Opeta lapsesi nukkumaan läpi koko yön

On luonnollista, että vauva nukkuu kevyesti elämänsä ensimmäisten kuukausien aikana. Voit auttaa lastasi nukkumaan paremmin muutamien keinojen avulla. Lue eteenpäin ja opi lisää.
Opeta lapsesi nukkumaan läpi koko yön

Kirjoittanut Thady Carabaño

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Haluaisitko opettaa lapsesi nukkumaan läpi koko yön? Kerromme heti alkuun, että ei ole realistista olettaa, että vauva nukkuisi läpi koko yön. On täysin normaalia, että vauva herää useita kertoja yön aikana. Useat vanhemmat haluaisivat lastensa nukkuvan koko yön, mutta edes kaikki aikuiset eivät nuku koko yötä putkeen.

Aikuistenkin unirytmiin kuuluu herääminen keskellä yötä, mutta he osaavat nukahtaa pian uudelleen. Vauva voi nukkua hyvin 17 tuntia vuorokauden aikana, johon kuuluu hereilläoloaikaa. Siinä ei paljon tarvitse opettaa vauvaa nukkumaan, he ovat erinomaisia siinä!

Mitä meidän tulisi tietää lasten nukkumisesta?

Vastasyntyneen unirytmi on erilainen kuin aikuisten unirytmi.

Ihmisten luonnolliseen kehitykseen kuuluu myös unirytmin kehittyminen. Vastasyntyneiden aivoissa unirytmiin kuuluu kahdesta kolmeen tuntia unta kerrallaan. Kun vauva herää, hänen on vaikeaa päästä takaisin uneen ja alkaa siksi itkemään.

Ollessaan äidin vatsassa sikiö nukkuu suurimman osan ajasta. Heräämisten välissä sikiö saa ravintoa napanuoran kautta ja kuuntelee äidin sydämen lyöntejä. Syntyessään vauva kirjaimellisesti herää.

Vastasyntyneet heräävät, itkevät, syövät ja menevät takaisin nukkumaan. Heidän päivät kuluvat pääasiassa tällä tavoin. Äidinmaidon sulamiseen menee noin 20 min, kun korvikkeen sulaminen kestää noin 2 tuntia. Vastasyntyneet toistavat samaa kaavaa päivästä toiseen.

Lapseni nukkui ennen, mutta ei enää

Ensimmäisten parin kuukauden aikana vauvan uni on rauhallista, mutta uni muuttuu kevyemmäksi kolmannen tai neljännen kuukauden kohdalla. Vauva alkaa heräilemään useammin yön aikana. Monet äidit soimaavat itseään, koska he tuntevat, etteivät opettaneet vauvaansa nukkumaan hyvin. Vauvan yöheräily on itse asiassa normaalia, sillä kaikkien vauvojen unirytmi kehittyy ja he alkavat kypsymään tässä iässä. 

Kahdeksan kuukauden iässä vauva on saavuttanut kaikki unen vaiheet (neljä unen hidasta vaihetta sekä yksi nopean unen vaihe). Kolmen vuoden iässä lapsen uni on aikuisen unen kaltaista, paitsi että se ei kestä yhtä pitkään kuin aikuisen uni. Vasta viiden tai kuuden ikävuoden saavuttaessa lapsi on päässyt kaikkien yölliseen nukkumiseen liittyvien vaikeuksien ohi.

Kuinka saat lapsesi nukkumaan läpi yön?

Saat lapsesi nukkumaan läpi yön lapsellesi sopivan metodin avulla.

On aivan normaalia kyseenalaistaa omia vanhemmuustaitojaan, kun jotain on pielessä jos vauva itkee eikä nuku. Huolen, ahdistuksen ja kireyden täyttämä ilmapiiri on kuitenkin kaikkein pahin ympäristö rohkaisemaan vauvaa nukkumaan läpi koko yön heräämättä.

Muutamien metodien mukaan (Feber ja Estivill) vauvan annetaan itkeä, kunnes vauva rauhoittuu. Vauva nukahtaa väsymykseen itkettyään jonkin aikaa odotettuaan jotakuta rauhoittamaan häntä. Näin vauva oppii rauhoittamaan itse itseään. Sinun täytyy itse päättää onko tämä sopiva tapa sinulle ja vauvallesi.

