Logo image
Logo image

12 käsityötä vanhoista sukista

4 minuuttia
Löytyykö sinulta muutama pariton sukka, joille et keksi käyttöä? Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia käsitöitä, jotka voit tehdä vanhoista sukista antaaksesi niille täysin uuden elämän!
12 käsityötä vanhoista sukista
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Askartelu on yksi parhaista tavoista viettää aikaa lasten kanssa ja stimuloida heidän luovuuttaan. Siitä voi nauttia myös aikuisena, ja se tarjoaa mahdollisuuden kierrättää! Tässä artikkelissa jaamme 12 käsityötä vanhoista sukista.

Askartelulla ja käsitöillä on monia fyysisiä ja psyykkisiä hyötyjä, erityisesti lapsille. Oxfam Intermom -lähteen mukaan se kehittää heidän mielikuvitustaan, parantaa kärsivällisyyttä, kohottaa itsetuntoa, vahvistaa perheenjäsenten välisiä siteitä ja kehittää sorminäppäryyttä.

Siitä on hyötyä myös lasten kasvatuksessa, sillä askartelemalla he voivat kierrättää tavaroita. Tämä edistää kiertotaloutta. Kiertotalous on käsite, joka pyrkii tekemään muutoksen tuotanto- ja kulutustavoissa, jotta tuotteet kestäisivät pidempään.

Katsotaan nyt muutamia käsitöitä, jotka voi askarrella vanhoista sukista.

12 käsityötä vanhoista sukista

1. Käsinuket

Vanhoista sukista voi askarrella käsinukkeja, jotka ovat kiehtoneet lapsia jo monien sukupolvien ajan. Sukista tehdyt käsinuket stimuloivat luovuutta, sillä niiden avulla lapset voivat oppia mahtavia tarinoita. Niitä on itse asiassa myös todella hauska askarrella!

Etsi käsiisi lankaa, narua, nappeja, tusseja, nauhoja tai mitä tahansa muita esineitä, jotka voisivat tuoda eloa hahmoihisi. Varvasosasta tulee nuken pää ja suu. Käsi kannattaakin työntää sukkaan hahmoa askarrellessa, jotta osaat laittaa koristeet oikeille paikoilleen. Käsiä liikutettaessa nukke ikään kuin puhuu.

Lue lisää täältä: Leikit ja harjoitukset, jotka vahvistavat lapsen käsivarsia

2. Nukenvaatteet

Luovuutta kehittävät pelit ja leikit ovat parhaita. Tästä syystä nukenvaatteiden valmistaminen vanhoista sukista on loistoidea lapsille! Niistä voi tehdä hameita, paitoja, kaulahuiveja, peittoja tai mitä tahansa muuta mieleen juolahtavaa.

Some figure
Vanhat sukat voi hyödyntää askartelussa, jotta niitä ei tarvitse heittää menemään.

3. Pehmoeläimet

Vanhasta sukkaparista on helppo askarrella karhuja, pupuja tai koiria. Saksi vain sukat haluamaasi muotoon, laita niihin täytettä ja kiinnitä neulan ja langan avulla. Varvasosa voi toimia korvina ja muu osa eläimen ruumiina.

4. Siivousliinat

Yksi vähän hyödyllisempi käsityö vanhoista sukista ovat siivousliinat kodin puhdistamiseen. Tavalliset sukat kelpaavat oikein hyvin pölyjen pyyhkimiseen.

Pintojen puhdistukseen sopivat loistavasti nylonsukat tai vanhat sukkahousut. Lämpösukat sopivat erinomaisesti puulattioiden puhtaanapitoon ja eläinten karvan keräämiseen.

5. Tuoksupussit vaatekaappiin

Vanhoista sukista voi tehdä pieniä hyväntuoksuisia potpourri-pusseja vaatekaappeihin. Potpourria voi valmistaa erilaisista kuivatuista hedelmistä, kukista tai maustekasveista, joista lähtee miellyttävää tuoksua. Niitä voi laittaa laatikoihin, ja täytteen voi vaihtaa aina silloin tällöin.

6. Hiuslenkkejä vanhoista sukista tai sukkahousuista

Sukkahousut ja nylonsukat hajoavat helposti. Ne voi käyttää uudelleen hiuslenkkien valmistukseen.

Koska ne on valmistettu joustavasta materiaalista, niistä saa hyviä hiuslenkkejä erilaisten hiustyylien luomiseen, esimerkkinä poninhäntä. Ne on myös helppo saada piiloon, sillä niiden väri sulautuu usein hyvin hiuksiin.

