Logo image
Logo image

Kalakollageenin ja nautakollageenin eroavaisuudet

3 minuuttia
Jo joidenkin vuosien ajan asiantuntijat ovat väitelleet siitä, kumpi on parempi kollageeni: kala- vai nautakollageeni? Mitä tiede sanoo niistä? Mitkä ovat niiden eroavaisuudet? Jatka lukemista, niin saat tietää!
Kalakollageenin ja nautakollageenin eroavaisuudet
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Viime vuosien aikana kollageenipohjaisten ravintolisien markkinointi on saanut ihmiset miettimään, kumpi on parempi vaihtoehto: kala- vai nautakollageeni? Aiheeseen liittyy kuitenkin useita tutkimuksia ja kiistanalaista tietoa. Tiedätkö sinä, mitkä ovat kalakollageenin ja nautakollageenin eroavaisuudet?

Kollageeni on proteiini, jota esiintyy ihmisen kehossa kaikista eniten. Sitä on runsaasti myös eläimissä. Journal of Cosmetic Dermatology -julkaisussa esitetyn katselmuksen mukaan kollageeni on yksi tärkemmistä ihon, luiden, nivelten ja verisuonten komponenteista.

Tänä päivänä kollageeni on suosittu ravintolisä, jolla sanotaan olevan terveydellisiä hyötyjä. Se on suosittu jopa kosmetiikkateollisuudessa, sillä se saattaa viivyttää ikääntymistä.

Mutta millaista kollageenia asiantuntijat suosittelevat käytettäväksi?

Kala- ja nautakollageeni

Markkinoilla on tarjolla monenlaisia kollageenia sisältäviä ravintolisiä, joiden joukosta etenkin kala- ja nautakollageeni erottuvat. Asiantuntijoiden mukaan näillä kollageeneilla on monia suotuisia ominaisuuksia, kuten ne auttavat pitämään ihon ja nivelet terveinä. Vaikka jotkut tutkimukset tukevatkin tätä tietoa, on kuitenkin väitelty paljon siitä, mikä on paras kollageeni.

Kalakollageenia mainostetaan usein “paremmin elimistöön imeytyvänä” kuin nautakollageenia. Asiantuntijat myös sanovat kalakollageenilla olevan lähes taianomaisia vaikutuksia ihmisen terveyteen.

On kuitenkin hyvä tietää, että kaikki kollageenit ovat samankaltaisia, ja kun ne ovat imeytyneet, keho tuskin huomaa niiden välillä eroavaisuuksia.

Toisin sanoen kalakollageenilla ei ole parempaa biologista arvoa, se ei imeydy sen paremmin tai sillä ei ole muitakaan parempia ominaisuuksia kuin nautakollageenilla. Se, millä on merkitystä, on hydrolyysillä, minkä ansiosta kollageeni imeytyy elimistöön.

Hydrolyysiä kutsutaan myös “fragmentoitumiseksi” tai “esi-imeytymiseksi”. Siinä rasva ja ei-toivotut ainekset eliminoidaan, jotta saadaan ainoastaan aminohappoja, joita elimistö käyttää hyödykseen. Riippumatta kollageenin lähteestä, ainoastaan kollageeni joka menestyy onnistuneesti hydrolyysissä, onnistuu saavuttamaan kudokset, jotka käyttävät sitä ravintoaineenaan.

Some figure
Kollageeni on proteiinia, joka muodostuu aminohapoista. Jotta kollageeni voi saavuttaa ne kudokset, joissa se voi täyttää funktionsa, tulee sen käydä läpi hydrolyysiprosessi.

Mitkä ovat kalakollageenin ja nautakollageenin eroavaisuudet?

Suurin eroavaisuus näiden kahden kollageenin välillä on niiden lähde. Kun kalakollageeni on peräisin kalan nahasta, ruodoista ja suomuista, nautakollageeni on peräisin karjan, kuten lehmien, biisonien ja puhveleiden luista ja ihosta.

Toinen piirre, joka erottaa kala- ja nautakollageenin toisistaan on lähteiden ympäristöt, sillä toinen on peräisin merestä ja toinen maalta. Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että ympäristöt, joissa eläimet elävät, voivat vaikuttaa ravintolisän laatuun. Jotkut tutkimukset tukevat tätä näkemystä, mutta lisätutkimuksia aihetta koskien vaaditaan vielä.

Esimerkiksi lääketieteellisessä julkaisussa Marine Drugs esitetyn tutkimuksen mukaan kalakollageeni lisää tyypin 1 ja 2 kollageenia ihmisen kehossa. Näin ollen se hyödyttää ihon ja ruston terveyttä.

Nutrients-julkaisussa esitetty tutkimus sen sijaan kertoo, että nautakollageeni lisää tyypin 1 ja 3 kollageenia elimistössä. Nämä voivat auttaa esimerkiksi ryppyjen ehkäisemisessä, ihon kimmoisuuden edistämisessä sekä ihon kosteutuksen lisäämisessä. Lisäksi joidenkin tutkimusten mukaan nautakollageeni voi olla hyödyllistä nivelille.

