Sellerinsiemenhauduke apuna korkeaan verenpaineeseen

Sellerinsiemenet ovat tänäkin päivänä edelleen varsin tuntematon ruoka-aine ja erittäin harva tietää, että ne toimivat myös luontaisena vaihtoehtohoitona muun muassa korkean verenpaineen ja muiden terveysongelmien ja sairauksien hoitoon. Ennen sellerinsiementen lisäämistä ruokavalioon on kuitenkin hyvä opetella niiden oikeaoppiminen valmistaminen ja mahdollisten sivuvaikutusten tunnistaminen.
Sellerinsiemenhauduke apuna korkeaan verenpaineeseen
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Sellerinsiemenhauduke voi osoittautua erinomaiseksi luontaishoidoksi monien sairauksien ja terveysongelmien kuten korkean verenpaineen, ruoansulatusvaivojen, ahdistuneisuuden ja nivelreuman helpottamiseksi.

Huomioitavaa! Jos kärsit korkeasta verenpaineesta ja sinulla on jo siihen lääkärin määräämä lääkitys, sinun tulee ehdottomasti konsultoida lääkäriäsi ennen tämän luontaishoidon sisällyttämistä ruokavalioosi. Sellerinsiemeniä ei myöskään suositella ollenkaan raskaana oleville naisille sikiön terveydelle aiheutuvien haittavaikutusten vuoksi.

Korkea verenpaine

Korkean verenpaineen hoitoon on vuosien mittaan kehitelty useita luontaishoitoja. Ihanteellista olisi toki, että korkeaa verenpainetta hoidettaisiin tasapainoisella ruokavaliolla ja terveillä elämäntavoilla jo ennen sairauden syntyä välttämällä esimerkiksi liiallisten piristeiden kuten kahvin tai teen nauttimista, sekä turhaa stressiä ja hermostuneisuutta.

Korkean verenpaineen hoidossa tulisi ottaa huomioon seuraavat seikat:

  • Vain korkea alapaine: Korkea alapaine liitetään yleensä munuaisten toimintaan. Korkean alapaineen ehkäisemiseksi on tärkeää pudottaa painoa (jos ylipainoa on kertynyt) sekä vähentää ruokavaliosta punaisen lihan, leikkeleiden ja juuston osuutta lisäämällä samalla kasvisten ja hedelmien osuutta.
  • Korkeat ala- ja yläpaineet: Jos sekä ylä- että alapaine ovat koholla, tämä voi viitata pysyviin hermojen muutoksiin. Näissä tilanteissa hoidon tulisi keskittyä hermoston toiminnan tasapainottamiseen, lisäravinteisiin, oikeaan lääkitykseen ja terveellisiin elämäntapamuutoksiin.

Sellerinsiemenet toimivat tehokkaana luontaishoitona sekä pelkän korkean alapaineen että korkean ala- ja yläpaineen helpottamiseksi. Tutustumme seuraavaksi tarkemmin sellerinsiementen ominaisuuksiin ja niiden monipuolisiin terveysvaikutuksiin, sekä jaamme yksinkertaisen reseptin siihen, miten valmistaa sellerinsiemenhauduke helposti kotona.

Sellerinsiemenet

Selleri tunnetaan sen useista terveyttä kohentavista ominaisuuksistaan

Selleri on tunnettu vihannes nimenomaan sen terveyttä kohentavien ominaisuuksiensa vuoksi. Tästä huolimatta sellerinsiemenet taas osoittautuvat huomattavasti vähemmän tunnetuksi luontaishoidoksi, vaikka niitä on käytetty pitkään sekä korkean verenpaineen että useiden muiden terveysongelmien hoitoon. Näitä pieniä ruskeita siemeniä käytetään paljon myös aasialaisessa keittiössä aromaattisena mausteena.

Ravinteikkaat sellerinsiemenet sisältävät erityisesti antioksidantteja ja mineraaleja kuten kalsiumia, rautaa, natriumia ja sinkkiä. Lisäksi ne sisältävät runsaasti flavonoideja, Omega-6 -rasvahappoja sekä linolihappoja.

