Logo image
Logo image

Kuinka parantaa ihon kuntoa vaihdevuosien aikana?

4 minuuttia
Oletko huomannut muutoksia ihosi kunnossa vaihdevuosien alettua? Pitääksesi ihosi terveenä myös vaihdevuosien aikana, sinun on vältettävä haitallisia tapoja ja huolehdittava ihon kosteuttamisesta niin ulkoisesti kuin sisäisestikin.
Kuinka parantaa ihon kuntoa vaihdevuosien aikana?
Viimeisin päivitys: 25 syyskuuta, 2020

Vaihdevuosioireet liittyvät elimistön estrogeenin tuotannon vähenemiseen. Vaihdevuosiin liitetään usein kuumat aallot ja yöhikoilu, mutta hormonaaliset muutokset vaikuttavat myös muun muassa ihoon. Vaihdevuodet alkavat useimmilla viidenkymmenen ikävuoden jälkeen, jolloin ihossa näkyy myös tavallisia ikääntymisestä johtuvia muutoksia, ja tässä vaiheessa naisen kannattaakin alkaa opetella uusia ihonhoitorutiineja. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siihen, kuinka parantaa ihon kuntoa vaihdevuosien aikana.

Miten vaihdevuodet vaikuttavat ihoon?

Naisen iho on miehen ihoa ohuempi ja herkempi, ja ero korostuu vaihdevuosien aikana. Ajan kuluessa myös ihon verinahka ikääntyy ja sen perustoiminnot alkavat muuttua. Verinahan tärkeimpiä tehtäviä ovat ihon mekaaninen tukeminen ja pinnallisen ihon ravitseminen. Se auttaa suojaamaan elimistöä mikrobeilta ja auringon UV-säteilyltä, säätelemään ruumiinlämpöä sekä säilyttämään vettä ja ravinteita.

Some figure

Kun naisen estrogeenitaso alkaa laskea vaihdevuosien alkaessa, iho tuntuu ikääntyvän tavallista nopeammin. Ikääntyminen ja muut muutokset näkyvät etenkin kasvoissa, joiden ihossa on runsaasti estrogeenireseptoreita. Hormonaaliset muutokset ja niiden vaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta seuraavat ovat tyypillisiä vaihdevuosien aikana ihossa havaittavia muutoksia:

  • Kuivuminen
  • Oheneminen
  • Kimmoisuuden menettäminen
  • Sävyn samentuminen
  • Pinnan karhentuminen
  • Ryppyjen muodostuminen
  • Maksaläiskät ja couperosa

Elimistön estrogeenin tuotannon hidastuminen heikentää talirauhasten toimintaa, jolloin iho kuivuu ja sen suoja heikkenee. Tämä voi aiheuttaa muun muassa kutinaa ja tulehduksia. Estrogeenin väheneminen heikentää usein myös hyaluronihapon ja kollageenin muodostusta, jolloin iho menettää kosteuttaan ja kimmoisuuttaan. Koska elimistö tuottaa entistä vähemmän estrogeenia, ihon sävyn ylläpitämisestä vastaavien solujen määrä vähenee, mikä voi näkyä erilaisina pigmenttimuutoksina. Osalla naisista ihon uloin kerros paksuuntuu vaihdevuosien aikana, mikä voi muuttaa ihon karhean tuntuiseksi.

Lue myös: Kaura ja oluthiiva: naamio iholle ja hiuksille

Kuinka parantaa ihon kuntoa vaihdevuosien aikana?

Elämää haittaavia vaihdevuosioireita voidaan helpottaa hormonihoidolla. Ihon kuntoon sen sijaan jokainen voi vaikuttaa ainakin jossain määrin omilla elämäntavoillaan ja hyvillä ihonhoitorutiineilla.

Auringolta suojautuminen

Auringon UV-säteet ovat haitallisia iholle kaikissa elämänvaiheissa, mutta vaihdevuosien aikaan haitat korostuvat. Sen lisäksi, että UVA-säteilylle altistuminen on pääsyy ihon vanhenemiselle, runsas UV-altistus kasvattaa ihosyöpien riskiä. Aurinkosuoja ehkäisee pigmentaatiota, epätasaista ihonväriä, juonteita ja ihosyöpää, ja sitä tulisikin käyttää ympäri vuoden, eikä ainoastaan kuumimpien kuukausien aikaan. On myös tärkeää valita aurinkovoide, jossa on tarpeeksi korkea suojakerroin.

Kosteutus

Some figure

Ihoa kannattaa kosteuttaa paitsi ulkoisesti, myös sisäisesti. Sen lisäksi, että iho puhdistetaan ja kosteutetaan päivittäin, on päivän aikana juotava tarpeeksi vettä. Yleensä tämä tarkoittaa 2-3 litraa, mutta sopivasta määrästä kannattaa keskustella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa.

