Vinkkejä ruokapöydän valintaan

Ruokapöytä on yksi kodin tärkeimpiä huonekaluja. Annamme tässä artikkelissa muutamia vinkkejä, jotta tekisit parhaan valinnan.
Vinkkejä ruokapöydän valintaan

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ruokailuhuone tai keittiö on epäilemättä kodin tärkeimpiä tiloja, minkä vuoksi ruokapöytiäkin myydään joka lähtöön. Ruokapöytää ei kuitenkaan tule valita kevyin perustein, sillä onhan se kohtaamispaikka, jonka ympärille perhe kokoontuu syömään yhdessä aterioita ja joskus puuhastelemaan muutakin.

Ole siis tarkkana! Niin kaunis kuin ruokapöytä voikin olla, sen on myös sovittava omiin tarpeisiisi ja tilaasi. Jaamme tästä syystä muutamia vinkkejä ruokapöydän valintaan.

Vinkkejä ruokapöydän valintaan

1. Mittaa ruokailutila

Tämä on helpoin tapa selvittää, miten paljon tilaa uudelle ruokapöydälle on käytettävissä. Näin voit valita tarkoin oikean koon ja mallin. Ota huomioon kaikki tavarat ja huonekalut ruokailuhuoneessa tai keittiössä.

Jotta pöydän ympärillä olisi helppo liikkua, sen reunasta tulisi olla vähintään metri tilaa kaikkiin suuntiin. Säästyt paljolta vaivalta, kun et valitse upean näköistä pöytää, joka koostaan johtuen tekee ruokailutilasta toimimattoman.

2. Valitse muodoltaan sopivin pöytä

Jotkut pöytämallit toimivat paremmin tietyissä tiloissa. Joidenkin sisustussuunnittelijoiden perussääntöinä ovat:

  • Neliönmuotoiset ja pyöreät pöydät sopivat parhaiten neliönmuotoiseen tilaan, eivät suorakulmion muotoiseen huoneeseen, sillä ne saavat sen tuntumaan kapeammalta.
  • Suorakulmion muotoiset tai soikeat pöydät toimivat hyvin pitkänomaisissa tai suorakulmion muotoisissa tiloissa. Ne eivät toimi yhtä hyvin neliönmuotoisissa huoneissa, sillä ne tekevät ruokailijoiden olosta epämukavamman.
Suorakulmion muotoinen pöytä ei sovi kaikenlaisiin tiloihin.

3. Ota materiaali huomioon

Tyyli ja maku ovat hyvin henkilökohtaisia asioita. Tietyt tekijät on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, sillä ne ratkaisevat ruokapöydän käytännöllisyyden. Onko perheessä lapsia? Tällöin vedenkestävä materiaali on hyvä vaihtoehto.

Jos pöydässä puuhaillaan muutakin kuin syödään, valitse kestävä materiaali. Kiinteä puu ja paksu lasi kestävät naarmuja ja muita vahinkoja hyvin. Toinen järkevä vaihtoehto on pöytä, jossa on keraaminen pinta. Ne ovat trendikkäitä ja todistetusti kestäviä.

4. Ruokapöydän jaloillakin on väliä

Usko tai älä, pöydänjaloilla on merkitystä sen kannalta, miten mukava pöydässä on istua. Jos sen ääressä istuu useita ihmisiä, valitse jalustallinen pöytä, jotta ruokailijoiden jaloilla olisi riittävästi tilaa. Tällainen ruokapöytä antaa myös lisää tilaa, jos huone on pieni.

5. Vinkkejä ruokapöydän valintaan: älä unohda tuoleja

Tuolit ovat yleensä ruokailuryhmän ensimmäinen huonekalu, joka kokee kolhuja. Tästä syystä kannattaa ostaa sen malliset tuolit, että ne on helppo vaihtaa uusiin.

Useiden erilaisten istuimien yhdistämisestä ruokapöydässä on tullut suosittua, esimerkkinä pitkät penkit tai nojatuolit. Valitse tumma kangas lapsiperheeseen, sillä tahrat vievät huomion tilan kauneudelta.