Hinnoissa on merkittävät erot

Eräs näiden kahden kollageenin välinen mainitsemisen arvoinen eroavaisuus on niiden hinta. Kuten aiemmin mainitsimme, markkinat puhuvat enemmän kalakollageenia sisältävien ravintolisien puolesta. Tämä vaikuttaa myös sen hintaan.

Koska kyse on suhteellisen uudesta tuotteesta ja siihen liittyvät useat tutkimukset kertovat, kalakollageenin hinta on korkeampi kuin nautakollageenin. Jotkut valmistajat pyytävätkin kalakollageenia sisältävistä tuotteistaan hyvin korkeaa hintaa, vaikka kollageeni olisikin peräisin edullisimmista kalalajeista.

Mutta kuten jo yllä mainitsimme, oli kollageeni peräisin sitten kalasta tai naudasta, on tärkeää varmistaa että se on käynyt läpi hydrolyysin, jotta ihmiskeho pystyy sulattamaan sitä. Joten ennen kuin teet ostopäätöstä näiden kollageenien suhteen, on tärkeää varmistaa, että ne ovat käyneet läpi hydrolyysiprosessin.

Kasvipohjaista kollageenia ei ole olemassa

Kollageeni on proteiini, jota esiintyy vain eläimissä ja ihmisessä. Ei siis pidä paikkaansa, että jotkut kasvit kollageenia sisältäisivät, edes pienissä määrin. Huhutaan, että esimerkiksi merilevästä saisi kollageenia, mutta tämä tieto ei pidä paikkaansa.

Tällaiset kasvit eivät voi sisältää kollageenia, sillä ne eivät tarvitse sitä. Näiden kasvien hyytelömäinen ja kuituinen koostumus – aivan kuten kollageenilla – on saanut aikaan sen, että teollisuus on alkanut puhua “kasvipohjaisesta kollageenista”. Kasvit eivät kuitenkaan sisällä proteiinin ominaisuuksia.

Some figure
Niin kutsuttua kasvipohjaista kollageenia ei ole olemassa. Esimerkiksi merilevässä ei ole kollageenia, sillä se ei tarvitse sitä.

Mitä olisi hyvä muistaa kala- ja nautakollageenista?

Asiantuntijat ovat tutkineet laajasti kala- ja nautakollageenia sisältäviä ravintolisiä niiden potentiaalisten terveysvaikutusten vuoksi. Heidän mukaansa nämä kollageenit ovat hyödyllisiä ihon ja nivelten terveydelle. Ei ole kuitenkaan olemassa tarpeeksi todisteita siitä, että jompi kumpi näistä kollageeneista olisi toistaan parempi.

Yleisesti voidaan sanoa, että riippumatta sen lähteestä kollageeniproteiini sisältää samoja aminohappoja samankaltaisina annoksina. Tärkeintä on varmistaa, että kollageeni on hydrolisoitu, jotta se imeytyy elimistöön helposti sekä ollakseen biologisesti hyödyllinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Avila Rodríguez MI, Rodríguez Barroso LG, Sánchez ML. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. J Cosmet Dermatol. 2018 Feb;17(1):20-26. doi: 10.1111/jocd.12450. Epub 2017 Nov 16. PMID: 29144022.
  • Vollmer DL, West VA, Lephart ED. Enhancing Skin Health: By Oral Administration of Natural Compounds and Minerals with Implications to the Dermal Microbiome. Int J Mol Sci. 2018;19(10):3059. Published 2018 Oct 7. doi:10.3390/ijms19103059
  • León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules. 2019;24(22):4031. Published 2019 Nov 7. doi:10.3390/molecules24224031
  • Silva TH, Moreira-Silva J, Marques AL, Domingues A, Bayon Y, Reis RL. Marine origin collagens and its potential applications. Mar Drugs. 2014;12(12):5881-5901. Published 2014 Dec 5. doi:10.3390/md12125881
  • Song H, Zhang S, Zhang L, Li B. Effect of Orally Administered Collagen Peptides from Bovine Bone on Skin Aging in Chronologically Aged Mice. Nutrients. 2017;9(11):1209. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111209
  • Liu J, Zhang B, Song S, et al. Bovine collagen peptides compounds promote the proliferation and differentiation of MC3T3-E1 pre-osteoblasts. PLoS One. 2014;9(6):e99920. Published 2014 Jun 13. doi:10.1371/journal.pone.0099920
  • Hoyer B, Bernhardt A, Heinemann S, Stachel I, Meyer M, Gelinsky M. Biomimetically mineralized salmon collagen scaffolds for application in bone tissue engineering. Biomacromolecules. 2012 Apr 9;13(4):1059-66. doi: 10.1021/bm201776r. Epub 2012 Mar 16. PMID: 22364350.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.