Motoristen taitojen kehittyminen: imeväisten kuukausittainen arviointi

17 elokuun, 2019
Motoristen taitojen kehitys edistyy nopeasti kuukaudesta toiseen läpi imeväisen ensimmäisen elinvuoden ajan. Opi aiheesta lisää!

Vauvojen motoristen taitojen kehittyminen on yleensä alkeellista alussa, mutta siitä tulee voimakkaampaa ja hienovaraisempaa ajan kuluessa. Vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana tapahtuu muutoksia päivittäin.

Jokaisella lapsella on tietenkin oma rytminsä. Alla esittelemämme motoristen taitojen virstanpylväät voivat kuitenkin toimia hyvänä apuvälineenä arvioidessasi imeväisen kehitystä hänen kasvaessaan ja määritelläksesi, tuleeko sinun auttaa siinä jollakin tapaa.

Vauvan motoristen taitojen kehittyminen

Vauvan motoristen taitojen kehittyminen on erittäin tärkeä osoitus mahdollisista ongelmista imeväisen aivoissa. Tähän kykyyn sisältyvät siis karkeamotoriset taidot (käsi- ja jalkaliikkeet) sekä hienomotoriset taidot (käsi-silmä -koordinaatio).

Näin ollen he, jotka viettävät enemmän aikaa vauvasta huolehtimiseen, onnistuvat usein huomaamaan paremmin vauvan saavuttamat motoriset taidot. Jos lapsesi on tässä vaiheessa, voi olla hyvä idea pitää siitä päiväkirjaa.

Seuraavaksi tarkastelemme mitä voidaan odottaa motoristen taitojen suhteen vauvan elämän ensimmäisten kuukausien aikana.

motoristen taitojen

1. kuukausi

Alussa imeväisen kädet ja jalat ovat taivutetut, kun hän makaa selällään. Mutta kun hän makaa vatsallaan, voi hän tehdä ”ryömimisliikkeitä” ja jopa nostaa päätään hieman muutaman sekunnin ajan.

Tässä vaiheessa hänen päänsä taipuu taaksepäin istuma-asennossa.

Samaan aikaan hänen kätensä pysyvät nyrkissä suurimman osan ajasta peukalo muiden sormien sisällä. Kun joku koskettaa hänen kämmentään, ottaa hän otteen vieraasta kädestä tai esineestä.

2. kuukausi

Tässä kehitysvaiheessa vauva voi pitää päänsä ylhäällä ja yrittää nostaa kehoaan ollessaan vatsallaan.

Hän pystyy myös liikuttamaan jalkojaan ja käsiään hienovaraisemmin selällään ollessaan.

Hänen kätensä pysyvät avoinna pidemmän aikaa.

3. kuukausi

Kolmanteen kuukauteen mennessä useimmat vauvat voivat maata vatsallaan ja nojata käsivarsiinsa samalla nostaen päätään noin 45-90 astetta. Myös vauvan reidet ovat nyt ojennettuina.

Kun vauva makaa selällään, voi hän katsoa kehonosiaan, tarttua käteensä ja kokeilla kantapäillä lattiaa.

Kun pidät häntä istuma-asennossa, on hänen selkänsä suorempi.

Samaan aikaan hän voi myös tarttua ja ravistaa mitä vain, minkä laitat hänen käteensä ja pitää kädet avoinna pidempään.

4. kuukausi

Nyt vauva voi pitää päänsä pystyssä ilman tukea. Hän pystyy myös ponnistamaan jaloillaan, kun hänen jalkansa ovat tukevalla alustalla.

Neljänteen kuukauteen mennessä useimmat vauvat voivat saavuttaa ja koskettaa mitä vain heidän yläpuolellaan roikkuvia leluja. He pystyvät myös laittamaan kätensä suuhun.

Kun imeväisen kasvot on suunnattuina alaspäin, voi hän pyöriä ja kohottaa kasvot ylöspäin. Niin ikään hän nostaa kehoaan alaspäin katsoessaan ja nojaa kyynärpäihinsä.

Lue myös tämä artikkeli: Älä anna näitä 8 ruokaa vauvalle

5. kuukausi

Tässä kehitysvaiheessa vauva voi nojata käsiinsä ja nostaa kehoaan melkein kokonaan.

Kun hän makaa selällään, voi hän liikuttaa jalkojaan polkevin liikkein.

Nyt häntä voidaan pitää käsistä kiinni, jotta hän voi istua ja aktiivisesti osallistua siihen. Kun pitelet häntä kainaloista ja nostat seisomaan, voi hän tukea itseään jaloillaan ja painautua tukevaa alustaa vasten.

Nyt hän pystyy tarttumaan esineisiin käsillään niin halutessaan. Lisäksi hän voi siirtää esineitä kädestä toiseen.

6.kuukausi

Kuudennella kuukaudella vauva voi kieriä molemmin puolin maatessaan ja kääntyä selälleen tai vatsalleen.

Hän voi myös aloittaa istumisen ilman tukea muutamien sekuntien ajaksi. Kun hän nousee, saattaa hän nojata jalkoihinsa ja yrittää hypätä. Kun hän on ryömimisasennossa, hän heiluu eteen- ja taaksepäin yrittäen jopa ryömiä.

Lisäksi hän saattaa jopa pystyä pitämään esinettä kummassakin kädessä ja tuomaan kaiken suuhunsa.

