5 syytä siihen, miksi kodin kosteudenpoistajan hankinta kannattaa

Kodin kosteudenpoistajan asentamisessa ei ole pelkästään kyse ylellisyydestä tai estetiikasta. Tämän laitteen tarjoamien etujen ansiosta kosteudenpoistajasta voi olla hyötyä myös allergioista ja astmasta kärsiville potilaille. Mutta mitkä sitten ovat parhaat vaihtoehdot?
5 syytä siihen, miksi kodin kosteudenpoistajan hankinta kannattaa

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Useimmissa kodeissa – ellei jopa kaikissa – on joitakin tiloja, jotka ovat alttiita kosteuden aiheuttamille ongelmille. Näistä tiloista mainittakoon kellarit, ullakot, pesutilat ja kodinhoitohuoneet, joissa ilmanvaihto voi olla heikkoa tai olematonta, ja jotka ovat jatkuvassa kosketuksessa veden kanssa. Lisäksi on mahdollista, että monet näistä tiloista on valmistettu tietyistä materiaaleista, joihin kosteus, epämiellyttävät hajut ja jopa home voivat vuosien mittaan kertyä. Tästä syystä haluamme esitellä 5 syytä sille, miksi kodin kosteudenpoistajan hankinta kannattaa.

Vaikka monet ajattelevat, että kosteudenpoistaja on ylellinen laite, totuus on se, että tämän laitteen hankkiminen kotiin tarjoaa seinien kosteusvaurioiden välttämisen lisäksi monia muita etuja. Kodin kosteudenpoistajan ansiosta voimme päästä eroon homeesta ja pölypunkeista, jotka kasvavat näissä ympäristöissä, mutta lisäksi sen hankinta vaikuttaa suoralla tavalla myös terveyteemme.

Ja aivan kuten Environmental Health Perspectives -julkaisussa julkistettu tutkimus on osoittanut, kosteuteen ja homeen liittyy lisääntynyt allergioiden ja hengitysvaivojen riski. Jos otamme huomioon tämän, on hyvä tietää, että kodin kosteudenpoistajan hankinta on merkittävä teko oman hyvinvointimme puolesta. Juuri tästä samaisesta syystä haluamme jakaa tässä artikkelissa syitä sille, miksi kodin kosteudenpoistajan hankintaa kannattaa vähintäänkin miettiä.

Mikä on kosteudenpoistaja?

Kosteudenpoistaja on laite, jonka tehtävänä on säätää kosteusprosenttia etenkin sellaisissa kodin eri tiloissa, joissa ilmanvaihto on heikkoa tai olematonta. Laite toimii haihduttimen avulla, jonka lämpötila on alempi kuin kastepisteen, jolloin ilmavirta kulkee haihduttimen läpi ja johtaa kosteuden tiivistymiseen ja kerääntymiseen laitteen sisällä olevassa säiliössä.

Tällä tapaa, kun ilma kuivuu ja jäähtyy, se kulkeutuu kondensaattorin läpi, jonka avulla se voi palauttaa ympärillä olevan lämpötilan niin, että tilan kosteusprosentti laskee. Kaikella tällä, kuten olemme jo aikaisemmin maininneet, on merkittäviä etuja terveytemme kannalta. Samalla tapaa kodin kosteudenpoistajan ansiosta voimme ehkäistä sellaisten tilojen, huonekalujen ja laitteiden käyttöiän heikentymistä, jotka ovat alttiita normaalia suuremmalle kosteudelle. Mikä tärkeintä, kosteudenpoistajan hankinta auttaa edistämään koko perheen hyvinvointia.

Tänä päivänä voimme löytää markkinoilta lukuisia eri kosteudenpoistajia erilaisista muodoissa ja tuotemerkeissä. Laadun ja terveysetujen suhteen parhaimpia kosteudenpoistajia ovat kuitenkin Allergia- ja Astmaliiton suosittelemat kosteudenpoistajat. Tämä osoittaa, että kyseessä on tuote, joka on hyväksytty asiantuntijoiden näkökulmasta myös niiden ihmisten käyttöön, jotka kärsivät astmasta tai allergioista.

Kodin kosteudenpoistajan tehtävänä on säätää kosteusprosenttia etenkin sellaisissa tiloissa, joissa ilmanvaihto on heikkoa tai olematonta

5 syytä, miksi kodin kosteudenpoistajan hankinta kannattaa

Tässä vaiheessa meillä on jo käsissämme muutamia syitä sille, miksi kodin kosteudenpoistajan hankintaa kannattaa ehdottomasti miettiä. Seuraavaksi listaamme näistä syistä viisi tärkeintä:

1. Kosteudenpoistajat parantavat ilmanlaatua

Kosteudenpoistajan käytöstä kotona on tullut puheenaihe, joka liittyy merkittävällä tavalla terveyteen. Vaikka emme huomioikaan aina sitä tarpeeksi, pölyn, allergeenien, lemmikkien karvojen sekä homeen kertyminen ovat yksiä allergioiden ja hengityselinsairauksien olennaisimmista aiheuttajista. Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan CDC-tautikeskuksen julkaisemassa tutkimuksessa on lisäksi korostettu, että edellä mainittujen epäpuhtauksien ja allergeenien kertyminen voi aiheuttaa myös ongelmia iholla ja silmissä.

