Vinkkejä parempaan uneen nivelpsoriaasista kärsiville

Nivelpsoriaasista kärsivillä ihmisillä on yleensä uniongelmia sairauden aiheuttamista oireista johtuen. Tässä artikkelissa jakamamme vinkit voivat auttaa parantamaan potilaan elämänlaatua.
Vinkkejä parempaan uneen nivelpsoriaasista kärsiville

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nivelpsoriaasiin liittyy oireita, jotka heikentävät sitä sairastavan ihmisen elämänlaatua. Potilaat tarvitsevatkin tiettyjä strategioita minimoimaan oireiden haitallista vaikutusta. Tänään katsomme vinkkejä parempaan uneen, jos kärsit nivelpsoriaasista.

Utahin yliopiston dermatologian professorin, lääkäri Kristina Callis Duffinin suorittaman tutkimuksen mukaan nivelpsoriaasin aiheuttama kutina ja kipu voivat johtaa unen laadun heikkenemiseen. Tämä puolestaan lisää stressiä ja uupumusta päivällä. Lisäksi näillä potilailla on riski saada vakavampia unihäiriöitä, kuten uniapneaa.

Mikä on nivelpsoriaasi?

Nivelpsoriaasi kädessä

Ennen kuin katsomme tarkemmin vinkkejä parempaan uneen, käydään lyhyesti läpi nivelpsoriaasin peruspiirteet. Nivelpsoriaasi on sairaus, jossa esiintyy nivelten kipua, turvotusta sekä psoriaasia.

Psoriaasi on ihosairaus, jolle ovat ominaista punaiset, hilseilevät läiskät ihossa ja päänahassa. Arviolta 30 % psoriaasitapauksista vastaa nivelpsoriaasia.

Nivelpsoriaasi voidaan jakaa useisiin alatyyppeihin:

 • Symmetrinen: tämän tyyppinen niveltulehdus vaikuttaa samoihin niveliin kummallakin puolella kehoa. Sen oireet ovat samankaltaiset kuin nivelreumassa.
 • Epäsymmetrinen: Tämä vaikuttaa yhteen tai useampaan niveleen kehon toisella puolella. Potilas saattaa kärsiä myös nivelten punoituksesta.
 • Raajojen kärkinivelten sairaus: Vaikuttaa niveliin lähellä kynsiä.
 • Spondyliitti: Vaikuttaa selkärankaan ja voi aiheuttaa kipua liikkuessa.
 • Nivelpsoriaasin mutilans-muoto: Tämä on yksi vaikeimmista muodoista. Se voi aiheuttaa kämmenien ja jalkaterien epämuodostumia.

Nivelpsoriaasin oireet

Oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen ja ne voivat jopa ilmaantua jaksottain. Joskus oireet ovat lieviä ja toisinaan ne pahenevat.

Yleisimmät oireet ovat:

 • Nivelten tulehdus ja arkuus
 • Aamujäykkyys
 • Lihaskipu
 • Hilseilevät ihoalueet
 • Hilseilevä päänahka
 • Uupumus
 • Kynnen lohkeilu kynsipedistä
 • Silmien punoitus (sidekalvontulehdus)

Nivelpsoriaasi ja uni

Vinkkejä parempaan uneen nivelpsoriaasista kärsiville

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan nivelpsoriaasi voi vaikuttaa unen laatuun.

Vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että 84 % nivelpsoriaasista kärsivistä ihmisistä nukkuu huonosti. Oireet kuten kutina, kipu ja stressi voivat merkittävästi haitata unta.

Vaikka sairaus ei suoraan aiheuta unettomuutta, sen oireet voivat vaikuttaa haitallisesti nukkumiseen. Potilailla on usein vaikeuksia noudattaa säännöllistä uniaikataulua ja heidän unensa keskeytyy. Heillä on myös suurempi obstruktiivisen uniapnean riski.

Vinkkejä parempaan uneen nivelpsoriaasista kärsiville

Jos kärsit nivelpsoriaasista, ota käyttöösi nämä strategiat. Itse asiassa lääkäri saattaa suositella monia niistä lääkärintarkastuksen aikana.

