Vihreä tee aknen hoidossa: toimiiko se?

Vihreä tee on luonnollinen supistava aine, jolla on erinomaiset tulokset aknen hoidossa. Tiedätkö kuinka sitä käytetään?
Vihreä tee aknen hoidossa: toimiiko se?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Akne ei ole vakava terveysongelma – ainakaan orgaanisesta näkökulmasta katsottuna. Se voi kuitenkin johtaa merkittäviin muutoksiin ihmisen ulkonäössä ja sitä kautta itsetunnon heikentymiseen. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten vihreä tee voi auttaa aknen hoidossa.

Akne reagoi yleensä hyvin itsetehtyihin hoitoihin, joista jotkut sisältävät vihreää teetä aktiivisena ainesosana. Tästä ihosairaudesta tulee vain harvoin vastustuskykyinen hoidolle ja jos näin on, vaatii se erityistä väliintuloa. Ongelma vaikuttaa pääosin teineihin, vaikka se voikin myös ilmestyä missä iässä tahansa.

Akne on yleisempää naisilla, mutta sen esiintyminen miehillä on vakavampaa. Noin 5 % naisista kärsii aknesta vielä 40-vuotiaaksi asti. Yleisesti ottaen asiantuntijat pitävät aknea vakavana ongelmana, jos se ilmestyy yhtäkkiä vanhemmalla aikuisella.

Mitä akne on?

Naamassa finnejä.

Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista. Sitä esiintyy silloin, kun ihohuokoset tukkeutuvat talin ja kuolleiden ihosolujen jäämillä.

Tämä ihosairaus muuttaa hiusrakkuloita ja talirauhasia. Ihollamme on pieniä reikiä, jotka tunnetaan ihohuokosina. Ne ovat sisäisesti yhteydessä talirauhasiin hiusrakkuloiden välityksellä.

Talirauhaset tuottavat rasvaista ainetta nimeltä tali. Tämä tali kuljettaa kuolleet ihosolut pinnalle hiusrakkuloiden läpi. Kun karva kasvaa hiusrakkuloiden läpi ja tukkii ihohuokosen yhteen kuolleiden ihosolujen kanssa, muodostavat tali ja karva yleensä finnin.

Kuolleiden ihosolujen, talin ja karvan muodostama yhtymäkohta saa siis bakteerit kasautumaan yhteen kohtaan ja se johtaa turvotukseen. Sitten se johtaa tukkeutumiseen ja aknea alkaa ilmestyä kasvoille, kaulaan, rintaan, selkään ja hartioihin.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kotikonsteja aknearpien häivyttämiseen

Akneen vaikuttavat tekijät

Joillakin ihmisillä on suurempi taipumus akneen ja näihin tekijöihin kuuluvat muun muassa ikä, perhetaustat, hormonimuutokset, ihokontakti rasvaisten aineiden kanssa, ihon jatkuva hankaus tai paine (kuten puhelimen asettaminen vasten kasvoja) sekä stressi.

Aknea voivat myös pahentaa useat tekijät. Näitä ovat:

 • Tiettyjen lääkkeiden käyttö. Periaatteessa tähän kuuluvat lääkkeet, jotka sisältävät kortikosteroideja, litiumia tai testosteronia.
 • Ruokavalio. Tutkimusten mukaan akneen johtavia ruokatyyppejä ovat hiilihydraatit, suklaa sekä rasvaton maito. Rasvaisten elintarvikkeiden käyttö ei aiheuta suurempaa esiintyvyyttä.
 • Hormonimuutokset. Niitä tapahtuu kuukautisten tai raskauden aikana tai ennen sekä suun kautta otettavien ehkäisylääkkeiden käytön takia.
 • Stressi. Vaikka stressi ei yksinään johda akneen, voi se pahentaa sitä.

Hygieniatason puutteesta on syntynyt myytti akneen liittyen. Ihon puhdistaminen liian vahvoilla tuotteilla tai liian voimakkaasti voi itse asiassa pahentaa ongelmaa. Kosmetiikan käyttö ei myöskään välttämättä johda akneen. Kaikki riippuu omasta ihotyypistäsi.

Vihreä tee aknen hoidossa

Vihreä tee on loistava aknen hoidossa.

Vihreä tee on luonnollinen ainesosa, joka voi auttaa aknen hoidossa ehkäisemällä sitä. Se auttaa säätelemään talin tuotantoa sekä sisäisesti nautittuna että ulkoisesti käytettynä.

Vihreä tee on luonnollinen supistava aine, joka tuo hyviä tuloksia, kun sitä käytetään aknen hoidossa. Se on myös antioksidantti.

Vihreän teen juominen voi estää aknea syntymästä, sillä se auttaa vähentämään ihon talintuotantoa. Se myös säätelee insuliini- ja verensokeritasoa. Kuten kaikessa muussakin, kohtuus on avainsana ja kupillisen päivässä pitäisi riittää.

Voit käyttää sitä niin ikään myös ulkoisesti. Laita vain vihreässä teessä kastettu side ongelma-alueelle. Tämä auttaa poistamaan bakteerit alueelta, vähentää tulehdusta ja ehkäisee finnien syntymistä.

Muita tapoja käyttää vihreää teetä aknen hoidossa

On olemassa myös muita, hieman kehittyneempiä tapoja käyttää vihreää teetä. Ne eivät ainoastaan auta aknen hoidossa, vaan parantavat myös ihon yleistä ulkonäköä. Ne lisäävät myös ihon raikkautta ja kiinteyttä ehkäisten ikääntymistä. Tässä joitakin tehokkaimpia kasvonaamioita:

 • Vihreä tee ja hunaja. Yhdistä lusikallinen kumpaakin ja sekoita. Levitä seos kasvoille ja anna sen tehdä tehtävänsä 15-20 minuutin ajan. Huuhtele kylmällä vedellä ja toista toimenpide kahdesti viikossa.
 • Vihreä tee ja aloe vera. Tätä hoitoa varten tarvitset kaksi pussia vihreää teetä, ruokalusikallisen aloe veraa ja kupillisen vettä. Valmista teetä kahdesta teepussista ja anna sen jäähtyä. Sekoita se sitten muiden ainesten kanssa ja laita suihkepulloon. Suihkuta kasvoille kylvyn jälkeen.

Oletko koskaan kokeillut teestä tehtyjä hoitokeinoja aknea vastaan? Kuten huomaat, sen käyttö ja levitys ovat melko hyödyllisiä tämän ihosairauden hoidossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mahmood, S. N., & Bowe, W. P. (2014). Diet and acne update: carbohydrates emerge as the main culprit. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
 • Saric S, Notay M, Sivamani RK. Green Tea and Other Tea Polyphenols: Effects on Sebum Production and Acne Vulgaris. Antioxidants (Basel). 2016;6(1):2. Published 2016 Dec 29. doi:10.3390/antiox6010002
 • Lu, P. H., & Hsu, C. H. (2016). Does supplementation with green tea extract improve acne in post-adolescent women? A randomized, double-blind, and placebo-controlled clinical trial. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.03.004
 • Mahmood T, Akhtar N, Moldovan C. A comparison of the effects of topical green tea and lotus on facial sebum control in healthy humans. Hippokratia. 2013;17(1):64–67.
 • Hsu, S. (2005). Green tea and the skin. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2004.12.044

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.