Logo image
Logo image

Maalaa puuhuonekalut näiden vinkkien avulla

4 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit maalata puuhuonekalut kuin ammattilainen. Jos siis haluat uudistaa puuhuonekalujen tyyliä tai kierrättää vanhat huonekalut, jatka lukemista!
Maalaa puuhuonekalut näiden vinkkien avulla
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Puuhuonekalujen maalaaminen on helppoa, ja sinun tulee vain ottaa huomioon joitakin yksityiskohtia. Se on loistava tapa uudistaa kaapit.

Puu on arvokas materiaali ja sitä löytyy kodeista eri muodossa. Se on niin monipuolinen ja kestävä materiaali, että kierrätys- ja uudistusmahdollisuuksia on loputon määrä. Voit muokata samat puuhuonekalut näyttämään erilaisilta joutumatta ostamaan kokonaan uusia esineitä.

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, joiden avulla voit uudistaa puuhuonekalut.

Puuhuonekalujen ominaisuudet ja hyödyt

Puuhuonekaluilla on lukuisia hyötyjä, joita ovat muun muassa:

 • Kyky tuoda lämpöä kotiin, sillä puu on luonnonmateriaali. Kaikki puuta sisältävät tilat tuntuvat kotoisammilta ja mukavammilta.
 • Puu on perinteinen materiaali, joka ei ole koskaan poissa muodista uusimmista trendeistä huolimatta.
 • Puuhuonekalut on helppo pitää puhtaana sekä korjata ja uudistaa.
 • Erittäin kestävä tuote, jonka voit jättää perinnöksi seuraaville sukupolville.

Lue myös: Huonekaluja kierrätysmateriaaleista: 8 nerokasta ideaa

Kuinka puuhuonekalut maalataan?

Puuhuonekalujen maalaaminen on helppoa, mutta sinun tulee kuitenkin huomioida muutamia asioita. Tärkeintä kummassakin kohta esittelemässämme vaihtoehdossa on, että noudatat niiden ohjeita tarkkaan.

Käytä myös suosittelemiamme materiaaleja, sillä kaikki maalit eivät sovellu puun maalaamiseen. Katsotaan nyt ensimmäistä vaihtoehtoa puuhuonekalujen maalaamiseksi.

Some figure
Puu sopii erinomaisesti kierrätykseen. Se tekee kodista tai muusta tilasta tyylikkään.

Puuhuonekalujen maalaaminen kirkkailla väreillä

 • Tässä vaihtoehdossa on tärkeää ensin hioa koko huonekalun pinta. Se on tärkeää, koska hionta luo perustan lopputulokselle ja saa sen näyttämään ammattimaiselta.
 • Poista mahdollinen vanha lakka, lika, rasva ja muu vastaava hiekkapaperilla. Tee se puun juovien suuntaisesti.
 • Kun pinnassa ei ole enää maalin tai lakan jäänteitä, voit pyyhkiä sen rätillä pölyn poistamiseksi. Maali ei muuten tartu pintaan, ellei pölyä poisteta kunnolla.
 • Seuraavaksi on aika levittää pohjamaali. Se on maalin kaltainen pohjakerros, joka lisätään puun pinnalle ennen lopullisen värikerroksen maalaamista.
 • Anna pohjamaalin kuivua muutaman tunnin ajan ja maalaa huonekalu sitten haluamallasi värillä. Saatat joutua maalaamaan pinnan useampaan kertaan, joten anna sen kuivua kerrosten välillä.
 • Levitä lopuksi väritön lakka (matta tai kiiltävä) suojaamaan maalia, jotta pinta pysyy kauniina pidemmän aikaa.

Mitä tulee maalaustarvikkeisiin, tarvitset kulmien ja urien maalaamiseen sopivan pensselin sekä telan. Tarvikkeiden koko riippuu huonekalun mittasuhteista ja omista mieltymyksistä.

Tutustu myös näihin ideoihin: Uudista ja kierrätä vanhat huonekalut

Puuhuonekalujen uudistaminen lakalla

 • Tähän toiseen vaihtoehtoon tarvitset lakkaa puuhuonekalun uudistamiseen. Se voi olla väritön tai värillinen. Lopullinen päätös riippuu puun kunnosta.
 • Ensin sinun tulee poistaa puusta kaikki tahrat käyttämällä kyseiseen tarkoitukseen erityisesti suunniteltuja tuotteita. Sitten voit hioa pinnan keskikarhealla hiekkapaperilla edellisen lakkauksen ja muiden epätäydellisten pintojen poistamiseksi. Teräsvillaa tulisi käyttää viimeiseksi pinnan siloittamiseksi.
 • Tämän jälkeen voit levittää lakan puun pinnalle, ja puu imee sen itseensä. Lakkaa on saatavilla öljyn ja spraymaalin muodossa.
 • Hio huonekalun pinta jälleen, kun lakka on kuivunut, mutta käytä hienoa hiekkapaperia karhean sijaan. Se auttaa seuraavaa maalikerrosta tarttumaan paremmin. Pyyhi hiomisen aiheuttama pöly rätillä pois.
 • Sitten on aika tehdä lopullinen lakkaus. Ensimmäistä kerrosta tulisi ohentaa hieman vedellä, kun taas toinen kerros voi olla hieman paksumpi. On tärkeää antaa pinnan kuivua vähintään 24 tunnin ajan kerrosten välillä.