1. Pidä mukavia vaatteita

Vinkkejä parempaan uneen nivelpsoriaasista kärsiville

Puuvilla on hengittävä materiaali, joka tuntuu mukavalta iholla.

Oikeiden vaatteiden valitseminen voi parantaa unta, jos kärsit nivelpsoriaasista. Jotta iho pysyisi kuivana eikä kutisisi, valitse puuvillaisia tai silkkisiä, löysiä vaatekappaleita. Tällaiset materiaalit ehkäisevät ihoärsytystä nukkuessa.

2. Kokeile lämpö- tai kylmähoitoa

Lämpö- tai kylmähoito on yksi keino rentouttaa nivelet ennen nukkumaanmenoa.

Kylmä toimii parhaiten joidenkin ihmisten kohdalla, kun taas toisille sopii paremmin kuuma. Kokeile kumpaakin vaihtoehtoa ja valitse niistä se, josta on sinulle enemmän apua. Voit käyttää halutessasi kumpaakin lämpötilaa vaihdellen.

3. Kosteuta ihoa

Ihon kosteuttaminen ennen nukkumaanmenoa auttaa vähentämään iho-oireita yöaikaan

Voiteiden ja öljyjen levittäminen iholle ennen nukkumaanmenoa pitää ihon kosteutettuna ja vähentää epämukavuutta.

Yksi helpoimmista tavoista pitää iho-oireet kurissa on kosteuttaa ihoa säännöllisesti. Jos oireilla on taipumusta pahentua yöaikaan, käytä kosteusvoidetta ennen nukkumaanmenoa. Valitse luonnollisia vaihtoehtoja, kuten kookosöljyä tai karitevoita.

4. Hyödynnä rentoutustekniikoita

Jooga, meditaatio ja muut rentoutusmenetelmät ovat erinomaisia vaihtoehtoja unen laadun parantamiseksi, jos kärsit nivelpsoriaasista.

Nämä menetelmät rentouttavat niveliä ja vähentävät oireista johtuvaa stressiä. Voit tehdä rentoutusharjoituksia puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa.

5. Hyödynnä aromaterapiaa

Aromaterapiasta voi olla apua oireiden lievittämisessä

Aromaterapia rentouttaa kehoa. Voit hyödyntää sitä monien sairauksien oireiden vähentämisessä.

Ominaisuuksiensa ansiosta jotkut eteeriset öljyt sopivat nivelpsoriaasista johtuvan stressin ja muiden oireiden lievittämiseen. Aromaterapia voi olla avuksi jopa kivun vähentämisessä.

Käytä esimerkiksi seuraavia eteerisiä öljyjä:

 • Laventeli
 • Kamomilla
 • Minttu
 • Sitruuna
 • Santelipuu
 • Rosmariini

Muista keskustella lääkärin kanssa uniongelmistasi, sillä on erittäin tärkeää, että lääkäri tutkii sinut mahdollisen obstruktiivisen uniapnean varalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Gladman, D. D., Antoni, C., Mease, P., Clegg, D. O., & Nash, O. (2005). Psoriatic arthritis: Epidemiology, clinical features, course, and outcome. In Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2004.032482
 • Ritchlin, C. T., Kavanaugh, A., Gladman, D. D., Mease, P. J., Helliwell, P., Boehncke, W. H., … Taylor, W. J. (2009). Treatment recommendations for psoriatic arthritis. Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2008.094946
 • Callis Duffin, K., Wong, B., Horn, E. J., & Krueger, G. G. (2009). Psoriatic arthritis is a strong predictor of sleep interference in patients with psoriasis. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.10.059
 • Dhir, V., & Aggarwal, A. (2013). Psoriatic arthritis: A critical review. Clinical Reviews in Allergy and Immunology. https://doi.org/10.1007/s12016-012-8302-6
 • Ian Y.H. Wong, Vinod Kumar Mozhikunnam Chandran, Suzanne Li, Dafna D Gladman. (2017). Sleep Disturbance in Psoriatic Disease: Prevalence and Associated Factors. The Journal of rheumatology. DOI:10.3899/jrheum.161330

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.