7 tapaa nopeuttaa aineenvaihduntaa aamulla

Tiesitkö, että aamulla juomasi kupillinen kahvia saattaa olla avuksi aineenvaihdunnan parantamisessa? Sen lisäksi, että se auttaa sinua heräämään paremmin, kahvi aamulla nautittuna voi myös aktivoida aineenvaihduntaa sekä lisätä adrenaliinin tasoja, jotta polttaisit enemmän rasvaa. Lue lisää!
7 tapaa nopeuttaa aineenvaihduntaa aamulla
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Aineenvaihduntasi on kuin täydellinen ja tarkka sisäinen moottori. Sen ansiosta kehosi muuntaa ruoasta saamaansa energiaa polttoaineeksi, jonka avulla se suorittaa perustavanlaatuiset toimintonsa. Tässä artikkelissa esittelemme 7 tapaa nopeuttaa aineenvaihduntaa aamulla!

Jokainen tietää, että hyvä aineenvaihdunta auttaa meitä polttamaan rasvaa paremmin. Kyse on kuitenkin paljon muustakin, sillä aineenvaihdunta kuvastaa sisäistä tasapainoa koskien energian tarjoamista soluille. Aineenvaihdunta on kipinä, joka vie jokaista kehosi prosessia eteenpäin, sekä vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi.

Hyvä aineenvaihdunta tarkoittaa siis samaa kuin hyvä terveys. Hidas aineenvaihdunta on taas yhtä kuin väsymys, painonnousu, allergiat, iho-ongelmat, unettomuus ja muut ei-toivotut ilmiöt.

Kaiken tämän tulisi saada sinut tietoiseksi siitä, että ei kannata miettiä aineenvaihduntaa vain painon vähentämisen kannalta. Kannattaa pitää aineenvaihdunta toimivana, jotta voisit viettää terveellistä elämää yleisesti ottaen.

Yksi tapa saavuttaa tämä on noudattaa eräitä hyviä neuvoja, joista kerromme tällä kertaa. Nämä ovat ihanteellisia apuja, jotta voit nopeuttaa aineenvaihduntaa aamulla.

Kuinka nopeuttaa aineenvaihduntaa aamulla?

1. Juo lämmintä vettä sitruunamehun kera

Heti kun heräät ja käyt suihkussa, kehosi tarvitsee jotakin puhdistavaa, täynnä vitamiineja olevaa, kevyttä ja terveellistä.

Kun juot lasillisen sitruunaa sisältävää lämmintä vettä tyhjään vatsaan, saat aikaiseksi mahtavan vaikutuksen. Näin voit laittaa aineenvaihduntasi käyntiin kunnolla, valmistaa vatsasi paremmin hyvää ruoansulatusta varten sekä puhdistaa kehoasi, jotta se voisi imeyttää kaikki ruoasta saamansa ravinteet.

Lämmintä vettä suositellaan siksi, että se lisää aineenvaihdunnan tehoa.

Jos sitruunan hapan maku ei kuitenkaan miellytä sinua, voit lisätä teelusikallisen luomuhunajaa tähän erittäin tehokkaaseen terveysjuomaan.

2. Nostele painoja 10 minuutin ajan

Voit nopeuttaa aineenvaihduntaa aamulla liikunnan avulla.

 

Jokaisella on aikaa 10 minuuttia päivässä liikuntarutiinille, joka kiinteyttää ja parantaa kehosi kuntoa sekä tekee aineenvaihdunnastasi aktiivisemman.  Kun harjoitat lihaksiasi, pystyt parantamaan aineenvaihduntasi tehokkuutta, ja yksi parhaista hetkistä tähän ovat päivän varhaiset tunnit.

Lisää siis aamuiseen rutiiniisi hiukan painonnostoa –  painonnoston hyödyt ovat erinomaiset, ja kehosi tulee olemaan hyvin kiitollinen tästä rutiinista.

3. Nauti kananmunaa aamuisin

Kananmuna on eräs parhaista valinnoista, jos haluat saada aineenvaihduntasi kunnolla käyntiin.

Kun syöt kananmunaa kohtuudella ja yhdistät sitä muihin tervellisiin ruokiin, kananmuna on loistava, täyttävä, ravinteikas ja jopa painonpudotusta vauhdittava valinta.

