Logo image
Logo image

8 virhettä, jotka saavat vaatteet haisemaan pahalle

4 minuuttia
Tiesitkö, että monet tekijät voivat saada aikaan vaatteissa pahaa hajua? Ihmiskehon tuoksut eivät ole siis ainoa pahan hajun aiheuttaja. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit välttyä tältä ongelmalta.
8 virhettä, jotka saavat vaatteet haisemaan pahalle
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tiesitkö, että saatat tehdä sellaisia virheitä, jotka saavat vaatteet haisemaan pahalle? Hyväntuntuiset ja -tuoksuiset vaatteet saavat olomme tuntumaan hyvältä. Lisäksi ne saavat tuntemaan itsemme puhtaaksi ja siistiksi.

Siksi onkin epämukavaa, mikäli vaatteet haisevat pahalle. Mutta mitkä asiat sitten saavat vaatteet haisemaan pahalle, ja miksi vaatteet lakkaavat tuoksumasta hyvälle vaikka niitä pesisi säännöllisesti? Tähän ongelmaan vaikuttavat monet tekijät, ja niihin pureudumme tässä artikkelissa.

8 tekemääsi virhettä, jotka saavat vaatteet haisemaan pahalle

Monesti saatamme ajatella, että lisäämällä pyykin sekaan hyväntuoksuista huuhteluainetta tai pesuainetta, pystyttäisiin välttymään pahanhajuisilta vaatteilta. On kuitenkin muita asioita, jotka tulee ottaa huomioon, mikäli haluamme välttyä vaatteiden epämiellyttäviltä hajuilta. Millaisten virheiden tekemistä tulisi siis välttää?

1. Et pese vaatetta välittömästi

Riisuttuaan vaatekappaleen monet tuulettavat sitä ja laittavat sen takaisin kaappiin odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Vaatteen pesemättä jättäminen saattaa kuitenkin olla suuri virhe, etenkin jos sinulla on ollut kiireinen päivä ja olet hikoillut.

Joillekin tekstiileille pahan hajun poistamiseen ei riitä pelkkä tuulettaminen. Saattaa tapahtua päinvastoin, ja haju pinttyy päivä päivältä pahemmin, mitä kauemmin pesua pitkittää. Sen lisäksi paha haju saattaa levitä vaatekaapissa myös muihin vaatteisiin.

Myös bakteerit kerääntyvät, kun samaa pesemätöntä vaatekappaletta käytetään usein. Tästä syystä suositellaan, että vaatteet pestään usein, etenkin suoraan ihokontaktissa olevat vaatekappaleet.

Some figure

2. Pahanhajuisen vaatteen laittaminen pesukoneeseen heti

Yksi yleinen virhe on laittaa vaatteet suoraan pesukoneeseen, ilman että niitä on ensiksi pessyt hieman käsin. On suositeltavaa hangata vaatteen kainalokohtia sekä muita alueita, joihin kerääntyy pahaa hajua kehonesteiden vuoksi. Tämä pätee myös alushousuihin ja sukkiin.

3. Peset kaikki vaatteet yhdessä

Yleisesti ottaen vaatteiden peseminen erikseen niiden värin tai materiaalin mukaisesti on hyvä ajatus. Jos kuitenkin huomaat joidenkin vaatteiden haisevan pahalle, kannattaa ne pestä erillään muista pyykeistä.

Esimerkiksi urheiluvaatteita ei tulisi pestä yhdessä arkivaatteiden tai hienopesua vaativan pyykin kanssa. Vaatteiden paha haju saattaa nimittäin levitä myös muihin vaatteisiin.

4. Laitat vaatteet kosteina kaappiin

Yksi virhe, joka saa vaatteet haisemaan pahalle on laittaa ne vaatekaappiin, kun ne ovat vielä kosteita. Näin voi tapahtua erityisesti talviaikaan, jolloin vaatteiden kuivuminen kestää kauemmin.

Tämä on kuitenkin paha virhe, sillä kosteus edistää mikro-organismien kasvua, jotka jättävät jälkeensä pahaa hajua. Tämä haju on usein myös melko vaikea saada pois.

Onkin yleisesti suositeltavaa, että pyykit tuuletetaan ja kuivataan huolellisesti ennen kuin ne viikataan säilytykseen. Jos käytössä on kuivausrumpu, tulee vielä erikseen varmistaa, että pyykki on varmasti kuivaa.

Jotkut vaatekappaleet saattavat pidättää itseensä enemmän kosteutta, minkä takia niitä tulee tuulettaa erityisen pitkään ennen viikkaamista ja vaatekaappiin laittamista.

5. Jätät kosteat pyykit pesukoneeseen liian pitkäksi aikaa

Kun pesukoneen pesuohjelma on päättynyt, tulee pyykit ottaa pois pesukoneesta mahdollisimman pian. Muuten vaatteisiin saattaa kerääntyä kosteutta ja sitä myöten myös pahaa hajua.

