Logo image
Logo image

Kuinka integroida vintage-tapetti kotisi sisustukseen?

3 minuuttia
Vintage-tapetin käytöstä on tullut trendikästä. Se valloittaa viehättävyydellään sekä helppoudellaan.
Kuinka integroida vintage-tapetti kotisi sisustukseen?
Viimeisin päivitys: 17 tammikuuta, 2023

Kotisi seinien koristelu on paljon muutakin kuin vain kuvien ja peilien ripustamista. Vintage-tapetin käyttäminen muuttaa huoneiden yleisilmettä ja tarjoaa elegantin sekä nostalgisen lopputuloksen.

70-luku on palannut voimakkaasti sisustukseen. Se tarjoaa värejä ja aiheita, jotka liittyvät helposti menneisyyteen, mutta mukautuvat myös nykyajan muotiin.

Tapetointi on ihanteellinen seinien epätasaisuuksien peittämiseen. Samalla se erottuu edukseen asennuksen yksinkertaisuudella. Lisäksi jotkut tapetit ovat pestäviä ja materiaalin laadusta johtuen ne ovat pitkäikäinen vaihtoehto. Myös erilaisia malleja ja värejä on ääretön määrä. Tässä artikkelissa haluamme selittää, miksi valita vintage-tapetti.

Mistä vintage-tapetilla sisustamisessa on kyse?

Sana vintage viittaa menneisyyteen ja antiikkiin. Tämä käsite viittasi alunperin viineihin, mutta on sittemmin laajentunut muodin ja muotoilun aloille.

Tarkemmin sanottuna vanhan klassikon “päivitetty” versio on nyt löytänyt tavan päästä koteihin hillittyjen tai erittäin värikkäiden tapettien kautta, jotka tuovat kotiin psykedeelistä tunnelmaa, pop-taidetta tai minimalistisia yksityiskohtia.

Tapettien monipuolisuus mahdollistaa erilaisten kuvioiden, kuvien ja muotojen yhdistämisen.  Asiantuntijoiden suositusten mukaan parhaat tulokset vintage-sisustuksessa saadaan, kun peität vain osan huoneen seinistä ja maalaat loput. Muuten lopputulos voi näyttää liian ylikuormitetulta.

Musteilla ja ekologisilla menetelmillä valmistettuja vintage-tapetteja löydät niihin erikoistuneista liikkeistä.

Vintage-tapetti kotiin

Some figure
Raidat ja kukat ovat suosituimpia kuvioita vintage-tapeteissa.

Käytännöllisyytensä ansiosta tapetti sopii kaikissa muunnelmissaan täydellisesti sisustamiseen Ars Bilduma -lehden mukaan.

Tämän arvion perusteella on tavallista nähdä erilaisia huoneita tapetoituina. Tämänkaltainen tapetti sopii makuuhuoneisiin, työhuoneisiin ja keittiöön, mutta tärkeintä on kohtuus. Tilan tulisi olla tasapainossa.

Vintage-tapetit voivat olla väriltään yksivärisiä. Suosittuja värejä ovat okra, vihreä, beige ja sininen. Todellisen retroilmeen antavat kuitenkin seuraavat kuviot:

  • Teksturoidut tapetit
  • Viidakon kasvit
  • Kukkaprintit
  • Geometriset hahmot
  • Vaaka- ja pystysuorat raidat

Lue myös: Mikä on tilkkutyö?

Vinkkejä vintage-tapetin sisällyttämiseen kotisi sisustuksessa

Tärkeintä on määrittää alue, johon haluat asentaa tapetin. Älä peitä kaikkia seiniä tapetilla, vaan valitse yksi seinä, jossa on vikoja tai se, jota haluat korostaa.

On myös hyvä idea asentaa se tiettyjen huonekalujen taustaksi. Sängynpäädyt, kirjahyllyt tai tangot virkistävät huoneen yleisilmettä, jos niiden takana on vintage-tapetti. Tapettia voidaan käyttää myös tilan rajaamiseen.

Vintage-tapetti sopii mainiosti ranta- ja maalaistalojen olohuoneisiin. Mutta on myös muita tapoja integroida se kodin sisustukseen.