Kananmunassa on hyvää rasvaa, eikä se vaikuta kohtuullisissa määrissä nautittuna kolesteroliisi, sillä Omega-3 ja 9 -rasvahapot ovat elintärkeitä ihmisen sydämen ja verisuonten terveydelle.

4. Omena ja päärynä

Luomuomenat ja -päärynät ovat myös varsinainen lahja ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille.

Ne auttavat kiihdyttämään aineenvaihduntaa, vähentämään kolesterolia, tuomaan kylläisyyttä sekä vähentämään kehoon kertynyttä vaikeasti poistettavaa rasvaa.

On tärkeää, että yhdistätomenaa ja päärynää muihin ravinteikkaisiin ruoka-aineisiin aamiaisella. Voit lisätä niitä kulholliseen kaurahiutaleita tai ottaa jogurttia pähkinöiden, rusinoiden tai hunajan kera.

5. Yksi kuppi kahvia riittää!

Kofeiini nostaa adrenaliinitasoja.

 

Sinulla on luultavasti monenlaista tietoa kahvinjuonnista, ja joskus sitä suositellaan, kun taas toisinaan siitä varoitellaan. Tiedät kuitenkin myös sen, minkälaisen olon kahvi saa aikaan.

Jos osaat käyttää kahvia kohtuudella, kahvikupillinen ei ole haitaksi, ja itse asiassa sen avulla voit nopeuttaa aineenvaihduntaa aamulla.

Älä unohda, että kofeiini nostaa myös adrenaliinin tasoja.  Tämä hormoni toimii rasvasolujen hajottamisessa, ja se tulee olemaan puolellasi, jos vain pidät ruokavaliosi tasapainoisena ja monipuolisena.

6. Greippi on erinomainen hedelmä nopeuttamaan aineenvaihduntaa aamulla

Kun juot lasillisen luonnollista greippimehua joka päivä, saat runsaasti C-vitamiinia.

Lisäksi tämä hedelmä on mahtava kuidun, foolihapon ja tiamiinin lähde. Tiamiini on hyvin tärkeä glukoosin käsittelylle aineenvaihdunnassa, ja siksi greippi onkin täydellinen apu painonpudotukseen tähtäävien ruokavaliossa.

Lisäksi se on hyväksi liikalihavien ruokavaliossa, sillä tämä hedelmä on päivittäinen apu diabeteksen estämiseen, itsepintaisen rasvan torjumiseen sekä ruoansulatuksen parantamiseen.

7. Vesi on tehokas stimulantti

Vesi tunnetusti auttaa nopeuttamaan aineenvaihduntaa.

 

Heti kun juot kaksi kupillista vettä (300-400 ml), aineenvaihduntasi tehostuu.

Tämä auttaa sinua harmonisoimaan kehosi toimintoja, ja se saa munuaisesi toimimaan paljon paremmin. Voit tehokkaammin hapettaa rasvoja sekä hajottaa hiilihydraatteja.

Tarvitset tähän vain 1,5 litraa vettä mukaasi aamulla – pidä pullo mukanasi koko päivän ajan.

Muista, että pienten kulausten ottaminen koko päivän mittaan on mahtava tapa pitää aineenvaihdunta aktiivisena. Tämä on helppo rutiini, joka tulee parantamaan hyvinvointiasi yleisesti ottaen.

Oletko nyt valmis kokeilemaan näitä perusvinkkejä aineenvaihduntasi saamiseksi kunnolla käyntiin aamuisin? Et tule katumaan!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
6 aineenvaihduntaa hidastavaa tapaa aamuisin
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
6 aineenvaihduntaa hidastavaa tapaa aamuisin

Jos aineenvaihdunta hidastuu, ylipainon ja eräiden sairauksien riski kasvaa. Lue mitkä ovat yleisimmät aineenvaihduntaa hidastavaa tapaa aamuisin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • United States Department of Agriculture . Basic Report: Lemon Juice  ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2256?
  • Higdon, J. (2014, January 14). Vitamin C
    lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C#common-cold-treatment
  • The benefits of drinking water for your skin. (n.d.)
    uwhealth.org/madison-plastic-surgery/the-benefits-of-drinking-water-for-your-skin/26334


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.