Logo image
Logo image

4 hoitoa vauvan koliikkiin

3 minuuttia
Kärsiikö vauvasi koliikista? Kokeile tähän ongelmaan seuraavaa neljää tehokasta ja luonnollista ratkaisua.
4 hoitoa vauvan koliikkiin
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Ángela Aragón
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Jokainen, jolla on ollut tästä vaivasta kärsivä vauva, tietää, että koliikki on yksi kaikkein turhauttavimmista asioista, joita ihminen saattaa joutua kestämään. Koliikin aikana vauva voi itkeä tuntikausia, vaikka kaikki tuntuukin olevan kunnossa. Lue tehokkaat hoidot vauvan koliikkiin.

Mikä avuksi vauvan koliikkiin?

Vauva ei ole kuumeinen, vaippa on kuiva, hän on juuri saanut ruokaa – ja silti itku jatkuu. Ja asialle ei voida tehdä mitään muuta kuin jatkaa ihmettelemistä, että mikä nyt oikein on vialla. Kyseessä on koliikki.

Stressi on suunnaton, ja vanhemmasta tuntuu jopa siltä, että hän ei ole kunnon vanhempi. “Olen se aikuinen tässä tilanteessa, joten eikö minulla tulisi olla kyky hallita asioita ja estää vauvaani kärsimästä kaikista sairauksista?”

Jos nyt luet näitä sanoja, tulit sivulle kenties apua saadaksesi ja kärsittyäsi tästä asiasta useammin kuin kerran. Tiedätkö mitä? Vastaus kysymykseen siitä, miksi vauva itkee, on tämä: koliikin syy on tuntematon.

Koliikki määritellään pitkäkestoisina itkun jaksoina päivien edetessä ilman mitään selkeää syytä. Eräs tutkimus kuitenkin paljastaa, että osa lapsista on herkempiä koliikille kuin muut.

Some figure

Tämä tuntuukin järkevältä, mikäli ajattelemme asiaa hiukan syvällisemmin. Kuvittele se rauha, joka lapsella on kohdussa ollessaan, ja kiinnitä sitten huomiota siihen todellisuuteen, jonka keskellä itse elät.

Kuvittele pimeyden ja valoisuuden kontrasti, samoin kuin äidin sydämenlyönti ja melu sekä jatkuva tyydytyksen tunne ja nälkä. Tämä vastakkainasettelu aiheuttaa vauvoille ahdistustajoka näkyy ainoalla tavalla, jolla he osaavat ilmaista itseään, eli itkemällä.

Siksi onkin elintärkeää, että autat vauvaasi rentoutumaan, mikäli hän kärsii koliikista.

Jatka siis lukemista ja ota avuksesi nämä neljä luonnollista keinoa vauvan koliikkiin!

Ota nämä luontaiskeinot avuksi vauvan koliikkiin

1. Kamomillatee

Some figure

glysiinirentouttavia vaikutuksia. 
 • Jos sinulla on kuitenkin epäilyksiä koskien kamomillaa, voit kostuttaa tutin pienellä määrällä hauduketta ennen kuin vauvasi juo nestettä suoraan.
 • Jos vauva kestää tätä hyvin, hän voi ottaa sitä pullosta.
 • Jos kaikki menee edelleen hyvin, vauva voi juoda tätä nestettä useamminkin.

Lisäksi vauvoilla on usein ilmavaivoja, ja kyseinen hoito on hyvä apu tähänkin vaivaan.

2. Luo vauvalle rentouttava ympäristö

Some figure

sekä lievittää koliikkia että estää sitä. 

Voit käyttää myös sellaisia nauhoitteita, joissa kuuluu vauvan kohdussa ollessa kuultujen äänten kaltaisia ääniä.

Tällä tavalla vauvasi voi tuntea, että hän on turvallisessa paikassa – aivan kuten silloin, kun hän oli kohdussa ja kaikki oli rauhallista ja tyyntä, eikä hänen tarvinnut pinnistellä saavuttaakseen mitään. Stressi tulee vähentymään, ja tämä saa vauvan lakkaamaan itkemästä.

 • Jos haluat, voit sen sijaan valita jonkin muun rentouttavan musiikin, kuten esimerkiksi Mozartin tai jonkin toisen säveltäjän. Kaikkein tärkeintä on tässä se, että et jätä vauvaasi hiljaisuuteen.
 • Muista, että vauva ei tiedä hiljaisuudesta ennen kuin hän tulee maailmaan. Itse asiassa tämä onkin yksi niistä syistä, joiden vuoksi vauvan on niin vaikeaa nukkua itsekseen.

3. Keinuta vauvaa

Some figure

keinuttaa häntä edestakaisin niin, että pää on rinnallasi.
 • Tämä liike tulee viemään vauvan takaisin ensimmäiseen kotiinsa, sillä se on hyvin samanlainen kuin se, jonka hän tunsi kohdussa äitinsä kävellessä.
 • Lisäksi tässä vauva voi pitää korvansa lähellä sydäntäsi, ja tämä mahdollistaa sen, että hän tunnistaa sen rytmin, jonka tunsi myös kohdussa ollessaan. Tämä on loistava apu vauvan olon lievittämiseksi.

4. Lämmin kylpy

Tällä tarkoitamme taas kerran sitä, että luot uudelleen kohdun ympäristön. Siellä vauvat ovat lapsiveden ympäröiminä. Siten tunne kelluvuudesta tulee rauhoittamaan vauvaa suuresti.

Voit myös käyttää sellaisia äänitteitä, jotka mainitsimme jo aikaisemmin. Itse asiassa yhdistämällä nämä kaksi keinoa vauvasi ympäristö on lähes identtinen kuin se, jota hän kaipaa.

Vauvan kokemus maailmaan tulemisesta on melkoisen traumaattinen. Tämä on esimerkiksi ensimmäinen kerta kun hän vetää henkeä, sillä hän ei koskaan tarvinnut tätä toimintoa kohdussa ollessaan.

Some figure

Tämä on siis ensimmäinen kerta, kun vauva hengittää. Siten ei ole kovin yllättävää, että jotkut hyvin herkät vauvat kokevat heitä ympäröivän maailman hyvin vihamieliseksi, ja se uuvuttaa heitä.

Vaikka oletkin aina lapsesi rinnalla auttaaksesi häntä tottumaan uuteen ympäristöönsä, tämä on yhtä vaikeaa kuin meille olisi laskeutuminen aavikkosaarelle.

Erona on se, että aikuisilla on sanat ilmaistaakseen itseään, ja vauvat sen sijaan itkevät.

Ota nämä neljä keinoa käyttöön, jos joudut vauvasi kanssa tämän vaivan eteen – luonnolliset keinot voivat olla suuri apu vauvan koliikkiin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Johnson, JD; Cocker, K; Chang, E (1 October 2015). “Infantile Colic: Recognition and Treatment”. American Family Physician92 (7): 577–82
 • Barr, RG (1998). “Colic and crying syndromes in infants”. Pediatrics102 (5 Suppl E): 1282–6
 • Sung, V. (2018). Infantile colic. Australian Prescriber41(4), 105–110. https://doi.org/10.18773/AUSTPRESCR.2018.033
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895–901. doi:10.3892/mmr.2010.377
 • Lam TML, Chan PC, Goh LH. Approach to infantile colic in primary care. Singapore Med J. 2019;60(1):12–16. doi:10.11622/smedj.2019004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.