Logo image
Logo image

Mikä on tilkkutyö?

3 minuuttia
Kangaspaloista tehdyt peitot, upeat vintage-tyyliset verhot ja värikkäät pöytäliinat ovat esimerkkejä tilkkutöistä. Tämä ompelutekniikka antaa uuden mahdollisuuden kankaille, jotka eivät enää kelpaa muuhun.
Mikä on tilkkutyö?
Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Ompelu on kannattava, rentouttava ja hyödyllinen taito, mikäli haluat tehdä omia vaatteita tai sisustaa kotiasi. Viime aikoina suosioon on noussut tilkkutyötekniikka, jossa kangaspaloja ommellaan yhteen. Mutta tiedätkö, mikä on tilkkutyö?

Tarvitset vain idean, jonka haluat toteuttaa ja paljon kärsivällisyyttä. Käytetyt kangaspalat sopivat tilkkutyöhön. Tämä menetelmä mahdollistaa vuodevaatteiden, asusteiden ja koristeiden tekemisen kierrätetyistä materiaaleista. Tässä artikkelissa kerromme enemmän tilkkutyön luomisprosessista!

Mitä on “tilkkutyö”?

Cambridge Dictionaryn määritelmän mukaan tämä viittaa käsityöhön, jonka luomiseen on käytetty useita erilaisia kangaspaloja. Tilkkutöissä käytetään paljon erilaisia ​​kuvioita ja värejä.

Tämä ei ole uusi juttu; tilkkutöiden juuret ovat muinaisessa Egyptissä, jossa muinaiset egyptiläiset suunnittelivat tekstiileitä yhdistämällä erilaisia kankaanpalasia. Ajan myötä jokainen sivilisaatio lisäsi tyylejä, tekstuureja, kokoja ja muotoja.

Jotta voit luoda asioita tilkkutekniikalla, tarvitset samat välttämättömät välineet kuin missä tahansa ompelutoiminnassa:

 • Leikkuri
 • Sakset
 • Neuloja
 • Silitysrauta

Mitä tulee tekstiileihin, kyse on materiaalin lujuudesta, koosta ja tyypistä. Vaikka voit liittää eri kokoiset tilkut toisiinsa myös käsin, useimmat käyttävät ompelukonetta. Tässä tapauksessa on syytä varmistaa, että koneessa on ¼ tuuman paininjalka, joka auttaa mittaamaan reunojen etäisyyksiä.

Suosittelemme seuraavia kangastyyppejä:

 • Villa
 • Pellava
 • Silkki
 • Puuvilla
 • Kudottu kangas
 • Farkku
 • Puuvillaflanelli
Some figure
Tarvitset ompeluvälineitä aloittaaksesi. Myöhemmin voit lisätä erikoistyökaluja, jotka ovat sinulle hyödyllisempiä, riippuen siitä, mitä malleja aiot tehdä.

Lue myös: 5 helppoa käsityötä vaahtomuovista

Erilaiset tekniikat

On olemassa useita erilaisia tekniikoita, joita voidaan käyttää tilkkutöiden luomiseen. Kaikkia tekniikoita yhdistää luovuus:

 • Paperin paloittelu: Tätä varten liität palat paperikuvion ohjaimella. Voit kokeilla eriväristen geometristen muotojen käyttöä, kunnes kangaspala on koottu.
 • Hirsimökki -tilkkutäkki: Rakennat tätä varten pienestä neliöstä lisäämällä lisää, kunnes piirrät eräänlaisen mökin. Jotkut ompelijat käyttävät tätä tyyliä kukkien tekemiseen.
 • Dresdenin laatat -tilkkutäkki: Tämä tarkoittaa, että kaikki palat ommellaan vierekkäin ympyrän muodostamiseksi. Kappaleiden tulee olla samankokoisia.
 • Isoäidin puutarhatilkku: Nämä ovat kuusikulmion muotoisilla palasilla suunniteltuja kuvioita. Asetat jokaisen leikkauksen toisen kankaan päälle leikkien tekstuureilla ja väreillä. Se sopii lasinalusille tai laukkujen koristeluun.
 • Sovelluskuviointi: Piirrä paperille mitä haluat, leikkaa kankaat irti ja liimaa ne kuvaan kuumasulateipillä tai tilkkutäkkiliimalla. Voit käyttää tekniikkaa paidoissa tai neulepuseroissa.

