Ensimmäistä kertaa äidiksi: selviytymisopas

Äidiksi tuleminen on tapahtuma,  joka saa monet naiset tuntemaan epävarmuutta, varsinkin ensimmäistä kertaa äidiksi tulevat. Tässä artikkelissa annamme sinulle hyödyllisen oppaan äitiyden ensiaskeliin.
Ensimmäistä kertaa äidiksi: selviytymisopas

Kirjoittanut Daniela Colmenares

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hei tuleva äiti! Kaipasit ennen äidiksi tulemista ja nyt unelmasi on toteutumassa. Kuinka jännittävää! Olet raskaana ja olet tulossa ensimmäistä kertaa äidiksi.

On täysin normaalia, että tunnet olosi hermostuneeksi ja epävarmaksi tässä vaiheessa. Ensimmäistä kertaa äidiksi tuleminen on siunaus. 

Kyllä, on monia asioita joita sinun tulee oppia. Pikku hiljaa huomaat, ettei se olekaan niin vaikeaa kuin miltä se näyttää, ja tulet nauttimaan jokaisesta raskauden aikaisesta ja jälkeisestä kokemuksesta.

Ensimmäistä kertaa äidiksi

Kun viikot kuluvat, vauvasi kasvaa ja sen myötä myös hermostuneisuutesi ensimmäistä kertaa äidiksi tulemista kohtaan. Minulla on hyviä uutisia sinulle: äidinvaisto on luonnollista. Joten älä huoli, vaan nauti. Yhdeksän kuukautta tulee menemään hyvin nopeasti!

Sinulle tulee enemmän ja enemmän kysymyksiä joka päivä. Vaikka lapset eivät tulekaan ohjekirjan kanssa, autamme sinua tuntemaan olosi hieman valmiimmaksi.

ensimmäistä kertaa äidiksi: ihanaa ja jännittävää

Miksi lapsen iho on kuulas?

Kun näet lapsesi ensimmäistä kertaa, huomaat että hänen ihonsa (varsinkin käsissä ja jaloissa) on violetinpunainen ja siinä on pilvimäistä maidonvalkeaa ainetta. Se johtuu siitä voimasta minkä synnytyskanavan läpi tuleminen vaatii, mutta tuo erityinen väri katoaa muutaman päivän kuluessa.

Tätä ainetta kutsutaan lapsenkinaksi ja se on rasvakerros, joka suojelee lapsen kehoa raskauden aikana. Se imeytyy 2 tai 3 päivää syntymän jälkeen. Jos lapsen iho on kuulas tai hyvin ryppyinen, muista että hän on kellunut lapsivedessä yhdeksän kuukauden ajan ja hänen verenkiertojärjestelmänsä on vasta kehittymässä.

Onko normaalia että vauva katsoo kieroon?

Kyllä, on normaalia että vauva katsoo kieroon ensimmäisten neljän kuukauden aikana. Se johtuu kahdesta syystä: okulaarilihakset eivät ole vielä täysin kehittyneitä, eikä hän näe hyvin sen jälkeen kun hän on syntynyt. Hermoimpulssit ovat tehottomia, kun vauvan on aika liikuttaa kehoaan. Sen takia vauvat liikkuvat kömpelösti, sillä heidän lihaksensa eivät kykene vielä liikkumaan hyvin.

Siten vauvat eivät siis ole kovin koordinoituja, he eivät ryömi ja he liikkuvat paljon. Sama koskee heidän silmälihaksiaan. Koska he ovat niin nuoria, heidän silmänsä liikkuvat paljon ja etsivät kaikkea mikä kiinnittää heidän huomionsa ja se aiheuttaa toisinaan heidän silmiensä kieroutumisen.

Kun vauva syntyy, hän ei pysty keskittymään kovinkaan hyvin ja hän pystyy vain selkeästi erottamaan mitä 20 tai 30 senttimetrin päässä on. Hänen näkönsä ei salli hänen nähdä pidemmälle, ja kun hän yrittää sitä, hän katsoo lopulta kieroon.

äiti ja vauva sängyllä

Kuinka monta kertaa päivässä vaippa pitäisi vaihtaa?

