Eri salaattilajikkeita ja niiden kasvattaminen

Salaattilajikkeita on yli 200. Jotkut niistä ovat kuitenkin yleisempiä ja helpommin kasvatettavia, kuten roomansalaatti ja jäävuorisalaatti. Tässä artikkelissa annamme sinulle joitakin suosituksia salaattilajikkeen valitsemiseksi.
Eri salaattilajikkeita ja niiden kasvattaminen

Kirjoittanut Virginia Martínez

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

On olemassa monia eri salaattilajikkeita, joita voit kasvattaa puutarhassa. Ne ovat erikokoisia, -muotoisia ja -makuisia.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mitä salaattilajikkeita voit kasvattaa itse.

Mitä salaattilajikkeita sinun tulisi valita?

Salaatilla on monia terveysominaisuuksia. Sen tarjoamien muiden hyötyjen lisäksi se on myös herkullista ja vähäkalorista. Salaatti sisältää noin 95 % vettä ja vain noin 15 kaloria per 100 g.

Mitä tulee ravintoaineisiin, salaatti on hyvä folaatin sekä A- ja C-vitamiinien lähde. Se tarjoaa myös mineraaleja, kuten kaliumia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia ja rikkiä.

Yleisesti ottaen voimme korostaa seuraavia etuja:

 • Salaatti auttaa nukkumaan.
 • Sillä on kipulääkemäisiä ja rauhoittavia ominaisuuksia.
 • Salaatti stimuloi ruoansulatusrauhasia.
 • Se toimii myös mietona laksatiivina kuitupitoisuutensa ansiosta.
 • Diabeetikot voivat syödä sitä.
 • Se sisältää myös runsaasti beetakaroteenia ja se osallistuu tiettyjen syöpätyyppien ehkäisyyn.

Salaattilajikkeita on yli 200. Parhaiten tunnettuja ovat jäävuorisalaatti, roomansalaatti, miniroomansalaatti sekä punasalaatti. Oli lajike mikä tahansa, on salaattia helppo kasvattaa. Se voidaan istuttaa lajikkeesta ja ilmastosta riippuen yleensä mihin aikaan vuodesta tahansa ja kerätä noin 3-4 kuukautta sen jälkeen.

Sinun tulee kuitenkin varoa etanoita, sieniä, kirvoja ja lintuja.

Tässä kolme suosittua salaattilajiketta, joita voit kasvattaa puutarhassasi.

Salaattilajikkeita

 

Salaatinlehdet ovat luonnollisestikin yksi eniten käytetyistä aineksista salaatin valmistuksessa. Ne eivät ole ainoastaan vähäkalorisia, vaan tarjoavat myös monia tärkeitä ravintoaineita.

Jäävuorisalaatti

Ensin haluamme esitellä jäävuorisalaatin. Pystyt nauttimaan siitä noin kolme kuukautta istutuksen jälkeen.

Tämä salaatti on pyöreä ja ulkonäöltään melko samankaltainen kuin kaali. Sen lehdet ovat rakenteeltaan rapeita, joten sitä käytetään laajalti salaateissa.

Suosittelemme sinua lukemaan: Nopea ja helppo salaatti 6 tavalla

Roomansalaatti

Kyseessä on yksi laajimmin levinneistä salaattilajikkeista. Luultavasti siksi, että sitä on helppo kasvattaa ja se säilyy hyvin. Sen lehdet ovat pitkänomaiset ja niissä on paksu lehtiruoto. Se on myös yksi yleisimmistä salaateista ympäri maailman.

Se vaatii vain hieman hoitoa ja vaivannäköä, joten se on helppo mutta maukas vaihtoehto.

Miniroomansalaatti

Koska tämä lajike on hyvin samankaltainen kuin roomansalaatti, mutta paljon pienempi, kutsutaan sitä yleensä “miniroomansalaatiksi”. Tämä miniversio on maultaan paljon makeampi kuin tavallinen roomansalaatti. Sen lehdissä on myös paksu lehtiruoto ja lehdet ovat kaarevia ja se on kooltaan hyvin kompakti.

On parasta istuttaa se tammikuun ja huhtikuun välillä, jotta sadon pystyy korjaamaan kesällä.

Punasalaatti

Salaatinlehdet

Punasalaatti on erityinen sen kauniin punaisen värin ansiosta. Se on erittäin monipuolinen ja sillä on monia eri käyttötapoja ruoanlaitossa.

Punertava väri on sen pääominaisuus ja lehdet ovat yleensä kiemuraiset. Tämä salaatti on yksi arvostetuimmista salaattilajikkeista ruoanlaitossa.

Sen kasvattamisessa tulee ottaa huomioon, että se ei siedä kylmää kovin hyvin. Suojaa se hyvin mahdollisina hallaöinä.

Salaattilajikkeiden kasvatusvinkkejä

 • Voit kasvattaa salaattia taimilla, mutta myös epäsuoralla kylvöllä.
 • Suosittelemme, että jätät noin 18-30 cm tilaa kasvien väliin.
 • Mitä tulee kasteluun, on kyseessä kohtuullisen vaativa kasvis, varsinkin sen jälkeen kun nuppu alkaa muodostua.
 • Tarvitset multaa, jossa on riittävästi ravinteita, sillä tämä kasvis vaatii monia ravintoaineita.

Kuten huomaat, salaatin istuttaminen, kasvattaminen ja sadonkorjuu on hyvin helppoa. Hyödynnä siis kaikki tämän kasvin tarjoamat terveysedut!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hae Dun Kim et al. “Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep”, Food Sci Biotechnol. 2017; 26(3): 807–814.
  • Jeon YJ et al. “Effects of beta-carotene supplements on cancer prevention: meta-analysis of randomized controlled trials”, Nutr Cancer. 2011 Nov;63(8):1196-207. doi: 10.1080/01635581.2011.607541. Epub 2011 Oct 7.
  • Diana M. Cheng et al. “Development and Phytochemical Characterization of High Polyphenol Red Lettuce with Anti-Diabetic Properties”, PLoS One. 2014; 9(3): e91571.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.