Jos kuitenkin jostain syystä unohdat pyykit pesukoneeseen pidemmäksi aikaa, kannattaa tarkistaa ovatko pyykit alkaneet haista pahalle. Jos näin on käynyt, kannattaa pyykit pestä vielä kertaalleen lyhyemmällä pesuohjelmalla.

6. Unohdat puhdistaa pesukoneen ja kuivausrummun

Yksi virhe on se, ettet pidä huolta pyykinpesukoneestasi ja kuivausrummustasi. Paras vaihtoehto on kääntyä asiantuntevan teknikon puoleen, jotta koneet pysyisivät parhaassa mahdollisessa kunnossa. Sen lisäksi, että konejärjestelmät tutkitaan tarkasti, niiden sisältä myös poistetaan kerääntyneet bakteerit ja lika.

Tämän lisäksi on erittäin tärkeää puhdistaa pesukone ja kuivaaja säännöllisesti myös kotona. Esimerkiksi etikan käyttö kumiosien puhdistamiseen auttaa estämään homeen muodostumista sen pinnalle.

7. Käytät vaatetta liian pitkään

Vaikka kaikkia vaatekappaleita ei tarvitsekaan pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, on kuitenkin hyvä tarkkailla sitä, kuinka usein ja kuinka pitkään vaatetta käyttää. Esimerkiksi farkkuja voi käyttää monta kertaa, ilman että niitä pesisi jokaisen käyttökerran jälkeen. Bakteerit kuitenkin kerääntyvät, joten niitä ei tule käyttää liian pitkään ilman pesua.

Esimerkiksi ruokajäämät tai muut aineet ja hajut voivat aiheuttaa vaatteeseen pahaa hajua. Näin ollen farkkuja tulisi käyttää enintään vain kolme kertaa. Sama pätee myös jakkuihin ja takkeihin.

Jakkujen ja takkien kainalokohtia kannattaa pyyhkiä saippualla kostutetulla liinalla, ja siten pidentää pesuväliä.

8. Vaatteet sekoittuvat muiden hajujen kanssa

Joissakin asunnoissa pyykinpesualue voi olla melko pieni. Joskus se voi olla aivan keittiön läheisyydessä, joten ruokien hajut voivat helposti tarttua myös vaatteisiin.

Siksi onkin tärkeää suunnitella pyykinpesu niin, ettei se tapahdu samanaikaisesti ruuanlaiton kanssa, varsinkin jos ruokana on lihaa tai kalaa. Tulee myös välttää tupakan sekä muiden aineiden hajuja.

Kehon pahat hajut siirtyvät myös vaatteisiin

Vaikka vaatteiden pahat hajut voivat tulla monista eri lähteistä, yleisin syy niille on kuitenkin ihmisen hiki. Siksi urheiluvaatteisiin tarttuukin helposti liikunnan jälkeen paha löyhkä.

Tämä paha haju aiheutuu siitä, että ihohuokosista poistuu hikeä lämpötilan tasapainottamisen seurauksena, ja monesti hien epämiellyttävä tuoksu johtuu bakteereista tai muista hygieniaan tai ympäristöön liittyvistä tekijöistä.

Asiaa koskien on tehty tutkimuksia Northumbrian yliopistossa Britanniassa Chamila J Denawakan, Ian A Fowlisin sekä John R Deanin toimesta. He ovat tutkineet sitä, miten hiki pääsee tunkeutumaan vaatteisiin.

Heidän tutkimuksensa “Origin, Impact, and Elimination of Foul Odor from Dirty Clothes” mukaan on olemassa kuusi kemiallista elementtiä, jotka tuottavat hien pahan hajun. Tutkijat ovat myöskin tunnistaneet tiettyjen bakteerien aiheuttavan pahaa hajua hielle.

Hyvä hygienia sekä deodorantin käyttö auttavat ehkäisemään näiden bakteerien aiheuttamaa pahaa hajua.

Some figure

Käytä oikeita tuotteita puhdistukseen

Nyt kun tiedät, mitkä virheet saavat vaatteet haisemaan pahalta, on tärkeää osata käyttää oikeita tuotteita vaatteiden puhtaana pitämiseksi. Kemiallisten vaihtoehtojen lisäksi myös etikka voi olla avuksi. Käytä sitä hieman huuhdellessasi vaatteita.

Myös ruokasooda ja sitruuna taistelevat pahoja hajuja vastaan. Sen lisäksi, että niiden avulla vaatteista tulle loistavan puhtaita, ne ovat myös antibakteerisia sekä tekevät pyykistä tahrattomia.

Voit myös käyttää vaatekaapissasi hajustepusseja ja tekstiileille sopivia hajusteita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Denawaka CJ, Fowlis IA, Dean JR. Source, impact and removal of malodour from soiled clothing. J Chromatogr A. 2016 Mar 18;1438:216-25. doi: 10.1016/j.chroma.2016.02.037. Epub 2016 Feb 15. PMID: 26898151. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26898151/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.