Logo image
Logo image

Voiko home kodissa aiheuttaa terveysongelmia?

4 minuuttia
Kosteus johtaa homeen kertymiseen kodissa. Home taas voi aiheuttaa rakennevaurioita ja laukaista terveysongelmia.
Voiko home kodissa aiheuttaa terveysongelmia?
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kodissa oleva home voi aiheuttaa muunkinlaisia ongelmia kuin vain rakenteellisia vaurioita. Vaikka homeen haju ja hometahrat seinillä ja katossa ovat selkeimmin havaittavissa, homesieni saattaa pitkällä aikavälillä aiheuttaa myös epämääräisiä terveysongelmia.

Tautien ehkäisy- ja hallintakeskusten julkaisemien tietojen mukaan altistuminen kosteille ja homeisille ympäristöille aiheuttaa joillakin ihmisillä allergioita ja hengitystieoireita. Se voi myös laukaista kohtauksen astmaa potevilla henkilöillä.

Mitä home tarkalleen ottaen on?

Tällainen sieni voi kasvaa sekä sisä- että ulkotiloissa. Sitä esiintyy yleensä hyvin kosteilla alueilla, kuten katoissa ja seinissä joihin vesi pääsee vuotamaan, ikkunoissa, putkissa tai muissa paikoissa, jotka ovat jatkuvasti kosketuksissa veden kanssa.

Se voi kasvaa myös pahvipinnoilla, puupinnoilla, kipsilevyssä, kokolattiamatoissa ja maalissa. Homeitiöt leijuvat ja leviävät helposti ilman kautta muuallekin. Home kukoistaa ja kasvaa, jos ympäristö on lämmin ja kostea.

Environmental Health Perspectives -lehden artikkelin mukaan ihmisen terveydelle haitallisia sieniä on noin 500 eri lajia. Yleisimmät sisätilojen homesienet ovat kuitenkin Cladosporium, Penicillium ja Aspergillus.

Some figure
Kosteiden kohtien etsiminen kodista on erittäin tärkeää, jotta homeesta päästään eroon.

Käy lukemassa myös: Poista home ja kosteus kotoa – 5 tehokasta niksiä

Erilaiset homeet

Ei tiedetä tarkalleen, kuinka monta erityyppistä hometta maailmassa on. Joidenkin arvioiden mukaan niitä saattaa olla 100 000, kun taas toisten mielestä 300 000 tai enemmänkin. Joka tapauksessa noin 500 homesientä on tunnistettu mahdollisesti ihmiselle haitalliseksi. Näistä tunnetuimmat ovat:

 • Alternaria kuuluu kotelosienten sukuun ja kasvaa yleensä kosteissa paikoissa kodissa, kuten suihkutiloissa tai vuotavien pesualtaiden alla.
 • Aspergillus-home voi kasvaa sisätiloissa, pölyssä, ruoassa tai rakennusmateriaaleissa. Se aiheuttaa usein allergioita ja voi jopa olla myrkyllistä ja aiheuttaa turvotusta ja hengitysongelmia.
 • Cladosporium-sieni kasvaa sekä kylmissä että lämpimissä tiloissa, tavallisesti kankaissa ja puupinnoilla. Sekin aiheuttaa allergiaa.
 • Penicilliumilla on vihreä tai sininen pinta ja samettimainen rakenne. Se kasvaa tavallisesti rakennuksissa tai taloissa joissa on vesivahinko, sekä kokolattiamatoissa, tapeteissa ja patjoissa. Tällainen home kodissa lisää hengityselinsairauksien riskiä.
 • Acremonium-homeella on erikoinen vaaleanpunainen, harmaa, oranssi tai valkoinen sävy. Se kasvaa yleensä alueilla joihin kosteus on tiivistynyt ilmankostuttimista, veden tyhjennysalustoissa ja ikkunatiivisteissä. Se on yksi vaarallisimmista homelajeista, joka on liitetty luuytimen ja immuunijärjestelmän sairauksiin.

Kuinka home pääsee kotiin?

Homeitiöitä on sekä sisä- että ulkotiloissa, mutta ne eivät näy paljaalla silmällä. Nämä itiöt pääsevät kotiin ikkunoiden, avointen ovien, ilmanvaihtokanavien tai ilmastoinnin ja lämmitysjärjestelmien kautta.

Ne saattavat myös tarttua esineisiin, esimerkiksi vaatteisiin ja kenkiin, ja livahtaa näin sisään niitä käyttävän henkilön mukana. Ne matkaavat usein myös lemmikkieläinten turkeissa. Home pääsee kasvamaan, mikäli kodissa on kasvun kannalta oikeanlaiset kosteusolosuhteet; muussa tapauksessa se ei aiheuta mitään ongelmia.

Home kodissa ja terveysongelmat

Home kodissa ei ole yleensä ongelma, elleivät itiöt pääse kosketuksiin kosteiden tilojen kanssa ja ala kasvaa. Tähän liittyy todellinen terveysriski, erityisesti jos kodin asukkailla on jo ennalta joitakin hengitysteiden tai immuunijärjestelmän vaivoja.

 Mahdolliset allergiat

Homeen kasvu kodissa voi pahentaa allergisten ihmisten oireita. Se laukaisee erityisesti sellaisia oireita kuin nenän tukkoisuus, nenän ja kurkun kutina, aivastelu, vuotavat silmät ja liiallinen limaneritys.

Lisäksi varhainen altistuminen homeille tai kosteudelle näyttää lisäävän astman ja nuhan riskiä, ainakin Allergy –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan.