7. kuukausi

Tavallisesti, kun vauva makaa selällään, tarttuu hän tässä vaiheessa jalkoihinsa ja yrittää imeä varpaitaan.

Samaan aikaan hän voi istua ilman tukea ja pystyy ojentamaan kätensä eteenpäin tukeakseen itseään tai nostaakseen esineitä.

Kun häntä pidellään kainaloista, hyppii vauva aktiivisesti.

Tässä vaiheessa vauva voi siirtää esineitä kädestä toiseen. Niin ikään hän pystyy pitelemään esinettä peukalon ja pikkusormen välissä. Hän voi myös pudottaa ja heittää esineitä.

8. kuukausi

Tämän kuukauden aikana vauva pystyy istumaan itsekseen ja ilman tukea. Hän voi myös kääntyä ja siirtyä ryömimisasentoon itse.

Hän alkaa nauttia esineiden heittelemisestä. Niin ikään kun hänellä on esine kummassakin kädessä ja tarjoat hänelle uutta, vapauttaa hän toisen kätensä ottaakseen uuden esineen.

Hän voi myös alkaa syödä ruokaa ilman apua pidellen sitä käsissään.

9. kuukausi

Yhdeksännen kuukauden aikana vauva nousee seisomaan tukea pidellen.

Kun hänet laitetaan ryömimisasentoon, voi hän liikkua tehokkaasti ympäriinsä. Jotkut saattavat jopa ryömiä.

Hän voi tarttua esineisiin etusormellaan ja peukalon alaosalla. Hän pystyy myös ottamaan ja antamaan esineitä vanhemmilleen.

Tässä vaiheessa hän alkaa testata voimiaan ja esineiden musikaalisuutta paukuttamalla niitä toisiinsa.

Lue myös: Kuinka rauhoitat vauvan, joka itkee taukoamatta

10. kuukausi

Nyt vauva on jo mestari ryömimisessä ja hän voi tukea itseään täydellisesti käsillään ja polvillaan. Hän luultavasti pitää seisomisesta ja yrittää kävellä tukien itseään kaikkeen sellaiseen, mikä saa hänen olonsa tuntumaan vakaalta.

Hän pystyy myös tarttumaan kupin kahvoihin ja juomaan sen sisällön itse. Niin ikään hän pystyy pitelemään esineitä etusormen ja peukalon sormenpäillä. Hän pystyy nyt jopa ottamaan esineitä laatikosta ja laittamaan ne takaisin sinne.

11. kuukausi

11. kuukauden kohdalla vauva alkaa ryömiä tukien itseään ainoastaan käsillä ja jaloilla. Hän ottaa myös ensiaskeleensa tukien itseään huonekaluihin.

Vauva voi myös kävellä, jos aikuinen pitelee häntä molemmista käsistä.

Hän pystyy osoittamaan etusormellaan. Hän voi myös laittaa sormensa koloihin ja rakoihin.

Hän pystyy heittämään esineitä jonkun napattavaksi. Lisäksi hän pystyy tarttumaan lusikkaan sen kahvaosasta ja laittamaan sen suuhunsa – vaikka liike ei olekaan kovin tarkka ja keittoa läikkyy.

Vauva pystyy nyt jopa taputtamaan.

12. kuukausi

motoristen taitojen

Tässä vaiheessa lapsi voi jo kävellä, mikäli häntä pidetään kiinni yhdestä kädestä. Hän voi myös ottaa ensimmäiset askeleensa ilman tukea.

Hän voi taivuttaa itseään nostaakseen esineen. Hän voi myös alkaa nauttia esineiden siirtämisestä laatikkoon ja ulos laatikosta. Puristaessaan etusormeaan ja peukaloaan, vauva voi tarttua yksittäisiin pieniin esineisiin. Hän voi myös leikkiä toisiinsa sopivien palojen kanssa, jos näytät hänelle mallia.

Tässä vaiheessa hän pystyy ottamaan sukat pois ja yrittämään laittaa ne takaisin jalkaan.

Loppupohdinnat

Pidä mielessä, että jokaisen vauvan kehittyminen on erilaista ja jos vauva ei saavuta joitakin virstanpylväitä tietyssä kuussa, on todennäköistä, että hän saavuttaa sen seuraavassa. Imeväisen motoristen taitojen kehittyminen muuttuu erittäin nopeasti hänen ensimmäisen elinvuotensa aikana ja jokainen vauva pääsee tavoitteeseen omalla ajallaan.

Tärkeää on se, että kiinnität huomiota ja keskustelet lastenlääkärin kanssa, mikäli jokin vaikuttaa epänormaalilta.

  • Magallón S, Narbona J, Crespo-Eguílaz N. Acquisition of Motor and Cognitive Skills through Repetition in Typically Developing Children. PLoS One. 2016;11(7):e0158684. Published 2016 Jul 6. doi:10.1371/journal.pone.0158684
  • Borba, L. S. de, Pereira, K. R. G., & Valentini, N. C. (2017). MOTOR AND COGNITIVE DEVELOPMENT PREDICTORS OF INFANTS OF ADOLESCENTS AND ADULTS MOTHERS. Journal of Physical Education. https://doi.org/10.4025/jphyseduc.v28i1.2811
  • Sampallo Pedroza, R. M., Cardona Lopez, L. F., & Ramirez Gomez, K. E. (2015). Description of oral-motor development from birth to six years of age. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v62n4.45211