Dr. Rosa Joven mukaan, joka on kirjoittanut kirjan Sleeping without tears, vauvan itkemään jättäminen aiheuttaa tunnepohjaisen shokin. Tämä vaikuttaa tunteita säätelevän hormonin tuotantoon ja opettaa vauvalle, että hänen kutsuunsa ei vastata.

Lastenlääkäri Carlos González on kirjoittanut kaksi kirjaa Kiss me a lot ja How to raise your children with love. Hän selittää, että kun vauva itkee, hän kutsuu äitiään toivoen äidin vastaavan kutsuun. Jos äiti tulee, vauva oppii, että hänen kutsuunsa vastataan.

Hän kuitenkin suosittelee vanhempien vähentävän kontaktia lapsiin tietyissä tilanteissa ja kertoo, että heidän ei tarvitse aina pakonomaisesti lohduttaa lapsia, koska sillä ei aina ole hyviä vaikutuksia. On täysin normaalia lapselle herätä öisin ja pyytää apua uudelleen nukahtamiseen.

Näin autat lastasi

Herättyäsi monta yötä peräkkäin useita kertoja yössä, on selvää että olet väsynyt. Siksi haluat saada apua sekä itsellesi että vauvallesi. Me tiedämme, että ei ole helppoa pysyä rauhallisena, mutta jos uskot eettisiin lapsen kasvatusmenetelmiin, tiedät ettei vauvan itkettäminen ole vaihtoehto.

Suosittelemme pysymään rauhallisena kunnes vauvasi unirytmi on kehittynyt riittävästi ja hän pystyy säätelemään omaa unirytmiään. Vaikka kuulet jonkin metodin toimineen jollekin vauvalle, se ei välttämättä toimi sinun vauvallesi. Sinun ja vauvasi päivittäinen rytmi antaa sinulle suuntaa löytää, mikä teille molemmille toimii yöllä.

Luo rutiineja helpottaaksesi luomaan rauhallista ilmapiiriä, jota vauva tarvitsee ennen nukkumaanmenoa. Tässä muutama hyvä vaihtoehto:

  • Anna vauvalle kylpy ennen nukkumaanmenoa.
  • Vältä käyttämästä leluja ja värikkäitä riippuvia leluja vauvan sängyssä, sillä ne pitävät vauvaa hereillä.
  • Kun lapsi on yli kaksivuotias ja jos hän katsoo TV:tä tai käyttää tablettia, käytön ei tulisi ylittää kahta tuntia päivässä.
  • Kun vauva on todella väsynyt, voi nukkumaanmeno olla hankalaa. Tämän takia on hyvä ottaa päiväunet.
  • Jos lapsi pelkää pimeää tai ei pidä pimeästä, jätä himmeä valo päälle.
  • Vältä liittämästä ikävää ilmapiiriä ja torumista tai rankaisemista nukkumaan mennessä. Rankaisuja ei ole hyvä liittää nukkumaanmenoon.
  • Tee oma rituaali nukkumaanmenosta. Voit laulaa tuutulaulun, lukea kirjaa, kertoa tarinan tai jutella.
Samanlaisena toistuva iltarutiini auttaa vauvaa nukkumaan paremmin.

On vanhempien päätös, minkälaisen lapsen kasvatustavan he valitsevat. Joka tapauksessa pidämme kaikkein tärkeimpänä arvostaa lapsen unirytmiä ja jokaisen lapsen yksilöllisiä tapoja. On tärkeää muistaa, että mikä toimi yhdelle vauvalle, ei välttämättä toimi toiselle yhtä hyvin – opeta siis lapsesi nukkumaan hänelle sopivien tapojen mukaisesti.

Vauvasi ei pysy vauvana ikuisesti. Yölliset väsymykset ovat merkkinä vauvasi kasvusta ja kehityksestä. Pysy kärsivällisenä, vauvasi kasvaa nopeasti. Tämän päiväinen ongelma on takanasi jo huomenna ,ja sinulla on aikaa levätä tulevaisuudessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.