Puhdista kodin sisäilma näillä seitsemällä tavalla

Sitä ei aina ensisilmäyksellä huomaa, mutta kodin sisäilma muuttuu tunkkaiseksi, varsinkin jos ikkunat pidetään aina kiinni. Haluamme opettaa joitakin tapoja joilla voidaan puhdistaa kodin sisäilma ja parantaa koko perheen terveyttä.
Puhdista kodin sisäilma näillä seitsemällä tavalla

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kodin tunkkainen sisäilma saadaan kyllä puhtaammaksi ja raikkaammaksi, mutta sen saavuttamiseksi meidän tulee noudattaa joitakin rutiineja.

Monet unohtavat sen, että sisätiloissa on saastuttavia hiukkasia ja kaikenlaisia allergeeneja, jotka kerääntyvät hitaasti. Ne ovat omiaan kehittämään astmaa, allergioita ja muita tauteja.

Maailman terveysjärjestö (WHO) varoitti ilmansaasteiden vaikutuksesta ihmisten terveydelle. Heidän raporttinsa mukaan hengittämässämme ilmassa olevat pienhiukkaset voivat pahentaa astman ja muiden keuhkosairauksien oireita.

Monia näitä riskejä on kuitenkin helppo minimoida käyttämällä yksinkertaisia menetelmiä, joilla parannat kodin sisäilman laatua.

Oletko kiinnostunut tästä aiheesta?

Jos olet, jatka lukemista, sillä tulemme antamaan sinulle siihen liittyvää tietoa. Annamme sinulle myös seitsemän vinkkiä, joiden avulla kodin sisäilma puhdistetaan.

Miksi kodin sisäilma kannattaa puhdistaa?

Kodin sisäilman puhdistamisen tärkeys piilee periaatteessa kaikkien perheenjäsenten hyvinvoinnissa. Tunkkainen ilma muuttuu myrkylliseksi ja se aiheuttaa riskin hengitysjärjestelmälle ja jopa ihon terveydelle. Itse asiassa monet yleiset allergiat ja infektiot johtuvat suoraan haitallisten hiukkasten kerääntymisestä, jotka päätyvät sitten elimistöön.

Nämä epäpuhtaudet lisäävät muun muassa poskiontelotulehduksen, allergioiden, päänsäryn sekä sydänsairauksien riskiä. Lyhyesti sanottuna, mikäli et puhdista kodin sisäilmaa paikoissa, joissa vietät paljon aikaa, vaikuttaa se immuunijärjestelmään. Se voi myös pahentaa tiettyjä jo olemassa olevia sairauksia.

Myrkyllisen ilman negatiivisille vaikutuksille kaikista alttiimpia ihmisiä ovat:

 • Sydän- ja hengityssairauksista kärsivät ihmiset
 • Vauvat ja pienet lapset
 • Vanhemmat aikuiset
 • Immuunisairaudesta kärsivät ihmiset
 • Raskaana olevat naiset
 • Diabeteksesta kärsivät ihmiset

Puhdista kodin sisäilma näillä seitsemällä tavalla

Tavallinen siivousrutiinisi ei välttämättä riitä puhdistamaan kodin sisäilmaa. Vaikka tilat saattavat vaikuttaa moitteettoman puhtailta silmin katsottuna, jää monille pinnoille yleensä tietty määrä saastuttavia hiukkasia.

Näin ollen tässä on joitakin neuvoja, joilla varmista kodin sisäilman uusiutumisen.

1. Hanki ilmanpuhdistaja

 

suitsuke
Puhdistajat vähentävät kodin sisätilojen tunkkaisuutta.

Ilmanpuhdistajia on monenlaisia, jotta voisimme täyttää useimpien kotien tarpeen sisäilman puhdistamiseksi. Näillä laitteilla on kyky poistaa monet kodin sisällä olevat saasteet.

Harkitse siis sellaisen hankkimista kotiin.

2. Vältä ilmanraikastimien ja kynttilöiden käyttöä

Perinteiset tuoksukynttilät ja ilmanraikastimet sisältävät useita kemiallisia ainesosia, jotka saattavat laukaista allergioita, varsinkin heikon immuunijärjestelmän omaavilla ihmisillä. Kyllä, jotkin niistä tuoksuvat hyviltä, mutta ne eivät edistä kodin sisäilman raikastamista.

Valitse sen sijaan luonnollisia vaihtoehtoja tai valmista ne itse.

