Kuinka luoda kotiin askartelutila

Kodin oma nurkka askartelulle edistää järjestystä, organisointia ja luovuutta. Tutustu vinkkeihimme yksinkertaisen ja budjettiystävällisen askartelunurkan tekemiseen!
Kuinka luoda kotiin askartelutila

Kirjoittanut Jonatan Menguez

Viimeisin päivitys: 23 helmikuuta, 2023

Käsitöiden tekeminen kotona, olipa kyseessä koristeellinen tai taiteellinen teos, edellyttää materiaalien, maalien ja tarvikkeiden käyttöä, jotka helposti katoavat eikä niitä välttämättä löydy enää koskaan. Toisaalta askartelutila tuo järjestystä kotiin, ja tavarat pysyvät aina omalla paikallaan.

Tällä tavoin nautit myös askartelusta tai käsitöistä enemmän, kun kaikki on siististi järjestyksessä. Alla olevien vinkkien ja suositusten avulla askartelutila on mahdollista saada omaan kotiin edullisesti ja helposti.

Mikä on askartelutila ja miksi sellainen kannattaa olla kotona?

Askartelutila kotona.
Askartelutila voi olla paras tapa pitää kaikki järjestyksessä.

Askartelutila on tarkoitettu manuaaliseen toimintaan, liittyi se sitten sisustukseen, kuten tee-se-itse-projekteihin tai askarteluun, sekä esineiden tekemiseen tai taiteeseen. Tähän sisältyy esimerkiksi maalaaminen tai piirtäminen. Kaikki nämä tehtävät vaativat pienen kokoisia materiaaleja, kuten kyniä, siveltimiä, liimoja tai tarroja.

Nämä ovat myös esineitä, jotka usein katoavat. Tavaroiden kertyminen ja sotku vaikuttavat negatiivisesti sen hetken luovuuteen, jonka pitäisi olla tarkoitettu nautinnolle. Voit varmaankin löytää kodistasi pienen tilan, jonka voit muuttaa askartelua varten muutaman yksinkertaisen vinkin avulla.

Muutaman neliömetrin antaminen tähän toimintaan kannustaa luovuuteen ja tuo varmasti hyötyä niin perheen pienimmille kuin isoimmillekin jäsenille.

Saatat nauttia tästäkin artikkelista: Kuinka integroida vintage-tapetti kotisi sisustukseen?

Neuvoja askartelutilan järjestämiseen kotona

Ensimmäinen asia, joka on otettava huomioon askartelutilaa luodessa, on käytettävissä oleva tila. Loppujen lopuksi kokonainen huone, jossa on runsaasti tilaa, ei ole sama kuin pieni kulma olohuoneessa.

Askartelutilan voi kuitenkin laittaa mihin tahansa paikkaan kodissa, vaikka sinne mahtuisi vain pieni pöytä, lamppu ja hylly. Tärkeintä on löytää alue ja omistaa se vain askartelulle ja käsitöille, ja harkita sopivimmat materiaalit: hyllyt, huonekalut tai rei’itetyt paneelit yms.

Sijoita pöydät ja kaapit

Ihanteellinen vaihtoehto askartelutilan perustamiseen on varata koko huone, parvi tai autotallin nurkka pöytien ja huonekalujen sijoittamiseen. Kaikilla ei tietenkään ole kotona niin suurta tyhjää tilaa. Onkin olemassa työtasoja tai kaappeja, jotka sopivat pienillekin alueille ja joissa on laatikot, jotka ovat ihanteellisia työmateriaalien säilyttämiseen.

Jos sinulla on tarvittava budjetti, ota paikan mitat ja tilaa huonekalut räätälöityinä. Kaappien lisäksi on parasta sijoittaa sinne oma työpöytä, jossa on mukava tuoli ja kaikki materiaalit käsillä.

Asenna hyllyt

Joskus vaakasuora tila ei riitä halutun askartelutilan kokoamiseen. On kuitenkin mahdollista käyttää osaa seinästä hyllyjen asentamiseen. Siellä voit säilyttää kaikenlaisia materiaaleja ja työkaluja kirjoista ja muistikirjoista pieniin laatikoihin ja arkistokaappeihin. Nämä ovat erittäin käteviä ja näin sinulla on aina käsilläsi tarvitsemasi työkalut.

Älä epäröi käyttää seiniä työkalujen tai materiaalien säilyttämiseen.

