11 syytä syödä enemmän punakaalia

Punakaali on loistava tuote, jossa on runsaasti vitamiineja ja mineraaleja, jotka ovat suureksi avuksi terveyden parantamisessa. Tämän kasviksen ainesosat auttavat tehokkaasti vahvistamaan vastustuskykyä sekä edistävät myrkkyjen poistumista kehosta - kannattaa siis nauttia punakaalia useammin!
11 syytä syödä enemmän punakaalia
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso.

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Punakaali on hyvin tavallinen tuote ja sitä löytyy kaupoista ja torilta helposti. Se on alunperin kotoisin Välimeren alueelta, ja sitä on viljelty jo vuodesta 2500 eKr lähtien.

Punaisen ja valkoisen kaalin välillä on ero, ja tämän eron aiheuttaja on aine nimeltään antosyaani. Kyseessä on pigmentti, joka kuuluu flavonoidien ryhmään, ja siinä on tehokkaita antioksidantteja ja runsaasti C- ja E-vitamiinia.

Tällä kertaa kerromme syistä siihen, miksi punakaalia kannattaisi ehdottomasti nauttia enemmän – jatka siis lukemista ja lisää tämä kasvis päivittäiseen ruokavalioosi, jotta voisit parantaa terveyttäsi vaivattomasti!

1. Se parantaa silmien kuntoa

 

punakaalia näkökyvyn parantamiseen

Punakaalin nauttiminen edistää silmien terveyttä, sillä siinä on suuri määrä aineita nimeltään zeaksantiini ja luteiini. Nämä kaksi ovat luonnollisia auringolta suojaa antavia aineita, jotka estävät säteitä pääsemästä silmien verkkokalvoille.

2. Se parantaa ruoansulatusta

On todistettu, että punakaalilla on monia hyviä vaikutuksia ruoansulatusta ajatellen. Tämä johtuu siitä, että se auttaa kehoa tuottamaan sappinestettä. Siten se ehkäisee huonoa ruoansulatusta ja ummetusta.

Punakaalin sisältämä mehu on erittäin suuri apu haavaumien hoidossa, ja tämä koskee etenkin mahahaavoja.

3. Se lisää sydämen hyvinvointia

 

punakaalia sydämen terveyden parantamiseen

Yksi hyvä syy punakaalin nauttimiseksi on se, että se auttaa veren punasolujen muodostamisessa. Lisäksi se myös vaikuttaa siten, että se edistää haitallisten myrkkyjen poistumista kehosta. Tämä saa verenkierron järjestelmän toimimaan paremmin.

Sinun tarvitsee syödä vain noin 2,5 dl punakaalia, jotta saisit 216 mg kaliumia. Näin voit tehokkaammin estää rasitetta sydämellesi. Lisäksi voit edistää niitä supistuksia, jotka saavat aikaiseksi sydämesi lyönnit.

4. Se vähentää epäterveellisen kolestrolin tasoa

Yksi punakaalin syönnin hyödyistä on se, että se vähentää epäterveellisen kolesterolin ja virtsahapon määrää kehossa. Tämä vaikutus tulee siitä, että punakaalissa on rikkiä, ja tästä aineesta tämä kasvis saa myös ominaistuoksunsa.

Kolesterolin ja virtsahapon tasot alenevat seuraavien vaikutusten ansioista:

 • Tässä kaalissa oleva kuitu estää kehoasi imeyttämästä huonoa kolesterolia muista ruoista.
 • Se vähentää apolipoproteeni LDL:ä, jota on ihmisen maksassa. Tämä johtuu siitä, että on vähemmän kolesterolia kuljetettavaksi.
 • Punakaalin sisältämät antioksidantit hajottavat rasvakudosta, ja saat näin enemmän energiaa.

5. Se on avuksi syövän torjunnassa

Punakaalista saatava antioksidanttien määrä ja valikoima on loistava. Ne auttavat kehoasi taistelemaan vapaita radikaaleja vastaan – nämä tekijät ovat yksi syistä siihen, että syöpää kehittyy ihmisen kehossa.