3. Puhdista ilmastointilaitteiden suodattimet ja lämmityslaitteet

Monet ihmiset usein laiminlyövät tai vain unohtavat tämän tehtävän, mutta ilmastointilaitteiden suodattimet ja lämmityslaitteet keräävät paljon pölyä ja saastuttavia hiukkasia. Nämä voivat ajan myötä muuttua hengitystiejärjestelmän terveydelle haitalliseksi.

Varmista siis, että puhdistat ja korvaat ne säännöllisesti (1-6 kk välein omista tarpeistasi ja laitteestasi riippuen).

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mikä on paras lämpötila ilmastoinnille?

4. Puhdista kodin sisäilma imuroimalla kaikki, mitä pystyt

kodin sisäilma paranee kun sohvat imuroidaan

Imurointi on tehokkain tapa vähentää huonekalujen ja muiden pintojen pölyhiukkasten määrää.

Kun on kyse siivouksesta, on imuri hyvä liittolainen kodin sisäilman puhdistamiseksi. Tämä laite voi poistaa helposti kaikki hiukkaset, kuten pölyn, kuolleen kudoksen ja lemmikkieläinten karvat, jotka saattavat kerääntyä kodin jokaiseen koloon.

Pyri käyttämään sitä joka päivä.

5. Pese vuodevaatteet ja pehmolelut

Vuodevaatteet, vaatteet, pyyhkeet ja pehmolelut toimivat hyvänä kotina pölylle ja punkeille, jotka voivat pahentaa hengitystauteja ja johtaa iho-ongelmiin.

Mikäli sinun on aika tehdä suursiivous ja puhdistaa kodin sisäilma, lisää myös desinfiointiainetta niiden pesuun.

6. Pyyhi pois kaikki home kosteilta alueilta

Monissa kodeissa on kosteuskeskittymiä. Kosteat alueet, kuten kylpyhuoneet ja keittiöt, ovat usein homeen kasvupaikkoja. Tällainen sairautta aiheuttava sieni ei aiheuta ainoastaan tummia läikkiä ja pahaa hajua, vaan voi myös vaikuttaa hengitystiejärjestelmän terveyteen, sillä niiden itiöt kulkevat läpi ilman ja päätyvät keuhkoihin.

Home kukoistaa kosteilla alueilla. Joten kun kosteutta ei ole, ei homettakaan ole. Ripottele ruokasoodaa suoraan läikille ja pyyhi sitten pois muutaman tunnin jälkeen. Toista tarvittaessa.

Ruokasooda toimii hyvänä kuivattavana aineena.

7. Avaa kaikki ovat ja ikkunat muutamaksi tunniksi joka päivä

avataan verhot

Sinun tulisi avata kaikki ikkunat tuulettaaksesi kodin päivittäin voidaksesi vähentää tunkkaisuuden syntymistä sekä uudistaa ja puhdistaa kodin sisäilmaa.

Viimeinen vinkki sisäilman laadun parantamiseksi on avata kaikki ovet ja ikkunat vähintään 30 minuutiksi päivittäin. Tämä helppo menetelmä saa ilman kiertämään vapaasti ja puhdistaa kodin sisäilman. Yritä tehdä se ihanteellisesti silloin, kun ulkona on vähemmän liikennettä tai kun ilmassa ei ole siitepölyä.

Yhteenveto

Sisäilman saasteilla voi olla vaikutus sekä ihoon ja hengitysjärjestelmään. Vaikka se ei olekaan aina näkyvää paljaalle silmälle, on jokaisen kodin sisätiloissa monia haitallisia hiukkasia.

Siitä syystä sinun tulisi omaksua yllä olevat tavat ja menetelmät puhdistaaksesi kodin sisäilman.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bernstein, J. A., Alexis, N., Barnes, C., Bernstein, I. L., Bernstein, J. A., Nel, A., … Williams, P. B. (2004). Health effects of air pollution. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2004.08.030
 • Brunekreef, B., & Holgate, S. T. (2002). Air pollution and health. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(02)11274-8
 • Perez-Padilla, R., Schilmann, A., & Riojas-Rodriguez, H. (2010). Respiratory health effects of indoor air pollution. International Journal of Tuberculosis and Lung Disease.
 • E., P. (2017). Presence of Household Mold, Children’s Respiratory Health, and School Absenteeism: Cause for Concern. Journal of Environmental Health.
 • Anderson, J. O., Thundiyil, J. G., & Stolbach, A. (2012). Clearing the Air: A Review of the Effects of Particulate Matter Air Pollution on Human Health. Journal of Medical Toxicology. https://doi.org/10.1007/s13181-011-0203-1

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.