Logo image
Logo image

Kosmetiikkatuotteiden merkintöjen lukeminen

3 minuuttia
Kosmetiikkatuotteiden merkinnät sisältävät paljon hyödyllistä tietoa, kuten ainesosaluettelon, parasta ennen -päiväyksen sekä mahdolliset allergeenit. Miksi kosmetiikkatuotteiden merkintöjen lukeminen on tärkeää? Mitä niistä tulisi selvittää? Lue lisää tästä artikkelista!
Kosmetiikkatuotteiden merkintöjen lukeminen
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kosmetikkatuotteiden merkinnät ovat tärkeitä ja niihin tulisi kiinnittää huomiota ennen tuotteen ostamista. Ne sisältävät nimittäin oleellista tietoa kosmetiikan ainesosista, hyödyistä sekä käyttötavoista. Siten kuluttaja saa riittävästi tietoa tuotteesta. Jatka lukemista, niin kerromme mitä kosmetiikkatuotteiden merkintöjen osalta tulee ottaa huomioon.

Iho on kudos, joka voi imeä itseensä lukuisia eri kosmetiikassa käytettäviä aineita. Ongelmia syntyy silloin, kun tuote sisältää myrkyllisiä kemikaaleja, jotka ovat haitallisia pitkällä aikavälillä.

Mitä tarkoitamme kosmetiikalla?

Jotta voisimme ymmärtää merkintöjä paremmin, on syytä ensin selvittää mitä oikein tarkoitamme kosmetiikalla. Viittaamme sillä tässä yhteydessä aineisiin, joita voidaan levittää pinnallisesti kehon eri osiin sen suojaamiseksi, puhdistamiseksi tai hajujen peittämiseksi. Kosmetiikkatuotteet ja niiden määritelmä vaihtelevat kuitenkin maittain.

Voiteet, deodorantit, hajuvedet ja meikit ovat siis kaikki osa pitkää listaa, josta kosmetiikkatuotteet koostuvat. Seuraavaksi kerromme, miksi kosmetiikkatuotteiden merkintöjen tarkastelu on tärkeää.

Mikä on INCI ja mitä tekemistä sillä on kosmetiikkamerkintöjen kanssa?

INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) on järjestelmä, joka säätelee kosmetiikassa käytettäviä termejä. Sen avulla siis laaditaan ainesosaluettelo ja pakkausmerkinnät.

Joissakin tapauksissa ainesosien latinalaiset nimet ilmoitetaan tieteellisin termein ja niiden johdannaiset tai kemialliset ainesosat englanniksi. Ainesosaluettelo järjestetään siten, että ensimmäisenä esiintyvää ainetta on tuotteessa aina eniten.

Some figure
Kosmetiikkatuotteiden säännöstely vaihtelee maasta toiseen, mutta INCI on kansainvälinen protokolla.

Mitä tietoa kosmetiikkatuotteiden merkintöjen pitäisi sisältää?

Kosmetiikkatuotteiden merkintöjä ei ole aina helppo lukea, mutta on kuitenkin hyvä oppia niiden lainmukaiset perusteet. Tuotteissa tulee olla ainesosaluettelo, joka on laadittu ainesosien määrän mukaisessa laskevassa järjestyksessä. 

Listan tulee myös osoittaa mahdolliset allergeenit, jotka voivat aiheuttaa reaktioita herkillä ihmisillä. Mikäli ainesosia on tuotteessa alle 1 %, ei niiden tarvitse olla erityisessä järjestyksessä.

Asteriskin käytön ymmärtäminen on myös tärkeää. Se joko täsmentää ainesosan alkuperää tai osoittaa tuotteen allergeenit.

FDA (Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto) sisällyttää tuotteisiin myös seuraavia tietoja: yrityksen nimi ja osoite, varotoimenpiteet tuotteen käytöstä, tuotteen toiminta, paino, käyttöohjeet, parasta ennen -päiväys, säilyvyys sekä tuotenumero. 

Oletko koskaan pohtinut Mistä meikit on tehty?

Kosmetiikkatuotteiden ainesosaluettelo

Keholle hyödyllisiä ja kosmetiikan rakenteen kannalta tärkeitä ainesosia lisätään tuotteeseen yleensä pienissä määrin. Ne eivät siis ole listan alkupäässä, mutta niiden tunnistaminen on tärkeää. Säilöntäaineita ja hajusteita on myös vähän, alle 1 %.