Kuinka tehdä tilkkutöitä kotona?

Sinun tulee silittää käyttämäsi kangaspalat ennen kuin alat työskennellä niiden kanssa. Varmista, että sinulla on käsillä myös viivain kangaspalojen koon määrittämiseksi, jotta kaikki kappaleet ovat samankokoisia. Jos teet pyöreitä muotoja, käytä kompassileikkuria saksien sijaan.

Näiden suositusten jälkeen seuraava askel on luoda kotiisi uusia teoksia vanhoista (tai uusista) kankaista. Tätä tekniikkaa voidaan käyttää seuraaviin käyttötarkoituksiin.

Seinävaatteet

Korvaa tapetti seinävaatteilla! Kun olet ommellut kaikki palat yhteen, voit laittaa lopputuloksen roikkumaan seinälle. Tämä koriste-elementti näyttää hyvältä olohuoneessa ja makuuhuoneessa.

Verhot

Jos verhoihin on tarkoitus kiinnittää tilkkuja, kannattaa valita läpikuultava kankaat. Näin valo pääsee kulkemaan verhojen läpi. Verhot voidaan ommella käsin, koneella tai yhdistämällä palat kangasliimalla.

Huonekalujen verhoilu

Tätä varten sinun on tiedettävä vähän huonekalujen verhoilusta. Huonekalujen verhoilussa tulee ottaa huomioon myös kankaan kestävyys. Toinen vaihtoehto on käyttää tilkkuja koristetyynyjen päällisten tekemiseen.

Pöytäliinat

Luo pöytäliinoja pienistä, keskikokoisista tai suurista kangastilkuista. Voit käyttää neliöitä, suorakulmioita, timantteja tai mitä tahansa haluamasi muotoja. On tärkeää, että kankaan rakenne on tasainen; muuten materiaali ei toimi pöytäliinana.

Lasten teltat

Lasten teltat tai tiipit ovat muotia. Tilkkutyö on hauska tapa tehdä lasten leikkitelttoja. Tee suuri tilkkupeitto yöpymispaikan katoksi.

Some figure
Teltat toimivat sekä lasten leikkipaikkana että takapihojen sisustuselementtinä. Voit tehdä omasi tällä tilkkutekniikalla.

Lue myös: 12 käsityötä vanhoista sukista

Kuinka huoltaa tilkkukankaita?

On olemassa kaksi sopivaa tapaa pestä tilkkutäkki. Ensinnäkin voit tehdä tämän käsin, jotta kangas ei kuluisi niin paljoa. Muuten voit pestä tilkkutöitä pesukoneessa erityisessä verkkopussissa. Jos kangas tahtoo haalistua pesun aikana, lisää mukaan pari tippaa etikkaa; näin värit säilyvät, etkä tahraa muita osia.

Jos käytät 100 % uutta puuvillaa, on parasta pestä tilkut ennen ompelun aloittamista. Tämä johtuu siitä, että materiaalilla on taipumus kutistua ensimmäisessä pesussa. Jos ennakoit tämän kutistumisen, ei tule yllätyksiä.

Ovatko tilkkutyöt ja tikkaus sama asia?

Tilkkutyöt sekoitetaan usein tikkaukseen. Erona on, että jälkimmäistä käytetään kolmikerroksisten peittojen tekemiseen.

Ylin kerros on tehty tilkkutekniikalla, keskimmäinen kerros on täyteainetta ja viimeinen on kerros, joka pitää kaikki kerrokset yhdessä. Tästä syystä tilkkutekniikka toimii vain joidenkin tekstiilien kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Patchwork. Diccionario Cambridge. https://dictionary.cambridge.org/es/diccionario/ingles/patchwork
 • Quilting. Diccionario Collins. https://www.collinsdictionary.com/es/diccionario/ingles/quilting

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.