7 hoitavaa ruokaa nivelrikon lievittämiseksi

· kesäkuu 27, 2017
Onko sinullakin nivelrikkoa? Vaikka tässä artikkelissa esittelemämme ruoat eivät olekaan suoranainen hoito nivelrikkoon, niiden nauttiminen säännöllisesti voi kuitenkin auttaa vähentämään tulehdusta ja muita oireita, joita nivelrikkoon liittyy.

Nivelrikko on sairaus, jonka aiheuttaa nivelten ruston hajoaminen. Tämä rusto toimii nivelen pehmentäjänä, ja se estää hankaamista luiden välillä.

Nivelrikkoon liittyy iän mukana ilmaantuva biologinen rappeutuminen. Tätä vaivaa voi kuitenkin tulla jo aiemminkin huonojen elintapojen, jonkin toisen sairauden tai vaurion seurauksena.

Siihen liittyy tulehtuneisuutta ja kipua nivelissä, ja lähes aina myös niskassa ja selkärangassa, vaikka myöskin käsissä ja polvissa ilmenee näitä oireita.

Lisäksi saattaa olla jäykkyyttä ja kihelmöintiä, ja nivelrikko voi johtaa liikkumisvaikeuksiin, jos tilanne on vakava.

Nämä oireet voidaan kuitenkin pitää hallinnassa lääkinnän avulla, ja lisäksi tulee kiinnittää huomiota ruokavalioon, joka tulisi pitää terveellisenä ja soveltuvana. Eräät ravinteet toimivat nivelten terveyttä edistäen.

Tällä kertaa haluamme siis kertoa seitsemästä sellaisesta ruoasta, jotka ovat loistava valinta kenelle tahansa, joka kärsii nivelrikosta – jatka lukemista!

1. Rasvainen kala

lohi

Rasvainen kala sisältää ainoastaan kohtuullisen määrän kaloreja, ja toisin kuin muissa lihoissa, siinä on tulehtuneisuutta vähentäviä tekijöitä, jotka ovat ihanteellinen apu nivelongelmien kanssa kamppaileville.

Ne ovat merkittävä korkealuokkaisen proteiinin lähde, ja kun tämä proteiini tulee imeytetyksi, se auttaa suojaamaan rustoa, jotta se ei hajoaisi.

Omega-3 -rasvahappojen ansiosta tällainen kala vähentää tulehtuneisuutta kudoksissa. Se myös luo suojaavan muurin vapaita radikaaleja vastaan – nämä voivat tehdä erittäin paljon tuhoa kehosi soluissa.

Eräitä kaikkein suositelluimmista rasvaisen kalan tyypeistä ovat seuraavat:

 • silakka
 • lohi
 • sardiinit
 • taimen
 • makrilli
 • tonnikala

Lue aiheesta lisää: Näin käytät eteerisiä öljyjä nivelten ja lihasten hyödyksi

2. Sitrushedelmät

Sitrushedelmät ovat eräitä kaikkein tehokkaimmista C-vitamiinin lähteistä, joita luonnosta löytyy. Lisäksi niiden antioksidanttipitoisuus tarkoittaa sitä, että ne ovat loistava apu kaikille nivelrikosta kärsiville.

Tämä elintärkeä ravinne liittyy siihen, kun kollageenia ja proteoglykaania muodostuu. Nämä kaksi kuuluvat luittesi luonnollisen iskunvaimentajan, eli ruston, pääasiallisiin muodostajiin.

Sitrushedelmien sisältämät antioksidantit ja tulehtuneisuuden torjujat estävät vapaiden radikaalien vaikutusta – nämä tekijät ovat syynä kehon kudosten ennenaikaiseen vanhenemiseen.

Eräitä loistavia sitrushedelmien tyyppejä ovat seuraavat:

 • sitruuna
 • appelsiini
 • greippi
 • mandariini
 • guayaba

3. Porkkana

porkkanat

Porkkanan sisältämät karoteenit toimivat loistavana nivelten ruston suojana, ja ne vähentävät ennenaikaisen hajoamisen riskiä.

Tämä ravinne yhdistettyinä porkkanan sisältämiin elintärkeisiin mineraaleihin edistää vahingoittuneen luukudoksen uudelleenluontia sekä hillitsee tulehtuneisuutta ja kipua.

Lisäksi porkkanat tukevat ihmisen vastustuskykyä sekä suojaavat kehoa tartunnoilta, jotka saattavat pahentaa nivelrikkoa.

4. Melonit

Meloneissa on vain vähän kaloreita, ja niitä on helppo lisätä kaiken tyyppisiin ruokavalioihin missä iässä tahansa.

Ne tunnetaan suuresta vesimäärästään, ja tämä pitoisuus onkin yli 90 %. Meloni on erittäin suositeltava tuote, mikäli kärsit ongelmista niveltesi kanssa.

Kyseinen vaikutus tekee melonista tehokkaan nesteenpoistajan, ja se on ihanteellinen kudosten tulehtuneisuutta pahentavan kertyneen nesteen karkottamiseksi.

Meloneissa on myös beetakaroteenia, joka on antioksidantti, ja se luo A-vitamiinia sekä auttaa siten estämään nivelrikon etenemistä.

5. Pellavansiemen

pellavansiemenet

Pellavansiemenen sisältämät rasvahapot ovat suuri apu tulehtuneisuuden hoidossa niillä, joilla on nivelrikkoa.

Jos nautit tätä tuotetta päivittäin, voit lievittää kipua, ja pidemmällä aikavälillä voit vahvistaa rustoasi sekä estää sen rappeutumista.

Kannattaa myös muistaa, että pellavansiemenessä on E-vitamiinia, ja tällä vitamiinilla on antioksidanttivaikutuksia, joten se estää vapaita radikaaleja vahingoittamasta solujasi.

6. Tofu

Tämä ruoka, joka sisältää vain vähän kaloreja mutta paljon antioksidantteja, on erinomainen tuote nivelrikon oireiden lievittämiseksi.

Tofun suuri kalsiumpitoisuus auttaa suojaamaan luitasi ja niveliäsi. Rusto, joka pehmentää iskua luillesi, saa myös suojaa ennenaikaiselta rikkoutumiselta.

Tofu sisältää pienen määrän Omega-3 -rasvahappoa, ja yhdistettyinä tofun sisältämiin mineraaleihin nämä auttavat vähentämään tulehtuneisuutta niveltesi kudoksissa.

Lue aiheesta lisää: 8 ruokaa täydentämään kollageenin tarvetta

7. Pinaatti

pinaatti nivelrikon hoidossa

Pinaatin sisältämät antioksidantit neutralisoivat vapaiden radikaalien negatiivisia vaikutuksia nivelissäsi, ja lisäksi ne vähentävät tulehtuneisuutta.

Pinaatissa on myös foolihappoa ja kalsiumia, jotka ovat molemmat välttämättömiä aineksia luiden ja ruston vahvuuden kannalta.

Tässä artikkelissa esittelemämme ruoat ovat avuksi nivelrikon hoidossa, mutta ne eivät ole kuitenkaan suoranainen hoito tähän terveysongelmaan. Kannattaa silti ehdottomasti lisätä näitä tuotteita ruokavalioosi, jotta voisit edistää niveltesi hyvinvointia tehokkaammin.

Tartu siis tilaisuuteen, ja lisää nämä nivelrikkoa lievittävät ruoat omaankin ruokavalioosi, jotta voisit nauttia paremmasta terveydestä!