Onneksi sertifioitujen kosteudenpoistajien ansiosta voimme puhdistaa sisäilmaa sekä allergeeneilta että pölyltä, ja näin varmistaa terveellisemmän ja miellyttävämmän ympäristön koko perheelle. Tällä tavalla voimme vähentää sekä iho- että hengitysvaivojen riskiä, ​​samalla kun torjumme pölypunkkeja, hometta sekä epämiellyttäviä hajuja kosteuden piinaamissa tiloissa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Poista hometta kotonasi luonnollisin keinoin

2. Helpottavat vaatteiden kuivumista

Monista kodeista löytyy huonosti ilmastoituja tiloja vaatteiden kuivaamiseen. Tästä syystä kosteusprosentti näissä tiloissa kasvaa usein normaalia suuremmaksi ja vaatteisiin kertyy epämiellyttävää hajua. Tässä mielessä myös kodin kosteudenpoistaja voi toimia ihanteellisena apuvälineenä, sillä se toimii samalla tapaa kuin kuivausrumpu. Jos tavoitteenasi on lyhentää vaatteiden kuivumisaikaa, kannattaa tällöin valita sellainen kosteudenpoistaja, joka on riittävän tehokas tämän tehtävän suorittamiseksi.

3. Ratkaisevat jopa suuria kosteusongelmia

Toinen suuri etu, jonka tämän päivän modernit kosteudenpoistajat tarjoavat on, että ne kykenevät parhaimmassa mahdollisessa tapauksessa ratkaisemaan jopa suurempia kodin kosteusongelmia. Tällä tapaa voimme välttää niin kosteusvaurioiden vakavammat seuraukset talon estetiikassa kuin kosteudesta johtuvan epämiellyttävän hajun synnyn, sekä tietysti kaikki ne mahdolliset terveysongelmat, joihin kosteusvauriot ja homeen kehittyminen voivat johtaa.

Kodin kosteudenpoistajan avulla voimme välttää niin kosteusvaurioiden vakavammat seuraukset talon estetiikassa kuin kosteudesta johtuvan epämiellyttävän hajun synnyn

4. Edistää huonekalujen ja laitteiden kuntoa

Kun ympäristö on liian kostea, sekä huonekaluilla että muilla laitteilla on taipumusta huonontua käytössä normaalia nopeammin. Kosteus aiheuttaa korroosiota esimerkiksi laitteiden pienissä metalliosissa sekä muuttaa maalausten, puun ja kankaiden värejä. Poistamalla kosteutta korkealaatuisella kosteudenpoistajalla, voit ylläpitää huonekalujen ja laitteiden kuntoa sekä mahdollisesti jopa pidentää niiden käyttöikää.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Tunkkaiselta haisevien vaatteiden puhdistaminen

5. Monet kosteudenpoistajista ovat erittäin hiljaisia

Joidenkin kosteudenpoistajien melu voi ärsyttää monia ihmisiä, erityisesti silloin, jos niitä käytetään yön aikana. Markkinoille on kuitenkin saapunut viime aikoina runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, joiden käynti on erittäin hiljaista. Hiljaiset kosteudenpoistajat ovatkin erinomainen vaihtoehto kaikille niille, jotka hakevat laitteen käytöltä mukavuutta.

Lopuksi

Kodin kosteudenpoistajan hankinnasta kasvaa merkittävä investointi, jos otamme huomioon kaikki yllä mainitut edut. Kysymys ei ole vain kodin estetiikasta, sillä kosteudenpoistajat tarjoavat suurta etua myös silloin, kun puhumme yleisestä terveydestä ja hyvinvoinnista. Pidä tämä siis mielessä seuraavan kerran, kun painiskelet kosteusongelmien kanssa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mendell MJ, Mirer AG, Cheung K, Tong M, Douwes J. Respiratory and allergic health effects of dampness, mold, and dampness-related agents: a review of the epidemiologic evidence. Environ Health Perspect. 2011;119(6):748–756. doi:10.1289/ehp.1002410
  • Milne, Richard & Hockey, Hans & Rea, Harry. (2014). Long-Term Air Humidification Therapy Is Cost-Effective for Patients with Moderate or Severe Chronic Obstructive Pulmonary Disease or Bronchiectasis. Value in Health. 17. 320–327. 10.1016/j.jval.2014.01.007.
  • Humidifiers and indoor allergies. (n.d.)
    aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/humidifiers-and-indoor-allergies
  • Noti, J. D., Blachere, F. M., McMillen, C. M., Lindsley, W. G., Kashon, M. L., Slaughter, D. R., & Beezhold, D. H. (2013). High Humidity Leads to Loss of Infectious Influenza Virus from Simulated Coughs. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0057485

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.