Kollageeni hyödyttää nivelten terveyttä

Kollageenia on monissa elimissä, myös nivelissä. Ikääntyessä se alkaa kuitenkin hajota. Tästä artikkelista voit lukea, kuinka kollageeni hyödyttää nivelten terveyttä.
Kollageeni hyödyttää nivelten terveyttä
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 23 marraskuuta, 2022

Kollageeni on proteiini, jota keho syntetisoi luontaisesti ruoasta saamistaan aminohapoista. Ikääntyessämme tämän proteiinin synteesi alkaa kuitenkin normaalisti vähentyä, mikä puolestaan vaikuttaa haitallisesti niveliin. Tästä artikkelista voit lukea, kuinka kollageeni hyödyttää nivelten terveyttä.

35 vuoden iässä elimistö alkaa tuottaa vähemmän kollageenia, minkä vuoksi tästä iästä lähtien suositellaan syömään kollageenivalmisteita. Tämä pitää huolta nivelistä ja liikkuvuus paranee.

Lisäksi on ensiarvoisen tärkeää pitää yllä aktiivista ja tervettä elämäntapaa, liikkua säännöllisesti ja noudattaa tasapainoista ruokavaliota. Kollageenivalmisteet eivät yksin kykene kumoamaan liikkumattoman elämäntavan tai puutteellisen ravinnon vaikutuksia.

Kollageeni hyödyttää nivelten terveyttä: puutokset ja heikkeneminen

Yksi syy kollageenin puutteelle on heikosti C-vitamiinia sisältävä ruokavalio. C-vitamiinin puutos voi johtaa keripukkiin, sairauteen, joka syntyy askorbiinihapon puutteen aiheuttamasta kollageenisynteesin häiriöstä. Tästä syystä monet niveliä uudistavat ja hoitavat lisäravinteet sisältävät C-vitamiinia.

Vaikka säännöllinen liikunta on erittäin tärkeä osa terveitä elämäntapoja, äärimmäinen liikunta voi olla merkittävä syy nivelten heikkenemiseen tai kollageenisäikeiden hajoamiseen.

Kollageeni pitää ihon rypyttömänä
Kollageenisäikeiden hajoaminen ihossa näkyy ryppyinä.

Pääasialliset kollageenit

Sijainnistaan ja muodostamastaan kudoksesta riippuen kollageeni voidaan jakaa neljään tyyppiin:

 • Tyyppi 1. Tällaista kollageenia on eniten verinahassa, luissa, jänteissä ja sarveiskalvoilla. Se kestää rakenteiden venymistä.
 • Tyyppi 2. Tätä löytyy pääasiassa rustosta ja se muodostaa hienon hienoja säikeitä. Sen tärkein tehtävä on tuoda kestävyyttä ajoittaista painetta vastaan. Tämän tyypin kollageenia käytetään eniten lisäravinteissa ja sitä on tutkittu eniten nivelten terveyden kohdalla.
 • Tyyppi 3. Tätä on runsaasti löyhässä sidekudoksessa, verisuonten seinämissä, verinahassa ja rauhasten stroomassa. Sen tehtävänä on antaa tukea.
 • Tyyppi 4. Tämä muodostaa epiteelien alla olevan tyvikalvon ja sen tehtävänä on tuen antaminen ja suodatus.

Mistä lisäravinteiden kollageeni on peräisin?

Kollageenilisäravinteet nivelille sisältävät pääasiassa tyypin 2 hydrolysoitua kollageenia, koska se jäljittelee nivelrustossa olevaa kollageenia.

Kollageenia saadaan kahdella tavalla:

 • Suoraan kollageenipitoisista kudoksista. Näitä ovat eläinten nahka, luut ja rusto. Se saadaan irti ruhoista kemiallisten reaktioiden avulla. Ongelma tässä menetelmässä on se, että se on erittäin kallis, joten sitä voidaan hyödyntää vain rajallisesti.
 • Menetelmät entsyymien puuttuessa. Tässä menetelmässä ei tarvita aiemman menetelmän tavoin entsyymejä kollageenin erottamiseksi. Kollageeni saadaan hydrolyysin kautta happamissa tai emäksisissä aineissa nahasta, luista ja rustosta. Vaikka tämä menetelmä ei ole yhtä kallis, sen käyttöalue on melko rajallinen. Lääke- ja ruokateollisuudet vaativat mahdollisimman puhdasta hydrolysoitua kollageenia, mikä loppujen lopuksi tekee prosessista hintavamman.
Kollageeni hyödyttää nivelten terveyttä
Nivelet muodostuvat pääasiassa kollageenista, joka heikkenee iän myötä.

Niveliä vahvistavat ruoka-aineet

Nivelten hyvä terveys riippuu myös oikeanlaisesta ruokavaliosta. Joillakin ruoilla on eräitä ominaisuuksia, jotka täydentävät kollageenia. Tässä muutamia nivelille hyödyllisiä ruoka-aineita:

 • Vesi. Tätä tarvitaan siksi, että niveliä peittää nivelvoide, joka vähentää kitkaa ruston ja muiden kudosten välillä. Vettä suositellaan juomaan vähintään kaksi litraa päivässä.
 • Rasvainen kala. Sisältää runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, jotka lievittävät tehokkaasti tulehdusta. Se suojaa myös solukalvoja hapettumiselta.
 • Runsaasti C-vitamiinia sisältävät ruoat. Kuten aiemmin mainittiin, C-vitamiinia tarvitaan kollageenisynteesiin. Tästä syystä hedelmiä ja vihanneksia tulisi syödä päivittäin.

Kollageeni hyödyttää nivelten terveyttä

Kollageeni hyödyttää nivelten terveyttä, minkä vuoksi sitä tarvitaan erityisesti tietyn iän jälkeen. Kaupoista löytyy monia erilaisia kollageenivalmisteita.

Lisäravinteet eivät kuitenkaan yksin pysty pysäyttämään nivelten ikääntymistä. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää myös harrastaa liikuntaa ja noudattaa tasapainoista ruokavaliota. Voit kysyä apteekkihenkilökunnalta tai lääkäriltä parhaasta kollageenivalmisteesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Abad, C. (2015). Suplementos de colágeno y efecto en el tratamiento de lesions articulares. Universitas Miguel Hernández. dspace.umh.es/bitstream/11000/1993/1/Carlos%20Abad%20Expósito.pdf
 • Lizarre, M. (S.F.). El Colágeno, ¿un cemento biológico que mantiene la arquitectura y plasticidad tisular? Real Academia de Ciencias. https://rac.es/ficheros/doc/00370.pdf.
 • Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. TIEMPOS MEDICOS.
 • Porfírio, E., & Fanaro, G. B. (2016). Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia. https://doi.org/10.1590/1809-9823.2016.14145
 • Silva, T. F. da, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Revista Do Instituto Adolfo Lutz.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.