Kuinka ruokavalio vaikuttaa ihoon?

Tasapainoisella ruokavaliolla on suuri vaikutus ihon terveyteen. Välttämättömien ravintoaineiden ja antioksidanttien optimaalisen määrän nauttiminen auttaa taistelemaan ennenaikaista ikääntymistä ja sairauksia vastaan.
Kuinka ruokavalio vaikuttaa ihoon?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ruokavalion vaikutukset terveyteen ylittävät elinvoimaisuuden tunteen, sairauden ehkäisyn tai ruoansulatuskanavan terveyden. Väärä ruokavalio voi vahingoittaa myös ihoa, hiuksia ja kynsiä. Tämän estämiseksi on välttämätöntä ylläpitää mikroravinteiden saantia, jotta voidaan varmistaa kehon kudosten terveys sekä niiden oikea palautuminen ja kasvu. Tässä artikkelissa kerromme, miten ruokavalio vaikuttaa ihoon.

Iho voi heijastaa terveydentilaa

Jotkut perinteisen kiinalaisen lääketieteen opit perustuvat tähän periaatteeseen. Iho on kehon suurin elin ja sen hoidon kannalta on välttämätöntä valita sopivat kypsennysmenetelmät ja rajoittaa jalostettujen elintarvikkeiden saantia, jotka vaikuttavat negatiivisesti hivenravinteiden imeytymiseen.

Transrasvojen, yksinkertaisten sokerien, puhdistettujen jauhojen ja jalostettujen elintarvikkeiden saannin rajoittaminen johtaa ihon terveyden paranemiseen. Hiilihydraattien tulisi olla sellaisia, joilla on matala glykeeminen indeksi (GI), kuten palkokasvien tai täysjyvätuotteiden hiilihydraatit.

Suuren biologisen arvon omaavien proteiinien saanti, jotka edistävät kudosten muodostumista ja uudistumista, on välttämätöntä. Kollageeni ja elastiini ovat kaksi ihossa olevaa proteiinia, jotka ovat vastuussa sen kiinteydestä ja kimmoisuudesta.

Samanaikaisesti meidän on syötävä Omega-3 -rasvahappoja sekä C- ja E-vitamiineja koska ne ovat antioksidantteja, jotka estävät ihon ikääntymistä.

Ruokavalio vaikuttaa ihoon, joten on tärkeää syödä terveellisesti.
Terveellinen ruokavalio vaikuttaa ihon kuntoon. Siksi on tärkeää rajoittaa transrasvojen, jalostettujen elintarvikkeiden ja sokerilähteiden kulutusta.

Liikunnan ja levon merkitys

Ruoan lisäksi on tärkeää huolehtia muista terveellisten elämäntapojen osa-alueista. Säännöllinen liikunta edistää ihon terveyttä. Hikoilu eliminoi kehossa olevat toksiinit ja edistää solujen uusiutumista sekä kudosten rakentumista.

Kun nukumme, kehomme korjaa itseään ja osoittaa anabolista kykyään. Nukkuessa kehon solut lisääntyvät ja kudokset, jotka ovat saattaneet vaurioitua päivittäisen toiminnan jälkeen, korjautuvat.

On myös tärkeää välttää myrkyllisten aineiden kuten tupakan ja alkoholin käyttöä ihon ennenaikaisen ikääntymisen estämiseksi. Stressi on myös yksi avaintekijä ihon kunnon heikkenemisessä.

Hedelmät ja vihannekset: välttämätön osa ruokavaliota

Koska tiedämme että ruokavalio vaikuttaa ihoon, on tärkeää kuluttaa tarpeeksi hedelmiä ja vihanneksia. Niiden säännöllinen saanti antaa keholle suuren määrän vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja. Dermatoendocrinology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kaikki nämä ravintoaineet edistävät kehon ja ihon terveyttä.

Siksi on välttämätöntä syödä vähintään kolme annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä. Vihannesten ja hedelmien kulutus estää ihoa ryppyyntymästä aikaisemmin kuin pitäisi.

Lisäksi on olemassa muita elintarvikkeita, joiden kulutus voi olla hyväksi iholle. Tumma suklaa on hyvä esimerkki tämänkaltaisesta elintarvikkeesta. On osoitettu, että se sisältää suuren määrän flavonoideja, antioksidanttiyhdisteitä, jotka auttavat kosteuttamaan ihoa.

Toinen iholle hyvä ruoka on jogurtti. Uusimman tieteellisen tutkimuksen mukaan jogurtin probioottien ja sen sisältämien biotiinien määrä edistää suoliston terveyttä sekä ravitsee ihoa.

Lopuksi on syytä mainita trooppisten hedelmien, kuten melonin ja mangon, vaikutus. Näiden hedelmien karotenoidipitoisuus on Moleculesissa julkaistun tutkimuksen mukaan onnistunut parantamaan akneen ja näppylöiden esiintymiseen liittyviä prosesseja. Lisäksi ne voivat vähentää ihon kuivumista ja hidastaa ikääntymistä sekä ennenaikaisia ​​ryppyjä.

Hedelmät ja vihannekset ovat välttämätön osa terveellistä ruokavaliota. Muut elintarvikkeet kuten probiootit, täysjyvät ja proteiinilähteet, ovat myös tärkeitä.

Muista riittävä nesteytys

Kehon pitäminen hyvin nesteytettynä tarkoittaa, että ryppyjen muodostuminen ja ihohuokosten tukkeutuminen on vaikeampaa. Tästä syystä paras vaihtoehto on juoda vähintään 2 litraa vettä päivittäin. Vihreän teen kaltaisten infuusioiden kulutuksella voi myös olla positiivisia vaikutuksia ihoon.

Vihreällä teellä on kyky vähentää aknen muodostumista, koska se on vuorovaikutuksessa hormonaalisen järjestelmän kanssa. Lisäksi siinä on runsaasti antioksidantteja, jotka saavat ihon näyttämään nuoremmalta ja ihon terveydentila on parempi.

Ruokavalio vaikuttaa ihon terveyteen

Ruokavaliolla on tärkeä rooli ihon terveydentilassa ja kunnossa. Epäterveellinen ruokavalio voi johtaa ennenaikaiseen ikääntymiseen. Siksi meidän on huolehdittava vitamiinien ja antioksidanttien saannista ja juotava vähintään 2 litraa vettä päivittäin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Schagen SK, Zampeli VA, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):298–307. doi:10.4161/derm.22876
  • Williams, S., Tamburic, S., & Lally, C. (2009). Eating chocolate can significantly protect the skin from UV light. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2009.00448.x
  • Roudsari, M. R., Karimi, R., Sohrabvandi, S., & Mortazavian, A. M. (2015). Health Effects of Probiotics on the Skin. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.680078
  • Fox L., Csongradi C., Aucamp M., Plessis J., et al., Treatment modalities for acne. Molecules, 2016.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.