Muutaman ensimmäisen viikon aikana vauva tulee kastelemaan vaippansa joka 3 tai 4 tunnin välein. Tämä rytmi saattaa vaihdella vauvasta toiseen. Se riippuu myös vauvan ruokavaliosta. On normaalia, että joudut vaihtamaan hänen vaippansa 8-10 kertaa päivässä.

Joka kerta kun vaihdat vaipan, sinun tulisi pyyhkiä hänen pieni takamuksensa lämpimällä vedellä ja kuivata se hyvin puuvillapyyhkeellä. Varmista, että hänen virtsansa on väritöntä, hajutonta ja sitä tulee vain pieni määrä. Mikäli se on erilaista, voi se olla merkki siitä että vauvasi ei juo tarpeeksi rintamaitoa tai hänen äidinmaidonkorvikkeensa on liian vahvaa.

Ensimmäisten 24 tunnin aikana vastasyntynyt erittää lapsenpihkaa (tummaa, melkein mustaa ulostetta). Sen jälkeen vauvan tulisi kastella vaippansa vähintään 4 kertaa päivässä.

Kuinka napanuoran kanssa toimitaan?

Tuoreena äitinä on tärkeää tietää, että napanuora putoaa luonnollisesti 5-15 päivän jälkeen. Älä yritä vetää sitä ulos, ei edes silloin kun se on melkein putoamassa. Napanuora tulisi pitää puhtaana estääksesi mahdollisia tulehduksia.

Vältä sen peittämistä vaipalla. Sillä tavalla ei ole mahdollisuutta liata sitä vauvasi pissalla tai ulosteella. Mitä kuivempana pidät sen, sitä nopeammin se putoaa. Älä kylvetä vauvaasi ensimmäisten muutaman päivän jälkeen synnytyksestä. Puhdista hänet pienellä sienellä tai märillä pyyhkeillä. Voit myös pestä hänet antiseptisellä aineella.

vauva tuli kylvystä

Seuraavaksi kerromme sinulle askel askeleelta kuinka napanuora puhdistetaan oikeaoppisesti:

  • Pese kätesi hyvin.
  • Päällystä steriili harso antiseptisellä liuoksella.
  • Puhdista napanuoran alue hellästi.
  • Nosta kiinnikettä joka pitelee napanuoraa puhdistaaksesi koko alueen jättämättä yhtäkään likaista kohtaa.
  • Toista tämä prosessi kahdesti päivässä.

Tiedämme kuinka tärkeää tämä kaikki on sinulle. Emme siis halua sinun tuntevan oloasi yksinäiseksi tässä prosessissa. Äidinvaistosi tulevat auttamaan sinua tekemään asiat oikein. Tulet aina olemaan lapsellesi parasta tässä maailmassa. Usko itseesi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • About Kids Health. Lactancia materna: ¿Cómo sabe si su bebé está recibiendo una cantidad suficiente de leche?. (2009). Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=634&language=Spanish
  • Gallardo Alonso, M., & Cunill Gómez, L. (2014). Guia de recomendaciones para el recién nacido y la madre durante el puerperio. https://repositori.upf.edu/handle/10230/25182
  • Harvard Medical School. Crossed Eyes (Strabismus). (2018). Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.health.harvard.edu/a_to_z/crossed-eyes-strabismus-a-to-z
  • Masera, Raquel Gómez, Pilar Alonso Martín, and Irene Rivera Pavón. “Relación materno fetal y establecimiento del apego durante la etapa de gestación.” International Journal of Developmental and Educational Psychology: INFAD. Revista de Psicología 1.1 (2011): 425-434.
  • San Román, Beatriz, and Mariel Soria. La aventura de convertirse en familia. Blur, 2005.
  • Stanford Children’s Health. Newborn Appearance. Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=newborn-appearance-90-P02691
  • Vargas-Porras, C., Hernández-Molina, L. M., & de Molina-Fernández, M. I. (2020). Aspectos percibidos por las madres primerizas como favorecedores en la adopción de su nuevo rol. Revista Cubana de Salud Pública, 45, e1573. https://www.scielosp.org/article/rcsp/2019.v45n4/e1573/#
  • Yachan, M. “Aplicación del Test de Luscher para explorar la relación entre las caracteristicas de personalidad de la madre primeriza, con la lactancia materna exitosa y la morbilidad de su hijo en el primer año de vida.” Scuola di Psicologia, Universidad de los Andes, Santiago del Chile (2007).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.