Etsi vaihtoehtoja seinältä

Joissakin paikoissa eivät hyllytkään mahdollisesti toimi hyvin. Tällaisissa tapauksissa voit käyttää muita vaihtoehtoja, kuten rei’itettyjä paneeleja, koukkuja tai ripustimia.

Paneeleita käytetään usein työkalujen ripustamiseen työpajoissa. Ne ovat kuitenkin yhä useammin mukana maalaismaisessa sisustuksessa ja ne tarjoavat runsaasti säilytystilaa.

Materiaaleja on lähes aina mahdollista käyttää uudelleen käsityössä. Otetaan esimerkiksi puu. Muutamalla kokosäädöllä ja maalikerroksella se voidaan kierrättää uusiin käyttötarkoituksiin. Muita materiaaleja ovat vaikkapa henkarit, jotka pitävät järjestystä yllä.

Varastoitavat esineet

Kun sinulla on jo huonekaluja tai hyllyjä, on aika miehittää ne erilaisilla esineillä säilytystä varten. Harkitse käytettävissä olevaa tilaa ja suoritettavaa toimintaa mukauttaaksesi joitakin vaihtoehtoja henkilökohtaisiin tarpeisiisi.

  • Laatikot. Laatikot ovat aina hyvä vaihtoehto tavaroiden säilyttämiseen. Lisäksi ne on mahdollista koristella oman maun mukaan.
  • Ämpärit. Ämpärit ja purkit ovat vaihtoehtoja laatikoille, jotka täyttävät samanlaisen tehtävän. Niitä on tietenkin olemassa eri kokoisia. Järjestetty askartelutila saadaan aikaan esimerkiksi laittamalla siveltimet pieneen ämpäriin ja kynät toiseen.
  • Lokerot. Nämä ovat pieniä arkistokaappeja, jotka asetetaan esimerkiksi pöydälle. Voit pinota yhden lokeron toisen päälle pystysuunnassa, käytettävissä olevan tilan mukaan tietenkin. Näitä käytetään usein toimistoissa.
  • Askarteluvaunu. Toinen vaihtoehto, jossa voi olla useita kerroksia ja sektoreita, on pieni vaunu. Se toimii erittäin hyvin, jos pöydille tai hyllyille ei ole tilaa.

Valaise askartelutila

Manuaalisessa työssä suositellaan yleensä kylmää valoa (sininen), mutta lämminkin vaihtoehto (keltainen) on hyvä olla tarjolla. Päivällä on hyvä priorisoida luonnonvaloa. Luonnonvalo on aina paras vaihtoehto käsitöiden parissa puuhatessa.

Valitse väripaletti

Toinen tapa tuntea olonsa mukavaksi askartelutilassa on käyttää suosikkivärivalikoimaasi. Riippuen kodin sektorista, jossa se sijaitsee, se tulisi yhdistää muihin seiniin ja huonekaluihin. On myös mahdollista sisällyttää yksityiskohtia kirkkain värein, koska ne tarjoavat visuaalisen vaikutuksen luovuudelle omistettuun paikkaan.

Anna persoonallinen kosketus

Kun tila, huonekalut ja materiaalit on asennettu, on aika lisätä persoonallisia yksityiskohtia. Mikään ei ole parempaa kuin käsintehty sisustus askartelupaikalle. Valitse omaan makuusi sopivat värit ja mallit sen lisäksi, että lisäät koristeita, jotka rohkaisevat mielikuvitusta ja luovuutta.

Lisäksi materiaalijärjestelylläsi voi olla persoonallinen kosketus. Harkitse esimerkiksi järjestämistä värin, koon tai aakkosjärjestyksen mukaan tuottaaksesi visuaalista tyytyväisyyttä ja pysyäksesi rauhassa askarrellessasi.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Avoin konsepti: sisustustyyli pieniin koteihin

Pidä siisti askartelutila, jossa tärkeät asiat ovat käsillä

Lopuksi, älä unohda, että tämän sektorin perustamisen ensisijaisena tavoitteena on luoda organisoitu ja hyödyllinen tila askartelulle. Koristeelliset näkökohdat lisäävät persoonallisuutta, joka kannustaa luovuuteen. Tärkeimpien tarvitsemasi työkalujen varastointi, järjestys ja luokittelu ovat kuitenkin ominaisuuksia, joiden tulee aina olla läsnä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.