Atooppisen ihon hoito talvikuukausina

Atooppinen iho aiheuttaa kutinaa, punoitusta ja naarmuuntumisen jälkeen ilmaantuvia punaisia jälkiä. Oireet pahenevat talvella kylmän ja kuivan ilman vuoksi.
Atooppisen ihon hoito talvikuukausina

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Atooppinen iho on krooninen ihotulehdus, joka aiheuttaa ihon kuivumista, kutinaa, hilseilyä ja ärtyneisyyttä. Atooppisen ihon hoito on aina tärkeää, mutta etenkin kylminä ja kuivina talvikuukausina.

Ihmiset, jotka kärsivät atooppisesta ihottumasta, joita on 20 % lapsiväestöstä ja noin 3 % aikuisväestöstä, kärsivät ihottumasta enemmän talvi- kuin kesäkuukausina. Tämä sairaus vaikuttaa merkittävästi henkilön elämänlaatuun.

Kutina ja epämukavuus aiheuttavat nukkumisvaikeuksia, mikä johtaa väsymykseen ja toistuviin mielialan vaihteluihin. Tässä artikkelissa kerromme, miten atooppisen ihon hoito kannattaa suorittaa etenkin talvikuukausien aikana.

Mitkä tekijät vaikuttavat atooppiseen ihoon?

Kuten jo mainitsimme, talvikuukausina ihmiset, joilla on atooppinen ihottuma, kärsivät usein enemmän kuin kesällä. Tämä johtuu ensisijaisesti kylmästä ja kuivasta ilmasta, mikä tekee ihosta vähemmän kosteutetun ja lisää kutinaa.

Kutina johtaa ihon raapimiseen sekä ärsyyntymiseen, minkä vuoksi ihovaurioita ja hilseilyä esiintyy. Yhdysvaltojen kansallisen ekseemaliiton tietojen mukaan myös ympäristön kuivuminen vaikuttaa tähän. Tämä ei ole ongelma vain ulkoilmassa, vaan lämmittimien käyttäminen sisätiloissa tekee huoneilmasta todella kuivan.

Ihon kuivuminen, johon liittyy alhaisempi talintuotanto, muuttaa ihon hauraammaksi. Tämä on erittäin tärkeää ottaa huomioon, sillä tietyt hoitotoimenpiteet voivat auttaa vahvistamaan ihoa ja lievittämään atooppisen ihottuman oireita.

Atooppisen ihon hoito talvella.
Kutina on yksi atooppisen ihon pahimmista oireista.

Miten voin hoitaa atooppista ihoa talvella?

Ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä ihotautilääkäriin asiantuntijalausunnon saamiseksi. Voit kuitenkin tehdä pieniä muutoksia oireiden lievittämiseksi; esimerkiksi etsiä vaihtoehtoisia tapoja huoneilman lämmittämiseen.

On selvää, että jos ulkona on erittäin kylmä, ilma on kuivaa kaikkialla. Mikäli käytät lämmitystä, voit käyttää ilmankostutinta. Ne ovat laitteita, joiden avulla voit ylläpitää kosteutta kotiympäristössä.

Lisäksi sinun tulee myös tietää, että kuuman veden käyttäminen ei ole hyväksi. Yhdysvaltojen kansallinen lääketieteen kirjasto suosittelee lyhyitä, noin 10 minuutin pituisia suihkuja, sekä pitämään veden lämpötilan maltillisella tasolla.

Hygienian asiantuntijat suosittelevat myös erityisten, kosteuttavien saippuoiden tai geelien käyttöä. Lisäksi he suosittelevat usein voiteiden tai emulsioiden käyttöä ihon kosteustasapainon ylläpitämiseksi.

Nykyään on olemassa erityisiä tuotteita ihmisille, jotka kärsivät atooppisesta ihottumasta. Ihotautilääkärisi voi auttaa sinua valitsemaan parhaat tuotteet kylpemiseen ja ihosi hoitoon.

Atooppista ihottumaa voidaan hoitaa kosteuttavilla voideilla.

Vaatteiden merkitys

Vaikka monet ihmiset eivät tiedä siitä, tietyt kangasmateriaalit voivat pahentaa atooppista ihottumaa. Monilla on taipumus käyttää sellaisia synteettisiä kankaita, jotka pitävät paremmin lämpöä ja vähentävät hikoilua talvella.

Näitä materiaaleja tulee kuitenkin välttää, samoin kuin vaatteita, jotka ovat liian tiukkoja tai joissa on saumoja, jotka hiertävät ihoa vasten. Jotkut asiantuntijat, suosittelevat jopa villan välttämistä.

Ihanteellisinta olisi käyttää vain luonnollisia materiaaleja, mielellään puuvillasta valmistettuja vaatteita, jotka ovat väljiä eivätkä hankaa ihoa vasten. Tärkeää on ottaa huomioon nämä materiaalit myös lakanoissa.

Kosteuta ihoa enemmän talvella

Atooppinen iho pahenee usein talvella kylmän ja kuivuuden vuoksi. Siksi suosittelemme ihon kosteuttamista tehokkalla tuotteilla sekä välttämään synteettisia kankaita.

Ota yhteys lääkäriisi saadaksesi erityisiä neuvoja siitä, mitä tuotteita juuri sinun tulisi käyttää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.