Tässä joitakin pääainesosia, jotka voivat yleisesti ottaen vaikuttaa terveyteen.

 • 1,4-dioksaani on myrkyllistä ja sitä on tuotteissa, jotka vaahtoavat.
 • Bentsofenoni on aine, jota käytetään huulipunassa ja kynsilakassa UV-säteiltä suojaamiseen.
 • Butyloidut ainesosat pyrkivät estämään endokriinin tuotantoa ja ovat myrkyllisiä joillekin elimille.
 • Kivihiiliterva on karsinogeeni, jota esiintyy toisinaan shampoossa, saippuassa ja hiusväreissä.
 • Dietanoliamiini (DEA) on kosmetiikassa käytettävä kemikaali, joka on tällä hetkellä kielletty joissakin maissa, koska se on yhdistetty karsinogeeni nitrosamiinin muodostumiseen.
 • Formaldehydi on aine, jota useimpien shampootuotteiden ja nestemäisten saippuoiden sisältämät säilöntäaineet vapauttavat.
 • Triklosaania on pesuaineissa ja hammastahnassa.
 • Titaanidioksidi on mahdollinen karsinogeeni, jota on irtopuuterissa.
 • Nitrosamiineita on lukuisissa eri kosmetiikkatuotteissa.
 • Ftalaatit ovat kiellettyjä aineita joissakin maissa. Niitä esiintyy hajustetuissa voiteissa ja saippuoissa.

Muuta tietoa kosmetiikkatuotteiden merkinnöistä

Kosmetiikkatuotteissa on paljon tekstiä, josta tulisi olla tietoinen. Tässä muutamia tärkeimpiä merkintöjä.

Eläinkokeeton

Kuten nimikin jo paljastaa, viitataan tällä merkinnällä siihen, että yritys ei testaa tuotteitaan eläimillä. Tätä merkintää voidaan korostaa jopa järjestön antamalla tuotemerkinnällä.

Lue myös: Kosmetiikan säilyttäminen ja kosmetiikkavälineiden puhdistaminen

Hypoallergeeninen

Tämä merkintä osoittaa, että tuote on valmistettu sellaisista aineosista, jotka aiheuttavat harvoin allergisia reaktioita. Se ei kuitenkaan takaa sitä, että tuote ei aiheuttaisi iho-ongelmia.

Some figure
Iho on herkkä kemikaaleille, joten kosmetiikan ainesosien kanssa tulee olla varovainen – varsinkin, jos kyseessä on sinulle uusi ainesosa.

Parasta ennen -päiväys

Tällä viitataan päivämäärään, johon mennessä tuote tulisi käyttää oikeanlainen säilytys huomioiden. Tuote voi muuten mennä pilalle nopeammin.

Merkintöjen tulee osoittaa kulutukseen käytettävä maksimiaika ja monissa tapauksissa tämä päivämäärä on merkitty yhdessä “M”-kirjaimen kanssa. Se kuvastaa kuukausien määrää, joiden sisällä avattu tuote tulisi käyttää.

Kosmetiikkatuotteiden sisältämät tiedot

Kosmetiikkateollisuus on yksi nopeimmin kasvavista aloista ja se on johtanut siihen, että tuotteiden valmistajat osoittavat parempaa näkyvyyttä tuotteiden ainesosien ja merkintöjen suhteen. Tämä puolestaan johtaa siihen, että kuluttajista tulee tietoisempia ainesosien suhteen ja he kiinnittävät enemmän huomiota käyttämiensä tuotteiden ainesosiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • C. Laguna, J. de la Cuadra, B. Martín-González, V. Zaragoza, L. Martínez-Casimiro, V. Alegre. Dermatitis alérgica de contacto por cosméticos. Actas Dermo-Sifiliográficas [Internet] 2009 [consultado 16 de marzo de 2021]; volumen (100): páginas 50-60. Disponible en:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001731009700572
 • Marta e Ignacio Suay Matallana. Título Nombrar los cosméticos:los orígenes y consolidación de la nomenclatura cosmética internacional. Real Acad Farm [Internet] 2020 [consultado]; volumen (86): páginas pp. 179 – 186. Disponible en:https://analesranf.com/articulo/8603_03/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.