Logo image
Logo image

Kotitekoinen voi kahdesta aineksesta

3 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme voin terveyttä edistävistä ominaisuuksista sekä esittelemme tavan valmistaa voita kotona kahdesta aineksesta. Jatka lukemista, jos haluat vaihtoehdon kaupan teollisille ja kalliille tuotteille!
Kotitekoinen voi kahdesta aineksesta
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaikka voilla onkin jo pitkään ollut hiukan huono maine terveyden kannalta, totuus on, että kohtuullinen voinsyönti ei ole mitenkään vaarallista ihmisen terveydelle. Itse asiassa asia on päinvastoin: voi, ja etenkin kotitekoinen voi, antaa elimistölle monia terveyshyötyjä.

Usein ihmiset sekoittavat luonnollisen ja terveellisen voin supermarkettien margariiniin. Jälkimmäisessä on paljon monityydyttymättömiä öljyjä, kaloreita, säilöntäaineita ja muita sellaisia ainesosia, jotka eivät todellakaan ole hyväksi elimistölle. Jos kuitenkin käytät terveellisempää vaihtoehtoa, voit nauttia voin mausta ja sen hyödyistä hyvinvoinnin kannalta. Seuraavassa kerromme voin ominaisuuksista tarkemmin.

Miksi voi on itse asiassa terveellistä?

Some figure

Voissa on todella runsaasti ravinteita ja tyydyttymättömiä rasvoja, jotka ovat olennaisia terveyden kannalta. On kuitenkin tärkeää olla tietoinen siitä, että voita tulisi syödä ainoastaan pieniä määriä, ja tämän tulisi tapahtua terveellisen ruokavalion noudattamisen rinnalla. Voinsyönnin hyödyt ovat monen tyyppisiä, ja seuraavassa esittelemme tärkeimpiä.

 • Vitamiinit: luonnollinen voi on ravinnerikas tuote, josta saat rasvaan liukenevia A-, D-, E- ja K-vitamiineja. A-vitamiini on elintärkeä hyvän näön kannalta sekä vastustuskyvyn pitämiseksi hyvänä. D-vitamiini auttaa elimistöä imeyttämään enemmän kalsiumia, mikä edistää monia elimistön toimintoja.
 • Mineraalit: yksi voin päämineraaleista on seleeni. Tämä kyvykäs antioksidantti on yhdistetty syövän torjuntaan, vaikka tässä asiassa ei vielä ole saatu varmistavia tuloksia. Voi on myös hyvä jodin lähde, ja tämä aine löytyy voista sen kaikkein helpoiten imeytyvässä muodossa.
 • Rasvahapot: voin joillakin tyydyttyneillä rasvoilla on syöpää torjuvia ominaisuuksia. Lisäksi voi sisältää konjugoitua linolihappoa, jonka sanotaan auttavan syövän torjumisessa ja painonpudotuksessa. Tutkijat ovat todenneet, että tätä happoa löytyy pääasiassa sellaisesta maidosta ja voista, jotka ovat peräisin ruoholla ruokituista lehmistä.
 • Lesitiini: tämän aineen ansioista voi pystyy suojaamaan solujasi hapettumisen aiheuttamalta vahingolta. Lesitiini myös auttaa lisäämään sellaisten rasvojen käsittelyä aineenvaihdunnassa, jotka aiheuttavat kolesterolin nousua.
 • Kolesteroli: tämä on yksi niistä voin ainesosista, jotka ovat saaneet aikaan sen huonon maineen, mutta itse asiassa kolesteroli ei ole täysin haitallista ihmisen terveydelle. Ongelmat kolesterolin kanssa johtuvat usein liiallisesta yksinkertaisten hiilihydraattien saannista, ja siten pienien voimäärien syönti ei ole vaarallista –  se saattaa jopa olla hyödyksi terveytesi kannalta, ja se voi auttaa sinua vähentämään tiettyjen sairauksien riskiä.

Miten kotitekoinen voi valmistetaan?

Kun opit tämän tavan valmistaa herkullista kotitekoista voita, et enää halua palata kauppojen margariinihyllyille! Tämä on terveellinen vaihtoehto, joka vaatii vain kahta ainesosaa – niiden avulla saat tasaista ja maistuvaa voita, jota voi käyttää lukuisten muiden ruokatuotteiden ohella.

Ainekset

 • 0,6 dl luonnonmukaisesti tuotettua täysmaitoa
 • 3/4 teelusikallista suolaa

Valmistus

 • Kaada täysmaito kulhoon ja varmista, että et täytä kulhoa yli puolenvälin.
 • Seuraavaksi vispaa maitoa nopeasti 10 minuutin ajan tai kauemmin, jos tarvitsee, jotta saisit aikaiseksi voin vaatiman kiinteän koostumuksen. Vispatessasi tulet huomaamaan, että valkoista nestettä alkaa erottautumaan kermasta, kun kerma alkaa muuttua kiinteämmäksi koostumukseltaan. Tämä neste on heraa, eikä se ole tarpeen kotitekoisen voin valmistamiseksi – voit kuitenkin ottaa sen talteen jotakin toista reseptiä varten, mikäli haluat.
 • Jatka vispaamista, kunnes voi on erottautunut herasta niin paljon kuin vain mahdollista.
 • Kun olet kaatanut heran pois, lisää voihin ripaus suolaa ja vispaa vielä muutama minuutti. Sitten kun voilla on oikeanlainen kiinteä koostumus, anna sen olla valuvan veden alla jotta pääsisit eroon lopustakin herasta. Laita voi vaikka siivilään, jotta huuhtelu helpottuisi. Tämän jälkeen terveellinen ja kotitekoinen voi on valmista nautittavaksi!
 • Lopuksi muista vielä laittaa voi säilytysastiaan ja jättää se jääkaappiin. Näissä olosuhteissa kotitekoinen voi kestää tuoreena maksimissaan kuukauden verran.

Huomaa: jos haluat, voit laittaa voihisi joitakin makua antavia aineksia, jotta saisit persoonallisemman lopputuloksen. Voit esimerkiksi valita tuoreita yrttejä, kuten timjamia, basilikaa tai ruoholaukkaa.

Tämä on loistava tapa korvata kaupan epäterveelliset ja kalliit margariinit luonnollisella vaihtoehdolla – ala siis valmistamaan omaa kotitekoista voita kahdesta aineksesta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Engel, S., & Tholstrup, T. (2015). Butter increased total and LDL cholesterol compared with olive oil but resulted in higher HDL cholesterol compared with a habitual diet. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.112227
 • Pimpin, L., Wu, J. H. Y., Haskelberg, H., Del Gobbo, L., & Mozaffarian, D. (2016). Is Butter Back? A Systematic Review and Meta-Analysis of Butter Consumption and Risk of Cardiovascular Disease, Diabetes, and Total Mortality. PLOS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0158118

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.