Osa vedestä voidaan haluttaessa korvata luonnollisilla tuoremehuilla, hedelmäsmoothieilla tai yrttiteellä. Kofeiinipitoiset juomat ja alkoholi eivät kuulu tälle listalle, koska niillä on päinvastoin elimistöä ja ihoa kuivattava vaikutus.

Puhdistus ja kosteuttavat tuotteet

Säännöllinen puhdistaminen on tärkeää ihon terveenä, kirkkaana ja nuorekkaana pitämiseksi. Iho kannattaa puhdistaa aamuin illoin luonnollisella saippualla tai hellävaraisella puhdistusmaidolla tai -öljyllä. Ennen kosteusvoiteen levittämistä kannattaa iholle sivellä kosteuttavaa kasvovettä.

Kuivaa ihoa on syytä kosteuttaa tarpeeksi rasvaisella kosteusvoiteella. Esimerkiksi hyaluronihappo, kollageeni, glyseroli ja AHA-hapot sitovat hyvin kosteutta, joten niitä kannattaa suosia tuotteita valittaessa. Tämän lisäksi ikääntyvällä iholle sopivat hyvin erilaiset seerumit ja kasvoöljyt.

Terveellinen ravinto

Sen lisäksi, että ihoa kosteutetaan käyttämällä sopivia ihonhoitotuotteita ja juomalla tarpeeksi vettä, kannattaa myös omaan ruokavalioon kiinnittää huomiota. Antioksidantit ja sopiva määrä hyviä rasvoja tukevat ihon kimmoisuutta ja kaunista ulkonäköä. Antioksidantit myös suojaavat ihoa tulehduksilta ja ikääntymiseltä.

Hedelmät ja vihannekset ovat jokaisen vaihdevuosi-ikäisen parhaita ystäviä, sillä ne ovat luonnollisia ja terveitä tuotteita, jotka sisältävät runsaasti vettä ja ravinteita. Huonoja rasvoja, sokeria, valkoista viljaa ja pitkälle prosessoituja tuotteita kannattaa sen sijaan välttää.

Kuorinta

Some figure

Iho kannattaa kuoria kerran viikossa epäpuhtauksien poistamiseksi, solujen uusiutumisen stimuloimiseksi ja sen varmistamiseksi, että kosteuttavat ainesosat, kuten vitamiinit ja rasvat, imeytyvät ihoon tehokkaasti. Hankaavien, mekaanisten kuorinta-aineiden sijaan kannattaa suosia hellävaraisia kemiallisia kuorintoja. Luonnollinen kuorinta-aine syntyy myös kotona esimerkiksi yhdistämällä hunajaa ja sokeria.

Liikunta

Tutkimusten mukaan liikunnalla on monenlaisia positiivisia vaikutuksia ihoon. Yksi näistä on se, että liikunta lisää ryppyjä ja vanhemisen merkkejä ehkäisevien antioksidanttien tuotantoa kehossa. Sen lisäksi, että säännöllinen liikunta auttaa tukemaan ihon terveyttä, se on hyväksi sydämelle ja keuhkoille, vähentää stressiä ja parantaa jaksamista – monen muun hyödyn lisäksi. Tämän vuoksi jokaisen kannattaa sisällyttää viikkorutiineihinsa myös liikuntaa. Tämän ei tarvitse tarkoittaa maratonin juoksemista tai rankkaa kuntosalitreeniä, vaan jo esimerkiksi rauhallinen uiminen, käveleminen tai jooga ovat hyviä harrastuksia.

Lue myös: Rentouttavat joogaharjoitukset stressin lievitykseen

Huonojen tapojen eliminointi

Huonoihin tapoihin kuuluvat tupakointi, liiallinen alkoholin käyttö ja stressi. Kaikilla näillä on negatiivinen vaikutus paitsi yleiseen terveyteen, myös ihon kuntoon. Tupakointi vahingoittaa koko elimistöä ja muun muassa estää verinahkaa uusiutumasta ja pysymästä kosteutettuna. Stressi kulkee käsi kädessä unettomuuden kanssa, jonka merkit näkyvät nopeasti ihossa esimerkiksi tummina silmänalusina, epäpuhtauksina ja kuivuutena.

Alkoholin vaikutuksesta iho menettää kosteutta ja elintärkeitä ravintoaineita ja muuttuu tämän seurauksena helposti elottoman näköiseksi. Etenkin runsas alkoholin nauttiminen voi näkyä iholla hilseilynä ja kiristävänä tunteena, mikä puolestaan voi johtaa lisääntyneisiin ryppyihin.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.