Miten helpottaa vauvan hikkaa?

10 maaliskuun, 2019
Vauvan hikka on oire, joka ärsyttää enemmänkin vanhempia, kuin vauvaa itseään. Siksi onkin hyvä tuntea hieman paremmin, miten vauvan hikkaa voidaan estää ja hoitaa.

Vauvan hikka saattaa herättää paljon huolestusta vanhemmissa erityisesti silloin, kun hikkaa tuntuu ilmaantuvan normaalia useammin. Vaikka hikka saattaa vaikuttaa aluksi häiritsevälle oireelle, ei vauvan hikkaa tarvitse säikähtää, sillä siitä ei ole vaaraa eikä haittaa pienokaisen hyvinvoinnille.

Suurin osa vastasyntyneistä saa jossain vaiheessa hikan, mutta sen hoitaminen ei onneksi tarvitse erityiskeinoja. Hikka yleensä lähtee aivan yhtä odottamattomasti kuin se on ilmestynytkin.

Joillekin vanhemmille hikka saattaa kuitenkin aiheuttaa valtavaa riesaa erityisesti silloin, kun hikkaa alkaa esiintyä usein. Hikka ei ole oire vakavammasta sairaudesta ja hoidon tarkoituksena onkin vain helpottaa hikkaa tai joissain tapauksissa poistaa se kokonaan. Hikan hoitoon on onneksi kehitelty vuosien saatossa useita eri keinoja, jotka lupaavat helpostusta tähän monen vanhemman harmilliseen riesaan  jo muutamassa minuutissa.

Mikä on hikka?

Hikka eli nikotus (latinaksi singultus) johtuu liian nopeasta ja äkillisestä pallean supistuksesta. Pallea on sisäänhengityslihas, joka erottaa keuhkot vatsaontelosta. Pallean tehtävä osana kokonaisvaltaista hengitystä on siis erittäin tärkeä.

Pienen vauvan hikkaa voi välttää

Pallean supistelu voi johtaa hallitsemattomaan ja voimakkaaseen sisäänhengitykseen. Tällöin hengitysrytmi sekoittuu ja alamme hengittää ulos tahtomattamme silloin, kun meidän pitäisi hengittää sisään. Samalla äänihuulet sulkeutuvat, josta johtuu hikalle ominainen ääni. Hikka häviää yleensä itsestään, eikä se ole vauvalle vaarallinen.

Mikä aiheuttaa hikkaa vauvoilla?

Syytä sille, miksi vauvat saavat usein hikan, ei ole olemassa yhtä oikeaa syytä ja vuosien saatossa vauvojen hikalle onkin kehitelty useita eri teorioita. Yksi suosituimmista teorioista esittää vauvojen hikan johtuvan siitä, että vastasyntyneiden ruoansulatus ja hermosto eivät ole ehtineet kehittyä vielä kunnolla.

Sinua voi myös kiinnostaa: Miksi vauva haluaa aina olla sylissä?

Kehittymätön hermosto

Hermosto kontrolloi kaikkia kehomme lihaksia. Siksi palleahermon ja kiertäjähermon ärsyyntyminen voi aiheuttaa tahatonta pallean supistumista. Miten tämä sitten vaikuttaa vauvaan?

Kaikki viittaa siihen, että vauvan hikan aiheuttaa yllä mainitun hermoston kypsymättömyys. Juuri tämän vuoksi vastasyntyneillä vauvoilla tavataan enemmän hikkaa kuin mitä hieman vanhemmilla taaperoilla. Hikka on myös varsin normaali ilmiö nimenomaan alle 6-kuukautisilla vauvoilla.

Kehittymätön ruoansulatusjärjestelmä

Vauvan kehittymätön ruoansulatus voi aiheuttaa hikkaa

Pienillä vauvoilla on normaalisti vielä hyvin kehittymätön ruoansulatusjärjestelmä. Tämän takia vauvat ovat myös alttiimpia heikosta ruoansulatuksesta johtuville oireille, sillä nimenomaan ruoansulatushäiriöt stimuloivat palleaa liikaa, jolloin seurauksena saattaa usein olla hikka.