Hengityselinsairauksien kohonnut riski

Homeet on yhdistetty myös muihin hengityselinten sairauksiin kuin allergioihin. Environmental Health -lehdessä raportoitu tutkimus määritteli, että kodin kosteus ja home lisäävät merkittävästi riskiä hengityselinten tulehduksiin, kuten keuhkoputkentulehdukseen ja myös seuraaviin:

 • Allerginen alveoliitti
 • Krooninen rinosinusiitti eli pitkittynyt nenän sivuontelotulehdus
 • Poskiontelotulehdus
 • Alempien hengitysteiden ongelmat aiemmin terveissä lapsissa

Home kodissa voi aiheuttaa aspergilloosia

Aspergillus-homeelle altistuminen voi johtaa vakavaan sairauteen, joka tunnetaan aspergilloosina. Tämä voi aiheuttaa vaikean infektion, joka voi jopa levitä muihin kehonosiin. Sen oireet vaihtelevat kroonisesta yskästä verisiin ysköksiin, kuumeeseen, hengityksen vinkumiseen ja laihtumiseen. Se voi ilmetä myös seuraavin oirein:

 • Luukipu
 • Rintakipu
 • Vilunväreet
 • Virtsan määrän väheneminen
 • Päänsärky
 • Hengitysvaikeudet
 • Näön heikkeneminen
 • Ihomuutokset
Some figure
Aspergilloosi on vakava homesienen aiheuttama keuhkotauti, joka vaatii välitöntä hoitoa.

Kuinka ehkäistä kodin homeen aiheuttamia terveysongelmia

Homeen muodostumista ja sen terveysriskejä voi tietenkin pyrkiä välttämään usein keinoin. Tärkeintä on varmistaa, että koti on puhdas, siellä on hyvä ilmanvaihto eikä siellä ole kosteutta. Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto (EPA) suosittaa, että kosteustaso olisi alle 60 %.

Muita suosituksia ovat:

 • Korjaa mahdolliset vuodot ja kuivaa vesiroiskeet välittömästi.
 • Asenna ilmankuivain vähentääksesi kosteutta sisätiloista.
 • Avaa ikkunat päästääksesi ilman kiertämään.
 • Asenna liesituuletin imemään kosteutta ruoanlaiton aikana.
 • Vältä vaatteiden kuivaamista sisätiloissa.
 • Tyhjennä ja tuuleta kaapit, erityisesti jos et käytä niitä usein.
 • Puhdista säännöllisesti homeelle alttiit pinnat, kuten seinät, katot, huonekalut jne.
 • Käytä homeenestoaineita kylpyhuoneen ja muiden kosteiden tilojen desinfiointiin.
 • Soita asiantuntijalle talon rakenteellisista ongelmista, jotka saattavat edistää homeen kasvua.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: 5 syytä siihen, miksi kodin kosteudenpoistajan hankinta kannattaa

Home kodissa on syy ottaa yhteyttä lääkäriin

Homeelle altistuminen ei aina aiheuta terveysongelmia, mutta tästäkin huolimatta sitä tulisi pyrkiä välttämään kodissa. Ota yhteyttä lääkäriin, mikäli sinulla on allergia- tai hengityselinsairauksien oireita. Niitä ei tulisi sivuuttaa, sillä ne voivat johtaa vakaviin jälkiseuraamuksiin.

Pidä mielessä, että home ei aina ole syypää sairauteen, mutta se voi pahentaa jo olemassa olevia vaivoja. Kannattaa siis noudattaa asiantuntijan suosituksia mahdollisten kosteusongelmien ratkaisemiseksi kodissa mahdollisimman nopeasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Basic Facts about Mold and Dampness. (August 11, 2020). Centers for Disease Control and Prevention.
  Available in https://www.cdc.gov/mold/faqs.htm
 • Weinhold B. A spreading concern: inhalational health effects of mold. Environ Health Perspect. 2007;115(6):A300-A305. doi:10.1289/ehp.115-a300
 • Meena M, Gupta SK, Swapnil P, Zehra A, Dubey MK, Upadhyay RS. Alternaria Toxins: Potential Virulence Factors and Genes Related to Pathogenesis. Front Microbiol. 2017;8:1451. Published 2017 Aug 8. doi:10.3389/fmicb.2017.01451
 • Bandres MV, Modi P, Sharma S. Aspergillus Fumigatus. [Updated 2020 Aug 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482464/
 • Bensch K, Braun U, Groenewald JZ, Crous PW. The genus Cladosporium. Stud Mycol. 2012;72(1):1-401. doi:10.3114/sim0003
 • Egbuta MA, Mwanza M, Babalola OO. Health Risks Associated with Exposure to Filamentous Fungi. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(7):719. Published 2017 Jul 4. doi:10.3390/ijerph14070719
 • Schell WA, Perfect JR. Fatal, disseminated Acremonium strictum infection in a neutropenic host. J Clin Microbiol. 1996;34(5):1333-1336. doi:10.1128/JCM.34.5.1333-1336.1996
 • Mendell MJ, Mirer AG, Cheung K, et al. Health effects associated with dampness and mould. In: WHO Guidelines for Indoor Air Quality: Dampness and Mould. Geneva: World Health Organization; 2009. 4. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK143940/
 • Thacher JD, Gruzieva O, Pershagen G, et al. Mold and dampness exposure and allergic outcomes from birth to adolescence: data from the BAMSE cohort. Allergy. 2017;72(6):967-974. doi:10.1111/all.13102
 • Sharma BB. Molds and the lungs. Lung India. 2010;27(4):194-195. doi:10.4103/0970-2113.71937
 • Fisk WJ, Eliseeva EA, Mendell MJ. Association of residential dampness and mold with respiratory tract infections and bronchitis: a meta-analysis. Environ Health. 2010;9:72. Published 2010 Nov 15. doi:10.1186/1476-069X-9-72

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.