Logo image
Logo image

Erityyppiset askartelupaperit ja niiden käyttötarkoitukset

3 minuuttia
Jos suunnittelet askartelevasi jotain erityistä, mutta et vielä tiedä minkä paperin valitsisit, lue eteenpäin ja opi erottamaan eri paperityypit toisistaan.
Erityyppiset askartelupaperit ja niiden käyttötarkoitukset
Viimeisin päivitys: 13 kesäkuuta, 2023

On olemassa monenlaisia paperityyppejä, joita voit käyttää, jotta saat parhaan mahdollisen version kaikista askarteluistasi. Tässä artikkelissa opit, miten erotat eri askartelupaperit toisistaan ja miten voit käyttää niitä seuraavassa projektissasi.

Paperi on ihanteellinen ilmaisukeino, jonka avulla voimme päästää mielikuvituksemme valloilleen, vapautua päivittäisestä stressistä ja saada aikaan ainutlaatuisen teoksen. Ja nykyään onkin tarjolla kaikkea ohuista, sileistä arkeista paksuihin, kuvioituihin kartonkeihin.

Erilaiset piirustus- ja askartelupaperit

Riippuen siitä, mitä toimintaa tai askartelua aiot tehdä, kaikkeen suositellaan omanlaistaan paperityyppiä. Esimerkiksi akvarellimaalaukseen ei käytetä samanlaista paperia kuin värikynien kanssa piirtämiseen.

1. Piirustuspaperit

Jos rakastat piirtämistä ja haluat oppia, mitä paperia kannattaa käyttää, ensimmäinen asia, josta sinun on oltava selvillä, on käytettävä piirustustekniikka. Yleisin piirustuspaperi on bond-paperi, joka on tyypillinen ohut valkoinen arkki. On kuitenkin olemassa muitakin:

 • Akvarellivärejä varten: Tämä tekniikka tuottaa paljon kosteutta, ja on tarpeen valita raskaampi paperi (200-300 grammaa).
 • Kasvipaperi: Se on hyvin ohut ja läpikuultava paperiarkki, joka sopii erinomaisesti jäljittämiseen ja luonnosteluun.
 • Pariisinpaperi tai ingres-paperi: Tämä on korkealaatuista, valkoista painopaperia, jolle on ominaista, että arkin molemmilla puolilla on lieviä poikittaisia jälkiä tai “partaa”. Ihanteellinen kuiville tekniikoille, kuten hiili ja pastelliliidut.
 • Bristol-paperi: Tämä on yleisin ja käytetyin piirustuspaperi tai -kartonki, koska se kestää lähes kaikkia tekniikoita. Sitä on saatavana eri tekstuureina.
 • Durex-kartonki: Tämä on paksuin ja kestävin kartonki. Se on erittäin kovaa paperia edellisiin verrattuna ja kestää paljon kosteutta.

Lue tämäkin: 12 käsityötä vanhoista sukista

Some figure
Piirustus- ja askartelupapereita on monenlaisia. Jokaista tekniikkaa voidaan tehostaa alustana käytetyllä materiaalilla.

2. Askartelupaperit

On olemassa joitakin papereita, jotka sopivat erinomaisesti lapsille, jotta heitä voidaan rohkaista askartelemaan ja tutkimaan luovuuttaan. Näitä käytetään kouluissa, ja ne ovat yleensä edullisia:

 • Kreppipaperi: Se on kevyt, kuvioitu paperi, jonka avulla voi tehdä liikettä simuloivaa askartelua. Se on pehmeää ja lasten suosikki.
 • Sellofaani: Tämän paperin erityispiirre on sen kiilto. Se sopii erinomaisesti askarteluun, jossa tarvitaan läpinäkyviä osia. Se on hienojakoista ja joustavaa, ja sitä on helppo lastenkin käsitellä.
 • Silkkipaperi: Se on edullista, ohutta ja haurasta. Sitä on saatavana monissa eri väreissä. Sitä käytettäessä on oltava hyvin varovainen, sillä äkillinen liike voi helposti repiä arkin.

3. Origamipaperit

Tämä ikivanha itämainen taidemuoto tarvitsee erikoispaperia, joka on tarpeeksi ohutta taitettavaksi lukemattomia kertoja, mutta myös tarpeeksi vahvaa kestämään taittoja. Jos haluat tehdä origamihahmon, näitä erityisiä papereita kannattaa käyttää, jotta saat siitä kaiken irti:

 • Kraft: Tämä on eräänlainen paksu paperi, joka kestää hyvin vetoa ja repeämistä.
 • Sandwich: Tämä paperi on yksi monipuolisimmista ja laadukkaimmista origamipapereista, koska siinä on ääretön määrä erilaisia malleja. Se koostuu kahdesta silkkiarkista, joiden välissä on alumiinifolio.
 • Charol: Tämä on yksi suosituimmista kiinalaisen origamitaiteen paperityypeistä, sillä sen arkit ovat satiinipintaisia ja heijastavat valoa erittäin hyvin.

4. Paperit kutsukorttien tekoon

Kun etsit ihanteellista paperia kutsukorttien tekoon, on tärkeää ottaa huomioon useita keskeisiä seikkoja, jotta voit valita parhaan vaihtoehdon. Näissä tapauksissa suositellaan paksumpaa paperia.

 • Valokuvapaperi: Tämä on yksi sopivimmista kutsujen painamiseen, jos siinä on valokuva. Se säilyttää kuvan yksityiskohdat ja antaa luonnollisen, teräväpiirtoisen kiillon.
 • Kierrätetty paperi: Tämä on hyvä idea, joka auttaa ympäristöä. On olemassa useita kierrätyspaperilajeja, jotka sopivat erinomaisesti painatukseen, sillä ne ovat yleensä melko paksuja.
 • Opaliini: Tämä on eräänlainen erittäin valkoinen kartonki, joka on hyvin jäykkää. Sitä on saatavana eri väreissä ja tyypeissä, mukaan lukien satiini-, helmiäis-, nahka- ja kuvioitu pintakäsittely.
 • Pahvi: Tämä on edullinen vaihtoehto, joka tarjoaa suuren kestävyyden. Tulos näyttää hyvältä.
Some figure
Kutsukortteihin tarvitaan tapahtuman mukainen paperi. Esimerkiksi häissä epäviralliset mallit ovat yhä suositumpia.

5. Siirtopaperit

Jos haluat siirtää kuvan vaikkapa T-paitaan, voit käyttää siirtotekniikkaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että se onnistuu vain tietyntyyppisillä papereilla:

 • Mustesuihkutulostimille tarkoitettu siirtopaperi: Sitä kannattaa käyttää, jos tulostimessa käytetään mustepatruunoita.
 • Siirtopaperi lasertulostimille: Kuten nimikin kertoo, se sopii erinomaisesti lasertulostukseen. Tämäntyyppiset tulostimet käyttävät väriainetta ja toimivat kopiokoneen tavoin.

Lue lisää: 5 helppoa käsityötä vaahtomuovista

Valitse suosikkipaperisi ja ryhdy töihin!

Nyt kun tunnet joitakin suosituimpia paperityyppejä ja niiden käyttötarkoituksia, on aika aloittaa seuraava askarteluprojektisi. Muista, että jokaisella paperilla on omat erityispiirteensä, joten ota ensin huomioon tekniikka, jota aiot käyttää.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.