Logo image
Logo image

10 vinkkiä täydellisen perunamuusin valmistukseen

3 minuuttia
10 vinkkiä täydellisen perunamuusin valmistukseen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Perunamuusi on perheruokien klassikko, joka maistuu vuodesta toiseen niin lapsille kuin aikuisillekin. Muusi sopii lounaalle tai illalliselle ja sen kanssa voi nauttia liha- tai kasviruokia. Perunamuusista on monia eri variaatioita, ja muusin sekaan voi lisätä erilaisia kasviksia uutta makua antamaan. Perunamuusi on helppo valmistaa, mutta täydellisen perunamuusin valmistus vaatii hyvää tekniikkaa ja tietämystä. Parhaan perunamuusin valmistat alta löytyvillä ohjeilla.

Joskus muusi voi olla liisterimäisen tahmaista, liian paksua tai liian ohutta. Haikailetko täydellisen kermaisen ja maukkaan muusin perään? Seuraa tämän artikkelin ohjeita ja hurmaat koko perheen muusillasi.

Valitse oikea perunalaatu muusin valmistukseen

 

Some figure

Perunoissa on eroja: jotkut laadut sopivat parhaiten keittämiseen, toiset paistamiseen ja joistain perunlaaduista valmistuu paras muusi. Perunoita löytyy vahamaisina, pehmeän tärkkelyspitoisina tai paistamiseen sopivina. Jos haluat muusistasi kermaisen pehmeää, valikoi runsaasti tärkkelystä sisältävä peruna, kuten punakuorinen peruna. Tällainen peruna hajoaa helposti ja muodostaa täydellisen pohjan pehmeälle ja ilmavalle muusille. Jos et löydä kaupasta punakuorisia perunoita, voit käyttää myös paistamiseen tarkoitettuja perunoita, niiden koostumus on melko samanlainen.

Leikkaa perunat samankokoisiin paloihin

Erikokoiset perunapalat kypsyvät eri tahtia, joten pienet palat hajoavat veteen ennen kuin suuremmat palat ovat kypsyneet. Muusista tulee koostumukseltaan epätasaista ja möykkymäistä. Kuutioi perunat mahdollisimman samankokoisiksi paloiksi keitinveteen, näin ne kypsyvät samaa tahtia.

Poista liiallinen kosteus

 

Some figure

On monta tapaa varmistaa, että muusista tulee pehmeää ja ilmavaa. Muista siivilöidä keitetyt perunat kunnolla ja kaada ne takaisin keittämiseen käyttämääsi kuumaan kattilaan. Näin perunassa vielä piileksivä vesi haihtuu ja perunapalat kuivuvat kunnolla. Jos perunat ovat kovin märkiä, tulee muusista helposti vetistä ja juoksevaa.

Käytä perunasurvinta

Älä kaada keitettyjä perunoita tehosekoittimeen tai sekoita niitä käsivatkaimella. Riko perunat sen sijaan perunasurvimella. Jos vatkaat perunat rikki liian tehokkaasti, niiden sisältämä tärkkelys hajoaa ja muusista tulee tahmeaa liisteriä. Käytä siis aina perunasurvinta, vaikka se onkin hiukan työläämpää. Perunasurvin on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen ja sillä saavutat parhaan tuloksen.

Älä sekoita perunamuusia liikaa

Sekoita survottuja perunoita hellin ottein, sillä liian rivakka sekoitus aiheuttaa saman reaktion kuin tehosekoittimen tai käsivatkaimen käyttö. Sekoita joukkoon tilkka maitoa, kermaa tai voita.

Älä käytä kylmää maitoa tai kermaa

 

Some figure

Kun lisäät kermaa tai maitoa perunoiden sekaan, lämmitä maito ensin. Älä käytä jääkaappikylmää maitoa, sillä lämmin maito imeytyy perunaan helpommin, eikä sinun tarvitse vatkata muusia liikaa.

Älä käytä liikaa nestettä

Kun kaadat sekaan maitoa, kermaa tai majoneesia, lisää sitä vain pieni tilkka kerrallaan, äläkä käytä liikaa nestettä. Jos käytät liikaa nesteitä, muuttuu muusi pian juoksevaksi velliksi. Jos lisäät vahingossa liikaa nestettä, voi asian korjata lisäämällä perunaa seokseen.

Pieni määrä voita tekee täydellisen muusin

 

Some figure

Suosittelemme käyttämään 20 grammaa voita puolta kiloa perunoita kohden säilyttääksesi hyvän tasapainon ainesten välillä. Tätä sääntöä käyttämällä saat herkullisen pehmeän ja kermaisen muusin.

Älä unohda suolaa

Täydellisen perunamuusin viimeistelee ripauksella suolaa. Lisää suolaa jo perunoiden keitinveteen, sillä näin perunat imevät itseensä suolan makua ja suola tekee niistä myös helpommin muussattavat. Maista muusi ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa suolaa.

Nauti muusi “tuoreeltaan”

Aivan kuten monet muut ruuat, myös perunamuusi maistuu parhaalta juuri valmistettuna. Lämmitetyn muusin koostumus ja maku muuttuu, eikä se maistu enää yhtä hyvältä. Jos suunnittelet perunamuusin valmistusta, on hyvä hankkia ainekset valmiiksi edeltävänä päivänä ja vaikka pestä perunat etukäteen, ja näin pääset nopeasti muusin valmistukseen töiden jälkeen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Base de Datos Española de Composición de Alimentos. [Internet]. Disponible en: http://www.bedca.net/bdpub/index.php
  • Food and Agriculture Organization of the United Nations. [Internet]. Las papas, la nutrición y la alimentación. 2008. Disponible en: http://www.fao.org/potato-2008/es/lapapa/hojas.html
  • Camire, M. E., Kubow, S., & Donnelly, D. J. (2009). Potatoes and human health. Critical reviews in food science and nutrition, 49(10), 823-840. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19960391
  • Navarre, R., & Pavek, M. J. (Eds.). (2014). The potato: botany, production and uses. CABI. https://www.cabi.org/cabebooks/ebook/20143417132

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.