Sellerinsiemenistä puristettua öljyä käytetään voimakkaan aromaattisuutensa vuoksi myös useissa hajuvesissä ja muissa tuoksutuotteissa. Lisäksi sellerinsiemeniä on hyödynnetty jo vuosikymmenten ajan rauhoittavana, antibakteerisena, diureettisena sekä tulehduksia ja turvotusta helpottavana luontaishoitona.

Sellerinsiementen terveysvaikutukset

Sellerinsiemenet omaavat lukuisia terveyttä kohentavia ominaisuuksia:

  • Sellerinsiementen diureettiset ja verisuonia laajentavat ominaisuudet parantavat sekä verenkiertoa että ehkäisevät ja laskevat korkeaa verenpainetta.
  • Ehkäisevät ylimääräisten nesteiden kertymistä kehoon ja näin ollen torjuvat myös turvotusta.
  • Tasapainottavat ruoansulatuksen ja suoliston toimintaa helpottaen samalla ilmavaivoja ja huonoa ruoansulatusta sekä parantaa ruokahalua.
  • Lieventävät hermostuneisuutta, ahdistuneisuutta ja unettomuutta.
  • Parantavat nivelten hyvinvointia ja näin ollen ehkäisevät niveltulehduksia.
  • Lievittävät lihaskipua.
  • Ehkäisevät virtsatietulehduksia.
  • Lisäävät libidoa luonnollisesti.
  • Säätelevät kuukautiskierron häiriöitä.

Ja jos et vielä tiennyt, sellerinsiemenet toimivat myös erinomaisena luonnon hyttyskarkotteena!

Sellerinsiemenhauduke korkean verenpaineen hoitoon

Ainekset

Tämän yksinkertaisen, mutta tehokkaan haudukkeen valmistamiseksi tarvitset seuraavat ainesosat:

  • 1 tl sellerinsiemeniä
  • 1 lasillinen vettä (200 ml)
  • Steviaa (mieltymystesi mukaan haudukkeen makua parantamaan)

Valmistus

Sellerinsiemenistä valmistettava hauduke on helppo tehdä kotona

Haudukkeen valmistamiseksi sinun tulee vain seurata näitä helppoja ja nopeita vaiheita:

Miten sellerinsiemenhauduketta tulisi nauttia?

Ennen haudukkeen sisällyttämistä ruokavalioon, sinun tulisi ottaa huomioon seuraavat seikat:

  • Parhaan tehon takaamiseksi nauti sellerinsiemenhauduketta ennen aamiaista tai paaston aikana vähintään kuukauden ajan. 
  • Huonoina päivinä hauduketta voi nauttia kaksi lasillista päivässä.
  • Haudukkeen korvaamiseksi sellerinsiemeniä voi nauttia myös tabletteina, uutteena tai muuna ravintolisänä.
  • Sellerinsiemenhauduketta ei suositella ollenkaan selleriallergiasta kärsiville tai raskaana oleville naisille keskenmenon riskin takia. 
  • Verenpainelääkkeitä syövien tulisi myös konsultoida omaa lääkäriään aina ennen minkä tahansa luontaishoidon aloittamista.
  • Tämä luontaishoito voi mahdollisesti häiritä diureettisten lääkkeiden, antikoagulanttien, unilääkkeiden sekä kilpirauhas-, munuais- ja veritauteihin määrättyjen lääkkeiden toimintaa. 

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wei, A., & Shibamoto, T. (2007). Antioxidant activities and volatile constituents of various essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf062959x
  • Sowbhagya, H. B. (2014). Chemistry, Technology, and Nutraceutical Functions of Celery (Apium graveolens L.): An Overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.586740
  • Kooti, W., & Daraei, N. (2017). A Review of the Antioxidant Activity of Celery (Apium graveolens L). Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1177/2156587217717415

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.