Kamomilla ja muut ruoansulatusta parantavat luontaistuotteet

Voit helpottaa ruoansulatusta monella tavalla; ennen kaikkea pitämällä elämäntyylisi terveellisenä ja ottamalla avuksi eräät luonnolliset hoidot. Nyt keskitymme kamomillan sekä muiden tehokkaimpien luontaistuotteiden vaikutuksiin ruoansulatuksen parantajina.
Kamomilla ja muut ruoansulatusta parantavat luontaistuotteet

Kirjoittanut Óscar Dorado

Viimeisin päivitys: 21 syyskuuta, 2022

Vatsakivut, ummetus ja suoliston ärtyminen ovat vain muutamia esimerkkejä niistä monen tyyppisistä ruoansulatukseen liittyvistä vaivoista, jotka häiritsevät monia päivittäin. Ruoansulatusta voidaan silti parantaa: yleensä hyviä tuloksia saadaan aikaan pitämällä elämäntyyli terveellisenä ja ottamalla käyttöön eräät luontaistuotteet.

Nyt kerromme muutamista parhaista luonnollisista haudukkeista ruoansulatuksen vauhdittamiseksi. Jos sinullakin on ongelmia ruoansulatuksen kanssa, nämä neuvot tulevat varmasti tarpeeseen.

Mitä ruoansulatushäiriöt ovat?

Ruoansulatus vastaa siitä, että syömäsi ravinto hajoaa pienempiin molekyyleihin, joita kehon kudokset voivat sitten käyttää kunnollisen toiminnan mahdollistamiseksi sekä aineenvaihdunnallisen energian tuottamiseksi. Kaikki ruoansulatukseen osallistuvat elimet toimivat tärkeässä roolissa sen kannalta, millainen ruoansulatuksen prosessi kullakin ihmisellä on.

Ruoansulatuselimet ja järjestelmän toiminta

Ruoansulatusjärjestelmä koostuu monesta elimestä, jotka sijaitsevat eri puolilla kehoa. Näihin kuuluvat seuraavat:

Ruoansulatusjärjestelmän yläosan elimet

  • Suu: Täällä tietysti tapahtuu pureskeleminen sekä syljen tuotanto. Suussa alkaa ruoan kemiallinen hajoaminen, ja tämä koskee etenkin hiilihydraatteja.
  • Nielu: Tämä limakalvoilla vuorattu lihas sijaitsee kaulassa, ja se yhdistää suun ja sieraimet ruokatorveen ja kurkunpäähän. Se mahdollistaa sen, että ilma ja ruoka pääsevät kulkemaan läpän kautta, jota kutsutaan kurkunkanneksi.
  • Ruokatorvi: Tämä on väylä, joka yhdistää nielun vatsaan, ja sen lihaksikkaat seinämät supistuvat ja rentoutuvat alaspäin suuntautuen, mikä mahdollistaa sen, että syöty ruoka menee alas vatsaan. Tämä osa kehosta on hyvin herkkä, ja se voi vahingoittua happorefluksin vuoksi.

Alaosan elimet

  • Vatsa: Tämä lihaksikas “pussi” varastoi ja käsittelee syötyä ruokaa. Solut, jotka erittävät happoja ja entsyymejä, muodostavat vatsan, ja niiden tehtävänä on käsitellä lipidejä, proteiineja ja muita aineita.
  • Ohutsuoli: Tämä osa suolistoa on noin kuusi metriä pitkä, ja se sijaitsee vatsan alla. Se saa eritteitä haimasta ja muista rauhasista, jotka muuttavat ruokaa yksinkertaisiksi molekyyleiksi, kuten esimerkiksi aminohapoiksi. Pohjukaissuoli, tyhjäsuoli ja sykkyräsuoli – joissa ravinteiden imeytyminen tapahtuu – ovat kaikki ohutsuolen osia.
  • Paksusuoli: Tämä suoli on noin 1,5 metriä pitkä, ja se käsittää umpisuolen, koolonin ja peräsuolen. Se päättyy peräaukkoon, jossa syödyn ruoan jäänteet pääsevät ulos kehosta ulosteena. Ihmisen paksusuoli on hyvin tärkeässä roolissa sen kannalta, että K-vitamiini, kuitu ja vesi voisivat imeytyä elimistöön hyvin.

Se,  mitä syömme ja kuinka vietämme arkeamme, vaikuttaa kaikkiin näihin ruoansulatuksen muodostaviin elimiin merkittävällä tavalla. Jos nautit epätasapainoista tai huonosti valmistettua ruokaa, käytät huumeita tai/ja alkoholia usein, syöt haitallisia lääkkeitä tai mikäli kärsit voimakkaasti stressistä, saatat kokea ongelmia ruoansulatuksesi toiminnassa.

Eräitä tavallisimmista ruoansulatushäiriöistä ovat niin kutsuttu huono ruoansulatus, ummetus sekä ripuli, mutta jotkut häiriöt ovat sen sijaan hyvin vakavia, ja ne saattavat olla jopa kroonisia.

Nyt annamme tietoa parhaista luonnollisista hoidoista, jotta voisit lievittää ruoansulatuspulmia täysin ilman lääkkeitä tai muita valmistuotteita. Kokeile näitä haudukkeita!