Kodin sisäänkäyntiä voi muokata lisäämällä aulan seinään vintage-tapettia. Sen lisäksi, että se antaa hyvän ensivaikutelman, sen antiikkinen luonne sulautuu klassisten huonekalujen kanssa, mikä on etu, jos sinulla on jo tämänkaltaisia huonekaluja.

Olohuone

Monet haluavat korostaa olohuoneen seiniä, ja mikä olisikaan parempi tapa tehdä se kuin vintage-tapetti? Vintage-tapetti pääsee oikeuksiinsa olohuoneen leveimmällä seinällä, jossa kuviointi näyttää vaikuttavalta.

Värien tulee sopia muuhun sisustukseen. Musta ja valkoinen ovat yleisiä värejä, sillä näiden värien ajattomuuden ja muokattavuuden vuoksi, ne voidaan helposti yhdistää olemassa oleviin huonekaluihin. Vintage-tapettien kasvitieteelliset printit sisältävät usein palmuja, bambuja ja kukkia.

Makuuhuone

Some figure
Maalaiskodit hyötyvät usein suuresti vintage-tapettien käytöstä.

Makuuhuoneeseen voit luoda antiikkisen tunnelman tapetoimalla tilan tapetilla, jossa on kukkakuvioita. Myös yksivärinen tapetti sopii tarkoitukseen mainiosti. Lopputuloksen viimeistelemiseksi lisää joukkoon puisia huonekaluja ja sovita vuodevaatteet seinien väreihin.

Lasten makuuhuoneeseen löytyy klassisia kuvioita, jotka näyttävät upeilta vanhanaikaisten ja rustiikkisten lelujen rinnalla.

Keittiö ja ruokailutila

Usein keittiö on paikka, johon kokoonnumme viettämään aikaa ystävien ja perheen kanssa. Näin ollen tämän huoneen sisustaminen vaatii erityistä huolellisuutta. Ei ole mitään parempaa kuin viettää aikaa rakkaimpien kanssa ympäristössä, joka miellyttää silmää.

Vintage-tapetin kuvioiden ei välttämättä tarvitse liittyä ruoanlaittoon. Voit valita  vaaleita värejä, joissa on akvarellitöitä, luonnonkukkia, viidakkoaiheisia kuvioita tai abstraktia grafiikkaa.

Kun tapetoit vintage-tapetilla, varmista, että kuviointi ei peitä muita elementtejä, kuten huonekaluja. Sinun ei kuitenkaan tulisi tapetoida tiskialtaan tai lieden vieressä olevaa seinää, sillä liedeltä tuleva höyry ja roiskeet vahingoittavat tapettia tai vaativat ainakin huolellista päivittäistä huoltoa.

Vintage-tapetti on hyvä tapa erottaa keittiö ja ruokailutila toisistaan.

Lue myös: Oriental Chic: tyylikäs itämainen sisustus

Varmista, että investoit laadukkaaseen tapettiin

Kun olet löytänyt makuusi sopivan mallin ja tiedät, mitä kotisi aluetta haluat lähteä muuttamaan, sinun ei tarvitse muuta kuin levittää tapetti huolellisesti ja varmistaa asianmukainen työn laatu. Sinun tulee kiinnittää tapetti huolellisesti, jotta ilmakuplat eivät pilaa lopputulosta.

Monien tapettien takana on liima jo valmiina, mutta joissakin tapauksissa sinun on valmisteltava se. Kaikissa tapauksissa parasta on noudattaa valmistajan ohjeita.

Muista lopuksi, että tapetin huolto ei ole ongelma, jos malli on valmistettu vedenpitävällä tekniikalla. Jos näin on, voit pyyhkiä tapetin yksinkertaisesti kostealla sienellä. Mikäli tapetissa ei ole pinnoitetta tai tiivistettä, vältä sen puhdistamista nesteillä ja käytä esimerkiksi pölynimuria.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bartolomé García F. La popularización del papel pintado en España a lo largo del siglo XIX. Ars Bilduma. Vol. 11. 127-154. España; 2021. https://www.mendeley.com/catalogue/c5209cf7-21f8-353d-9e86-e19942b51daf/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bbe8b2416-68b1-4493-b854-809bfb4b3827%7D
  • Sarmiento Rodríguez I. El vintage como parte del futuro. Corporación Unificada Nacional de Educación Superior. Colombia; 2022. https://repositorio.cun.edu.co/handle/cun/106

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.