6. Valitse ajaton väri

Valitse ruokapöydän väri niin, että se sopii mahdollisiin sisustuksessa tehtäviin muutoksiin tulevaisuudessa. Harmaa, ruskea, musta ja valkoinen ovat klassikkoja, jotka toimivat hyvin useimpien värien kanssa.

Erimuotoisten ruokapöytien hyödyt ja haitat

Kaksi suosituinta tyyliä ovat pyöreä ja neliönmallinen pöytä, mutta niilläkin on omat haittapuolensa, jotka saattavat muodostua kynnyskysymykseksi. Löydät ne alta.

Pyöreän ruokapöydän hyödyt

Kulmien puuttuminen tekee pyöreistä pöydistä kutsuvampia, mikä saattaa jopa elävöittää ja edistää pöydän ääressä käytävää keskustelua. Pöydän muodon vuoksi kaikki näkevät toisensa.

Pyöreässä pöydässä on usein vain yksi jalka keskellä, eikä ongelmia näin synny pöydänjalkojen tai kulmien kanssa. Ne saattavat pienentää vahinkojen riskiä.

Pyöreän ruokapöydän haitat

Suorakulmion muotoisessa tai kapeassa tilassa pyöreät pöydät eivät toimi. Ne voivat tehdä tilasta ahtaamman ja vaikeuttaa liikkumista. Jos haluat työntää pöydän seinää vasten saadaksesi enemmän liikkumatilaa, menetät vaihdossa yhden istumapaikan. Tämä ei myöskään näytä kovin hyvältä.

Pöydän halkaisijan tulisi olla leveä, jos sen ympärille istuutuu useita ihmisiä yhtä aikaa. Tämä taas merkitsee sitä, että pöytä on liian iso käytettävissä olevaan tilaan. Muotonsa vuoksi pöytään on myös vaikea liittää toista pöytää tai lisätä tuoleja.

Neliönmuotoisen pöydän hyödyt

Neliönmuotoinen ruokapöytä näyttää erittäin hyvältä minimalistisessa kodissaSe on vieläkin tyylikkäämpi, jos päälle laittaa paksun lasin. Tämän mallinen pöytä mahdollistaa tilalla leikittelyn; sen voi työntää seinää tai nurkkaa vasten helposti.

Jos luonasi on tavanomaista enemmän vieraita, voit helposti lisätä toisen pöydän viereen ja saada näin pidemmän pöydän, jolloin kaikki mahtuvat syömään yhdessä.

Neliönmallisen pöydän haitat

Neliönmalliset pöydät ovat yleensä pieniä, sillä ne on tarkoitettu kodin neliönmuotoisiin tiloihin. Lisäksi niiden kulmat voivat muodostua ongelmaksi lasten kohdalla.

Jos luonasi on vieraita ja joudut lisäämään tuoleja, kulmissa istuvien olo voi olla vähän epämukava.

Suorakulmion muotoiseen pöytään on helppo lisätä tuoleja.

Suorakulmion muotoisten ruokapöytien hyödyt

Jos tilaa riittää, kokeile suorakulmion muotoista 6–8 hengen pöytää. Se on loistava valinta ihmisille, joiden luona käy yleensä paljon vieraita.

Siihen saa helposti lisää istumapaikkoja lisäämällä pari tuolia, ja tämä onnistuu niin, ettei kenenkään ole hankala istua pöydän ääressä.

Suorakulmion mallisten pöytien haitat

Suorakulmion malliset pöydät ovat yleensä erittäin isoja ja vievät paljon tilaa, joten ne eivät näytä hyviltä joka kodissa. Joskus tällainen pöytä voi tehdä kaikesta ahtaan ja hankalan tuntuista.

Oikean pöydän valinta

Ruokapöytä voi todella kohentaa huoneen ilmettä, jos se on tilaan nähden oikeankokoinen ja -mallinen. Ota siis kaikki yllä olevat vinkit huomioon.

Joka kotiin pätevät eri säännöt. Pyri käyttämään apunasi muutamia perusperiaatteita, joista yksi on käytettävissä olevan tilan huomioiminen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.