Valmista hiuslenkkejä leikkaamalla sukista noin 4 cm:n suikaleita nilkan kohdilta sukkien yläreunaan. Materiaalistaan johtuen ne yleensä muotoutuvat hiuslenkiksi itsestään. Jos sinulla on vanhat sukkahousut, voit tehdä lantion ympärillä olevasta osiosta hiuspantoja.

7. Sormettomat käsineet

Käsien jäätyminen kylmällä on inhottavaa. Joskus hanskat voivat kuitenkin olla tiellä, sillä niiden kanssa on vaikea näppäillä esimerkiksi puhelinta tai tietokonetta. Loistava vaihtoehto ovat sormettomat käsineet vanhoista sukista. Ne pitävät kädet lämpiminä, etkä joudu käyttämään rahaa!

8. Lemmikin lelut

Lemmikkien lelut ovat usein tyyriitä, ja ne tuhoutuvat yleensä jo muutamassa tunnissa tai minuutissa. Tästä syystä ne kannattaa valmistaa itse vanhoista sukista.

Täytä vain yksi sukka muilla sukilla ja sido se tiukasti solmuun. Sen voi vielä koristella vaikkapa eläimen tai pallon näköiseksi. Toinen vaihtoehto on sitoa ison sukan kumpaankin päähän solmu; näin siitä saa hyvän purulelun koiralle.

Käy lukemassa myös: Oma tila lemmikille – 5 ideaa

9. Hihansuojus

Kun lapset opettelevat syömään, he yleensä tahrivat hihansa ruokaan. Piirrellessä hihat taas tahriintuvat tusseista ja väriaineista.

Vanhoista sukista voi askarrella hihansuojukset vaatteille leikkaamalla varvasosan pois. Tämä on kätevä idea, joka ei häiritse lapsia.

10. Kukkaruukun koristeet

Kukkaruukut voi koristella monin tavoin. Jos sinulla on kauniita värikkäitä sukkia, voit päällystää ruukut niillä. Tämä sopii erityisesti pienille tai keskikokoisille ruukuille, kuten mehikasvien ruukuille.

Some figure
Vanhoista sukista voi askarrella hauskoja leluja, nukkeja tai purulelun koiralle.

11. Säilytyspussukoita vanhoista sukista

Sukkahousuista tai sukkaparista voi askarrella erilaisia säilytyspussukoita, kuten pieniä taskuja esineille. Jos sinulla on söpöjä vauvansukkia, voit sitoa ne kiinni kukkaroiksi.

Pidemmistä sukista voi askarrella penaalin. Leikkaa vain toinen sivu auki ja ompele siihen vetoketju.

12. Sukkamadot

Sukkamatoja voi askarrella vanhoista sukista kahdella tavalla. Ja ne ovat lapsista hauskoja! Ensimmäinen tapa on tehdä sukista useampia palloja ja kiinnittää ne yhteen madoksi. Siitä saa kivemman näköisen lisäämällä jalkoja, tuntosarvia ja silmät!

Toinen vaihtoehto sukkamatojen tai -käärmeen askartelemiseksi on laittaa useamman vanhan sukan sisään täytettä ja sulkea ne päistään. Tämän jälkeen liitä osat yhteen, kunnes se on niin pitkä kuin haluat. Näin saat pitkän madon, jota voi rullata sisään ja ulos leikkiessä.

Käytä luovuuttasi

Esittelimme juuri 12 käsityötä vanhoista sukista eri tarkoituksiin, kuten kodin siivoukseen, lemmikille tai lasten leikkeihin. Erilaisia mahdollisuuksia on rajattomasti! 

Päästä mielikuvituksesi lentoon ja anna parittomille, reikäisille tai muuten vain nukkavieruille sukille uusi elämä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barbosa L. Fomenta la creatividad en preescolar : juega, idea, explora y dibuja [Internet]. Universidad Javeriana; 2018. Disponible en: http://www.idep.edu.co/sites/default/files/Fomenta%20la%20creatividad%20en%20preescolar.pdf
  •  Beneficios de las manualidades para niños y niñas [Internet]. Oxfamintermon.org. 2019 [citado el 17 de mayo de 2021]. Disponible en: https://blog.oxfamintermon.org/beneficios-de-las-manualidades-para-ninos-y-ninas/
  • Escamilla KM. Las manualidades como medio de desarrollo de la motricidad fina en niños de tres y cuatro años de edad. [Zamora, Ecuador]: Universidad Pedagógica Nacional ; 2004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.