Logo image
Logo image

Vinkkejä parantaaksesi nivelten terveyttä

3 minuuttia
Nivelten terveyttä vahingoittavat tulehdustaudit ovat hyvin tavallisia. Näiden tautien esiintyvyys lisääntyy iän myötä, mutta joihinkin riskitekijöihin voit itse vaikuttaa.
Vinkkejä parantaaksesi nivelten terveyttä
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 11 joulukuuta, 2022

Nivelten terveyttä pohtiessa on hyödyllistä tietää, miten monimutkainen liikkumisen mahdollistava järjestelmä eli lokomotoriikka onkaan. Se koostuu luista, nivelistä ja lihaksista, sekä jänteistä ja nivelsiteistä. Lokomotorinen järjestelmä mahdollistaa kehon liikkumisen ja tämä on saavutettavissa nivelten ansiosta.

Kun aivot antavat käskyn supistaa lihakset tahattomasti tai tahallisesti, vetävät ne luita mukanaan. Sillä tavoin ne laittavat mekanismin ja yhteisen toiminnan alkuun saaden aikaan liikkeen.

Lääkärit diagnosoivat päivittäin monia tulehdustauteja, jotka vahingoittavat nivelten terveyttä. Näiden tautien esiintyvyys lisääntyy iän myötä osteoartriitin ja osteoporoosin ollessa kaikista yleisimpiä sairauksia.

Nivelsairauksien oireet ja diagnoosi

Nivelten terveyttä vahingoittavien sairauksien pääasiallinen oire on nivelkipu, joka ilmenee toisinaan yhdessä tulehduksen ja muodonmuutoksen kanssa. Joissakin tapauksissa ne voivat rajoittaa vahingoittuneiden nivelten liikkuvuutta tai aiheuttaa jäykkyyttä sekä liikeradan menetyksen.

Asiantuntija tekee diagnoosin oireisiin perustuen ja hän voi tarvittaessa täydentää sitä veri- tai virtsakokeilla, röntgenkuvilla sekä nivelten ultraäänikuvilla. Jotkin sairaudet voidaan pitää täysin hallinnassa oikeanlaisen diagnoosin ja hoidon avulla. Muut sairaudet, kuten esimerkiksi osteoartriitti, ovat kroonisia ja niiden hoitaminen on vaikeaa.

Nivelkipua aiheuttavat riskitekijät

On joitakin riskitekijöitä, jotka altistavat ihmisen kärsimään nivelkivusta ja joiden suhteen voit ryhtyä varotoimiin. On kuitenkin muitakin tekijöitä, joihin et voi vaikuttaa.

Geneettisestä näkökulmasta katsottuna keski-ikäiset naiset kärsivät näistä kivuista miehiä todennäköisemmin. Ei ole kuitenkaan selvää, onko kyseessä vain geneettinen ilmiö vai johtuuko se myös hormonaalisesta toiminnasta.

Liikalihavuus on yksi tekijä, jota voit muuttaa. Ylipaino on joissakin tapauksissa nivelkivun syy ja toisissa puolestaan seurausta nivelkivusta. Liikalihavuus kuormittaa niveliä. Liikalihavuus voi kuitenkin olla myös seurausta nivelkivusta, sillä kipu tekee liikkumisesta vaikeampaa.

Tekemäsi työ voi johtaa joidenkin nivelten ylikäyttämiseen. Kilpaurheilu liittyy myös eri nivelongelmiin urheilulajista riippuen.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Vinkkejä parempaan uneen nivelpsoriaasista kärsiville

Some figure
Useat riskitekijät vahingoittavat nivelten terveyttä. Niiden joukossa ovat muun muassa perimä, kehonpaino sekä ammatti.

Vinkkejä parantaaksesi nivelten terveyttä

Voit ehkäistä joitakin sairauksia omaksumalla terveet tavat. Tällä tavoin voit vaikuttaa tiettyihin muokattavissa oleviin riskitekijöihin. Tässä joitakin vinkkejä:

1. Ruokavalio

Ruokavaliolla on suuri merkitys. Monipuolinen, riittävästi kalsiumia sisältävä ruokavalio sekä pienitehoinen liikunta voivat auttaa ehkäisemään osteoporoosin syntymistä sekä parantamaan liikkumista.

2. Liikunta

Ruokavalion lisäksi on tärkeää harrastaa liikuntaa. Sillä tavoin pystyt lievittämään kipua, parantamaan nivelten liikkuvuutta, vahvistamaan lihaksia, stimuloimaan luiden kasvua sekä parantamaan unenlaatua.

3. Ryhdin muutokset

Huonolle ryhdille altistavia tekijöitä on syytä vältellä, kuten esimerkiksi:

  • Liian pitkään seisomista.
  • Liian pitkään istumista tai makaamista.
  • Selkä kumarassa ja ilman selkätukea istumista.
  • Epätasapainossa olevien painojen käyttämistä painonnostossa.
  • Selän taivuttamista nostaessa asioita lattiasta.
  • Aktiviteettien tekemistä, jotka voivat aiheuttaa ylirasitusta, kuten epätasaisella maaperällä pitkiä matkoja kävelemistä.

4. Oikeanlaiset kengät

On tärkeää pitää jalassa oikean kokoisia ja mukavia kenkiä, joissa on mieluiten pohjalliset. Älä käytä korkokenkiä; korkeat korot edistävät jalan ja polven niveliä vahingoittavia muutoksia. Emme kuitenkaan suosittele myöskään täysin tasapohjaisia kenkiä.

Some figure
Voit huolehtia nivelten terveydestä muun muassa kalsiumpitoisella ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla sekä oikeanlaisilla kengillä.

Nivelongelmien lievittäminen

Nivelissä tuntuvan kivun ja tulehduksen vähentämiseen tarvitaan toisinaan lääkitystä, kuten kipulääkkeitä tai tulehduskipulääkkeitä. Vakavammissa tapauksissa voidaan käyttää myös kortikosteroidipiikkiä lääkärin määräyksestä riippuen.

Voit myös käyttää kylmäsiteitä akuuttiin tulehdukseen tai lämpösidettä jäykkiin lihaksiin. Nämä menetelmät voivat auttaa parantamaan liikkuvuutta.

Lue myös: Kuinka akupunktio auttaa nivelkivun hoidossa?

Yhteenveto nivelten terveydestä

Nivelten terveyteen liitetyt sairaudet ovat yleisiä. Nyt kun ihmisillä on pidempi eliniänodote ja kun tapamme edistävät painonnousua ja liikalihavuuden syntyä, ovat nivelsairaudet yhä yleisempiä.

On tärkeää omaksua terveelliset tavat, kuten säännöllinen liikunta, tasapainoinen ruokavalio, oikeanlaiset kengät ja hyvä ryhti. Voit muuttaa näitä riskitekijöitä parantaaksesi elämänlaatua ja pidentääksesi nivelten käyttöikää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • SINAVE, & Secretaria de Salud. (2016). Artritis reumatoide su impacto social y económico. Boletín Epidemiológico.

  • Caudill, A. (2007). Articulaciones, ay que DOLOR! THE AMERICAN QUARTER HORSE RACING JOURNAL ANDREA CAUDILL.

  • Jaime, J., Arabia, M., & Henry, W. (2014). Artrosis y actividad física Arthrosis and physical activity Arthrose et activité physique. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.