Kuinka kasvattaa perunoita kotona?

Oman ruoan kasvattamisessa on lukemattomia etuja niin terveydelle kuin makuhermoillekin. Tässä artikkelissa opit, kuinka kasvattaa perunoita kotona! Se ei ole ollenkaan monimutkaista.
Kuinka kasvattaa perunoita kotona?

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Tiesitkö, että voit kasvattaa perunoita kotona? Perunat ovat yksi maailman eniten tuotetuista ja helpoimmin kasvatettavista elintarvikkeista. Tämä johtuu sen ainutlaatuisesta mausta, lukuisista resepteistä, joihin sitä voidaan käyttää ja tämän raaka-aineen vitamiinimäärästä.

Se on ruoka, joka kuuluu osaksi terveellistä ruokavaliota. Tämän päivän artikkelissa kerromme vaihe vaiheelta, kuinka voit kasvattaa perunoita kotona. Loppujen lopuksi kaikki maistuu paremmalta, kun se on tuoretta ja itse tuotettua.

Mitä tarvitaan

Tätä tehtävää varten tarvitset seuraavat:

 • Ruukku tai astia perunoiden istuttamiseen, jonka halkaisija on vähintään 60 senttimetriä.
 • Multaa tai maata..
 • Perunat.

Peruna on Perun vuoristosta kotoisin oleva ruoka, joten se tarvitsee viileää ilmastoa ja, kuten lähes kaikki kasvit, auringonvaloa. Siksi muista sijoittaa ne aurinkoiselle alueelle, jossa ne saavat luonnonvaloa vähintään 6 tuntia päivän aikana.

Tämä ei tietenkään ole pakollinen vaatimus, mutta se auttaa saamaan paremman sadon, varsinkin jos asut kaupunkialueella.

kuinka kasvattaa perunoita kotona ja kuinka helppoa se on
Perunat ovat monipuolisia, ja niiden etujen hyödyntämiseksi on olemassa monia reseptejä.

Perunoiden kasvatus kotona

 1. Ensimmäinen askel on valita perunalajike. Lajikkeita on yli 400 erilaista! Kun perunoita kasvatetaan kotona, niin on parempi valita vain yksi lajike. Näin perunan kasvatusprosessi on aina sama.
 2. Jos tämä on ensimmäinen kotipuutarhasi, on hyvä aloittaa paikallisista lajikkeista, jotka mukautuvat ilmasto-olosuhteisiin. Muista myös, että on olemassa useita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa satoosi. Siksi on parasta, että saat neuvoja siitä, mikä lajike on ihanteellinen sadonkorjuuseesi ja paras aika istuttaa.
 3. Nyt kun aloitat perunoiden istutuksen kotona, sinun tulee muistaa, että ne ovat mukuloita. Perunoissa ei ole siemeniä kuten muissa hedelmissä ja vihanneksissa, jotka ovat osa ruokavaliotamme. Kun istutat perunoita kotona, valitse parhaat mukulat (suurimmat perunat, koska ne itävät paremmin) ja leikkaa ne neljään yhtä suureen osaan.
 4. Muista jättää jokainen näistä palasista aurinkoon vähintään 1 tai 2 päiväksi. Älä lisää vettä tai nesteitä! Perunassa itsessään on tietty määrä kosteutta, jonka ansiosta se voi aloittaa itämisprosessin.
 5. Näiden kahden päivän jälkeen näet perunassa pieniä ituja ja juuria. Tämä tarkoittaa, että ne ovat valmiita istuttamista varten. Lisäksi sinun tulee poistaa versot ja jättää vain 2 tai 3, jotta istutus onnistuu.
 6. Aseta istutushetkellä perunat 10 senttimetrin syvyyteen ja sijoita ne siten, että idut osoittavat ylöspäin.
 7. Valmistele kasvualusta käyttämällä maaperään lannoitetta. Tätä varten sinun tulee lisätä vähintään 15 senttimetriä paksu kerros.
 8. Kasvin kasvaessa jatkat lannoitteen ja mullan lisäämistä säännöllisesti. Tämä auttaa kasvia kasvattamaan lisää juuria.

Pitääkö perunoita kastella?

Kuten kaikki muutkin kasvit, myös perunat vaativat hoitoa. Sen lisäksi, että jätät ne alttiiksi auringonvalolle, kuten olemme jo maininneet, sinun tulee kastella niitä säännöllisesti, jotta alusta ja komposti pysyvät hieman kosteina.

Sinun on oltava erittäin varovainen kastelun suhteen, koska liika vesi voi aiheuttaa hometta ja muita ongelmia, kuten sadon täydellisen menetyksen.

Välttääksesi tämänkaltaisia ongelmia, voit laittaa ruukkuun olkia, vaahtomuovia tai muuta imukykyistä materiaalia. Näin voidaan varmistaa, että maaperä pysyy kosteana mutta ei kuitenkaan vetisenä.

kuinka kasvattaa perunoita kotona sekä niiden hoitaminen
Perunoita on erilaisia. Se on universaali ruoka, jota viljellään kaikkialla maapallolla.

Milloin voin korjata perunasatoni?

Paras tapa varmistaa, että peruna on valmis, on kun kasvi kukkii. Jos alat nähdä lilanvärisiä kukkia, joita perunat yleensä tuottavat, se tarkoittaa, että sadonkorjuun aika lähestyy.

Tämän pitäisi tapahtua 8–10 viikon kuluttua istutuksesta. Kun peruna kukkii, lopeta perunan kastelu ja leikkaa kasvin varret.

Odota 10-15 päivää ja kaiken pitäisi olla valmista. Sitten voit kaivaa perunoita nauttiaksesi herkullisesta perunamuusista tai kokata niistä mitä haluat.

Älä pelkää kasvattaa perunoita kotona

Jos sadonkorjuun lopussa haluat istuttaa perunoita uudelleen, sinun on uusittava maaperä. Käytä aina orgaanisia ravinteita ja lannoitteita.

Mukuloita ei saa jättää peittämättä. Jos ne näkyvät pinnassa, peitä ne mullalla. Muuten voit menettää koko sadon. Älä myöskään kasvata perunoita varjossa. Perunat pitävät auringonvalosta. Jos huomaat rikkaruohoja, poista ne välittömästi.

Kuten huomaat, perunoiden istutus ja korjuu on yksinkertaista. Se on niin helppoa, että sitä voi tehdä kotona ilman asiantuntijan apua tai erikoisia puutarhamateriaaleja. Mitä vielä odotat? On aika kokeilla perunoiden kasvattamista kotona.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ochoa, Carlos M. Las papas de sudamerica: Peru. International Potato Center, 1999.
 • Monteros, Cecillia, et al. Las papas nativas en el Ecuador. INIAP Archivo Historico, 2005.
 • Gómez, René. “Guía para las caracterizaciones morfológicas básicas en colecciones de papas nativas.” Centro Internacional de la Papa (CIP), Germoplasma de Papa, Dpto. de Mejoramiento y Recursos Genéticos. CIP, Lima, Perú (2000).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.