Muita hikkaan johtavia syitä voivat olla:

 • Vatsaan joutuu liikaa ilmaa imetyksen tai ruokailun aikana.
 • Vauvalla on ongelmia rintaruokinnassa, jolloin vatsaan pääsee liikaa ilmaa.
 • Liika tutin imeminen.
 • Tuttipullon liian suuri ja tai liian pieni tutti.
 • Epämukava asento ruokailun tai imetyksen yhteydessä.
 • Gastroenteriitti.
 • Levottomuus tai stressi.
 • Rajut kehon lämpötilan muutokset.
 • Vauvan makuullepano ilman, että vauvaa on röyhtäytetty vähintään kerran.
 • Vauvalle sopimattomien ruoka-aineiden sisällyttäminen ruokavalioon.

Miten vauvan hikkaa voi helpottaa?

Vauvan hikka ei yleensä kestä muutamaa minuuttia pitempään. Tämän takia hikan helpottamiseen ei onneksi tarvita suuria ponnistuksia. Monissa vanhemmissa hikka saattaa kuitenkin aiheuttaa levottomuutta ja huolestuneisuutta, jolloin hikan helpottaminen voi olla pelkästään vanhempien mielen rauhoittamiseksi hyvä idea.

Vauvan hikan helpottamiseen löytyy eri keinoja

Seuraavaksi esitellyt keinot eivät välttämättä paranna hikkaa hetkessä ja osa näistä keinoista ei myöskään saata toimia tietyissä tapauksissa ollenkaan. Voit kuitenkin kokeilla huoletta seuraavia keinoja helpottamaan vauvan hikkaa:

 • Imetyksellä on suuri merkitys hikan syntymisessä erityisesti vastasyntyneillä vauvoilla. Hikan välttämiseksi olisi tärkeää, ettei vauvaa imetetä liian levottomassa tilassa eikä liian nälkäisenä, jolloin ylimääräisen ilman pääsyä vatsaan voidaan ehkäistä.
 • Jos hikkaa esiintyy silloin kun vauva imee, ensimmäiset keinot hikan helpottamiseen tai välttämiseen ovat asennon vaihtaminen, vauvan rentouttaminen ja röyhtäyttäminen. Ihanteellista olisi, että hikka saadaan poistettua ennen imetyksen jatkamista.
 • Jos vauva imee liian suurella ruokahalulla, on syytä lopettaa imettäminen muutamaksi minuutiksi ja odottaa, että vauva rauhoittuu. Tällä tapaa vältetään imetyksen aikana liiallisen ilman joutumista vatsaan.
 • Imetyksen jälkeen vauvaa tulisi pitää pystyssä liiallisen ilman poistamiseksi.
 • Ottaen huomioon, että liialliset lämpötilan vaihtelut voivat aiheuttaa hikkaa, vauva tulisi pitää aina riittävän lämpimänä ja poissa tiloista, joissa ilmanvaihto on liian voimakasta.

Tutustu myös: Kassing-menetelmä: pullo- ja rintaruokinnan yhdistäminen

Hikka on varsin luonnollinen ilmiö, eikä aiheuta kipua vauvalle. Lastenlääkärin puoleen kannattaa kuitenkin kääntyä harvinaisissa tapauksissa, joissa hikka aiheuttaa vauvalle voimakasta itkua tai hikka jatkuu yrityksistä huolimatta tuntikausia.

 • Magdalena, C., Luigi, A., & Jorge, G.-H. (2010). Hipo o Singulto: Fisiopatología y enfrentamiento del paciente Hiccups or Syngultus: Pathophysiology and aproach to the patient. Revista Memoriza.Com.
 • Mowar, A. B., Yadav, N., Gupta, S., Nigam, P., & Kumar, N. (2014). Hiccups. Journal, Indian Academy of Clinical Medicine. https://doi.org/10.1002/9781444327311.ch27
 • Full-Young C, Ching-Liang L. Hiccup: Mystery, Nature and Treatment. J Neurogastroenterol Motil. 2012; 18: 123-30.
 • Brouillette, R. T., Thach, B. T., Abu-Osba, Y. K., & Wilson, S. L. (1980). Hiccups in infants: Characteristics and effects on ventilation. The Journal of Pediatrics. https://doi.org/10.1016/S0022-3476(80)80806-7