Pidä mielessä nämä asiat, kun maalaat puuhuonekalut

Tässä joitakin vinkkejä, jotka on tärkeää pitää mielessä puuhuonekalujen uudistamista aloittaessa. Haluat ehkä matkia jotakin tyyliä, jonka olet nähnyt jossakin muualla, mutta sen toteuttaminen ei ole aina mahdollista kotona.

Materiaalit

Varmista, että valitset käyttötarkoitukseen sopivan maalin. Lue pakkausmerkinnät ja käyttöohjeet huolella ennen ostamista ja varsinkin ennen käyttöä.

Jos haluat esimerkiksi uudistaa ulkohuonekalut, tulee lakan olla auringon- ja vedenkestävä. Spraymaalit ovat ihanteellisia valintoja korihuonekaluille, sillä spray mahdollistaa joka kolon ja nurkan maalaamisen.

Pensseleiden ja telojen laaja valikoima voi hämmentää, joten on tärkeää pitää mielessä maalattavan huonekalun koko ja muoto.

Telat ovat parhaita suurille ja tasaisille pinnoille, sillä pensselillä maalaaminen voi jättää jälkiä. Suosittelemme kuitenkin vaihtamaan pensseliin kulmia ja eri muotoja maalatessa.

Tulisiko puuhuonekalut maalata koottuina vai purettuina?

Tämä onkin erittäin hyvä kysymys! Se riippuu täysin huonekalun tyypistä. Mikäli sen purkaminen on helppoa, suosittelemme tekemään niin, sillä pystyt maalaamaan paremmin jokaisen kulman ja varmistamaan muiden materiaalien oikeanlaisen suojauksen.

Mikäli et voi purkaa koko huonekalua, poista kuitenkin kahvat, vetolaatikot ja hyllyt hiomisen ja maalaamisen helpottamiseksi.

Some figure
Pura huonekalut osiin, mikäli se on mahdollista. Siten voit maalata paremmin jokaisen kulman.

Onko pohjamaalaus välttämätöntä?

Kyllä, sillä säästät sen avulla aikaa ja maalia. Pohjamaalattu puu on helpompi maalata ja lopputuloksesta tulee vielä tasaisempi.

Mitkä osat tulisi maalata ensin?

Sinun tulisi maalata sisältä ulospäin. Aloita pensselillä ja maalaa nurkat sekä taitoskohdat. Siirry sitten suurempiin pintoihin telan avulla.

Muistathan maalata puun juovien suuntaisesti. Ethän myöskään kostuta pensseliä liikaa, jottei maali pääse valumaan. 

Puuhuonekalujen maalaaminen on mukavaa puuhaa

Puuhuonekalujen maalaamisessa on tärkeää muistaa kaksi vaihetta: alku ja loppu. Valmista pinta huolella ennen maalaamista, äläkä kiirehdi.

Puhdas pinta, jossa ei ole likaa tai epäpuhtauksia takaa maalin tarttumisen. Täytä myös mahdolliset kolot tai viat puukitillä. Valitse sävy, joka sopii parhaiten huonekalun väriin.

Huonekalun laadukkuus näkyy loppukäsittelyssä, joten lakkaa pinta tai käytä jotakin muuta menetelmää tyylikkään lopputuloksen varmistamiseksi. Vaihtoehdot ovat lukuisat!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Huallullo, C., & Olegario, G. (2018). Estudio de los materiales de acabado de superficies de muebles de madera.
 • González, S. F. L. Manipulación y Almacenamiento de Sustancias Químicas en la Industria de Muebles de Madera en la Ciudad de Cuenca.
 • Urias, J. T., de la Rosa, A. B., Velázquez, R. F., & Ambríz, A. C. (2002). Vida útil de dos barnices para exteriores mediante intemperismo artificial en madera de aile, pino y encino. Revista Chapingo. Serie ciencias forestales y del ambiente8(1), 83-90.
 • Morales, M. I. C., & Sordo, J. J. E. (1995). Acabados para madera en exteriores. Madera y Bosques1(2), 9-22.
 • Nutsch, W. (1996). Tecnología de la madera y del mueble. Reverté.
 • Bohórquez Duque, M. S. (2005). Guía para el artesano: referencial oficios de madera.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.