Luonnolliset haudukkeet ruoansulatuksen tehostamiseksi

On aina tärkeää käydä lääkärissä, mikäli kärsit jostakin suuremmasta ongelmasta. On kuitenkin hyvä ottaa avuksi myös eräät yrtit ja muut ruoansulatusta parantavat luontaistuotteet, jotta ongelmaa voitaisiin lievittää kotikonstein. Nämä tuotteet ovat lisäksi edullisia ja helppokäyttöisiä, joten niitä kannattaa ainakin kokeilla.

1. Kamomillatee

Kamomillaa on jo pitkään suositeltu monen tyyppiseen vaivaan, mukaanlukien ruoansulatusongelmiin. Se toimiikin ruoansulatusta tehostavana, kouristuksia ehkäisevänä sekä kehoa rauhoittavana hoitona.

Kamomilla on kaiken kaikkiaan loistava kasvi suolistolle, joka sen lisäksi että se yleisesti ottaen parantaa ruoansulatusta, lievittää mahahaavoja sekä estää happorefluksia.

Ohjeet

Tämä juoma on hyvin helppo ja nopea valmistaa aina silloin, kun huomaat kokevasi ongelmia vatsan kanssa.

  1. Lämmitä kupillinen vettä kattilassa.
  2. Lisää sekaan pieni kourallinen kamomillan lehtiä tai kukkia ja ota pois lämmöltä.
  3. Anna hautua viiden minuutin ajan.
  4. Siivilöi ja nauti.
  5. Nauti kamomillahauduketta jokaisen aterian jälkeen.

2. Kanelihauduke

Kaneli on ensinnäkin hyvä apu hengitysteiden ongelmien hoidossa, mutta lisäksi se toimii tehokkaasti muun muassa ruoansulatushäiriöiden lievityksessä.

Tämä tuttu mauste auttaa torjumaan ilmavaivoja ja muita vatsaongelmia, kuten pahoinvointia ja ripulia. On kuitenkin tärkeää tietää, että ne joilla on vatsahaava, eivät saa nauttia kanelia, sillä se stimuloi mahan happojen tuotantoa.

Ohjeet

  1. Kiehauta kupillinen vettä.
  2. Lisää 1-2 kanelitikkua kiehuvaan veteen ja ota pois lämmöltä.
  3. Anna hautua noin kymmenen minuutin ajan.
  4. Poista kanelitikut vedestä. Halutessasi voit makeuttaa teen yhdellä teelusikallisella hunajaa.
  5. Nauti ruoansulatusta helpottavan kaneliteen herkullisesta mausta!

3. Tähtianishauduke

Tähtianis tai kiinalainen anis maistuu saman tyyppiseltä kuin normaali anis. Sitä saadaan hedelmästä, joka on peräisin Illicium verum -puusta, jota kasvaa Kiinassa. Tähtianiksella on ihmisen kehossa useita sellaisia vaikutuksia, jotka tuovat helpotusta ruoansulatukseen.

Tämä mauste sisältää anetolia, joka on aromaattinen yhdiste, ja se lievittää vatsakipua ja pahoinvointia sekä samalla poistaa turvotusta ja ilmavaivoja. Lisäksi tähtianiksella on rauhoittavia, antibioottisia sekä bakteereja ja loisia torjuvia ominaisuuksia.

Ohjeet

  1. Kiehauta litra vettä.
  2. Kun vesi kiehuu, lisää mukaan 30 grammaa anista. Ota pois lämmöltä.
  3. Anna juoman viiletä, siivilöi ja nauti.

Voit ottaa tätä teetä kupillisen aina silloin, kun tunnet ruoansulatuksesi olevan huonossa kunnossa. Nuorten, lasten sekä raskaana olevien naisten tulee kuitenkin välttää tätä juomaa.

4. Sitruunamelissa

Melissa officinalis, joka tunnetaan myös nimellä melissa ja sitruunamelissa, on kasvi, jota on käytetty jo hyvin pitkään ruoansulatuksen parantamiseksi. Se oli apuna tähän vaivaan jo muinaisina aikoina. Se sisältää aktiivisia ainesosia nimeltä terpenes, citronellol, citral ja geraniol, jotka antavat yrtille sitruunaisen maun ja myös sen rauhoittavat ominaisuudet.

Sitruunamelissaa käytetään usein stressiin ja ahdistukseen liittyviin häiriöihin, sillä se vaikuttaa elimistössä rauhoittavasti. Lisäksi se sopii hyvin suoliston kouristusten, paksusuolentulehduksen, närästyksen sekä ilmavaivoja aiheuttavien ongelmien hoitoon.

Ohjeet

  1. Kupilliseen sitruunamelissateetä tarvitaan kolme ruokalusikallista kuivattuja sitruunamelissan lehtiä. Jos käytät tuoreita lehtiä, tarvitset näitä 3-9 grammaa.
  2. Kuumenna kupillinen vettä kiehuvaksi.
  3. Kun vesi kiehuu, lisää mukaan lehdet. Ota pois lämmöltä.
  4. Anna juoman hautua kymmenen minuutin ajan.
  5. Nauti teetä aina kun tunnet tarvetta parantaa ruoansulatustasi.

Olon kohentamisen lisäksi suolisto-ongelmia kannattaa pyrkiä hoitamaan senkin vuoksi, että ruoansulatus voi vaikuttaa merkittävästi mielialaan yleisesti ottaen. Kaikkein tärkein asia, jonka voit vatsan ja suoliston toiminnan parantamiseksi tehdä, on ruokailutottumustesi muuttaminen terveellisemmiksi. Älä myöskään unohda säännöllistä liikuntaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.