Slow deco: mitä se on ja kuinka soveltaa sitä kotona?

On olemassa sisustustyyli, joka jättää uusimmat trendit ja muodin huomiotta. "Slow deco" pyrkii vähentämään stressiä visuaalisen ja materiaalisen tilan organisoinnin avulla.
Slow deco: mitä se on ja kuinka soveltaa sitä kotona?

Kirjoittanut Jonatan Menguez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Slow deco edistää elämäntapaa, joka asettaa etusijalle päivittäisten rytmiemme hidastamisen. Vaikka se syntyi vastakohtana pikaruoalle, se on kulttuurinen trendi, joka puuttuu yhteiskunnan eri ongelmakohtiin. Mitä tulee kodin järjestelyyn ja sisustukseen, se keskittyy hitaampaan elämiseen.

Slow deco edistää erilaisia ​​aktiviteetteja, jotka suosivat rentoutumista, vapaa-ajasta nauttimista sekä sosiaalisia siteitä. Slow decoa voidaan soveltaa lähes kaikilla kodin sektoreilla. Siinä pyritään vähentämään stressitasoja ja yhdistelemään erilaisia luonnollisia elementtejä.

“Slow decon” ja “slow lifen” alkuperä

Termi slow deco viittaa sisustamiseen, joka suosii hidasta elämää. Se on maailmanlaajuinen liike, joka ehdottaa elämän vauhdin hidastamista monin eri tavoin.

Länsimainen kulttuuri on yleensä varsin suorituskeskeinen, mikä johtaa stressaaviin rutiineihin. Tästä syystä käytämme usein hitautta yhtenä tietoisuuden muotona.

Liikkeen alkuperä liittyy kuitenkin gastronomiaan. Vuonna 1986 Italian pääkaupungissa järjestettiin useita mielenosoituksia, jotka perustivat konseptin. Mielenosoittajat vastustivat pikaruokakaupan perustamista espanjalaisille portaille, jotka sijaitsevat Rooman keskustassa.

Slow food -liike on vastaisku pikaruokaa vastaan. Se myös kannustaa ruoan standardointiin.

Se edistää myös paikallisen ruokakulttuurin leviämistä sekä ympäristöystävällisempiä tuotanto- ja viljelymenetelmiä. Liike on levinnyt yleisempään kulttuurivirtaan ja se kannustaa löytämään tasapainon elämän eri osa-alueilla.

Esimerkiksi slow life -liike tarkoittaa aikamme takaisin ottamista, teknologian käytön vähentämistä ja terveellisten tapojen priorisointia, kuten seurustelua, kävelyä ja yhteyden luomista sisäiseen itseemme.

Hitaan elämän keskeiset toiminnot

Olennaista on tiedostaa oma elämäntahti ja sitten toteuttaa toimenpiteitä päivittäisten rutiinien hidastamiseksi.

Tavoitteena on löytää tasapaino työn, nautinnon, sosiaalisten siteiden ja ajankäytön välillä:

  • Ole läsnä: Tässä ja nyt nauttiminen on yksi hitaan elämän tärkeimmistä pilareista.
  • Mietiskele: Tämä filosofia ehdottaa pysähtymistä. Pohdi, tarkkaile ja meditoi.
  • Paranna kulutustottumuksiasi: Vähennä kulutusta ja tue paikallisia yrityksiä.
  • Syö terveellisesti ja paikallisesti: Lisää paikallisten ja luomutuotteiden kulutusta.
  • Tarkkaile tekniikan käyttöä: Tasapainota teknisten työkalujen käyttöä sekä työhön että vapaa-aikaan liittyen.
  • Kasvotusten sosiaalinen verkostoituminen: Rohkaise henkilökohtaisia, kasvokkain tapahtuvia suhteita digitaalisten suhteiden sijaan.
  • Hiljaisuus: Nauti hetkistä hiljaisuudessa.
  • Järjestys: Pidä tilat järjestyksessä ja siistinä.
Slow deco suosii vaaleita värejä.
Hidas elämäntapa on keskittymistä yhteyteen itsensä ja muiden kanssa.

Miten hidastaminen liittyy slow deco -liikkeeseen?

Hidastamista voidaan soveltaa moniin jokapäiväisen elämän osa-alueisiin. Koti on paikka jossa vietämme paljon aikaa, joissakin tapauksissa teemme myös töitä kotoa käsin. Siksi on välttämätöntä ryhtyä toimenpiteisiin hitaan elämän edistämiseksi.

Slow deco on kodin mukauttamista hitaaseen elämään. Tämän liikkeen mukaan visuaaliset, koristeelliset ja organisatoriset näkökohdat vaikuttavat suoraan päivittäisiin rytmeihin. Tästä syystä on myös puututtava tapaan, jolla nämä toimet suoritetaan kodin sisällä.

Slow decon soveltaminen kotona

On olemassa lukuisia toimenpiteitä, joilla voidaan luoda kotiympäristö, joka on suotuisa hidastamiselle. Nämä toimenpiteet vaihtelevat maalin väristä ruokailutottumuksiin, huonekalujen valintaan ja askartelutilojen luomiseen.

Tue paikallisia yrityksiä ja suosi lähiruokaa

Yksi hidasta elämää edistävistä toimista on paikallisten ja alueellisten tuotteiden kulutus. Ruoan lisäksi tämä koskee myös esineitä, kuten huonekaluja, koristeita ja muita lähiyhteisön tavaroita.