Lisäksi on hyvä nauttia tätä kaalia myös siksi, että se estää syöpäsolujen kasvua.

6. Se vahvistaa vastustuskykyä

punakaalia vastustuskyvyn parantamiseen

 

Koska tämä tuote sisältää runsaasti C-vitamiinia, punakaalin syöminen auttaa kehoa lisäämään puolustuskykyä.

Lisäksi sen sisältämät antioksidantit edistävät kehon puhdistautumista myrkyistä. Ne auttavat myös haavoja parantumaan nopeammin.

7. Se vähentää ikääntymisen merkkejä

Punakaalista saatava neste sisältää runsaasti antioksidantteja ja fytokemikaaleja. Näihin kuuluvat C-, E- ja A-vitamiinit, ja ne pitävät ihon kosteutettuna, sileänä ja kiinteänä, sekä tekevät siitä luontaisesti hehkuvan.

Eräs etu punakaalin syömisestä on se, että se edistää kollageenin tuotantoa. Tämä tekijä luo rakennusainesta, joka yhdistää kehosi kudoksia. Tällä tavoin voit pitää ihosi ja lihaksesi terveempinä.

8. Kivunlievitys helpottuu

Punakaali on erittäin tehokas apu munuaisongelmien, nivelrikon ja reumatismin aiheuttamien kipujen lievittämiseksi. Sitä käytetään myös kivun vähentämiseksi ja tulehtuneisuuden lievittämiseksi silloin kun nainen imettää.

Punakaalilla on myös rauhoittavia ja kipua lievittäviä ominaisuuksia, ja nämä edistävät veren puhdistumista.

Lisäksi sen ominaisuudet auttavat myös unettomuuden hoidossa, sillä punakaalissa on ainetta nimeltään lactucopicrin. Tämä on aktiivinen ainesosa, joka liittyy rauhoittaviin lääkkeisiin, kuten myös yskänlääkkeisiin sekä tavallisen flunssan että hinkuyskän hoidossa.

 • Jotta voisit hyötyä näistä punakaalin ominaisuuksista, kuumenna yhtä punakaalin lehteä silitysraudalla.
 • Laita sitten lehti sille alueelle, jolla ilmenee kipua tai tulehdusta.

9. Malariaa torjuvat punakaalin ominaisuudet

Malaria on trooppinen loistartunta. Sen aiheuttavat hyttysten puremat, raskauden aikainen tarttuminen tai verensiirron välityksellä leviäminen.

Se saastuttaa veren punasolut sekä aiheuttaa seuraavia oireita:

 • anemia
 • vilunväreet
 • pahoinvointi
 • oksentelu
 • päänsärky
 • sydänkohtaus
 • kooma

Malarian hoitamiseksi tarvitaan lääkärin apua. Jos lisäksi syöt punakaalia, voit paremmin taistella malarian oireita vastaan, mikä on tämän kasviksen sisältämän lactucopicrinin ansiota.

10. Se hillitsee diabetesta

 

punakaalia diabeteksen hoitamiseen

Punakaalia syömällä voit paremmin hallita verensokerin tasoja, sillä se sisältää luonnollista insuliinia.

Lisäksi on hyvä huomioida, että se sisältää vain vähän kaloreita ja hiilihydraatteja. Tämä on avuksi siten, että se auttaa hillitsemään näläntunnetta sekä estää painonnousua.

Täten punakaali on hyvä lisä salaatteihin tai vihannesjuomiin, ja sen avulla voit estää nälän ilmaantumista aterioiden välillä.

11. Vahvat ja terveet luut

Koska kaaleissa on K-vitamiinia, ne tunnetaan loistavana apuna luiden pitämiseksi vahvoina.

Tämä johtuu siitä, että niissä on myös osteokalsiinia. Tämä on sellainen proteiini ihmisen luumatriisissa, joka vaatii K-vitamiinia kypsyäkseen.

