erittäin turvallinen lemmikeille ja sen tuoksu kolminkertaistuu sateen jälkeen. Istuta se puutarhaasi ja nauti sen hyödyistä.

Sekä kirput että punkit voivat vaivata lemmikkieläimiä ja aiheuttaa niille epämukavan olon ja haittoja. Mahdollista vahinkoa aiheuttavien ja todella kalliiden kemikaalien käytön sijaan sinun tulisi käyttää kaikkia näitä kasveja, jotka ovat äärimmäisen tehokkaita luonnollisia karkotteita. Ne ovat myös ihanteellisia puutarhan kauneuden parantamisessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • LNI Carlos Adrián Pizarro Ríos. Ideas Para Una Casa Ambiental. Palibrio, 2013. 
  • Jorge de las HerasConcepción FabeiroRamón Meco. Fundamentos de agricultura ecológica: realidad actual y perspectivas. Universidad de Castilla La Mancha, 2003.
  • James A. Duke. La Nueva Farmacia Natural: Alimentos curativos para prevenir y tratar más de 75 males comunes. Rodale, 2010.
  • Youssefi MR, Ebrahimpour S, Rezaei M, Ahmadpour E, Rakhshanpour A, Rahimi MT. Dermatitis caused by Ctenocephalides felis (cat flea) in human. Caspian J Intern Med. 2014;5(4):248–250.
  • Institute of Medicine (US) Committee on Lyme Disease and Other Tick-Borne Diseases: The State of the Science. Critical Needs and Gaps in Understanding Prevention, Amelioration, and Resolution of Lyme and Other Tick-Borne Diseases: The Short-Term and Long-Term Outcomes: Workshop Report. Washington (DC): National Academies Press (US); 2011. 2, An Overview of Tick-Borne Diseases. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK57013/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.