Slow deco ja tekniikka

Olemme jo maininneet teknologian käytön tasapainottamisen tärkeyden tämän elämäntavan kannalta. Kun haluat soveltaa slow deco -liikettä, voit osallistua tähän toimintaan jakamalla kodin tiloja eri alueisiin.

Voit esimerkiksi sijoittaa television olohuoneeseen, mutta älä sijoita televisioita makuuhuoneisiin. Tällä tavoin estetään teknologian kulutus muissa tiloissa, kuten makuuhuoneissa.

Tee se itse – ajatus

Slow deco yhdistyy erittäin hyvin käsityön harjoittamiseen. Kotiin on suositeltavaa luoda tiloja esimerkiksi maalaamiseen, koristeiden luomiseen ja rikkoutuneiden esineiden korjaamiseen. Tämän tyyppiseen toimintaan keskittyminen edistää keskittymistä ja hidastamista.

Keittiö ja slow deco

Keittiö on tämän liikkeen tärkein alue. Keittiössä määritellään mitä ihmiset kodissaan syövät.

Ruoka on yksi hitaan elämän perusmoottoreista. On siis suositeltavaa valmistaa ruoka itse ja käyttää runsaasti paikallisia tuotteita. Toisaalta vältä esikeitettyä ruokaa ja roskaruokaa.

Käytä ekologisia materiaaleja

Yhteyden muodostaminen ympäristöön on myös erittäin tärkeää. Kodissa on mahdollista priorisoida elementtejä, kuten puuta ja kasveja, jotka tuottavat luonnollisen ympäristön tunteen.

Veden läsnäolo on myös tärkeää tilan energian parantamiseksi. Tämä on ajatus, joka liittyy kiinalaiseen feng shui -filosofiaan.

Valaistus

Kodin sisustuksessa tulisi käyttää mahdollisimman paljon luonnonvaloa. On kuitenkin tärkeää, että kodissa on hyvä yleisvalaistus. Luonnonvalon käyttämisen tulee kuitenkin olla etusijalla.

Slow deco ja minimalismi

Mitä tulee kodin yleiseen sisustukseen, minimalistisessa liikkeessä on kyse kulutuksen vähentämisestä minimiin. Tässä suhteessa etusijalle asetetaan minimaaliset kalusteet, jotka on valmistettu luonnonmateriaaleista. Esimerkiksi ruoko, pellava tai puu.

Vältä korkeita huonekaluja ja ylikuormitettua ympäristöä luodaksesi minimalistisen ilmeen.

Yleisten tilojen ja käytävien tulee olla mukavia ja suosia yksinkertaisuutta. Samoin kodin olohuoneen tai sisäänkäynnin tulee välittää rauhallisuuden tunnetta. Se on ensimmäinen paikka, jossa olet kosketuksissa kodin kanssa, joten sen tulisi olla hyvin valaistu sekä käytännöllinen. Eteisessä tarvitaan säilytystilaa, jotta ulkovaatteet voidaan helposti laittaa paikoilleen.

Slow deco on melko minimalistinen.
Minimalistinen sisustus toimii erittäin hyvin yhdessä slow decon kanssa.

Maalit ja värit

Slow deco -liikkeen mukaan vahvat värit eivät ole hyvä idea. Siksi on parasta valita neutraalit sävyt, kuten valkoinen tai beige, jotka välittävät rauhaa sekä tyyneyttä.

Lisäksi ne lisäävät kodin valoisuutta. Vaaleat sävyt, kuten sininen tai pastellinvihreä, kuuluvat myös tähän luokkaan.

Älä unohda tekstiilejä

Hidas kulttuuri ulottuu lähes kaikkiin arjen yksityiskohtiin, myös tekstiilien käyttöön. Kodin sisällä on suositeltavaa asettaa etusijalle luonnonkankaiden käyttö niin tyynyissä, verhoissa kuin vuodevaatteissa. Ne edustavat myös parempaa laatua ja kestävyyttä, kunhan niitä huolletaan oikein.

Slow fashion -termi viittaa liikkeeseen, joka vastustaa muotiteollisuuden liiallista kulutusta. Tämä liike asettaa etusijalle luonnonkankaiden käytön, käsityötaidon, kestävän tuotannon ja kierrätyksen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chang, Lei et al. “Slow Life History Strategies and Increases in Externalizing and Internalizing Problems During the COVID-19 Pandemic.” Journal of Research on Adolescence 31.3 (2021): 595–607. Disponible en: https://doi.org/10.1111/jora.12661
  • de Souza, Marcelino, Machado Padilha, Ana Claudia, Gonçalves Rodrigues, Renata, Matos de Sá, Marcelo,  EL MOVIMIENTO SLOW FOOD EN EL CONTEXTO DEL TURISMO ENOGASTRONÓMICO El caso de la Serra Gaúcha (RS, Brasil). Estudios y Perspectivas en Turismo [Internet]. 2020;29(2):369-389. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180763168003
  • Fusté-Forné, Francesc, and Tazim Jamal. “Slow Food Tourism: An Ethical Microtrend for the Anthropocene.” Journal of Tourism Futures 6.3 (2020): 227–232. Disponible en: https://doi.org/10.1108/JTF-10-2019-0120
  • Mariani, Mariagiulia et al. “Protecting Food Cultural Biodiversity: From Theory to Practice. Challenging the Geographical Indications and the Slow Food Models.” Sustainability (Switzerland) 13.9 (2021). Disponible en: https://doi.org/10.3390/su13095265

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.