Ehkäpä nautit jo punakaalia lisänä tietyn tyyppisissä aterioissasi, tai saatat kenties hyödyntää sitä haudukkeissa. Oletko koskaan kokeilut tätä kasvista puristesiteessä kivun lievittämiseksi ulkoisesti? Olipa punakaali tuttu tuote tai ei, kannattaa ehdottomasti lisätä se päivittäiseen ruokavalioosi, sillä saat näin loistavan avun terveytesi parantamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Association of UK Dietitians. Skin health: food, fact, sheet.
 • Belwal T, Nabavi SF, Nabavi SM, Habtemariam S. Dietary Anthocyanins and Insulin Resistance: When Food Becomes a Medicine. Nutrients. 2017;9(10):1111. Published 2017 Oct 12. doi:10.3390/nu9101111.
 • Boi, B., KOH, S., & Gail, D. (2012). The effectiveness of cabbage leaf application (treatment) on pain and hardness in breast engorgement and its effect on the duration of breastfeeding. JBI Library of Systematic Reviews10(20), 1185–1213. https://doi.org/10.11124/jbisrir-2012-58.
 • Food Data Central. Red, cabbage, raw. U.S Department of Agriculture. Enero 2019.
 • Hammond, Billy & Wooten, Billy & Curran-Celentano, Joanne. (2001). Carotenoids in the Retina and Lens: Possible Acute and Chronic Effects on Human Visual Performance. Archives of biochemistry and biophysics. 385. 41-6. 10.1006/abbi.2000.2184.
 • J.C, Enye. (2013). Evaluation of The Healing Effects of Aqueous Extracts of Musa Paradisiaca (Unripe Plantain) And Brassica Oleracea (Cabbage) on Peptic Ulcer.. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. 8. 40-46. 10.9790/0853-0864046.
 • Joo HK, Choi S, Lee YR, et al. Anthocyanin-Rich Extract from Red Chinese Cabbage Alleviates Vascular Inflammation in Endothelial Cells and Apo E-/- Mice. Int J Mol Sci. 2018;19(3):816. Published 2018 Mar 12. doi:10.3390/ijms19030816.
 • Kaulmann, A., Legay, S., Schneider, Y. J., Hoffmann, L., & Bohn, T. (2016). Inflammation related responses of intestinal cells to plum and cabbage digesta with differential carotenoid and polyphenol profiles following simulated gastrointestinal digestion. Molecular Nutrition and Food Research60(5), 992–1005. https://doi.org/10.1002/mnfr.201500947.
 • Lee YM, Yoon Y, Yoon H, Park HM, Song S, Yeum KJ. Dietary Anthocyanins against Obesity and Inflammation. Nutrients. 2017;9(10):1089. Published 2017 Oct 1. doi:10.3390/nu9101089.
 • Lyu SY, Park WB. Photoprotective Potential of Anthocyanins Isolated from Acanthopanax divaricatus Var. albeofructus Fruits against UV Irradiation in Human Dermal Fibroblast Cells. Biomol Ther (Seoul). 2012;20(2):201–206. doi:10.4062/biomolther.2012.20.2.201.
 • Mc Farlane S, McFarlane G. T, et al. Review article: prebiotics in the gastrointestinal tract. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Septiembre 2006. 24 (5): 701-714.
 • Nanashima N, Horie K, Maeda H, Tomisawa T, Kitajima M, Nakamura T. Blackcurrant Anthocyanins Increase the Levels of Collagen, Elastin, and Hyaluronic Acid in Human Skin Fibroblasts and Ovariectomized Rats. Nutrients. 2018;10(4):495. Published 2018 Apr 16. doi:10.3390/nu10040495.
 • Paturel A. The ultimate arthritis dieta. The Arthritis Foundation.
 • Sankhari, J. M., Thounaojam, M. C., Jadeja, R. N., Devkar, R. V., & Ramachandran, A. V. (2012). Anthocyanin-rich red cabbage (Brassica oleracea L.) extract attenuates cardiac and hepatic oxidative stress in rats fed an atherogenic diet. Journal of the Science of Food and Agriculture92(8), 1688–1693. https://doi.org/10.1002/jsfa.5532.
 • Wallace TC. Anthocyanins in cardiovascular disease. Adv Nutr. 2011;2(1):1–7. doi:10.3945/an.110.000042.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.